Zobacz pełną wersję : Czy to zdjęcie ma właściwe parametry ekspozycji?
Woodland
01-10-2007, 13:08
Kilka godzin temu zrobiłem to zdjęcie. Jutro też pewnie będę tam próbował :) zrobić jak najlepsze zdjęcie. Zerknijcie proszę na nie i powiedzcie co mażna zrobic lepiej? Będę wdzięczny za porady jak ustawić ekspozycję aby było dobrze, bo w sobotę już będę wracał. Niestety :( Z góry dziękuję bardziej doświadczonym kolegom. To samo dotyczy drugiego zdjęcia.
1.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Ad 1. Złap moment, żeby nie przelatywał samolot
Ad 2. Wyczyść matrycę
Woodland
01-10-2007, 13:13
Ad 1. Złap moment, żeby nie przelatywał samolot
Ad 2. Wyczyść matrycę
A ostrość jest OK?
Woodland
01-10-2007, 15:14
Wiem, że to nie infolinia i nie mogę się spodziewać natychmiastowej pomocy ale powiem szczerze, że liczyłem na jakieś podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Niezbyt często bywam w tym rejonie na urlopie ichciałbym aby zdjęcia były jak najlepsze. Cóż może się jednak doczekam reakcji. Zawsze uważam, że powinienem się uczyć od lepszych.
Tomasz Golinski
01-10-2007, 15:47
Nie ma czegoś takiego jak "właściwe parametry ekspozycji". Jeśli zdjęcie ci się podoba, to znaczy, że zostało dobrze naświetlone.
W pierwszym zwróć uwagę na tą łódkę. W drugim wystarczy mniejsza przesłona i wypadałoby paprochy wyczyścić fizycznie lub w sofcie.
Nie uważam się absolutnie za wielkiego fotografa, ale pozwolę przedstawić sobie tutaj swój skromny pogląd ;), :
Jeśli chodzi o zdjęcie "1". Wybrałbym nieco wcześniejszą porę na sfocenie tego miejskiego krajobrazu. Tuż po zachodzi słońca kiedy w biurowcach, na ulicy zapalają się lampy, ale na niebie jest jeszcze nieco światła. Bo na tej przedstawionej fotografii jest tylko sztuczne oświetlenie, nieoświetlone miejsca toną w mroku. Użyłbym długiego czasu naświetlania, aby na powierzchni wody uwypuklić odbicia wieżowców.
Co do "2" to doświetliłbym trochę, albo sfotografował nieco wcześniejszą porą, kiedy światło słoneczne jest nieco żywsze, bardziej intensywne. Co do przekazu zdjęcia, pomimo mostu, opery wydaje mi się trochę mało treściwe.
Ostrość: Przy tej wielkości wydają się być ostre, ale trudno to jednoznacznie stwierdzić.
Fotografuj z dublami bezpieczeństwa jeśli chodzi o ekspozycję. Zawsze wybierzesz to co Ci najbardziej przypadnie do gustu
Pozdrawiam
Moge powiedziec ze mam doswiadczenie w zdjeciach jak typ 1... d wielu lat robie zdjecia w nowym jorku... z doswiadczenia powiem ci tak: przede wszystkim nie szukaj pomocy w sprawie ustawien... bo zdjecia beda kiczem i niczym nie beda sie roznily od tych ktore mozna juz znalezc w sieci... eksperymentuj z ustawieniami... szukaj czegos co ci sie spodoba... dobre zdjecia w takich warunkch jak miales napewno wyjda z czasem naswietlania 10 sekund ISO 100 i f11 to takie moje klasyczne ustawienie na zdjecie skyline nowego jorku, woda w tym wypadku wjdzie gladka i pojawia sie nie za wielkie odbicia budynkow na wodzie... uwierz mi w takich zdjeciach liczy sie ekperyment i dobory ustawien wedlug twojego uznania z tego co widze masz sprzet ktory pozwoli ci ujac na sto roznych sposobow ta jedna skyline i kazde z nich moze byc inne i oryginalne...
Woodland
02-10-2007, 00:05
Dziękuję za uwagi. :grin: Dzisiaj poprubuję jeszcze raz.
Na jedynce, oprócz tego co powiedzieli koledzy, trochę przeszkadza czarny most zasłaniający wieżowce.
Prawdę mówiąc myślałem, że nr2 jest z analoga. Kolorki są wypisz wymaluj jak z Superii 200:)
Woodland
02-10-2007, 06:19
W pierwszym zwróć uwagę na tą łódkę. W drugim wystarczy mniejsza przesłona i wypadałoby paprochy wyczyścić fizycznie lub w sofcie.
Zdjecia sa bez zadnej obrobki, ale wiem ze jej troche wymagaja. Paprochy byly na obiktywie ale juz je usunalem. Jeszcze raz dzieki za wszystkie uwagi. Sorry za brak polskich znakow ale tu ich nie stosuja, a mi nie chcialo sie mieszac w ustawieniach.
Premislaus
02-10-2007, 12:50
Ad 2. Wyczyść matrycę
Czy aby na pewno? Ja miałem podobnie, ale to były prochy na obiektywie.
raczej na pewno... na obiektywie musiałby być paproch, mega paproch wielkości z 0.5cm kwadratowego...
Ad 1 Tak jak mowili koledzy: dlugie czasy naswietlania pieknie wygladza ci wode i dadza zupelnie inne odbicia budynkow w tejze. Problem w dlugich czasach jest tego typu, ze musisz bardzo pilnowac zeby cos ci nie wlazlo w kadr (np. jak naswietlasz 20s to musisz przewidziec co w tym czasie moze znalezc sie w kadrze) - tobie wlazl samolot i jakas lodka. Proponowalbym tez sprobowac zrobic zdjecie kiedy jest rownowaga jasnosci miedzy niebem a budynkami, lub kiedy jest tylko lekka przewaga jasnosci budynkow (zmierz punktowo na niebie i na budynkach - jesli wskazania nie beda roznily sie wiecej niz 0.6 - 1 EV to jestes blisko). W twojej fotografii niebo to po prostu czarna plama, zadnych gradientow. Sytuacja dobrego swiatla trwa zaledwie kilka (moze nascie) minut w ciagu doby, wiec trzeba byc czujnym. Jesli chodzi o kompozycje to nie mam zdania. Znajdz jakas dobra i tyle (ta ze zdjecia nr 1 jak dla mnie jest OK).
Ad 2 Naswietl mocniej matryce (po tym jak ja wyczyscisz). Lepiej jest wpuscic na nia duzo swiatla (ale tak zeby nie bylo przejaranych obszarow) a potem najwyzej zmniejszac ekspozycje w postprocessingu, niz niedoswietlic i potem wyciagac w gore.