PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

griszka
04-10-2007, 10:14
Witam!
Jak naprawdę jest z kalibracją w serwisie? Po rozmowie tel. z "uroczą" Panią z serwisu zgłupiałem... Chciałbym skalibrować 24-70 pod moje body, a dowiedziałem się, że najpierw kalibrują body pod swoją 85-tkę, a później obiektyw, ale w takim przypadku muszę wysłać wszystkie swoje szkła do kalibracji. Czy nie jest tak, że skoro moja puszka źle ostrzy z jednym szkłem, a z pozostałymi jest ok, to można byłoby tylko skalibrować to kiepsko ostrzące szkło?

Tequil
04-10-2007, 10:47
Ja również będę wysyłał swój zestaw do kalibracji 24-70 i 70-200 + 5D do kalibracji gdyz nie jestem zadowolony z efektów ostrzenia 24-70 + 5D
Też chętnie się dowiem jak wygląda sprawa z kalibracją na żytniej, bedą WIDOCZNE efekty?? warto??

Vitez
04-10-2007, 15:49
Witam!
Jak naprawdę jest z kalibracją w serwisie? Po rozmowie tel. z "uroczą" Panią z serwisu zgłupiałem... Chciałbym skalibrować 24-70 pod moje body, a dowiedziałem się, że najpierw kalibrują body pod swoją 85-tkę, a później obiektyw, ale w takim przypadku muszę wysłać wszystkie swoje szkła do kalibracji. Czy nie jest tak, że skoro moja puszka źle ostrzy z jednym szkłem, a z pozostałymi jest ok, to można byłoby tylko skalibrować to kiepsko ostrzące szkło?

Tak jest. Najwyrazniej albo pani nie wiedziala albo sie z nia nie dogadales. Musisz ja poinformowac ze nie chcesz kalibrowac puszki pod obiektyw referencyjny gdyz dobrze dziala ze wszsytkimi obiektywami z wyjatkiem jednego i to ten obiektyw chcesz skalibrowac pod swoj aparat a nie aparat pod jakis nie swoj obiektyw.

Bogdan56_Ch
05-10-2007, 21:09
We wtorek będę wiedział coś więcej.
Musiałem odesłać Canona 400D do kalibracji i wymiany matówki (przy sposobności dołączyłem Canon 28-135 IS0 na ewentualne dostrojenie do puszki)

Cena za matówkę i kalibracje wynosi 210 zł.
Aparat wysłałem 26 IX, wróci 9 X.

Co do kalibracji do obiektywu serwisowego, to wg mnie jest prawidłowe, ponieważ każdy dokupywany obiektyw, teoretycznie powinien źle ostrzyć, gdyby aparat był ustawiany do... przykładowo źle ostrzącego obiektywu (posiadanego)

Vitez
06-10-2007, 17:09
Co do kalibracji do obiektywu serwisowego, to wg mnie jest prawidłowe, ponieważ każdy dokupywany obiektyw, teoretycznie powinien źle ostrzyć, gdyby aparat był ustawiany do... przykładowo źle ostrzącego obiektywu (posiadanego)

Ale nam chodzi o dokalibrowanie jednego zle ostrzacego obiektywu z kilku obiektywow do body ktore dobrze ostrzy z pozostalymi szklami. Tak - da sie to zrobic ale trzeba serwis przekonac ze naprawde tego sie chce, czyli kalibracji AF w obiektywie a nie w puszce.

griszka
06-10-2007, 18:49
Vitez
To chyba Pani nie wiedziała, bo byłem zaskoczony, że muszę wysyłać wszystkie szkła, i kilka razy się jej pytałem, czy nie można jednego, a ona swoje... Dlatego chciałem się Was spytać jak to naprawdę jest :) Dzięki Vitez, teraz wiem, że można inaczej :)

