PDA

Zobacz pełną wersję : serwis - strojenie obiektywu do puszki - pytania

kisman
28-09-2007, 23:58
Witam, przepraszam jesli taki topic sie pojawil, ale ja moze bede pytal troszke mniej typowo. W mojej 50stce 1.8 zauważyłem ze zawsze obiektyw łapie ostrość przed przedmiotem. Testami bym się tak nie przejmował, ale to samo jest w normalnym foceniu. Wiem, 50tka 1.8 nie ma za najlepszego AF ale zazwyczaj jak występuje problem z brakiem ostrości to jest ona przed przedmiotem. Wracając do sprawy dowiedziałem się że mogę wysłać obiektyw z puszką, gdzie obiektyw mi dostroją pod moją puszkę. Wg serwisu(o ile dobrze zrozumiałem) jako że obiektyw jest na gwarancji(puszka niestety nie:( ), będzie to wykonane nieodpłatnie. Do rzeczy, pytam jak mam wysłać obiektyw i puszkę i czy przesyłka będzie darmowa (jeśli tylko obiektyw jest na gwarancji), czy mam sie pierw konsultować z serwisem na żytniej i.t.d.
PS. Ile mniej więcej to trwa ??
Żółtodziób.

kisman
29-09-2007, 09:56
Ok, dowiedzialem sie juz wszystkiego, prosze o skaskowanie topicu

dickory dare
29-09-2007, 10:28
Ok, dowiedzialem sie juz wszystkiego, prosze o skaskowanie topicu

to może chociaż napisz, czego się dowiedziałeś. niech inni też skorzystają.

kisman
29-09-2007, 12:16
Okey juz piszę :), skoro obiekty jest na gwarancji to mogę wysłać w jednej paczce obiektyw i puszkę na koszt serwisu ale tylko kurierem DHL. Jako że obiektyw jest na gwarancji zostanie on bezpłatnie dostrojony do mojej puszki (a samej puszki nie ruszam). Gdyby obiektyw nie był na gwarancji to koszt strojenia wynosi 61zł. Pogwarancyjne strojenie puszki wynosi 122zł. Pozdr :)

arturs
29-09-2007, 14:36
Okey juz piszę :), skoro obiekty jest na gwarancji to mogę wysłać w jednej paczce obiektyw i puszkę na koszt serwisu ale tylko kurierem DHL. Jako że obiektyw jest na gwarancji zostanie on bezpłatnie dostrojony do mojej puszki (a samej puszki nie ruszam). Gdyby obiektyw nie był na gwarancji to koszt strojenia wynosi 61zł. Pogwarancyjne strojenie puszki wynosi 122zł. Pozdr :)

Jam masz parę złotych na zbyciu ;) to może poproś żeby sprawdzili ci też puszke z referencyjnym obiektywem - jak okaże się że jest ok to dobrze a jak nie i zestroją ci szkła z puszką nie bardzo to przy zmianie puszki będziesz miał we wszystkich BF/FF i jak ktoś kupi od ciebie szkło i będzie miał poprawnie skalibrowane body to szkło będzie do kalibracji..

Pozdrawiam
Artur

kisman
01-10-2007, 13:43
arturs raczej body nie będę stroił bo puszka gadała wcześniej z innymi obiektywami i nie było problemów(poprzedni właściciel pracował, ale mu ufam), więc teraz śle tylko szkło do strojenia. Mojej 50tki szybko się nie pozbędę, ponieważ póki co to mam zamiar na coś taniego z przedziału 70-300, 430EX, 85 f/1.8. Jeśli nawet to szkło by było dobre a puszka nie bardzo, to po zmianie puszki(za jakiś czas bym chciał zmienić) mogę dostroić szkło jeszcze raz(a nawet jak już będzie po gwarancji to wyjdzie mnie to taniej). Dzisiaj wysłałem, zobaczymy co będzie jak powróci :)

1507
02-10-2007, 12:18
no to daj znać co z tego wyszło