PDA

Zobacz pełną wersję : Swiatlomierz - jak i czy sie oplaca;)

Veene2
03-10-2007, 01:21
Czesc, Chcialbym sie spytac jak generalnie uzywa sie swiatlomierza, czy jest bardzo przydatny, moze macie jakies linki na tutoriale, ktore sa gdzies w sieci i ktore uzmyslowia mi, czy jest to rzecz, ktora nalezy miec, czy tez mozna sie bez niej obejsc:)

Krzychu
03-10-2007, 06:24
Z grubsza to wciska się przycisk pomiaru i najczęściej przy ustawionym czasie odczytuje przysłonę - niespecjalnie jest to skomplikowane...
A jak nie wiesz czy potrzebujesz to znaczy że nie potrzebujesz...

Bagnet007
03-10-2007, 07:42
Ja sobie nie wyobrażam życia bez światłomierza :smile:

Shark-uk
03-10-2007, 07:59
uzywam tylko w studio

senner
04-10-2007, 13:01
Z grubsza to wciska się przycisk pomiaru i najczęściej przy ustawionym czasie odczytuje przysłonę - niespecjalnie jest to skomplikowane...

w ten sam sposób używałem przez dłuższy czas Sverdlovsk-4 wraz zenitem E

w takim razie czemu i po codzisiejsze światłomierze mają tyle zaawansowanych funkcji?

i czym te odczyty różnią się od TTL?

Kolekcjoner
04-10-2007, 13:15
(....)

Tym że element swiatłomierza TTL jest za obiektywem. Jak sama nazwa wskazuje, ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi.

minek
04-10-2007, 14:00
w ten sam sposób używałem przez dłuższy czas Sverdlovsk-4 wraz zenitem E

w takim razie czemu i po codzisiejsze światłomierze mają tyle zaawansowanych funkcji?

Z grubsza:
- Potrafią mierzyć punktowo (spot, którego brakuje w większości tańszych canonów) z dokładnością 1 stopnia (w lustrzance masz % wizjera i dokładność zależy od ogniskowej)
- dokładność pomiaru 1/10 EV,
- uśrednianie pomiarów, wyliczanie średniej
- tryby przełączane w trakcie pomiaru, priorytet czasu, przysłony, wartość EV
- dwa lub więcej ISO dla różnych kamer
- pomiar światła padającego (i możliwość czasami łączenia ich z pomiarem odbitego
- pomiar kontrastu (wynik w EV)
- pomiar błysku, łączenie z pomiarem zastanego (% jednego światła w drugim zależnie od czasu i przyslony)
- błysk jak wyżej - również łączenie i mieszanie i uśrednianie, i padające i odbite itd itp
- znalazło by się jeszcze parę mniej istotnych ale wygodnych