Rogeros
08-10-2007, 12:12
Jako ciekawostke moge podac, ze tydzien temu odebralem z serwisu swojego 5D po kalibracji ukladu AF, po jakies glebie sprzetu potwornie mi swirowal uklad ostrosci. Puszka zostala zreperowana (teoretycznie) i uklad AF dostrojony do ich szkla wzrorcowego. PO calej operacji wykryto ze dwa moje szkla 35 F1.4 oraz zoom 28-70 F2.8L maja lekki FF wiec je wyjustowali oczywiscie za dodatkowa oplata. Efekt: juz pobiezne moje testy wykazuja ewidentny FF 1cm widoczny nawet na wyswietlaczu na 35 1.4 z odleglosci 30cm przy kilku matrach szklo nie nadaje sie do uzycia juz za bardzo. Podobnie z moim szklem 28-70 F2.8 ewidentny FF. Co najciekawsze szkla ktorych nie dotykali dzialaja dobrze... A zeby bylo jeszcze ciekawiej te same szkla ktore u mnie nie dzialaja po tej kalibracji u kolegi na innym 5D ostrza w punkt.

Zobacze co bedzie dalej ale juz w tym momencie nie moge pojac w jaki sposob serwis odeslal mi aparat z wyjustowanymi szklem ktore po prostym tescie zrobionym w 30sek wyraznie wykazuje blad i FF 1cm...

Troche sie boje tego serwisu

michalab
13-10-2007, 22:35
Jak kupiłem 400D to trzy moje szkła ostrzyły dobrze, a jedno źle. Dałem to jedno do kalibracji do puszki wzorcowej i teraz ostrzy dobrze. Nie dawałem do kalibracji pod moje body, choć było to możliwe, bo nie chciałem go im zostawiać na parę dni - chciałem sam się nim bawić, a pomyślałem, że jest mała szansa, że body jest źle skalibrowane, trzy szkła też i to tak, że się błędy równoważą.

Vitez
14-10-2007, 01:02
Jak kupiłem 400D to trzy moje szkła ostrzyły dobrze, a jedno źle. Dałem to jedno do kalibracji do puszki wzorcowej i teraz ostrzy dobrze. Nie dawałem do kalibracji pod moje body, choć było to możliwe, bo nie chciałem go im zostawiać na parę dni - chciałem sam się nim bawić, a pomyślałem, że jest mała szansa, że body jest źle skalibrowane, trzy szkła też i to tak, że się błędy równoważą.

A to ciekawe... ciekawe jaka maja puszke wzorcowa?

MMM
14-10-2007, 10:27
Mają w szafie każdy aparat który w danym momencie jest w sprzedaży u Canona, ale raczej ich nie używają. Jako wzorcowy biorą po prostu pierwszy lepszy skalibrowany aparat klienta, który akurat leży w serwisie.

MartineZ.oom
14-10-2007, 16:36
Z tym serwisem (choć serwis to słowo nieadekwatne bo nigdy nie zdobili mi sprzętu za pierwszym razem) mam już jakieś doświadczenie i oto moje przemyślenia:
1) Jeśli ktoś mieszka blisko lub w Wawie należy umawiać się na konkretny dzień, kiedy będzie serwis. Dostarcza się sprzęt rano a odbiera wieczorem przed zamknięciem.
2) W miarę możliwości, należy samemu zdiagnozować problem i dołączyć opis w formie pisemnej oraz ewentualne zdjęcia obrazujące tenże problem. (Jak miałem hoty na matrycy to za pierwszym razem niczego nie zauważyli)
3) Podczas odbioru sprzętu mieć ze sobą laptopa aby móc sprawdzić czy wykonano prawidłowo serwis (jak kalibrowałem puszkę do wzorca a 24-70L do puszki to z BF wyszedł FF - tak się rozpędzili z poprawianiem)
4) Trzeba czasami uzbroić się w cierpliwość i być zawsze uprzejmym, rzeczowym i nie pouczać techników tylko wyrażać swoje zdanie. Już 2 razy widziałem dantejskie sceny panów biznesmenów z torbą eLek i 5D "robiomcym kupe na obrazie a nie prawdziwe ostre zdjecia" a technik ze spokojem odpowiadał, że "ten typ tak ma; a po za tym ostrość to pojęcie względne a przede wszystkim złudzenie optyczne". :wink:

michalab
14-10-2007, 23:12
Pewnie jakąś skalibrowaną pod ten wzorcowy obiektyw.

