PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 - Problem i serwis

Kolaj
08-10-2007, 18:38
Miałem sobie super ostrego Tammiego, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety czas gwarancji minął a fotki zaczęły być jakoś tak dziwnie rozmazane. Początkowo myślałem, że to kwestia nietrafiania ostrością w punkt. Jednak w końcu się zebrałem w sobie i zrobiłem kilka przeuroczych fotek dekielkowi. Z góry przepraszam wszystkich inkwizytorów za deklo-fotografię.

Oczywiście statyw, jasne światło, iso 100, ostrzenie centralnym punktem itp. Okazało się, że zdjęcia są nie tylko nieostre, ale dodatkowo, w pobliżu obszarów o dużym kontraście pojawia się paskudna poświata. Nie dziwne, że "normalne" zdjęcia wychodziły paskudnie.

Najgorzej jest na f/2,8 a normalna jakość jest dopiero przy 5,6. A zaznaczam, że kiedyś było piknie już od pełnej dziury. I raczej nie jest to kwestia FF/BF, bo na innych zdjęciach, których póki co nie załączam widać, że nic nie jest ostre, ani przed punktem AF, ani za nim ani nigdzie :(

I teraz pytanie, co to może być i czy jest szansa na naprawę? Ktoś kiedyś wspominał o jakimś serwisie w Warszawie, ale nie mogę znaleźć namiarów.

Załączam wycinek środka kadru.

Tamron 1/250s f/2,8

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/my.php?image=img2251wt8.jpg)

i dla porównania inne szkło. Wszystko to samo, tylko f=100mm i trochę większa odległość, żeby było podobnie na rozmiar.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/my.php?image=img2253yo3.jpg)

himi
08-10-2007, 19:09
Wysyłam ci ma PM namiar na serwis

Vitez
08-10-2007, 19:38
Wysyłam ci ma PM namiar na serwis

Juz drugi raz jestes proszony o podanie tych namiarow publicznie. Mozesz wyjasnic dlaczego nie chcesz podac tej informacji do publicznej wiadomosci?

himi
08-10-2007, 19:47
A masz jakiś problem, że podaję ją na PM? Publicznie nie pamiętam by ktoś prosił i to dwukrotnie. Za to ty bawisz się w publiczne karcenie, a to mi się już nie bardzo podoba Vitez.

KMV10
08-10-2007, 19:56
Kolaj - widziałem coś takiego w jednej ze swoich lunet. W jej przypadku były to poprzesuwane pryzmaty. Może ten obiektyw gdzieś się solidnie wytrząsł lub uderzył w coś mocno?

himi
08-10-2007, 19:58
Ok, skoro są jednak pytania na PM, bardzo proszę 058 620 16 45 - z tego, co pamiętam, to Gdańsk.

KMV10
08-10-2007, 19:59
Himi - dzięki!

himi
08-10-2007, 20:07
Spoko, nie ręczę jak ten serwis działa, dzwoniłem tam tylko i dowiedziałem się, że świadczą takowe usługi dla szkieł tamrona. Jak będzie ok, to wielu tamronowców odetchnie. Pytanie jakie ceny usług. Korekcja BF FF około 80 pln.

iblip
08-10-2007, 21:23
chyba Gdynia z tego co pamiętam :)

wczoraj też do nich dzwoniłem, bo mam podobny problem ze swoim tamronem 28-75. Kupiłem go w sierpniu i od jakiegoś tygodnia większość zdjęć jest totalnie nieostra :/ zwłaszcza na 28mm. często zdarza się też tak, że jak ostrzę na obiekt oddalony o, załóżmy, 20 metrów, to ostrość na zdjęciu jest jakieś 0,5 metra od obiektywu, a reszta nieostra... jakiś kilkunasto metrowy FF czy co?? :???: obiektyw nigdzie nie upadł, o nic nie stuknął.

A swoją drogą, to nie wiem czemu robicie taką aferę, że himi nie chciał podać nr serwisu. przecież każdy kto wykazał by odrobinę zainteresowania mógłbym go bez problemu znaleźć...

himi
08-10-2007, 21:44
Już po bólu, podałem i szlus. Pozdrawiam tamronowców:)

Kraszan
09-10-2007, 10:08
620 xx xx to chyba Gdynia, choć coś mi mówi, że serwis Tamiego jest w Gdańsku. teraz można przenosić numery, więc nikt nie wie gdzie jest abonent...

canli
09-10-2007, 11:08
a to nie czasem jakis kontakt do FOTO TECHNIKI w gdansku wlśnie ?

http://www.foto-technika.pl/shop.php?module=staticPage&src=statContact

oni robia tylko z gwarancja przez nich podbita....

iblip
09-10-2007, 12:01
tak na prawdę, to foto-technika tylko sprzedaję tamrony. Jeżeli są jakieś naprawy serwisowe, to oddają sprzęt do w.w serwisu i ten serwis ma 2 tygodnie na zdiagnozowanie usterki i powiadomienie o tym foto-techniki. Oni dalej decydują czy naprawiamy, czy do kosza itp :mrgreen:

aczkolwiek, reklamacje należy wysyłać na adres foto-techniki :)

Vitez
09-10-2007, 17:37
A masz jakiś problem, że podaję ją na PM? Publicznie nie pamiętam by ktoś prosił i to dwukrotnie. Za to ty bawisz się w publiczne karcenie, a to mi się już nie bardzo podoba Vitez.

To nie karcenie tylko pytanie albo wrecz prosba o wyjasnienia - jaki jest konkretny powod niecheci do podania danych serwisu publicznie?
Bo tego po prostu nie rozumiem. Nie rozumiem robienia tajemnicy na sile z czegos co nie powinno byc tajemnica.

Przy publicznej informacji dowolna osoba potrzebujaca takich informacji mialaby je od razu dostepne, bez koniecznosci rejestrowania/logowania sie, pisania wiadomosci, oczekiwania na odpowiedz itp. Miej na uwadze anonimowych uzytkownikow oraz tym, ktorym sie spieszy.

himi
10-10-2007, 18:59
Ok Vitez, już przyznałem rację, zapomniałem o niezalogowanych. Serwis pracuje dla fototechniki, zgadza się, ale działa też komercyjnie. Namiar mam właśnie z FT.

ppawcio
28-08-2008, 23:15
Miałem sobie super ostrego Tammiego, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety czas gwarancji minął a fotki zaczęły być jakoś tak dziwnie rozmazane.

sorry, że odświeżam tak stary temat, ale mam dokładnie identyczny problem...

mógłbyś opisać ciąg dalszy swojej historii?