Zobacz pełną wersję : Jaki statyw monopod ?
Witam
W najbliższym czasie zamierzam kupić sobie statyw + głowica oraz monopod i tutaj pytanie do szanownych czytających
1 ) jaki byłby dobry – myślałem o manfrotto ?
2 ) czy głowica będzie pasowała na statyw a także na monopod ?
3 ) jakiej firmy i jakie modele byście polecali oraz dlaczego ?
Głowica na pewno będzie pasowała.
Ale napisz ile na wszystko chcesz wydać bo możesz za sam statyw dać 300 zł albo nawet 2500 zł
Dobre pytanie mi zadałeś
Więc jesloi chodzi o monopod to myślałem o 680B lub 681B oczywiście manfrotto ich ceny wahają się w granicach 200zł jest jeszcze jeden droższy automatyczny ale czy lepszy i wart swojej ceny ?
A tak naprawdę o statywach nie wiem nic i nie mam pojęcia czym różni się taki za 300 od takiego za 2500 ( może ktoś mnie oświeci i coś zaproponuje ) podobnie z głowicami jest ich całe multum
Nie jestem nawet pewien czy wybór firmy manfrotto to dobry wybór ????????
680B mam i polecam nie pamiętam akurat czym się różnił z 681B. A co do automatycznych to najlepiej jak sam ocenisz mnie nie kręcą żeby tyle przepłacać.
A statyw jak chcesz dobry a porządny to 055 pro jeden z bardziej popularnych wśród ludzi.
Głowica do statywu to zależy do czego. Ja proponowałbym 3D i kulową by do monopodu także przykręcić.
paweleverest
07-10-2007, 22:05
Przedewszystkim to napisz co na ten statyw chcesz przykręcac ( jaki sprzet ) głównym kryterium doboru statywu jest waga sprzetu jaki ma dźwigać . Po drugie napisz gdzie będziesz go używał -
jeżeli w studio to najlepszy najcięższy ( nosić go nie bedziesz ) jeżeli chcesz z nimchodzić po górach to wybór jest juz gorszy - trzeba szukac kompromisów które nie zawsze sa tanie ;)
I to jest najgorsze że te kompromisy są czasami nawet bardzo drogie
ja kupiłem w sklepie nie dla idiotów ;-) chińszczyzne... first za ~95pl
po jednym plenerze z kolegami ze stolicy odpadła głowica na szczęście asekurowałem swoje 300d trzymając za pasek ;-)
koledzy spacerowali wokół stawów raszyńskich ze statywem na ramieniu i zamocowanym sprzetem na głowicy...
wróciłem do domu i pojechałem do sklepu foto http://www.foto7.com.pl/ (dystrybutor manfrotto w Gliwicach); wziąłem aparat; pogadałem z obsługą; pomacałem głowice i kupiłem (190xb i glowice rc804rc2 http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/804RC2.htm
bardzo fajna da sie ja rozkrecic do transportu)
nie chciałem 055prob bo byl wiekszy i cięzszy i nie mieścił mi sie do walizki :mrgreen: (samolot)
macanie na miejscu zmieniło moje zdanie co do kulowych głowic (chciałem taką na początku) i zakupiłem 3 kierunkowa - uwazam ze dla mnie lepsza
mysle ze macanie to najlepszy sposób zeby ocenić co ci bedzie lezało i pod jaki sprzet - bez macania odradzam kupno
Ja aktualnie też szukam monopod-u pod sprzęt Canon 40D + 70-200 2.8 L na spacery w terenie (miasto, las, góry). Co polecacie?
Ja aktualnie też szukam monopod-u pod sprzęt Canon 40D + 70-200 2.8 L na spacery w terenie (miasto, las, góry). Co polecacie?
Ja mam 681B z głowiczką 234RC. Jest ok. Nie wiem, co możnaby było poprawić. Chyba nic. Raczej odradzałbym monopody 4-sekcyjne ze względu większą upierdliwość przy rozkładaniu.
nie kupuj za niskiego monopodu - to raz.
ja mam 681b, miałem wcześniej 679b.
różnica (chyba tylko w wyglądzie - ten pierwszy wygląda masywniej).
Nic krótszego bym nie kupował... bo nie lubię być zgarbiony, gdy robię zdjęcia stojąc. mam około 176cm.
aha, nie używam głowicy.
A propos głowicy - monopody manfrotto mają podwójny gwint (1/4 i 3/8)
Polecam monopod 682B, ma jedną zaletę, można postawić go na nóżkach (trójnóg) a głowicę póki co mam jedną do mono i do tripoda jest to 486RC2.
Ważna uwaga napisana już przez paweleverest, czyli co chcesz mocować na mono/tripo bo musisz do tego ciężaru dobrać stosowną głowicę i podstawę.
