Zobacz pełną wersję : [KRAKÓW] Potrzebna porada: CANON EF 85 mm f/1.8
Witam.
Jako, ze w niedlugim czasie przyjdzie dla mnie pora na zakup jakiegos 'lepszego' obiektywu, a jako foto-amator duzego doswiadczenia nie mam chce zasiegnac porady.
Planuje kupic cos portretowego. Generalnie pomysly sa dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8. Jeszcze nie zdecydowalem w co chce pojsc i prawde mowiac najbardziej zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer.
Gdyby znalazl sie ktos mily prosilbym o kontakt na GG:493949 lub odpowiedz w tym temacie.
Pozdr.
heh, mam podobny...tzn w sumie identyczny problem...myslałem, że lepszy będzie Tamron 28-75 bo zomm i bardziej uniwerslany...ale po co bawic sie w "półśrodki" na razie kit starczy...a taka stałka huuuh.
Sporo naczytałem o tych dwóch słoikach, ostatnio nawet bawiłem się 50 1,4 troche mnie autofokus zdenerwował, booo zachowywał sie podobnie do mojego kita :| ehh ale ta głębia ostrości...a raczej jej prawie brak...mmm i kurcze 50 na cropie to juz jest ciasno....a co dopiero 85. A z kolei opinie o jakości z 85 sa baaardzo przekonujace...Wiec?!
Niech ktos doswiadczony powie co powinien zrobic amator z kitem, kupic 50 czy 85!? Oczywiscie z zastosowaniem do porttretow...
Witam.
Jako, ze w niedlugim czasie przyjdzie dla mnie pora na zakup jakiegos 'lepszego' obiektywu, a jako foto-amator duzego doswiadczenia nie mam chce zasiegnac porady.
Planuje kupic cos portretowego. Generalnie pomysly sa dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8. Jeszcze nie zdecydowalem w co chce pojsc i prawde mowiac najbardziej zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer.
Gdyby znalazl sie ktos mily prosilbym o kontakt na GG:493949 lub odpowiedz w tym temacie.
Pozdr.
Hej,
Mam wprawdze tylko manualne obiektywy '50' (Takumar) i '85' (Jupiter 9), ale i tak spytam - jaki masz aparat: analoga, puszkę cyfrową "z cropem", puszkę cyfrową "FF"?
Bo jeśli (jak się domyślam) cyfrę z cropem to radzę 3 razy przemyśleć kupno obiektywu o tak "przydatnej" ogniskowej jak 85mm (pole widzenia odpowiada 85*1.6=136mm). Mnie przydaje się tylko do portretów typu "buźka" ew. "półpostać ale z paru metrów".
.to moje 3 grosze :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/6972/img5560bwxo1.jpg)
jak widac nie tylko do polpostaci czy twarzy.Robione 85mm/1.5
zalezy mi na znalezieniu osoby, ktora mieszka w Krakowie i posiada jeden z tych dwoch obiektywow (ciekawszy jestem tej 85) i jest sklonna doradzic mi '@live' co wybrac lub/i pozwoli zerknac przez wizjer
wybierz sie na zlot, zobaczysz te i wiele innych szkielek :)
24697
Dzieki za odpowiedzi. Wybaczcie, zapomnialem napisac. Mam EOSa 350d
jak widac nie tylko do polpostaci czy twarzy.Robione 85mm/1.5
Z exif-a wynika ze obiektyw 50 mm f/2. Cos musiales zle zapamietac.
Prawie 85mm to jest po cropie ;)
Witam.
Pozdr.
skontaktuj sie zemna. W poniedzialek wróci mi z serwisu cala szklarnia z puszka.
Bedzie 85 1.8 niestety 50 1.4 jeszcze zostaje w serwsie. Jestem z Krakowa, mozesz sobie potestowac.
http://roger.wrota.net
Zgaduję... Dongieljon? ;)
Niektore wersje Dandeliona (chip potwierdzajacy ostrosc do przejsciowek M42-EOS i nie tylko) daja chyba taki wlasnie wpis w exifie (choc moj Dandelion dawal 55/1.4) a szkielko 85/1.5 to zapewne manualny Helios-40.
Generalnie pomysły są dwa: canon 50mm 1.4 albo 85 1.8.
Ja lubię ciaśniejsze portrety, dlatego wybieram 85mm. Przy 50mm, nawet na cropie perspektywa robi swoje.
Pozatym, jeżeli nie masz artystycznych ambicji to zawsze możesz do 85mm dołożyć za 350zeta "jednorazówkę" 50 f/1.8.
Nic nie pomylilem.Zdjecie robilem szklem M42 z przejsciowka M42 na EOS oraz z dendalionem ktory rozpoznaje stare obiektywy (wszystkie) jako 50mm z f/2.Sa tez inne wersje dendalionow ktore rozpoznaja inaczej.Stad wlasnie takie dane w exifie.Pozdrawiam.
dickory dare
02-10-2007, 16:38
Zdjecie robilem szklem M42 z przejsciowka M42 na EOS oraz z dendalionem ktory rozpoznaje stare obiektywy (wszystkie) jako 50mm z f/2.Sa tez inne wersje dendalionow ktore rozpoznaja inaczej.
jeden układ emuluje 50/1.4 (mój), inny 50/2, jeszcze inny 55/1.4... a w praktyce co to oznacza? skąd takie różnice?