PDA

Zobacz pełną wersję : gdzie można porozmawiać o fotografowaniu

Max_im
08-10-2007, 19:42
szukam forum gdzie można porozmawiać o fotografowaniu
tzn obojętne czym zrobiłeś fotkę
rozmowa jest na temat czy zrobiłeś to dobrze
jakie miałeś z tym problemy
jak je ominąłeś
jak mogłeś ominąć je w inny sposób
itd.

w ty miejscu wielki ukłon dla tych którzy wystąpili w " Szkoła Fotografii CB" "wykład"
przeczytałem wszystkie .......dawno........

mattnick
08-10-2007, 19:48
www.cyberfoto.pl www.obiektywni.pl

theremin
08-10-2007, 20:41
(...)
jak je ominąłeś
(...)

u psychologa... ;)

Max_im
08-10-2007, 21:12
u psychologa... ;)

nie wszyscy rozwiązania znajdują w tym samym miejscu co ty

Kubaman
08-10-2007, 21:36
cieszę się, że pomysł jakim była Szkoła Fotografii (mój pomysł :D ) jakoś tam się sprawdza zgodnie z ideą. Niestety trochę sie arsenał wyczerpał, muszę zacząć intenswne starania o kolejnych autorów.

theremin
08-10-2007, 21:39
nie wszyscy rozwiązania znajdują w tym samym miejscu co ty

heh... to był taki żart... dowcip... joke... psikus... psikutas...

... get the picture?

Kolekcjoner
08-10-2007, 21:51
Czasami można znaleźć ciekawe dyskusje na ten temat na forum Nikona.

sniper88
08-10-2007, 21:54
Tam jest ciekawy dzial 'tutoriale' i 'foto technika' w sumie prawie to samo co tutaj, tyle ze w mniej 'szkolnej' formie i z wieksza iloscia porad;)

Skipper
08-10-2007, 21:54
Czasami można znaleźć ciekawe dyskusje na ten temat na forum Nikona.

troche w tym racji ale czesto zmienia sie to w kolko wzajemnej adoracji... i wszyscy sobie kadza a wartosc merytoryczna ma 3cio rzedne znaczenie

Kolekcjoner
08-10-2007, 21:58
troche w tym racji ale czesto zmienia sie to w kolko wzajemnej adoracji... i wszyscy sobie kadza a wartosc merytoryczna ma 3cio rzedne znaczenie

Z tym, że to jest bardzo częsta wada tego typu for.

akustyk
08-10-2007, 22:24
Z tym, że to jest bardzo częsta wada tego typu for.

nie... to nie tak.

to jest rzecz normalna forum czy galerii internetowych. sytuacja, w ktorej czegos takiego by nie bylo, bylaby dla mnie wyjatkowo niepokojaca. bo w dzialanie takich tworow jest z definicji wpisana ulomnosc ludzka i sklonnosc do niemerytorycznego klepania po glowkach + nieodmiennie miazdzaca przewaga osob, ktore nie maja bladego pojecia o czym mowia, nad tymi ktore cos wiedza, przy znikomym odsetku takich, ktore oprocz jakiejs wiedzy posluguja sie tworczo mozgiem :)

EDIT: a zwlaszcza w internecie, gdzie stare powiedzienie St. Tyma: "nie mam na ten temat bladego pojecia, dlatego chetnie sie wypowiem" pasuje jak ulal

Wini
08-10-2007, 22:43
tzn obojętne czym zrobiłeś fotkę
rozmowa jest na temat czy zrobiłeś to dobrze
jak je ominąłeś
itd.

To się nie da zrobić na forum. Prywatne spotkania z wybranymi użytkownikami jakiegoś forum. Zaproszenie na działkę, plener, piwko, winko. Czasami wódeczka - najbardziej efektywne :?

Danielo
08-10-2007, 23:41
napewno nie tutaj.

na tym forum mozesz jedynie pogadac o tym,jak super sa sprzety z najwyzszej polki,o tym kto ma drozszy sprzet,poczytac kto czym sie chwali w stopkach.moze poogladac testy linijek i dekielkow.i posluchac,jak do d**y sa sprzety innych firm. a jak konkurencja wypusci cos lepszego,to i tak canon jest lepszy. niektorzy nawet jak ida do pubu,to tam z telefonu komorkowego wchodza w neta i sie dalej podniecaja na forum w watkach onanistycznych.liczne TWA i niekonsekwencja moderatorow - prosze bardzo.

mattnick
08-10-2007, 23:43
napewno nie tutaj.

na tym forum mozesz jedynie pogadac o tym,jak super sa sprzety z najwyzszej polki,o tym kto ma drozszy sprzet,poczytac kto czym sie chwali w stopkach.moze poogladac testy linijek i dekielkow.i posluchac,jak do d**y sa sprzety innych firm. a jak konkurencja wypusci cos lepszego,to i tak canon jest lepszy. niektorzy nawet jak ida do pubu,to tam z telefonu komorkowego wchodza w neta i sie dalej podniecaja na forum w watkach onanistycznych.liczne TWA i niekonsekwencja moderatorow - prosze bardzo.

