Zobacz pełną wersję : Problem z aparatem 400D
NIe wiem co si stalo.Wyszedlem na dwor i bylo dosc zimno no ok 10 C i nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne... i jak robie zdjecie to wyskakuje blad 99 ktory mowi ze z bateria cos jest nie tak.Ale nawet jak aparat jest wylaczony to migawka jest caly czas ciemna...
Temperatura 10st to żadne zimno.
Nie "migawka" tylko WIZJER...
Ciemne to znaczy że coś widać?
Prawdopodobnie przysłona się zamknęła i z jakiegoś powodu nie chce się otworzyć. Napisz jaki masz aparat i jaki obiektyw.
Błąd 99 to nie mówi nic o baterii to kod błędu typu "inny błąd"
Myślę że jakbyś podał jeszcze takie informacje jak:
1. Jaki aparat
2. Jaki obiektyw
3. Czy z gripem czy bez
4. Jak z gripem to czy bez gripa też ten sam błąd
5. Jak patrzysz przez migawkę?
6. Czy czyściłeś styki przy obiektywie
7. Co widać jak odłączysz obiektyw? Znaczy w jakim stanie jest lustro?
ciemność w wizjerze sugeruje że lustro jest podniesione - może zablokował się słynny bolec czy coś takiego,
bez podstawowych informacji byłoby trochę łatwiej coś powiedzieć, na razie mogę napisac że Ci współczuję..
Pozdrawiam
Artur
1. Jaki aparat Canon 400D
2. Jaki obiektyw 18-55
3. Czy z gripem czy bez
4. Jak z gripem to czy bez gripa też ten sam błąd
5. Jak patrzysz przez migawkę?
6. Czy czyściłeś styki przy obiektywie NIe
7. Co widać jak odłączysz obiektyw? Znaczy w jakim stanie jest lustro? w dobrym . NIe ma na nim zadnych plam
Wspolczujesz.. jak myslisz to cos powaznego ?
Odnośnie lustra pytanie było w sensie czy jest podniesione i nie opuszcza się?
Bo skoro piszesz że w wizjerze czarno to znaczyłoby że jest podniesione a to niedobrze bo może się przyblokowało..
Czy o ciemnościach pisałeś w sensie że na zdjęciach widzisz ciemność - bo nie wiem co miałeś na myśli pisząc że patrząc przez migawkę nic nie widzisz?
Pozdrawiam
Artur
NIe wiem co si stalo.Wyszedlem na dwor i bylo dosc zimno no ok 10 C i nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne... i jak robie zdjecie to wyskakuje blad 99 ktory mowi ze z bateria cos jest nie tak.Ale nawet jak aparat jest wylaczony to migawka jest caly czas ciemna...
Dekielek:shock::mrgreen: A tak na powaznie czy próbowałes wyjac i włozyc akumulator?
Jesli masz drugi spróbuj zmienić ,gripa odepnij, jesli masz drugi obiektyw tez zmień.Co widzisz bez obiektywu patrzac przez wizjer na oswietlony kadr?Czy robiłes cos w custom functions np."sensor clean?"Jezeli masz lustro opuszczone do kąta 45 stopni i zdjety obiektyw musisz w wizjerze widziec jasno.Moze widzisz nie lustro a matrycę [jest pionowo]:?:
Kolekcjoner
13-10-2007, 21:40
Co znaczy stwierdzenie:
nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne..., bo to może sporo wyjaśnić. Czy oznacza to, że w wizjerze mimo opuszczonego lustra nic nie widać?
Prawdopodobnie chyba przeslona w obiektywie nie chce sie otworzyc:/Wiecie moze jak to naprawic ??
Hellfire
14-10-2007, 13:31
Ale przysłona się całkiem nie zamyka i zawsze przez nią widać.
wiem ale sluchaj jak sprawdzilem w innym obiektywie przeslona jest otwarta a w tym moim jest tylko taka mala kropeczka tzw nie dokonca jest zamknieta
moim zdaniem padła przysłona, pora na nowe szkło :-)
Błąd 99 mówi o zawieszeniu się obiektywu, czasami wystarczy przetarcie styków, bardzo dobrze zrobić to ppierem. Jesli masz ciemność pawdopodobnie , przepraszam za zwrot, staneła ci migawka. Czyszczenie moze pomóc, a jeśli nie to znaczy, że sterowanie obiektywu nie współkra z aparatem. Czasami można wgrać soft w serwisie, powodzenia
andymis
Kolekcjoner
15-10-2007, 22:42
Błąd 99 mówi o zawieszeniu się obiektywu, czasami wystarczy przetarcie styków, bardzo dobrze zrobić to ppierem. Jesli masz ciemność pawdopodobnie , przepraszam za zwrot, staneła ci migawka. Czyszczenie moze pomóc, a jeśli nie to znaczy, że sterowanie obiektywu nie współkra z aparatem. Czasami można wgrać soft w serwisie, powodzenia
andymis
Jak ma ciemno w wizjerze to mu pomoże wymiana migawki albo wgranie nowego softu :shock: :shock: :shock:? Bez checy.