ErnestPierwszy
16-10-2007, 23:03
Otóż po kalibracji jest tak:
1. Tamron ma 50 cm FF na 28 mm - można przyjać, że po serwisie AF nie działa wcale, coś ustawia i jest MYDŁO straszne...
2. EF70-200f4L ma FF jakieś 15 cm na 70 mm
3. Tokiny nie sprawdzałem, bo nie miałem juz nerwów...

Im dalej czyli w stronę 75 dla tamrona i 200 canona jest coraz lepiej, ale nigdy nie ostrzy w punkt:( Może dla 85 i 250 by się w końcu wstrzelił).
No i znowu wiozę puszkę na Żytnią...

ech...

PS
Piękny prezent na urodziny:(

MateuszZ.
16-10-2007, 23:58
hehe, odpowiadam za kolege Rogera. za drugim razem wszystkie szkiełka ma w punkcik :) To jest chyba jakaś tradycja, że dopiero za drugim im się udaje?? :roll:

Najbardziej mnie denerwuje, że się jednak da !! a to znaczy tylko jedno... totalna olewka klientów ze strony serwisu !!

BTW, ja na dniach wysyłam swojego dziada, może dołączyć notkę że to drugi raz?? nie chcę czekać 2x 2 tyg na sprzęt...

Jako ciekawostke moge podac, ze tydzien temu odebralem z serwisu swojego 5D po kalibracji ukladu AF, po jakies glebie sprzetu potwornie mi swirowal uklad ostrosci. Puszka zostala zreperowana (teoretycznie) i uklad AF dostrojony do ich szkla wzrorcowego. PO calej operacji wykryto ze dwa moje szkla 35 F1.4 oraz zoom 28-70 F2.8L maja lekki FF wiec je wyjustowali oczywiscie za dodatkowa oplata. Efekt: juz pobiezne moje testy wykazuja ewidentny FF 1cm widoczny nawet na wyswietlaczu na 35 1.4 z odleglosci 30cm przy kilku matrach szklo nie nadaje sie do uzycia juz za bardzo. Podobnie z moim szklem 28-70 F2.8 ewidentny FF. Co najciekawsze szkla ktorych nie dotykali dzialaja dobrze... A zeby bylo jeszcze ciekawiej te same szkla ktore u mnie nie dzialaja po tej kalibracji u kolegi na innym 5D ostrza w punkt.

Zobacze co bedzie dalej ale juz w tym momencie nie moge pojac w jaki sposob serwis odeslal mi aparat z wyjustowanymi szklem ktore po prostym tescie zrobionym w 30sek wyraznie wykazuje blad i FF 1cm...

Troche sie boje tego serwisu

Medeski
26-03-2008, 17:31
Witam na poprzednich postach znalazłem info że warto wysłać sprzęt do serwisów w niemczech może ktoś mógł by podać namiary na jakiś sprawdzony. Ja mam problemy z ostrzeniem w punkt, puszka D20 i szkło 24 - 70 L 2.8 Canona, męczy mnie strasznie FF, a po opiniach na temat serwisu na Żytniej jakoś nie mam odwagi wysłac im mojego sprzętu :( z góry dzięki za info .........

Vitez
27-03-2008, 02:25
Witam na poprzednich postach znalazłem info że warto wysłać sprzęt do serwisów w niemczech może ktoś mógł by podać namiary na jakiś sprawdzony.

W wątku obok :roll: :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=32098

Wystarczy PRZED napisaniem posta rozejrzeć się po tytułach wątków...

szu
18-10-2008, 17:15
Dopadło i mnie, najprawdopodobniej po aktualizacji 30D do 1.0.6.
Przy obrabianiu ostatniej sesji pojawił się irytujący backfocus.

Przy odległości od obiektu 20-50m ostrość grubo za postacią.

Problem wygląda następująco:

50mm 1.8 = BF 30mm
KIT@55MM = BF 30mm
70-200mm 2.8@70 = BF 30mm
70-200mm 2.8@200 = BF 4mm

Tablica z odległości 1,5m 45st.

Sprawdzone kilkakrotnie, zgodnie z instrukcjami z forum.

