Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z lampą w 720IS ?

Rafal_77
29-09-2007, 11:08
Witam,
kilka dni temu kupiłem Canona 720IS, wczoraj postanowiłem go trochę potestować, pod wieczór zrobiłem kilka zdjęć na dworze i trochę się zdziwiłem bo wyszły inaczej niż to sobie wyobrażałem.
Poniżej zdjęcia, które zrobiłem pierwsze zdjęcie jest zrobione z lampą, a drugie bez lampy, trzecie zdjęcie jest zrobione w domu w całkowicie ciemnym pokoju, wszystkie zrobione są w trybie Auto na tych samych ustawieniach.

Ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego zdjęcie zrobione z lampą na dworze jest tak słabo oświetlone? Czy tak powinno być? Czy może jest tak jakaś wada aparatu? Czy tylko ja mam taki problem czy również inni posiadacze tego aparatu mają tak samo? Albo jak powinienem ustawić aparat żeby aparat robił dobrze oświetlone zdjęcia.
Wcześniej miałem Canona A610 i nie było takiego problemu wszystkie zdjęcie wychodziły super.

Jeszcze jedno pytanie czy Canon S3IS też robi takie zdjęcia czy może robi je o wiele lepiej?

Wiem, że bardzo dużo tych pytań, dlatego z góry dzięki za odpowiedź.

Yuri47
29-09-2007, 11:20
Chyba nie spodziewałeś się, że wbudowaną lampą doświetlisz cały las... takich rzeczy to nawet w Erze nie ma.
BTW, co jest nie tak z 3 fotką, bo nie wiem?

Rafal_77
29-09-2007, 13:18
Nie chodzi mi o doświetlenie całego lasu, ale dlaczego zdjęcie z lampą jest gorsze (ciemniejsze) od tego bez lampy zrobionego w tych samych warunkach kilka sekund później. Według mnie powinno być chyba na odwrót, czyli zdjęcie z lampą powinno być trochę jaśniejsze, tak jak napisałem w A610 nie miałem takich problemów, doświetlenie było dobre w każdych warunkach.

Yuri47
29-09-2007, 14:13
Rafal_77 -> Teoretycznie jest trochę racji w tym mówisz, ALE:
1) Zasięg lampy błyskowej w 720IS to, przy dobrych wiatrach, 4 m. Na taką odległość maksymalnie będzie miało wpływ światło z lampy błyskowej.
2) Aparat jednak jest głupi i często o tym zapomina- przykład: na każdym meczu rozgrywanym w wieczornych godzinach (lub przy gorszych warunkach oświetleniowych) trybuny świecą lampami błyskowymi. Aparat po prostu nie wie (albo udaje, że nie, i ustawia maksymalną moc lampy błyskowej i myśli 'a, jakoś to będzie) jaka jest odległość od fotografowanego obiektu
Jeżeli robisz np. portret- ok, nie ma sprawy, lampa doświetli postać, nawet ta wbudowana
Ale już przy np. krajobrazach, gdzie odległość od fotografowanego obiektu jest duża światło z lampy doświetli pierwsze 3-4m, a potem będzie ciemność.
Poza tym, kompakty Canona z lampą najczęściej ustawiają czas 1/60 i jak najmniejszą wartość przesłony- przy takich wartościach po prostu nie da się zrobić zdjęcia późnym wieczorem, będzie bardzo niedoświetlone- ale na odległości powyżej 3m od aparatu, bo do tych 3 m zaświeci lampa błyskowa, ale dalej będzie ciemno.

Podsumowując: Używaj lampy tylko wtedy, kiedy gdy fotografowany obiekt jest w odległości max 3m od aparatu.

Rafal_77
29-09-2007, 19:19
Yuri47 dzięki za odpowiedzi. Generalnie chodzi mi o to, żeby aparat robił dobre zdjęcia w każdych warunkach. Trochę obawiam się tego, że jak będę w trochę ciemniejszym miejscu np. w lesie lub będzie się lekko ściemniać, to aparat zrobi mi niedoświetlone zdjęcie, na którym nie będzie nic wiadać. Mogę zrozumieć, że aparat doświetla 3 metry, ale niech zakrywa tego co jest dalej. Zdjęcie poniżej jest zrobione Canonem A610, niechciałbym, że jak zrobię takie samo zdjęcie 720IS to zobaczę tylko drzewo a saren już nie.

