Zobacz pełną wersję : naświetla na cienie
dobra rada
06-04-2005, 08:43
witam! czy istnieje programik którym można regulować naświetlanie w 20d .Chodzi mi o to aby aparat nie doświetlał o jakieś 1/3 działki. Wiem ze można to zrobić ustawiając korekte ekspozycji ale czasami jej brakuje i trzeba sie na tryb M przełączac i ręcznie o te kilka działek jechac w dół co jest zbyt wolną reakcją.
Wiem ze można to zrobić ustawiając korekte ekspozycji ale czasami jej brakuje i trzeba sie na tryb M przełączac i ręcznie o te kilka działek jechac w dół co jest zbyt wolną reakcją.
tzn kiedy jej brakuje? zawsze mozna ja ustawiac w P, TV, AV i M, jedynie w programach tematycznych jest nie dostepna (przynajmniej w 20d tak jest)
dobra rada
06-04-2005, 11:48
tzn kiedy jej brakuje? zawsze mozna ja ustawiac w P, TV, AV i M, jedynie w programach tematycznych jest nie dostepna (przynajmniej w 20d tak jest)
widzisz to akurat wiem, ale podziałki brakuje aby mocniej nie doświetlic!!!!
no to przejdz w manual - innego wyjscia nie ma
chyba ze zalozysz filtr ND
dobra rada
06-04-2005, 12:54
no tak ale o program pytam
no tak ale o program pytam
Program sie nazywa : tryb M w aparacie. I nic na to nie poradzisz :roll: .
dobra rada
06-04-2005, 16:21
chciałem uniknąc dzwonienie do serwisu ,ale wyglonda na to ze nie ma innej rady. pozdrawiam.
DoMiNiQuE
06-04-2005, 16:26
chciałem uniknąc dzwonienie do serwisu ,ale wyglonda na to ze nie ma innej rady. pozdrawiam.
poczytaj instrukcje do aparatu to unikniesz...
dobra rada
06-04-2005, 16:35
']poczytaj instrukcje do aparatu to unikniesz...
tu masz racje!! ale już za późno dzwoniłem i do wszystkich co to niby sie nie da da sie to zrobić w menu aparatu dzięki za dobre rady!!
Tomasz Golinski
06-04-2005, 17:02
dobrarada, nic z ostatniej wypowiedzi nie da się zrozumieć!
jakim menu, moze ja czegos nie wiem, ktora strona jakiej instrukcji?
Widac tym w serwisie lepiej wytlumaczyl niz nam w pierwszym poscie, o co chodzi z tym naswietlaniem :roll: .
dobra rada
07-04-2005, 18:13
już tłumacze, aparat naświetlał na cienie. cienie wychodziły super, ale w światłach było prześwietlone co mnie drażniło. w menu jest funkcja ustawianie kontrastu o której "zapomniałem" a którą to miałem podbitą o 1/2 więc stąd te prześwietlenia a funkcja znajduje sie w czerwonej zakładce menu.
A widzisz kochanienki gdybys w pierwszym poscie pisal o kontrascie a nie naswietlaniu to bysmy nie twierdzili uparcie ze tego nie ma w aparacie :roll: .
Zlych slowek uzyles przez co twoje pytanie bylo nieprecyzyjne i nie mogles otrzymac od nas precyzyjnej odpowiedzi na twoj problem.
Milego czytania 8) : http://rtfm.killfile.pl/#precyzja
dobra rada
08-04-2005, 08:14
ojjjoj, uzywałem słownika fotograficznego a nie technicznego, bo on jest mi bliski
dobra rada
08-04-2005, 08:16
ponadto tu chyba nie chodzi o przepychanki słowne, narazie wole byc nie blokowany!!
Pszczola
08-04-2005, 09:01
Przeciez nie chodzi o przepychanki slowne tylko o precyzje opisania problemu. Dobra rada ;-) jest taka, ze albo stosujemy slownictwo fachowe w opisie problemu, albo wszystko dokladnie tlumaczymy łopatologicznie ('po robotniczemu') majac nadzieje, ze odbiorcy zorientuja sie o co chodzi. W sytuacji drugiej dla bezpieczenstwa lepiej jestnie uzywac slangu fotograficznego jesli nie jestesmy pewni znaczenia konkretnych teminow.