Zobacz pełną wersję : Czy ktoś testował PowerShot SX100 IS ?
stachu01
06-10-2007, 13:09
Proszę o poradę odnośnie aparatu Canon PowerShot SX100 IS. Zamierzam kupić taki sprzęt, u mnie w mieście jest oferowany za 1099 zł. lecz może ktoś podpowie mi coś więcej o nim, czy ktoś testował ten jeszcze nowy sprzęt? Głównie chodzi mi dobrą stabilizację obrazu fotografowanie zwierząt w ruchu i przyrody. Z góry dzięki za odpowiedź.
Proszę o poradę odnośnie aparatu Canon PowerShot SX100 IS. Zamierzam kupić taki sprzęt, u mnie w mieście jest oferowany za 1099 zł. lecz może ktoś podpowie mi coś więcej o nim, czy ktoś testował ten jeszcze nowy sprzęt? Głównie chodzi mi dobrą stabilizację obrazu fotografowanie zwierząt w ruchu i przyrody. Z góry dzięki za odpowiedź.
Witam,
Mam go od dziś. Nie jest to mój perwszy nabytek (mam a60- stary, ale jary córki; 350D z kilkoma obiektywami - mój; ten dla żony). Muszę napisać, że w sumie jest OK. Stabilizacja obrazu OK. Wyszukiwanie i śledzenie twarzy -SUPER!!!! Jak narazie jeden mały mankamencik - nie znalazłem ustawień odwzorowania barw (co nie znaczy, że jeszcze nie znajdę - na chwilę obecną nie znalazłem).
Instrukcji nie wrzycam, bo PDF (a w sumie to 4 PDFy) waży ok 20MB a tu nie da sie takiego załącznika wrzucić. :(
Pozdr.
PS - jak tylko będę miał zdjęcia testowe, to rzucę gdzieś (jak mi się uda, to zrobię zdjęcia porównawcze z 350D) :)
Witam,
Mam go od dziś. Nie jest to mój perwszy nabytek (mam a60- stary, ale jary córki; 350D z kilkoma obiektywami - mój; ten dla żony). Muszę napisać, że w sumie jest OK. Stabilizacja obrazu OK. Wyszukiwanie i śledzenie twarzy -SUPER!!!!
Napisz jak wyglada krecnie nim filmow - wyczytalem w n.w. ze canon tym modelem strasznie obnizyl loty a szkoda bo wiele sobie obiecywalem po tym modelu a tak chyba sie zdecyduje na FZ8 :(
A tu linki do testow:
http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=579743&forum_id=15
http://www.popphoto.com/cameras/4664/camera-test-canon-powershot-sx100-is.html
Pozdrawiam
Darek
wyczytalem w n.w. ze canon tym modelem strasznie obnizyl loty
Niestety, po kilkudziesięciu zdjęciach z dnia dzisiejszego (żona robiła córce w trybie "Dzieci i zwierzęta" w plenerze) muszę z przykrością się zgodzić. Zdjęcia w porównaniu z A60 (przypominam to tylko 2Mpx) są takie sobie. Może nie kiepskie, ale jakieś takie nieostre i kolorki coś nie halo. :x
W weekend sam potestuję w manualu, bo może tryby tematyczne coś nie teges, :twisted:
Pozdr.
PS - filmików nie kręciłem i też nie pomogę, bo nawet jak pokręcę to się na tym nie znam. :roll: Jestem dużym przeciwnikiem video, w przeciwieństwie do foto ;)
Na manualu jest OK , choć trudno mi znaleźć przełączanie między wartością migawki a przysłony.
Jest wiele zbędnych funkcji, ale te bajery pewnie muszą być.
Lampa w dużych ciemnych pomieszczeniach za słaba.
W dobrych warunkach zdjęcia są bardzo dobre, ale to każdy aparat zrobi.
Wszystkie wyżej opisywane zalety potwierdzam.
Niestety bardzo słabe zasilanie. 2x AA przy takim poborze prądu to nieporozumienie. Do tego tysiąc animacji, wielki wyświetlacz energochłonny duy zoom itp. Ja nie jestem przyzwyczajony zmieniać baterie co kilkadziesiąt zdjęć.
Nie wiem jak tu się edytuje posty więc wrzucam tu link do polskiej instrukcji: http://www.plikus.pl/zobacz_plik-instrukcja_do_canona_sx_100-56942.html
Ja wlasnie przymierzam sie do kupna aparatu cannona jednak waham sie pomiedzy modelem a720is a sx100is . Zastanawia mnie jak sx100is radzi sobie w sloncu , chodzi mi konkretnie o wyswietlacz czy cos widac wtedy poniewaz ten aparat pozbaiono wizjera ;/ a widocznosc na ekranie robiac zddjece ze sloncem jest pewnie nikla;/ wyczytalm ze sx100is ma regulacje wyswietlacza czy ktos moze mi wyjasnic o co w tym chodzi ? czy to ma sluzyc wlasnie do tego zeby w sloncu robia fotke cos bylo widac ?
Ja wlasnie przymierzam sie do kupna aparatu cannona jednak waham sie pomiedzy modelem a720is a sx100is . Zastanawia mnie jak sx100is radzi sobie w sloncu , chodzi mi konkretnie o wyswietlacz czy cos widac wtedy poniewaz ten aparat pozbaiono wizjera ;/ a widocznosc na ekranie robiac zddjece ze sloncem jest pewnie nikla;/ wyczytalm ze sx100is ma regulacje wyswietlacza czy ktos moze mi wyjasnic o co w tym chodzi ? czy to ma sluzyc wlasnie do tego zeby w sloncu robia fotke cos bylo widac ?
Dokładnie... Aparacik ten posiada regulację jasności wyświetlacza LCD... Regulacja ma pomagać w dostosowywaniu podglądu do otaczających warunków - im jaśniej w koło tym trzeba bardziej rozjaśnić wyświetlacz... Im ciemniej - przyciemnić... :)
Pozdr.
PS - nie wiem jak to działa w pełnym słońcu, ponieważ teraz (a pokazał się po wakacjach) takowego nie zastałem... :(
dzies odebralam canona sx 100is posadam rowniez akumulatorki eneloop :D i zabieram sie do testowania mojego nowego nabytku:D