Juriko
29-09-2007, 19:55
Najlepiej od razu zapomnij że masz coś takiego jak AUTO
W tym trybie tak jak pisał kolega, aparat ustawia czas 1/60s z lampą.
Najlepiej na manualnych, lub trybach preselekcji czasu (Tv), lub przysłony (Av) ustawić czas tak długi , żeby nie było jednak poruszenia, oraz pożonglować ISO. Jeśli już chcesz dużo automatyki to skorzystaj z trybu P.
Tam ustaw duże ISO, lub Auto (ISO) na wysoką czułosć (Hi)

Rafal_77
29-09-2007, 21:21
Ok, dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj próbowałem bawić się trybem M (ustawienia ręczne), ale nie bardzo umiem sobie poradzić z ustawieniem przesłony i czasu otwarcia migawki. Jeśli ktoś byłby tak dobry i napisał mi, lub odesłał do jakieś strony, w jakich zakresach ustawić te dwie wartości żeby wychodziły dobre zdjęcia w różnych warunkach. Generalnie chodzi mi o to w jakim zakresie mogę ustawić migawkę i przesłonę żebym miał dobre zdjęcie w słoneczny dzień, w jakim zakresie żeby było dobre zdjęcie obiektu z bliska i daleka, jaki zakres dla krajobrazu, jaki zakres dla zdjęć robionych pod wieczór.
Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Przepraszam za tak dużą liczbę pytań, ale mam nadzieję, że udzielone odpowiedzi przydadzą się również innym.

iktorn92
29-09-2007, 21:44
Ja na twoim miejscu porzadnie przeczytał bym instrukcje ze 2 razy, później ruszył w teren i wiedze nabytą wykorzystał. Istrukcja skarbnicą wiedzy ot co!

Można zajrzec do jakiejś ksiązki o fotografi napewno nie zaszkodzi.

Juriko
30-09-2007, 12:20
W typowych warunkach ( cokolwiek to znaczy ;)) radzę korzystać bądź z programów tematycznych (krajobraz, portret) bądź z preselekcji przysłony, migawki. Manualne w nietypowych warunkach, takich jak wspomniany przykład z lasem, gdzie lampą jedynie doświetlamy pierwszy plan.
Często też wystarczy korzystanie z trybu P, jedynie trybu Auto lepiej unikać.
"Bawiąc" się tzw. manualnymi, też nie jesteśmy skazani na oko, lub tabelkę naświetlań ;) . Cały czas działa światłomierz i informuje o skali niedoświetlenie/prześwietlenia, że o histogramie nie wspomnę.

Rafal_77
30-09-2007, 21:33
Ok, dzięki pomoc, dzisiaj trochę się pobawiłem manualem i innymi trybami i zdjęcia wychodzą lepsze.

Juriko
01-10-2007, 14:52
Zdziwisz się jakie zdjecia będzie robił za parę miesięcy.
"Pstrykanie" cyfrówkami ma tę zaletę, że nauka nic nie kosztuje, nie licząc czasu i ewntualnych tradycyjnych książek.

tomekbobi
01-10-2007, 15:10
Rafal_77 mam pytanie Tobie też klapka od baterii lekko sie rusza ? i ten przycisk to sie daje do góry,na dól i na boki ? bo mi on caly sie telepie nie wiem czy tak ma byc czy co ?

Rafal_77
01-10-2007, 20:27
tomekbobi, u mnie klapka od bateri nie rusza się wszystko działa dobrze, przycisk również się nie telepie; chociaż przyznam, że jest źle wykonana i przy mocniejszych ruchach może się urwać.

tomekbobi
01-10-2007, 22:19
ok dzięki za odpowiedz , u mnie klapka delikatnie jak docisne widze ze sie rusza ale to pewnie dlatego ze ostatnio nie umialem jej otworzyc (nie wiedzialem ze po przesunieciu przycisku trzeba ja wysunac w bok a pozniej do gory , tylko odrazu do góry probowalem :D) Kurde a przycisk ten co sie daje w lewo prawo gora dol to lata, wydaje mi sie ze nie latal wszesniej poprostu nie zwrocilem na to uwagi i teraz nie wiem czy tak bylo od nowosci czy sie poluzowal jakos ;/

Becias
07-10-2007, 16:11
Czesc Rafal!Mam prosbe czy moglbys podeslac mi na maila instrukcje obslugi do Twojego aparatu? mam A710 ale nie moge dostac do mojego modelu a one niewiele sie roznia.Bylabym naprawde ogromnie wdzieczna.Moj mail to becias@go2.pl Dziekuje za pomoc!

tomekbobi
07-10-2007, 18:14
Becias ja juz wyslalem :)