PDA

Zobacz pełną wersję : 1Ds Mark II vs 5D

Strony : 1 [2]

himi
12-06-2009, 10:50
Ja spokojnie używam 3200 do celów publikacji prasowej. W ,,kotletach'' staram się do iso 800, choć oczywiście i 1600 jest nierzadko konieczne.

bastiano
19-06-2009, 12:57
http://www.blog.joelbock.com/2009/02/geekin-out-5d-vs-5d-ii-vs-1ds-ii-noise-comparison/ moze sie komus przyda - poki co zamienilem 5d II na 1 ds II i jestem zadowolony

oskarkowy
19-06-2009, 13:05
http://www.blog.joelbock.com/2009/02/geekin-out-5d-vs-5d-ii-vs-1ds-ii-noise-comparison/ moze sie komus przyda - poki co zamienilem 5d II na 1 ds II i jestem zadowolony

Ja pół roku temu zmieniłem dokładnie odwrotnie i też jestem zadowolony. Zobaczymy, co powiesz za pół roku :mrgreen:

bastiano
19-06-2009, 14:33
Ja pół roku temu zmieniłem dokładnie odwrotnie i też jestem zadowolony. Zobaczymy, co powiesz za pół roku :mrgreen:

Za pol roku to bede mial 5D II + 1ds II

himi
24-06-2009, 18:36
Ja jednak mówię pas nowej piątce. Nie za tę cenę. Miała być stara piątka, ale szanowny kolega z forum z Piły mnie wystawił i mimo umowy sprzedał za plecami innemu userowi (cóż - przyroda). Teraz nie licząc na specjalną szansę zakupu zdrowej piątki muszę skombinować coś na backup, bo terminy gonią.

allxages
24-06-2009, 18:53
A to tak szybko pozbyłeś się 1D?

himi
24-06-2009, 19:19
Od wystawienia oferty dzisiaj rano (wcześniej wycofałem po wysadce z kolegą Piły, ale przywróciłem) dostałem po prostu wysyp ofert. Kupił kolega z forum. Poszła chyba w 45 minut:) Deesa oczywiście zostawiam.

Już Niemen śpiewał o dziwnym świecie. Ja się nadziwić nie mogę. Oglądam sobie na alle 1d mkII. Nawet mam chęć go kupić. Cena mi odpowiada. Ale chcę mieć pewność, że puszka nie nastukała 200k więc piszę dobrych pięć wiadomości via allegro do niejakiego wellingtona_nz. Piszę też maile bo wellington gości na naszym forum jako waldek_1188 i ogłasza się z tą jedynką. Cisza. Dzwonię (bo podał namiary) nic - nie odbiera cały dzień. Sms -nic. Zalogował się na alle po 18.00. Wiec znów dzwonię, skasowany telefon. Rany boskie! O co chodzi. Chce człowiek sprzedać sprzęt za 4koła, a klient nie może się skontaktować. Nie pojmuję:shock:

liquidsound
03-06-2012, 02:52
Pytanko do posiadaczy obu puszek. Czy w jedynce w warunkach ISO1600 f2.0 i 1/100 AF jest dużo szybszy niż z piąteczki? Dziś testowałem zakupioną jedynkę, i o ile w swietle dziennym jest igła i ostrzy zawsze w punkt, to na weselu na sali AF był trochę wolniejszy od piątki. Mówię o centralnym punkcie, bo na bocznych jedynka miała tą przewagę, że w ogóle ostrzyła, a piąteczka fruwała sobie przód-tył. Testowane na 24L, 35L i 85 1.8.

Powiem szczerze, że nie byłem pewny jedynki, bo na wyświetlaczu nic nie widać (właśnie zgrywam zdjęcia), dlatego większość robiłem piątką żeby nie stracić żadnego ujęcia.