Przypadek pst'a znam bo byłem z nim kiedy tania chińszczyzna się połamała. Z bardziej budżetowych rozwiązań możesz pomysleć o Sherpie Velbona ale jesli serio fotografujesz to i tak za jakiś czas pójdziesz po Manfrotto tak jak wielu kolegów.
No to dodam jeszcze jedną ważna informacje, ja mam 2m wzrostu :)(serio) i co teraz polecicie?
No to dodam jeszcze jedną ważna informacje, ja mam 2m wzrostu :)(serio) i co teraz polecicie?682B ma 172 cm. Do tego głowiczka jakieś 8 cm. Do tego ileśtam centymetrów od spodu aparatu do wizjera. Dodatkowo może być grip. Oczu też nie masz na czubku głowy. Poza tym trzymając monopod wygodnie jest się trochę pochylić, bo ty sam robisz za brakujące 2 nogi. Tak więc powinno wystarczyć ale najlepiej jednak będzie się do tego przymierzyć osobiście przed zakupem.
Ja mam 184 cm wzrostu chyba nie wiele w porównaniu z kolegą który ma 200
Mam canon 350D + sigma 70-200 f2,8 ( duże i cięszkie )
Monopold głównie mecze ( po 45 minutach raczej boli ręka ) koncerty fajnie byłoby zejść troszkę z czasem
Statyw tez będę nosił – czasami jakaś architektura nocą jakiś plener
W planach Sigma APO 100-300 mm F4 EX DG HSM a to wazy prawie 1.5 kg
Obiecująco wygląda
Manfrotto 804RC2 - leka głowica 3D
MANFROTTO 055X PRO B
MANFROTTO 681B i pytanie - czy do tego monopadu jest taka nóżka na przydeptywanie nogą ?? ( przepraszam ale nie wiem jak to się nazywa fachowo )
jak się ma problemy z krzyżami to podstawową cechą statywu staje się jego wysokość. ;)
pitfuszyl
09-10-2007, 16:51
A co powiecie na podróbę Manfrotto
Monopod Goldphoto YH304 okolo 110zl
i podróbę głowicy Manfrotto 486RC2
Głowica kulowa GoldPhoto YH430 okolo 120zl
??
paweleverest
09-10-2007, 23:46
A co powiecie na podróbę Manfrotto
Monopod Goldphoto YH304 okolo 110zl
i podróbę głowicy Manfrotto 486RC2
Głowica kulowa GoldPhoto YH430 okolo 120zl
??
Ja ostatnio kupiłem Monopod YH301 ( troszke wyższy ) cena 88zł:http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5181#
bardzo przyzwoita konstrukcja - POLECAM
http://www.allegro.pl/item254492392_statyw_manfrotto_tripod_055_b_jak_no wy.html Mam pytanie jaki dokładnie to model i czym się różni od innych takich jak 055X PRO B oraz 055X B
Jeśli ktoś potrafiłby odpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny
Dziękuje ze odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
paweleverest
11-10-2007, 07:26
http://www.allegro.pl/item254492392_statyw_manfrotto_tripod_055_b_jak_no wy.html Mam pytanie jaki dokładnie to model i czym się różni od innych takich jak 055X PRO B oraz 055X B
Jeśli ktoś potrafiłby odpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny
Dziękuje ze odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
X ma inny ( nowy ) uchwyt kolumny - umożliwiający łatwe przełożenie jej do pozycji poziomej
FrancisBegbie
26-01-2014, 13:47
Witajcie,
Chcę kupić jakiś solidny (na miarę monopodów) monopod. Zastanawiam się nad manfrotto 681B. Może potrafi ktoś doradzić, co w cenie do 250 pln można kupić? zależy mi na tym by;
- monopod był jak najbardziej stabilny
- mierzył do 150 cm
Właściwie to wszystko.
bagatela
26-01-2014, 15:35
Ja polecam manfrotto MM294A3, kupiłem 2 lata temu i jestem bardzo zadowolony.
680B mam i polecam nie pamiętam akurat czym się różnił z 681B.
680B to monopod 4-sekcyjny o udźwigu deklarowanym 10kg.
681B to monopod 3-sekcyjny o udźwigu 11kg - jest nieco dłuższy po złożeniu ale za to bardziej stabilny.
Polecam Ci produkty Manfrotto, wykonane z wysoką starannością i precyzją. Na pewno się nie zawiedziesz. Przerabiałem już wiele modeli tej firmy i każdy był zawsze dobry, należy sobie tylko zadać pytanie co ma udźwignąć i w jakich okolicznościach ma być używany. Inna będzie głowica do pejzaży, a inna do zdjęć makro np. Więc warto się zastanowić nad kwestią do jakich zdjęć będziemy eksploatowali najczęściej nasz sprzęt.
od roku 2012 dyskusje o statywach prowadzimy w tym watku:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-2015-a-81147/
zapraszam. a niniejszy zamykam.