Ile na Żytniej kosztuje pogwarancyjna kalibracja do wzorca?

Corehoorn
23-10-2008, 22:19
Mi szybko odpisali ile kosztuje taka usługa albowiem okazało sie ze po wymianie migawki mam frontfocusa z każdym szkłem.

"Koszt kalibracji w naszym serwisie to 122 zł. Kalibracja wykonywana jest w
przeciągu 5 dni roboczych."

Pytanie było odnośnie kalibracji body 350d

szu
28-10-2008, 02:07
Jeszcze jedno pytanie:

Czy możliwe jest uzależnienie FF/BF od przysłony?
Wydaje mi się, że z momentem przymykania BF rośnie.

http://img510.imageshack.us/img510/445/64796595ii0.jpg

Miejsce celowania AF = 15.
Miejsce gdzie jest ostro na moje oko.

airhead
29-10-2008, 01:12
Jeszcze jedno pytanie:

Czy możliwe jest uzależnienie FF/BF od przysłony?
Wydaje mi się, że z momentem przymykania BF rośnie.
tak, ale dotyczy to tylko IF AF lub RF AF

szu
29-10-2008, 02:49
tak, ale dotyczy to tylko if af lub rf af

if, rf?

airhead
29-10-2008, 12:41
internal focusing i rear focusing (systemy wewnętrznego ostrzenia)
słyszałem jeszcze, że 20-35 (na 5,6) i 85 mają taką przypadłość... tu chodzi głównie o to, że mają ciut mniejszą rozdzielczość optyczną trochę przymknięte

mogę poszukać linka

szu
30-10-2008, 11:35
Rozumiem. 50mm nie ma IF, 70-200 ma IF.
Czy ten moj BF klasyfikuje się do wysylki na Żytnia? Przeczytałem o przypadkach 10cm nawet 15cm BF/FF :-?.

Portal
31-10-2008, 09:45
a powiedcie mi ile czasu czeka sie na kalibracje gdy sprzet jest na gwarancji ? 14 dni czy da sie wczesniej ?

Druga sprawa to wysylka , czy nalezy wyslac wszystkie czesci jakie byly w pudelku czy tylko body + iobiektyw (obiektywy) ?

lukasz8402
31-10-2008, 10:24
najlepsze jest to że już kilkanaście razy próbowałem się do serwisu canona dodzwonić i zawsze albo zajęte albo nikt nie odbiera... w dxxxx mam taki serwis. Czy nie uważacie że troszke canon sobie lekceważy klientów "obdarzając" nas takim serwisem? Ciekawe jak jest w przypadku serwisu nikona, sony itd...

endo
31-10-2008, 10:43
najlepsze jest to że już kilkanaście razy próbowałem się do serwisu canona dodzwonić i zawsze albo zajęte albo nikt nie odbiera... w dxxxx mam taki serwis. Czy nie uważacie że troszke canon sobie lekceważy klientów "obdarzając" nas takim serwisem? Ciekawe jak jest w przypadku serwisu nikona, sony itd...
Po kilku podobnych zajściach (naprzemienne zajęte/nie odbieramy) zraziłem się zanim tam w ogóle dotarłem.. Pomyślałem nawet, że może canon nie wie jak wygląda jego serwis w stolicy i spłodziłem list do canon pl - pozostał bez odpowiedzi pomimo, że poprosiłem o pisemne ustosunkowanie się :lol:

aptur
31-10-2008, 11:15
a powiedcie mi ile czasu czeka sie na kalibracje gdy sprzet jest na gwarancji ? 14 dni czy da sie wczesniej ?

Druga sprawa to wysylka , czy nalezy wyslac wszystkie czesci jakie byly w pudelku czy tylko body + iobiektyw (obiektywy) ?

Zazwyczaj czeka się 14 dni.
Wytarczy wysłać samo body plus problematyczny obiektyw.

Corehoorn
31-10-2008, 11:18
Ja się tam od wtorku probuję dodzwonić, faksować i listować ... bezskutecznie. Może dopiero jak sobie zrobię wyprawkę do Wawy to się dowiem czy panowie zrobili czy nie zrobili mi kalibrację ...

aptur
31-10-2008, 11:25
Ja się tam od wtorku probuję dodzwonić, faksować i listować ... bezskutecznie. Może dopiero jak sobie zrobię wyprawkę do Wawy to się dowiem czy panowie zrobili czy nie zrobili mi kalibrację ...

