PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z zamykaniem migawki w 430 ex

mycha888
05-10-2007, 11:36
Uczę się jeszcze tej lampy. Proszę wytłumaczcie na czym polega synchronizacja z krótkimi czasami w praktyce i jak może wpłynąć na poprawę zdjęć??
Z instrukcji wiem żeby "stosować z krótkimi czasami naświetlanie głównie przy portretach, bo rozjaśnia cienie". Jak ta funkcja pomaga w praktyce??
Dziękuję za info

mycha888
05-10-2007, 11:41
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex? Kiedy ją stosować i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
Wielkie dziękuję za pomoc.

Kolaj
05-10-2007, 11:53
Mi dużo pomógł ten artykuł: http://www.naturescapes.net/082006/rp0806.htm

Kolaj
05-10-2007, 11:54
Przeginasz. Jest w instrukcji.

Driver
05-10-2007, 11:57
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex?
.

normalnie jest tak. przy czasie np 2 sek naświetlania

- otwiera sie migawka
- błyska lampa
- mijają 2 sek
- zamyka sie migawka

przy synchro na zamknięcie migawki przy czasie 2 sek jaest tak

- otwiera się migawka
- mijają 2 sek
- głyska lampa
- zamyka się migawka

i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
.

przy scenach statycznych nijak. nie ma to znaczenia. efekt będzie taki sam

gwozdzt
05-10-2007, 12:38
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex?
jest w instrukcji, acz lakonicznie.
tutaj masz to lepiej wytłumaczone:

3517

Kiedy ją stosować
przy fotografowaniu obiektów poruszających się.

i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
w żaden.
ta funkcja nie ma nic wspólnego z prawidłową ekspozycją zdjęć, ani z ich ostrościa.

mor_feusz
05-10-2007, 12:40
No coz tym razem powiem tak: robisz zdjecie ludzikom np w paryzu jest piekna pogoda - swieci slonce. Chcesz miec portret ludzi z wieza Efffel'a w tle - niestety slonce lekko swieci im w plecy przec co beda cienie na twarzach wtedy ustawiasz lampe na HSS i robisz fotki (np AV i dana przyslona zeby glebia byla taka jak chcesz i ISO odpowiednie dla pogody). Aparat wtedy nie ustawi ci czasu na czas sunchro (czyli 1/60 do 1/200) tylko bedziesz focic tak jak "swiatlomierz doradzi" a lampka doswietli co ma byc doswietlone (bynajmniej ja to tak rozumie)

krzypol
06-10-2007, 21:13
No coz tym razem powiem tak: robisz zdjecie ludzikom np w paryzu jest piekna pogoda - swieci slonce. Chcesz miec portret ludzi z wieza Efffel'a w tle - niestety slonce lekko swieci im w plecy przec co beda cienie na twarzach wtedy ustawiasz lampe na HSS i robisz fotki (np AV i dana przyslona zeby glebia byla taka jak chcesz i ISO odpowiednie dla pogody). Aparat wtedy nie ustawi ci czasu na czas sunchro (czyli 1/60 do 1/200) tylko bedziesz focic tak jak "swiatlomierz doradzi" a lampka doswietli co ma byc doswietlone (bynajmniej ja to tak rozumie)

dodałbym o małej korekcie lampy na minus:wink:

mor_feusz
06-10-2007, 23:30
dodałbym o małej korekcie lampy na minus:wink:
Oczywiscie. Pierwsze zdjecie - krotka ocena i korekta. Wszystko zalezy od swiatla. Sam jeszczenie doszedlem do wprawy w foceniu z lampa ale naczytralem sie na forum i wiem o co biega - czasmi 2-3 zdjecia cykne zanim efekt bedzie odpowiedni a +/- na lampie to piekna sprawa. Trzeba uzywac. mycha888 po ktorkim czsie dojdziesz o co biega.

mycha888
08-10-2007, 13:10
suuper, baaaaardzo Wam dziękuję za "łopatologiczne" wyjaśnienie synchroniacji z zamknięciem migawki. ;)Teraz to już na prawdę proste.
A co ze synchronizacją z krótkimi czasami naświetlania?? Jak tę funkcję stosować?? I co daje? Rozumiem, ze lepiej naświetlone fotki w krótkim czasie naświelania??

mor_feusz
08-10-2007, 13:15
3 (moj) oraz 2 (krzypol) posty wyzej masz odpowiedz

tomek1906
08-10-2007, 13:21
a propo synchronizacji z zamykaniem migawki (z canonem 350d i 430 ex). tego się nie da zrobić... albo ja nie potrafię dowiedzieć się jak ...
przy ustawieniu w opcjach aparatu i lampy, błysku na zamykanie migawki otrzymuję dwa błyski (ten pierwszy niby jest "pomiarowy") i drugi właściwy ..de facto psuje każdy efekt w przypadku fotografowania poruszających się obiektów... jak wyeliminować pierwszy błysk???

piast9
08-10-2007, 13:32
jak wyeliminować pierwszy błysk???
Pierwszy błysk następuje przy zamkniętej migawce więc nie ma on wpływu na zdjęcia. Pominąwszy to, że ludzie mają zamknięte oczy :)

tomek1906
08-10-2007, 20:34
thx ...! nie wiedziałem :)

amroz
10-01-2008, 19:10
a czy ktoś ma jakies ciekawe fotki z synchronizacja zamykanej migawki? chetnie bym pooglądał.