Zobacz pełną wersję : Pocket wizard
Czy ma ktorys z szanownych Kolegow namiar na tanie pockety z pewnego zrodla (Polska, US lub jakies bezclowe zrodlo)? - interesuja mnie PW plus lub PW plus II.
Moze ktos ma na oku jakies zamienniki ktore nie odbiegaja w dzialaniu PW, a sa duzo tansze?
Na koniec - czy ewentualnie bylibyscie masowym downloadem zainteresowani z owego zrodla gdyby taniej wychodzilo hurtowo?
pare opcji:
1. przywiezc z usa w bagazu
2. wyslac do UK z hongkongu i stamtad sobie wyslac do PL (pomijamy clo)
3. wyslac z HK do PL i liczyc na szczescie
innych opcji nie widze. ja skorzystalem z uprzejmosci znajomego i z opcji 1.
warto pamietac, ze jak juz sie zdecydujesz na opcje, to pockety z usa maja inne czestotliwosci co wiekszosc z HK (robione pod europe).
sprawdzalismy to w sobote i sie po prostu nie widza. wiec jak juz sie zdecydujesz na zrodlo, to trzeba byc konsekwentym.
Z dostawa i do US i UK nie mam problemow tylko czy jest jakies pewne zrodlo gdzie kupie taniej niz 188$ za sztuke ?
ja kupilem w tej cenie. taniej nowych nie znalazlem.
Na ebay polecam uzytkownika ahmuay.
Polecam zakup jednak multimax'a z uwagi na to że pocket wizardy plus II ma juz ze 100 osób w polsce hehe :)
ta, a moje i tak sobie moga blyskac i nic tym 100 osobom do tego :)
Na ebay polecam uzytkownika ahmuay
Ja również polecam Ahmuaya (ma obszerną ofertę Pocket Wizardów, Sekoniców i wszystko do Mamiyi) - przesyłka leci z HK szybko i sprawnie.
Czasem wpadnie na cło - wtedy trzeba dopłacić parę groszy ale i tak się opłaca nawet jeśli wpadnie ;)
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZahmuay
Pozdro
B.
adalbert
30-12-2007, 17:09
Zamówiłem w B&H ... teraz czeka mnie loteria :) wpadnie na cło, czy nie wpadnie? - ale nawet z cłem wyjdzie znacznie taniej niż np. w pstryku
Ku przestrodze.
Kurde, rozczarowanie mnie dopadlo gdyz dowiedzialem sie ze PW wyzwala tylko 1 blysk w trybie strobe mode (chinczyk za 15$ dzialal nalerzycie), pewnie wiele osob w zyciu tego trubu nie uzyje ale ja chcialem sie pobawic.
a gdzie masz strobe mode?
Ja również polecam Ahmuaya (ma obszerną ofertę Pocket Wizardów, Sekoniców i wszystko do Mamiyi) - przesyłka leci z HK szybko i sprawnie.
Czasem wpadnie na cło - wtedy trzeba dopłacić parę groszy ale i tak się opłaca nawet jeśli wpadnie ;)
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZahmuay
Pozdro
B.
chcę kupić u niego zestaw 3 szt (PW II plus), ale nie mam karty kredytowej i pay-pala. Ktoś chętny na większe zamówienie - bym się podłączył ? (albo na sekonica?)
Na ebay polecam uzytkownika ahmuay.
Polecam zakup jednak multimax'a z uwagi na to że pocket wizardy plus II ma juz ze 100 osób w polsce hehe :)
Myślę, że dużo więcej :) ... Nawiasem mówiąc w B&H w Nowym Jorku na piętrze (w stoisku Canona) jest nasz rodak - bardzo miły gość. Warto z nim pogadać w przypadku jakichkolwiek wątpliwości (jeśli ktoś tam będzie oczywiście). Niestety, nie mam namiarów - żałuję, byłem zbyt oszołomiony sklepem. W przypadku pozostałej obsługi (w większości w jarmułkach) odniosłem wrażenie, że nie zawsze zna doskonale towar, którym handluje. Objawia się to naradami, dyskusjami i dopytywaniem się innych kolegów. Do tego łatwo można wyjść z dodatkowymi, ale zupełnie niepotrzebnymi kablami :D
Sam sklep powala na kolana - jest dosłownie wszystko i na miejscu. Można się ostro rozchorować...