Nie wiem co wy macie z tym dzwonieniem. Dzwoniłem tam ze trzy razy. Za każdym razem dodzwanaiłem się w max 10min. Może zbyt wcześnie rano dzwonicie i jedzą śniadanie :mrgreen:

lukasz8402
31-10-2008, 14:39
a wiecie ile orientacyjnie kosztuje kalibracja obiektywu?

aptur
31-10-2008, 14:41
a wiecie ile orientacyjnie kosztuje kalibracja obiektywu?

Zależy jakiego. Stałka to poniżej 100zł. Zoomy więcej. Poszukaj na forum były podawane ceny.

lukasz8402
31-10-2008, 17:29
aptur dzięki za info
zauważyłem w moim 50/1.4 bf i mimo że jest na gwarancji to oddam go na czapskich do ustawienia jak mam się użerać z csi to dziękuję.
pozdrawiam

JaBlam
01-11-2008, 14:00
Jesli chodzi o kalibracje zooma typu 70-200 to jest to koszt okolo 160 zl. Stalki okolo 80 zl. lub troche mniej. Dodatkowo na wykonana usluge serwis daje 6cio miesieczna gwarancje. W kazdym razie ja taka dostalem.

Jesli chodzi o kalibracje - dla tych co nie lubia czekac i maja jeden dzien wolnego a mianowicie CZWARTEK (serwis jest czynny troche dluzej w ten dzien), proponuje zadzwonic i umowic sie konkretnie na dany dzien i zawiezc aparat do serwisu. Ja tak zrobilem, aparat ze szklami dostarczylem o godzinie 12 i o 18 odebralem wszystko spowrotem juz skalibrowane. Bez czekania tygodniami, nerwow, obawy czy co doszlo czy nie doszlo, a do tego mozna sobie od razu na miejscu sprawdzic czy skalibrowane jak nalezy. No ale jak napisalem - wymaga to pofatygowania sie osobistego, chociaz czasem warto.

Nie wiem ile teraz kosztuje czysczenie matrycy na Zytniej ale np na Czapskich w Krakowie do pazdziernika obowiazywala cena 50-60 zl.... ostatnio jak dalem aparat bo paskudnie zasyfilem porannymi plenerami, zaplacilem o zgrozo 100 zl. Czas pomyslec o samodzielnym czyszczeniu.

szu
20-11-2008, 21:39
Sprawa załatwiona dzięki mojemu kuzynowi (obecnemu również tu na forum).

Koszt 170,- z przesyłką tam i z powrotem. Ale w końcu jestem happy :-P.

BF w body skorygowany idealnie!

janusz333g
03-12-2008, 13:41
Witam
a powiedzcie mi czy na Czapskich w Krakowie skalibrują mi T 17-50 2.8 do body 350D.

dgnr
21-01-2009, 14:40
Mam Canona 70-200 2.8 z okropnym BF przy fotogratowaniu dalekich obiektów. Czy jest jakaś opcja, żeby usunąć tą przypadłość w ramach gwarancji ? W serwisie zadałem pytanie, ale za każdym razem dostawałem odpowiedź troszkę wymijającą i padało stwierdzenie, żebym zabrał ze sobą aparat - ten na gwarancji nie jest. Do tej pory 70-200 F4 ostrzył idealnie. Na 17-40 też nie widziałem jakiś problemów. Obiektyw z BF testowałem też na innym aparacie i też widać było spory BF. Ten inny aparat też z kilkoma obiektywami działa dobrze. Wszystko wskazuje, że 70-200 2.8 jest kopnięty.

honzik
22-01-2009, 15:50
Witam
a powiedzcie mi czy na Czapskich w Krakowie skalibrują mi T 17-50 2.8 do body 350D.

