PDA

Zobacz pełną wersję : B+W połówka szara

tomek1906
02-10-2007, 09:18
witam,

czy ktoś zna ten filtr ?
czy jest neutralny ??
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=16693&grupa=filtry&producent=B%2BW%20po%B3%F3wkowe&

ewentualnie co polecicie z szarych połówek na 77mm, warunek MUSI być neutralny :) , marumi odpada , hoya nie robi , heliopan za drogi , cokina nie chcę :))

sv
02-10-2007, 09:32
witam,

czy ktoś zna ten filtr ?
czy jest neutralny ??
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=16693&grupa=filtry&producent=B%2BW%20po%B3%F3wkowe&

ewentualnie co polecicie z szarych połówek na 77mm, warunek MUSI być neutralny :) , marumi odpada , hoya nie robi , heliopan za drogi , cokina nie chcę :))

mam i używam; oczywiście jest neutralny jak kazda przyzwoita szara polowka

Janusz Body
02-10-2007, 16:51
Cokin faktycznie nie jest do końca neutralny. Rozważ Hightech'a - potrzebujesz pierścień (nakręcany) plus holder ale zyskujesz bardzo dużo. Szybki żelowe (żywica optyczna) są stosunkowo tanie i można mieć ich kilka.

Połówkowe filtry "nakręcane" jakoś mało uniwersalne są - relacja cena/użyteczność marnie wygląda.

tomek1906
02-10-2007, 22:27
niby fakt ale zmiana systemu na holder uniemożliwia korzystanie z osłon...
dla mnie szara połówka jest "uniwersalna" bo ma pomagać w "poszukiwaniu" większej rozpiętości tonalnej (a właściwie maskować jej ubogą namiastkę ), efekty kolorystyczne dodaję filtrami NIKa i jestem zadowolony, co do ceny to zgadzam się z Tobą w 100 %. Jednak wolę 3 filtry (polarek, połówka i szary) używane non stop, od torby pełnej gadzetów które wykorzystam raz na miesiąc :)

Janusz Body
03-10-2007, 10:05
niby fakt ale zmiana systemu na holder uniemożliwia korzystanie z osłon...[/QUOTE}

Są osłony - modułowe czyli dokładasz tyle modułów ile potrzebujesz - w systemie Cokina.

[QUOTE=tomek1906;373734]
dla mnie szara połówka jest "uniwersalna" bo ma pomagać w "poszukiwaniu" większej rozpiętości tonalnej (a właściwie maskować jej ubogą namiastkę ), ....

Nakręcana szara połówka w dużym stopniu wymusza połówkowe kadry a takowe są mało ciekawe i raczej uważane za błąd w kadrowaniu. Nakręcany polar - tak, pozostałe to jednak Cokin/Hitech.

Jarek Jaworski
03-10-2007, 10:38
o nakrecanej polowce Janusz napisal wlasciwie wszystko. Jesli nie robisz skomplikowanych zdjec typu panoramy i wielokrotne ekspozycje ze statywu, to wystarczy po prostu trzymac filtr w reku - da rade nawet w reportazu ;)

tomek1906
09-10-2007, 09:38
no to stało się, koło piątku odbiorę B+W sz-połówkę:) podzielę się spostrzeżeniami w przyszłym tygodniu

tomek1906
30-10-2007, 21:18
głupia sprawa ale filtr przyszedł ze sklepu pęknięty... bywa...
czekam teraz na nowy, dzielnie od tygodnia :/