Zobacz pełną wersję : 100000 raz o CF
Tytułem wstępu: stosowałem funkcję "Szukaj" i poczytałem trochę postów i się pogubiłem. :(
Zdecydowałem się,że zakupię 300D (może dobrze, może źle, teraz nie wiem, ale wydaje mi się,że mi wystarczy a na 350D i lepsze nie mam kasy :( ). I teraz mam takie pytanie o karty pamięci:
czy lepiej kupić 512 ale jakąś szybką czy lepiej 1024 a wolniejszą?
Dla samego body (300D) to wsio ryba czy szybka czy wolna bo i tach ich nie rozróżnia, więc dla Ciebie lepiej mieć pojemniejszą.
Zupełnie inna bajka to zgrywanie fotek z karty. Pół biedy jak to robisz na spokojnie w domu przy kompie. Kiepsko jak jesteś w plenerze i korzystasz z jakiegoś Foto Banku i patrzysz jak ci bateryjek ubywa przy kopiowaniu z wolnej karty. W sumie lepiej mieć dużą i szybką :-).
Czyli korpus nie rozróżnia?
Bo tak się zastanawiam, bo 1GB np bardzo szybkiej Pretec x80 kosztuje około 380, SanDisk Ultra II 340 a Kingstony 255 (zwykły) i 275 (Elite Pro).
Bo jak kuprusowi wszystko jedno to chyba Kingston Elite Pro byłby ok?
Rozróznia, tylko powyżej pewnej szybkości nie robi to już dużej różnicy (aparatowi, on ma też swoje ograniczenia).
Oto tabela z wynikami pomiarów CFek dla 300D
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-6425
Tomasz Golinski
08-04-2005, 18:27
Zdecydowanie dużą. Albo dużą, mała i tank :)
Co prawda sam nie mam jeszcze zadnego doswiadczenia z cyfrowkami, ale tez sporo poczytalem i doszedlem do wniosku, ze jezeli nie wyobrazasz sobie sytuacji kiedy robisz 40 klatek tylko raz przyciskajac migawke (np: 11.09 NY Manhatan) to kupuj najwieksza na jaka Cie stac, a szybkoscia sie nie przejmuj.
Duza, duza. Tak jak doszlismy do wniosku w dyskusjach (choc nie jednomyslnie - pewnie dlatego sie nie mogles w tym polapac) - bo roznice w odczycie nie sa zbyt wielkie. A jak masz 1 gb zapchane zdjeciami - to nie zaleznie, czy szybkie, czy wolne, to wlaczasz to w domu i zdarzysz zjesc kolacje... i to uroczysta - z winem i swiecami :D
Tomasz Golinski
08-04-2005, 20:37
Kolacje? Chyba żartujesz. Może ciasteczko tak...
(Oczywiście, gdy masz czytnik usb2.0)
Ja mowie, jesli wpinasz aparat i w ten sposob przenosisz :)
Wiem, wiem - to masochizm :>
a tak calkiem OT to mam pytanie. Da sie zgrac zdjecia z aparatu do ktorego nie wlozono karty? Znaczy z bufora zrzucic do kompa?
Pszczola
09-04-2005, 15:08
Na moim przedwojennym cyfraku da sie. Nie da sie natomiast wlozyc do niego zadnej karty ;-)
KuchateK
09-04-2005, 18:03
A da się zrobić zdjęcie jakimś aparatem bez karty? :shock:
300D nawet się nie włączy.
Drzwiczki pozamykaj to sie wlaczy :D
Da sie robic 300D bez karty po podpieciu via USB do komputera i po odpaleniu softu 10D remote albo DSLR Remote Pro. Zrzuca fotki z aparatu zaraz po zrobieniu i wyswietla na monitorze ladnie. Jak Ci wywali "no cf card" to zmien w programie w menu opcje na "save to pc only".
KuchateK
09-04-2005, 18:23
Ups... Teraz zauwazylem ze kto inny pytal o zrzucanie bufora do kompa... No ale nic... Pewnie sobie doczyta :D