Dzwoniłem niedawno do serwisu na Czapskich w sprawie kalibracji obiektywu (85 1.8) -- odpowiedź: nie kalibrują obiektywów. Za to całkiem dobrze czyszczą :)

michal_o
25-02-2009, 09:43
No i nadszedł czas wizyty w serwisie na Żytniej. 30D z 85mm/1.8 nie chciało grać (BF), przy okazji nienajlepiej było też z 50mm/1.8 i Tamronem 18-50mm/2.8. Tak więc pełen obaw i cały w stresie zaniosłem im komplet: body, 85 i 50. Pierwsze zaskoczenie: pani w recepcji, nie dość że całkiem ładna, to jeszcze niesamowicie miła (a biorąc pod uwagę legendy o wrednych paniach z serwisu jest zaskoczeniem). Pan serwisant wyszedł i po zobaczeniu sprzętu powiedizał że 30D i 85 to mogą wziąć, ale 50 to się nie kalibruje, bo nawet podobno nie ma takiej możliwości, ale że jeśli ma tą samą wadę co 85 to jest szansa że będize lepiej po kalibracji puszki. Po kilku godzinach stresu telefon, że sprzęt jest do odebrania, tylko żebym na miejscu w miarę możliwości przetestował go. Zaskoczenie kolejne, 30D i 85 chodzą bardzo dobrze, do tego poprawiła się jakość z 50 i Tamrona. Wszystko w miłej, kulturalnej atmosferze. Także nie wiem, czy miałem szczęście, czy może załoga serwisu zmienia podejście do tematu. Nie wiem czy ma znaczenie fakt, że moja usługa była w trybie "express" - dodatkowo płatna 122zł, bo potrzebuję sprzętu w weekend, a termin normalnie wyznaczyli mi na 3 marca. Także ja jestem zadowolony z działania serwisu, ale wiem że to może być wyjątek.

r2d2
25-02-2009, 19:26
Dolacze sie do pozytywnych opinii na temat "Zytniej" :) U mnie dobrze skalibrowali body, choc trwalo to ok 2 tygodni, to jedyny minus

adino
15-03-2009, 15:52
witam i odświeżam z grozą.....

zauważyłem w mojej 350D że zarówno przy C 24-70 jak i 50 1.8 mam jakieś 3-5 cm. BF co przy portretach jest dosć kłopotliwe.....

jeśli chodzi o serwis czy wystarczy ze wyśle im same body(ta sama wada wiec to moze puszka zawodzi??), czy lepiej ze stałką a moze w ogóle te dwa obiektywy i puszke?

nie chce zostwac na 2 tyg. bez niczego a puszke zawsze moze uda się jakos załatwić gorzej ze szkłami....

jak sądzicie zaryzykować z samym body??

Konrado84
16-03-2009, 02:50
Ja wysłałem samo body z FF. Za pierwszym razem powiększyli FF prawie 3 razy!
Wysłałem drugi raz i napisałem wyraźnie ile przesunąć pkt ostrzenia z odległości 1 metra (test zrobiłem dla ogniskowej 85 mm bo na takiej oni testują ponoć).
Teraz jest praktycznie OK.

U mnie FF zależał od ogniskowej - im większa ogniskowa tym wada mniejsza - dla mnie to logiczne, choć panowie z serwisu upierali się, że jak tak jest to nie może być puszka tylko szkła. Bzdura, chyba nie uważali na lekcjach fizyki :-D

Dlatego za drugim razem się nie rozpisywałem tylko podałem wartość FF dla ogniskowej 85 mm.

adino
16-03-2009, 16:56
o kurde to nie za dobrze bo nie moge sobie pozwolić na miesięczne zycie bez aparatu :(

a z tego co czytam to prawie zawsze trzeba co najmniej 2x wysyłac :(

wickermann
27-03-2009, 20:35
witam i odświeżam z grozą.....

zauważyłem w mojej 350D że zarówno przy C 24-70 jak i 50 1.8 mam jakieś 3-5 cm. BF co przy portretach jest dosć kłopotliwe.....

jak sądzicie zaryzykować z samym body??