No to już masz bana :)

Danielo
09-10-2007, 00:07
leje na to.zreszta nie ty o tym decydujesz,wiec twoje zdanie malo mnie obchodzi w tej kwestii.

a nawet jesli,to tylko to potwierdzi to o czym pisze.

mattnick
09-10-2007, 00:25
Ej no zluzuj...chyba, że wyświetlają Ci się emotki...

Wini
09-10-2007, 00:26
leje na to.zreszta nie ty o tym decydujesz,wiec twoje zdanie malo mnie obchodzi w tej kwestii.

a nawet jesli,to tylko to potwierdzi to o czym pisze.

Kolega dał "emotikona" . Ale widzę, że Ty masz bezkompromisowe podejście :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

chavez
09-10-2007, 00:53
Max_im, fotoarts.pl

Max_im
09-10-2007, 07:20
dzięki za wypowiedzi
Forum to jest o sprzęcie i jest ok
Są tu ludzie wymagający dzięki czemu można dużo się dowiedzieć
Sporo robi dobre foty więc warto ich posłuchać
Dzięki stopkom wiadomo kogo o co zapytać
A ponieważ wszyscy fotografują więc pytam gdzie wymieniają na ten temat informacje

akustyk
09-10-2007, 07:55
fotoarts.pl to niezle forum. nieduze, ale rozsadni ludzie

Kubaman
09-10-2007, 09:24
nie ma bana, zresztą nie tylko tego

Kolekcjoner
09-10-2007, 13:52
Danielo - nie wiem czy to prowokacja ale jeśli piszesz to szczerze to znaczy, że w ogóle nie znasz tego forum. A to że pisze się tu głównie o sprzęcie to nic dziwnego w końcu to forum sprzętowe, a nie fotograficzne. I powiem Ci że ja dużo cenych informacji tu znalazłem, które pomogły mi przy fotografowaniu - mimo, że moje doświadczenie w tej branży jest już bardzo długie.

Danielo
09-10-2007, 16:58
zadna prowokacja,poprostu opinia.jak dla mnie powinno byc 10% gadania o sprzecie, 90% o zdjeciach. tutaj jest odwrotnie. tyle.

Skipper
09-10-2007, 17:08
zadna prowokacja,poprostu opinia.jak dla mnie powinno byc 10% gadania o sprzecie, 90% o zdjeciach. tutaj jest odwrotnie. tyle.

bo to forum sprzetowe a nie fotograficzne? :roll:

sniper88
09-10-2007, 17:12
A w takim razie jak interpretujesz nazwe canon-board. Bo to juz chyba duzo mowi o proporcjach miedzy tematami o sprzecie, a o fotografii;)

McKane
10-10-2007, 22:54

I to pisze ktos kto chcial obalac mity na temat kita :)

Jakos jak zakladales tamten watek nie przejmowales sie ze dodajesz kolejnego posta do "gadania o sprzecie".

Diabeł
10-10-2007, 23:01
A w takim razie jak interpretujesz nazwe canon-board. Bo to juz chyba duzo mowi o proporcjach miedzy tematami o sprzecie, a o fotografii;)
a jak interpretujesz NIKON KLUB POLSKA - FORUM UŻYTKOWNIKÓW?

sniper88
11-10-2007, 07:58
a jak interpretujesz NIKON KLUB POLSKA - FORUM UŻYTKOWNIKÓW?

Jako forum uzytkownikow aparatow nikona;) I nie dziwi mnie ze tam tez jest masa dyskusji o sprzecie:) To Danielowi to nie pasowalo:p

enter
22-11-2007, 20:36
to ja dorzucę jeszcze
http://fotoarts.pl/

chuckyy
23-11-2007, 00:16
IMO takie fora maja ten problem, ze wiekszosc rzuca komentarze jak na plfoto - kadr lekko w prawo, troche w dol, za ciemne, za jasne, krzywe, etc. etc... A rzeczowych porad jak na lekarstwo.

popmart
24-11-2007, 08:37
Wynika to imo z dość prostej przyczyny : o sprzęcie da się rozmawiać w miarę obiektywnie i rzeczowo ... a o samej bądź co bądź sztuce nie bardzo bo zawsze opinia będzie nacechowana mocno subiektywizmem i własnym wrażeniem co nie wszyscy są w stanie znieść bo maja po prostu inne zdanie albo są zaangażowanie emocjonalnie w podmiot. Wiadomo rozmowa w takim kontekście jest znacznie trudniejsza, a jeszcze bardzie trudniejsza jeśli się dołoży znane efekty jakie nasilają się poprzez Internet jak polaryzacja sądów czy konformizm.

A koledze Danielo współczuje klapek na oczach. Przypomina mi to trochę retorykę PIS „bije i woła o pomoc” Nie widziałem na Canon-board takich zajadłych ataków na puszki Nikona nigdzie wręcz wyważone dyskusje i pochlebne często opinie, (co zostało zauważone nawet przez niektórych userów N), bywając na Nikonie jakiekolwiek powątpiewania w stronę niepoprawną politycznie kończą się wielkim jazgotem i naprawdę zaszczekaniem. Jak się poprosisz to dam ci piękne linki. I na koniec pokaż mi na forum N taki wątek gdzie merytorycznie bez większych emocji rozmawia się o sprzęcie C ….a u nas jest kilka i nikt nie sadzi że ergonomia jest zła to aparat do śmieci … albo podobnie, wiecej refleksji.
.