PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowy aparat..

arturs
09-10-2007, 21:05
Witam..
Mam pytanko - nie wiem czy dobry dział ale najwyżej ktoś przeniesie..
Potrzebuję nietypowego aparatu - może nie tyle nietypowego co z nietypowymi funkcjami - mianowicie szukam aparatu który miałby wbudowany timer albo najlepiej detekcję ruchu - chodzi o zostawienie aparatu w jakimś miejscu i rejestrację jak coś będzie się działo - może to być również kamerka z taką funkcją.. warunek - ma być małe (i łatwe do zakamuflowania) i zasilanie bateryjne/akumulatorowe, rozdzielczość może nie być duża.. generalnie urzadzenie ma posłużyć do złapania złodziei w paru miejscach - nie moge niestaty użyć środków "konwencjonalnych" czyli normalnych kamer przemysłowych z rejestratorem z detekcją ruchu bo nie mam zasilania.. aparat/kamera powinien w trybie czuwania pracować pare dni.. chodzi mi o coś w tym (http://www.elsat.com.pl/ksd_pl.html#ksd_pl_start) stylu - tylko tam mają ilości hurtowe (i to produkpwane pod zamówienie) a mnie potrzebna jedna sztuka..
Pozdrawiam
Artur

korona-pl
09-10-2007, 21:38
klikaj w reklamy na CB:
http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/browse&category_id=c946f325840f159a8f0b703800bb6c92

Zielony
09-10-2007, 23:46
Możesz uchylić rąbka tajemnicy tej akcji?

arturs
10-10-2007, 00:02
Możesz uchylić rąbka tajemnicy tej akcji?

??? ja wiem czy tajemnicy.. pracuję w firmie która zajmuje się monitoringiem, ochroną, alarmami itp. - jeden z naszych klientów namierzył u siebie w zakładzie "dziuplę" gdzie pracownicy składają sobie rzeczy przed wyniesieniem ich z zakładu - jest to kanał (ciepłowniczy czy coś takiego - z jakimiś rurami w każdym razie) - goście odsuwają klapę i wrzucają jakies tam rzeczy które są warte "parę" złotych i wynoszą z zakładu - klient poprosił żeby spróbować namierzyć "klientów" - problem jest taki że to zakład przemysłowy i trochę ludzi tam się kręci ale nie bardzo jest możliwość podciągnięcia zasilania i zastosowanie klasycznego układu - kamera/rejestrator/zasilanie - tak żeby się nie kapnęli że coś było robione - schowek jest w miare regularnie opróżniany - kwestia żeby zobaczyć przez kogo, a że do miejsca ma dostęp dobre kilkadziesiąt osób i obiekt pracuje na 3 zmiany to ciężko kogoś złapać za rękę.. poza tym jak coś wyczują to przeniosą schowek gdzie indziej a nie o to chodzi..

Pozdrawiam
Artur

laur
10-10-2007, 00:06
W moim mieście był kiedyś taki sklep, w którym wisiały fotki złapanych na gorącym uczynku złodziei mleka, takich w butelkach co stały rano przed sklepem. Negatywy do wykupienia oczywiście :-) przeważnie miejscowy element rankiem chciał wypić sobie mleczko na kaca. Może kolego coś podobnego montuje? :-)

mattnick
10-10-2007, 00:36
W moim mieście był kiedyś taki sklep, w którym wisiały fotki złapanych na gorącym uczynku złodziei mleka

Z tego co wiem nie jest to zgodne z prawem

schabu
10-10-2007, 07:56
czarny pasek na oczy i będzie legalne. a że to osiedle to każdy i tak będzie wiedział o kogo chodzi.

laur
10-10-2007, 08:06
To było juz kilka lat temu, teraz podejrzewam że ochrona wizerunku złodzieja nie pozwala na łamanie jego podstawowych praw do anonimowych kradzieży... w sumie to nawet nie wiem jak ta sprawa skończyła sie dla własciciela sklepu, podaję jako ciekawostkę, zeby tylko koledze artursowi nie wytoczyli potem procesu o nielegalne robienie zdjęć, na które stanowczo nie wyrażaja zgody...

Vitez
10-10-2007, 10:05
Potrzebuję nietypowego aparatu - może nie tyle nietypowego co z nietypowymi funkcjami - mianowicie szukam aparatu który miałby wbudowany timer albo najlepiej detekcję ruchu - chodzi o zostawienie aparatu w jakimś miejscu i rejestrację jak coś będzie się działo - może to być również kamerka z taką funkcją.. warunek - ma być małe (i łatwe do zakamuflowania) i zasilanie bateryjne/akumulatorowe, rozdzielczość może nie być duża

Hmmm... a cena nie gra roli? Bo 1DMkIII ma taka opcje - zostawiasz go na Servo, ustalasz punkty AF i jak wykryje ruch w ktoryms (lub w kilku na raz - definiowalne) z ustalonych punktow AF to odpala serie.

jajurek
10-10-2007, 10:05
Zdaje się, że dyskusja zboczyła nieco z tematu. Wiem, że wbudowany timer ma np. Canon G6 (nie mam już tego aparatu, ale, o ile pamiętam, można było zrobić do 100 zdjęć w odstępach czasu do 1 godz.; nie wiem, czy G7 tą funkcję zachował).

pawelknapik
10-10-2007, 12:19
Myślę, że można użyć lustrzanki z gniazdem wężyka typu mini jack - powinno dość łatwo dać się zamiast przycisku wyzwalającego migawkę użyć innego elementu, typu detektor ruchu, bariera w podczerwieni, mechaniczny przycisk itp... Dzięki temu, że nie będzie to element wbudowany w aparat, można go od aparatu oddalić (dłuższy kabel, w ekstremalnym przypadku przekazanie sygnału radiowo między jakimś nadajnikiem a odbiornikiem podłączonym do wejścia wężykowego).
Problematyczne w tym rozwiązaniu mogą być: gabaryty lustrzanki, jasność obiektywu, warunki oświetleniowe w fotografowanym miejscu.

Zielony
10-10-2007, 12:43
Problematyczne w tym rozwiązaniu mogą być: gabaryty lustrzanki, jasność obiektywu, warunki oświetleniowe w fotografowanym miejscu.

No i łomot migawki...

Chyba, że coś z silent mode ;-)

tymin3
10-10-2007, 16:22
Widzialem kiedys kamerke internetową z programem ktory wlaczal nagrywanie podczas wykrycia ruchu... oczywiscie nazwy nie pamietam ale pokazuje kierunek w ktorym mozna szukac

mor_feusz
10-10-2007, 16:57
a moze kupic IP kamere i monitorowac z kompa? a jeszcze lepiej jakis wireless card i masz bezprzewodowo podlaczony sprzecik :)

Isengrim
03-12-2007, 06:19
Jak na taką okazje to wystarczy:
http://allegro.pl/item276648608_kamera_z_akumulatorem_bezprzewodowa_ 2_4_ghz_f_ra.html#photo

Makudonarudo
05-12-2007, 11:27
Canony z procesorami DIGIC 2 mogą teraz mieć taką funkcję.
Do swojego a610 doinstalowałem skrypt motion detection i nawet fajnie działa:)