Zobacz pełną wersję : Jak takie coś zrobić ...
Powiedzcie mi jakich opcji Photoshopa używa się aby tak podkolorować trawę i inne elementy:
http://www.galeria.cyfrowe.pl/p/4/4/65169_b.jpg
Polar + odpowiednie natezenie swiatla + kontrast spowodowany zachodzacym sloncem. Zwroc uwage na natezenie barw zaraz po burzy, gdy wylania sie slonce (poznym popoludniem). Wszystko dookola wyglada wtedy podobnie do tego co widac na zdjeciu.
W PS mozesz uzyskac podobny efekt podbijajac kontrast i manipulujac poszczegolnymi levelami.
sokoolka
01-10-2007, 21:37
Równie dobrze HDR to może być :)
no wiem że to już zabawa grafiką na 100 %, a polar ostatnio jak patrzyłem do Cokina 250 zł :/
piotrzuraw
01-10-2007, 21:50
Dlatego ze polar drogi to najlepszym wyjsciem bedzie HDR, daje naprawde piekne rezultaty :-D
Ani pierwsza ani druga metoda nie osiagniesz takiego rezultatu. Zaprezentowane zdjecie to bardzo subtelnie wykonany HDR.
PS: Oczywisice polar pewnie byl uzyty przy wykonywaniu tego zdjeica.
pomijajac oczywiscie fakt, ze zdjecie jest kiepsko obrobione, co widac po niebie tuz nad dachem. troche wiecej dokladnosci..
efekt taki dosc prosto zrobic w ps. ale grunt to miec dobry material wyjsciowy, czyli dobrze naswietlona fotografie. pozniejsza obrobka to czysta przyjemnosc w takiej sytuacji.
a przedstawiona fotke mozna zrobic zdecydowanie lepiej.
no oki ale jakich pi razy oko opcji używał do tego
MacGyver
02-10-2007, 08:20
Dlatego ze polar drogi to najlepszym wyjsciem bedzie HDR, daje naprawde piekne rezultaty :-D
Wprost cudowne, taki HDR to wręcz klasyka pejzażu :twisted:
no oki ale jakich pi razy oko opcji używał do tego
Asterix napisał przecież.
na moje oko to zwykły podkolorowany jpg.