Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z zamykaniem migawki w 430 ex
mycha888
05-10-2007, 11:36
Uczę się jeszcze tej lampy. Proszę wytłumaczcie na czym polega synchronizacja z krótkimi czasami w praktyce i jak może wpłynąć na poprawę zdjęć??
Z instrukcji wiem żeby "stosować z krótkimi czasami naświetlanie głównie przy portretach, bo rozjaśnia cienie". Jak ta funkcja pomaga w praktyce??
Dziękuję za info
mycha888
05-10-2007, 11:41
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex? Kiedy ją stosować i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
Wielkie dziękuję za pomoc.
Mi dużo pomógł ten artykuł: http://www.naturescapes.net/082006/rp0806.htm
Przeginasz. Jest w instrukcji.
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex?
.
normalnie jest tak. przy czasie np 2 sek naświetlania
- otwiera sie migawka
- błyska lampa
- mijają 2 sek
- zamyka sie migawka
przy synchro na zamknięcie migawki przy czasie 2 sek jaest tak
- otwiera się migawka
- mijają 2 sek
- głyska lampa
- zamyka się migawka
i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
.
przy scenach statycznych nijak. nie ma to znaczenia. efekt będzie taki sam
Na czym w praktyce polega funkcja synchronizacji z zamykaniem migawki w lampie canon 430 ex?
jest w instrukcji, acz lakonicznie.
tutaj masz to lepiej wytłumaczone:
3517
Kiedy ją stosować
przy fotografowaniu obiektów poruszających się.
i jak może pomóc w zrobieniu doświetlonych ostrych zdjęć?
w żaden.
ta funkcja nie ma nic wspólnego z prawidłową ekspozycją zdjęć, ani z ich ostrościa.
mor_feusz
05-10-2007, 12:40
No coz tym razem powiem tak: robisz zdjecie ludzikom np w paryzu jest piekna pogoda - swieci slonce. Chcesz miec portret ludzi z wieza Efffel'a w tle - niestety slonce lekko swieci im w plecy przec co beda cienie na twarzach wtedy ustawiasz lampe na HSS i robisz fotki (np AV i dana przyslona zeby glebia byla taka jak chcesz i ISO odpowiednie dla pogody). Aparat wtedy nie ustawi ci czasu na czas sunchro (czyli 1/60 do 1/200) tylko bedziesz focic tak jak "swiatlomierz doradzi" a lampka doswietli co ma byc doswietlone (bynajmniej ja to tak rozumie)
No coz tym razem powiem tak: robisz zdjecie ludzikom np w paryzu jest piekna pogoda - swieci slonce. Chcesz miec portret ludzi z wieza Efffel'a w tle - niestety slonce lekko swieci im w plecy przec co beda cienie na twarzach wtedy ustawiasz lampe na HSS i robisz fotki (np AV i dana przyslona zeby glebia byla taka jak chcesz i ISO odpowiednie dla pogody). Aparat wtedy nie ustawi ci czasu na czas sunchro (czyli 1/60 do 1/200) tylko bedziesz focic tak jak "swiatlomierz doradzi" a lampka doswietli co ma byc doswietlone (bynajmniej ja to tak rozumie)
dodałbym o małej korekcie lampy na minus:wink:
mor_feusz
06-10-2007, 23:30
dodałbym o małej korekcie lampy na minus:wink:
Oczywiscie. Pierwsze zdjecie - krotka ocena i korekta. Wszystko zalezy od swiatla. Sam jeszczenie doszedlem do wprawy w foceniu z lampa ale naczytralem sie na forum i wiem o co biega - czasmi 2-3 zdjecia cykne zanim efekt bedzie odpowiedni a +/- na lampie to piekna sprawa. Trzeba uzywac. mycha888 po ktorkim czsie dojdziesz o co biega.
mycha888
08-10-2007, 13:10
suuper, baaaaardzo Wam dziękuję za "łopatologiczne" wyjaśnienie synchroniacji z zamknięciem migawki. ;)Teraz to już na prawdę proste.
A co ze synchronizacją z krótkimi czasami naświetlania?? Jak tę funkcję stosować?? I co daje? Rozumiem, ze lepiej naświetlone fotki w krótkim czasie naświelania??
mor_feusz
08-10-2007, 13:15
3 (moj) oraz 2 (krzypol) posty wyzej masz odpowiedz
tomek1906
08-10-2007, 13:21
a propo synchronizacji z zamykaniem migawki (z canonem 350d i 430 ex). tego się nie da zrobić... albo ja nie potrafię dowiedzieć się jak ...
przy ustawieniu w opcjach aparatu i lampy, błysku na zamykanie migawki otrzymuję dwa błyski (ten pierwszy niby jest "pomiarowy") i drugi właściwy ..de facto psuje każdy efekt w przypadku fotografowania poruszających się obiektów... jak wyeliminować pierwszy błysk???
jak wyeliminować pierwszy błysk???
Pierwszy błysk następuje przy zamkniętej migawce więc nie ma on wpływu na zdjęcia. Pominąwszy to, że ludzie mają zamknięte oczy :)
tomek1906
08-10-2007, 20:34
thx ...! nie wiedziałem :)
a czy ktoś ma jakies ciekawe fotki z synchronizacja zamykanej migawki? chetnie bym pooglądał.