zamierzam tam uderzyc w wakacje
KuchateK
08-01-2008, 06:05
"Stoisko na pietrze" to spora nowosc. Ostatnio przeszli duza zmiane. Powierzchnia powiekszyla sie kilkukrotnie. Ilosc stoisk podobnie. Mysle, ze bedzie teraz nieco luzniej, zwlaszcza w niedziele, w ktore "po staremu" naprawde ciezko bylo sie przecisnac z jednego konca sklepu na drugi ;) Powiekszyla sie tez ilosc Canonow, ktore mozna pomacac :D
adalbert
11-01-2008, 20:32
Dla zainteresowanych - gwoli uzupełnienia informacji o kupnie pocket wizard w B&H:
Qty Price Total
Bowens BOPCP Pulsar Clip-On Platform
1 $11.95 $11.95
Hosa HOMMPM3 Mini Male to 1/4" Male Cable - 3'
1 $4.95 $4.95
Pocket-Wizard WIPWP2T Plus II Transceiver Radio Slave
2 $188.95 $377.90
Sub Total: $394.80
Shipping: $51.00
Total: $445.80 - z karty zeszło 1120zł
dowalili cło (3%) i VAT (22%) - 324zł - zatem razem 1444zł - z dodatkami
Dla porównania w PSTRYKU - "golasy" 2199zł (http://www.pstryk.com.pl/details:6563/pocketwizard+plus+ii+transceiver+kit)
cos dziwnego. ja kupowalem 3 pockety w b&h i nie mialem jakis specjalnych kosztow doliczonych. ale wysylalem do usa i nie do NY.
Ja za 4 sztuki zapłaciłem chyba ok 1800zł
Jarek Jaworski
12-01-2008, 01:55
Sprawdz jeszcze Elinchrom Skyport na stronie http://www.milso.com.pl/
Cena rozsadna, zestaw nadajnik i odbiornik - 578 zl, kazdy nastepny odbiornik 354 zl
Jak poszukasz na http://strobist.blogspot.com/ sa opinie uzytkownikow.
Bardzo polecam strobist kopalnia wiadomosci o uzywaniu lamp blyskowych
Chcialbym trochę odkopać temat, bo w najnowszym filmiku na http://strobist.blogspot.com/ "More Bert, on location" używa bodajże lamp typu EX580II umieszczonych na statywach. Czy to są rzeczywiście tego typu lampy i dają taki dobry efekt? Nie mieli tam kontaktów, czyli używają battery pack do tych lamp? Czy właśnie do połączenia tych lamp używali wyżej wymienionego pocket wizard?
Niedługo czeka mnie sesja z modelką w mieście, wieczorem. Zastanawiam się czy tego typu rozwiązanie dałoby wystarczające światło. A komu chciałoby się prowadzić kable do lamp studyjnych...
KuchateK
01-02-2008, 05:43
To sa Vivitary 285HV (mowi o nich przy zakladaniu filtra) z pocket wizardami. Zasilania dodatkowego nie widac. Na kopmlecie aku powinny miec jakies 100 blyskow, wiec nie tak zle.
Poprowadzic przewody do studyjnych to jeszcze maly problem. Wiekszym jest zasilanie. Lampy z generatorem to zwykle duze sumy.
Tego typu starocie (vivitary, ten model datuje sie na 1972) mozna dostac za 4-5 dych $ (ebay). Nowe (http://www.bhphotovideo.com/c/product/61441-REG/Vivitar_233965_285HV_Auto_Flash.html) w b&h kosztuja 89. Uwaga. Stare modele maja na stopce ponad 200V. W 2007 zostaly odswiezone i te maja ponizej 6V. Pocket wizardow i innych wyzwalaczy to nie rusza, ale trabanta upali.