Powiem tak - jak trafisz będzie dobrze już za pierwszym razem, a jak nie:

znajomy kupił wysyłkowo canona 85 1,8, podpiął w domu pod 5d i niestety był backfocus, tak ze 2 cm z odległości minimalnego ostrzenia. Będąc w Warszawie zawiózł na kalibrację na gwarancji do serwisu.
Oczywiście namawiali go na zostawienie body, ale nie chciał (podobno kiedyś komuś rozregulowali body i źle działało z kilkoma obiektywami).

W końcu przystali na kalibrację do tzw. serwisowego body. Po odesłaniu obiektywu, okazało się, że wada się zmniejszyła, ale tak o połowę.

Więc kolejny raz pojechał do serwisu po wcześniejszym wytłumaczeniu sprawy i umówieniu się na konkretną godzinę. Tym razem zabrał body. Kalibracja trwała nie więcej niż 20 minut, kumpel mógł sprawdzić na miejscu i ewentualnie zasugerować dalsze poprawki.

Poniżej wrzucam porównanie zdjęć po pierwszej kalibracji i po drugiej, 'nadzorowanej' osobiście:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/9759/kalibracja.jpg)

Szkło po pierwszej kalibracji miało backfocus na trzech body 5d, jednym 40d,jednym 50d, które z kolei były sprawdzane przez z dwoma 35 1,4 L, dwoma 24-70 2,8 L, jednej 135 2,0 L, jednej 50 1,8, jednej 70-200 2,8 L.

Jakie oni tam mają body, że im obiektyw z nim dobrze działał?
Wnioski nasuwają się same.

adino
29-03-2009, 11:37
a ja :/

a pewnie nie ma jakiegoś sposobu zeby samemu sobie wykalibrować :P

Majchalak
30-03-2009, 09:33
o kurde to nie za dobrze bo nie moge sobie pozwolić na miesięczne zycie bez aparatu :(

a z tego co czytam to prawie zawsze trzeba co najmniej 2x wysyłac :(

Miesiąc??

Nawet jakbyś 2 razy wysyłał to góra 2 tygodnie. Ja wysłałem raz i: z Sigmą 70-300 ostrzy o wiele lepiej (jak będę nad morzem to zawiozę Sigmę do kalibracji), sprawdzałem też w sklepie z większością canonów - właściwie tylko z 50mm f/1.8 miał mały FF. We wtorek wysłałem aparat i na następny wtorek był już u mnie...

adino
30-03-2009, 09:42
to chyba coś się jednak tam poprawiło :P

adi760303
30-03-2009, 12:10
to chyba coś się jednak tam poprawiło :P

ja wysłałem swój zestaw i bardz dobrze ustawili.

svierq
01-04-2009, 17:47
Pan serwisant wyszedł i po zobaczeniu sprzętu powiedizał że 30D i 85 to mogą wziąć, ale 50 to się nie kalibruje, bo nawet podobno nie ma takiej możliwości

Czy to prawda? Ja wlasnie w swojej 50 1.8 mam FF. Kalibrowal ktos ten obiektyw moze?

Swoja droga to ja niestety tez musialem skorzystac z serwisu i kalibracji AF. Moja puszka miala FF a jedyny obiektyw jaki mialem BF (o dziwo w tym tandemie wychodzilo ostro w punkt) ale przyszedl w koncu czas na zakup 17-55 2.8 IS i oddalem puche i szkielka do kalibracji. Regulacja bardzo udana. Bez porownania, nie zawiodelem sie na serwisie. Chyba sie zaczeli bardziej przykladac. Jedyny minus to czas jaki czekalem (doskladnie 2 tygodnie od daty wyslania do odbioru paczki).No ale zrobione dobrze. W kazdym razie 17-55 z 40D graja idealnie ale 50tka dalej ma BF (nie byla regulowana). Myslalem ze nie wyregulowali ze wzgledu na to ze nie mialem canonowskiej tylko sklepowa gwarancje.W sumie to nie podali przyczyny. Ale teraz juz nie wiem czy poprostu dlatego ze tego obiektywu sie podobno nie da regulowac... Czy to mozliwe ze "zaawansowanie" konstrukcji tego taniego szkla na to nie pozwala? Mam zamiar wybrac sie do sklepu gdzie kupilem ten obiektyw w celu zrealizowania gwarancji ...