Proszę o konstruktywne wypowiedzi.

tom517
04-06-2012, 15:15
Kiedyś dokupiłem 1Ds II do 5DI i chyba po 2 tygodniach sprzedałem (1Ds II). Na centralnym miałem podobne wrażenie jak Ty :)

Zbyszko666
04-06-2012, 20:23
a jakby dorzucić do tego kociołka jeszcze 1dmarkII ? jak to wtedy wszystko wygląda. Oczywiście pytanie dla posiadaczy i tych co mieli styczności z ową puszką:)

MIT
04-06-2012, 20:32
Miałem i 1Ds II i 5d i spostrzeżenia kolegi są trafne. Af w jedynce jest WOLNIEJSZY niż w piątce choć celniejszy. W słabym świetle muli jeszcze więcej - można wtedy przerzucić na tryb ciągły i jest trochę lepiej. Dobiegaczka w jedynce działa słabo a w piątce po prostu nie działa i kropka.
Pozdrawiam.
Michał

STR8
04-06-2012, 22:52
a jakby dorzucić do tego kociołka jeszcze 1dmarkII ? jak to wtedy wszystko wygląda. Oczywiście pytanie dla posiadaczy i tych co mieli styczności z ową puszką:)

W moim odczuciu szybszy AF miałem w 1d mk II ale pewniejszy jest w 5dmkII. Oczywiście na centralnym

Kolekcjoner
05-06-2012, 02:03
"Stare" jedynki nie były tytanami czułości jeśli chodzi o AF. Pod tym względem lepsze były Nikony.

liquidsound
05-06-2012, 14:56
To co zmiana systemu?:D

Chyba się oswoję z jedynką. Ma coś w sobie to body...

Tim
05-06-2012, 19:24
pewnie że ma, mi od łapy się odkleić nie chce:D

paulusus
07-06-2012, 20:00
Mój znajomy który zajmuje się fotografia tak na poważnie robi śluby 1d mark 3, tak się ostatnio podziało u mnie , że posiadam wersję niższa i stwierdził że af w mojej puszce jest szybszy i celniejszy niż w jego. . Więc się cieszę że trafiłem na dobry egzemplarz. . A jeżeli chodzi o 5d to miałem 2 razy i tego obrazka nic nie przebije, nawet jeżeli miał troszkę gorszy af. .

cardinal
10-06-2012, 11:20
Ds-y to raczej słabo do reporterki pasują - niemniej oczywiście można sobie poradzić i to z dużym powodzeniem
dsII w moim przypadku był sporo sprawniejszy od 5-tki - nawet na górnym iso i trudnych warunkach oświetleniowych
nom i lans Ds-a bezcenny... ;) :D
a na serio - Ds-y są wymagające dla fotografa ale nie zawodzą

liquidsound
12-06-2012, 08:33
Dlaczego uważasz, że średnio się nadaje?

cardinal
12-06-2012, 17:39
hmm...
reportaży zbyt wielu nie robię natomiast zdarza mi się od czasu do czasu
większość moich zdjęć jest pozowanych i tu mogę napisać, że odkąd mam ds-a (wcześniej nawet pierwszego) to problem nieostrych zdjęć całkowicie przestał mnie dotyczyć
przesiadka z 40-stki to był naprawdę przełom (40-tka szybki autofocus ale tak samo niecelny)
długi czas nie mogłem się "nacieszyć", że mogę policzyć rzęsy u modelki przy całopostaciowych kadrach
w reportażu ds sobie radzi ale po prostu jedynka bez s-a na końcu radzi sobie znacznie lepiej
miałem okazję trochę poużywać jedynkę w cropie i różnica jest wyraźna
natomiast Ds-em można bez problemu wykonywać reportaże, zresztą sam tak nieraz robię - natomiast brat bliźniak z mniejszym lusterkiem radzi sobie z tym znacznie leipej
;)

jan pawlak
18-07-2012, 18:38
Miałem na raz 5D1 oraz 1Ds2.
Nie wiem jak to jest, gdy bierze się do ręki to po prostu się czuje że to inna liga.

Jeśli założyciel wątku jest ze Śląska lub okolicy to można przyjechać aby potestować.
jan.pawlak@onet.pl

jp