GN tej lampy to ~42 przy ustawieniu palnika na 105mm. Laduje sie okolo 10 sekund na nowych bateriach (akumulatorki AA szybciej). Posiada regulacje mocy 1/2, 1/4, 1/16 plus stara dobra sprawdzona automatyke tyrystorowa.
Bez rewelacji i wodotryskow. Mozna ten zestaw z powodzeniem zastapic czyms innym, nawet jeszcze taniej :mrgreen: Choc i ta cena bardzo przyjemna. Mozna na tym popedzic studio eksperymentalne z parasolami, ale raczej dopiero na iso 400 ;)
Choc teraz matryce malo szumia, wiec to pewnie nie problem :mrgreen:
oskarkowy
02-04-2008, 10:25
To jeszcze ja mam kilka pytań:
- czy nadajnik działa tylko na stopce, czy jest może jakiś kabel? Jeśli tak, to do którego gniazda (cieńsze z jedną dziurką, czy to z trzeba bolcami)? Jak długi jest kabelek?
- odbiorniki da się przestawić na 2 lamelkę, czy nie?
- Jarku, na stronie milso nie ma już tych urządzeń, czy mi padło na wzrok?
Wybaczcie, nigdzie nie mogę sie doszukać tych informacji. Wszędzie są identyczne zdjęcia.
To jeszcze ja mam kilka pytań:
- czy nadajnik działa tylko na stopce, czy jest może jakiś kabel? Jeśli tak, to do którego gniazda (cieńsze z jedną dziurką, czy to z trzeba bolcami)? Jak długi jest kabelek?
pocketa mozesz podlaczyc na pare sposobow:
1) stopka
2) kabel synchro - ten na jedna dziurke ;)
3) mozesz tez go podpiac do gniazda wyzwalajacego migawke i wtedy mozesz pocketami wyzwalac tez aparat
a to nie jest tak, ze to zalezy od tego jak wzywolisz? to jest zwykly sygnal radiowy w pocketach. odbieraja i zwieraja kabelki :)
tak jest przynajmnie w PW.
w komplecie z PW nie dają kabelków. Można zrobić samemu za parę zł i taką długość jak się chce.
to raczej niewykonalne. Poza "fabrycznymi" systemami TTL gubi się wszystkie zaawansowane funkcje lamp/body.
Radiówka tylko przekazuje impuls do odpalenia. Nie ma jak przekazać informacji o czasie otwarcia migawki. Lampa nie wiedząc jaki będzie długi czas naswietlania nie może się sama odpalić na 2 lamelce.
oskarkowy
02-04-2008, 14:59
Dzięki za pomoc. Prawdę mówiąc w mojej pracy te fajne urządzenia nie działają inaczej niż chińskie odpalacze za 200zł/komplet. Tylko nie wyglądam tak proooooooofi 8)
Liczyłem, że może choć kabel będzie ten drugi, bo w 1kach gniazdo lamp jest tak obrzydliwie luźne, że trzeba to cały czas trzymać ręką. A i tak nie zawsze odpala. Na razie zgniatam kable kombinerkami, może coś pomoże :-?
kabelki daja w zestawie, ale tylko jack-pc. mozna dokupic inne do innych lamp.
to nie chodzi o to, ze wyglada sie proooofii, czy nie. tylko o to, ze PW dzialaja w trudnych warunkach i na duze odleglosci i maja super skutecznosc.
oskarkowy
02-04-2008, 15:35
kabelki daja w zestawie, ale tylko jack-pc. mozna dokupic inne do innych lamp.
to nie chodzi o to, ze wyglada sie proooofii, czy nie. tylko o to, ze PW dzialaja w trudnych warunkach i na duze odleglosci i maja super skutecznosc.
Chińszczyzna pięknie się sprawdza w pomieszczeniach, a ja na zewnątrz pracuję niezbyt często. Czyli nie ma co przepłacać i jeszcze dźwigać.
A nie wiecie, gdzie można kupić taki kabelek z minijackiem z jednej a tym 3pinowym złączem do aparatu z drugiej strony?
Arche121
02-04-2008, 17:09
może tu cos znajdziesz: http://www.mpex.com/browse.cfm/2,185.html