PDA

Zobacz pełną wersję : strony www



Kubaman
05-04-2005, 22:26
lako lamer www chciałem się zapytać ilu z was ma własną stronę www, na której prezentuje swoją twórczość. Zastanawiam się właśnie, czy nie wykupić miejsca na jakimś serwerze za niewielkie pieniądze, ale chciałebym się najpierw dowiedzieć, czy to jest statystycznie uzasadnieone ;)

Tomasz Golinski
05-04-2005, 22:28
to dodaj ankiete. ja mam.

Kubaman
05-04-2005, 22:29
kurczę, ta nowa wersja forum jest niebezpieczna - -jeszcze nie skończyłem pisać posta a już miałem odpowiedź - szybka bestia :)

DoMiNiQuE
05-04-2005, 22:30
ja mam w budowie od kilku miesiecy :mrgreen:

djtermoz
05-04-2005, 22:36
Ja mam na instytutowym serwerze. I chyba bede musial pogadac z adminem o zwiekszenie limitu konta bo mi sie fotki zaczynaja nie miescic :(

Zaleta jest to ze moja strona wyglada tak jak chce i moge z nia zrobic wszystko. Wady - update jest jak na razie klopotliwy i czasochlonny (Bo to html. W php jestem lamer do kwadratu).

jacam
05-04-2005, 22:50
Sprawa bardzo prosta do zrobienia, wykupujesz wirtualny serwer.
U mojego dostawcy jest fajne narzędzie do zarządzania tym serwerem,
nazywa się cPanel, wszystko można zrobić z przeglądarki.
Potem ściągasz galerię w php, 5 minut instalacji i masz własne prywatne "plfoto", zdjęcia dodajesz przez WWW, zero pisania kodu.
a tu przykład: http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/

Tomasz Golinski
05-04-2005, 22:56
a ja mam skrypcik, który w pętli odpala konwerta. Jeden w domu, który zmiejsza obrazki przed wysłaniem na serwer, drugi na serwie, który pluje thumbami i htmlem.

Ale ta galeria Jacama całkiem przyzwoicie wygląda. Byłem przygotowany na jakiś koszmar :)

kavoo
06-04-2005, 06:47
Ja mam projekt i nie mam czasu na jego realizacje :D

Zreszta co tam jeden projekt... projektow wlasnej strony to ja mam kilka, od laru lat sie przymierzam do jej uruchonienia i jakos nie wiedziec czemu za kazdym razem na etapie projektu sie zatrzymuje :lol: Ale mam nadzieje, ze tym razem bedzie inaczej :roll:

akustyk
06-04-2005, 07:25
no ja mam w calosci wlasna strone. pomijajac precyzyjnie wymierzony layout (ktorego w gotowcach sie nie dostanie), zrobilem tez sobie pelne sledzenie uzytkownikow i dokladne statystyki. szczegolnie pomocne, bo moge sobie przegladac jakich zdjec szukaja u mnie ogladajacy

http://akustyk.magma-net.pl

muflon
06-04-2005, 07:52
Ja również mam samodzielnie wydłubaną galerię (patrz "talentu" w sigu :)). Technicznie podobnie jak Tomek: skrypt w perlu tworzący HTML, miniaturki, strukturę itp.

Jac
06-04-2005, 07:53
strona w budowie a domena wykupiona :-) gdzies w pazdzierniku '04

Tomasz Golinski
06-04-2005, 14:57
Technicznie podobnie jak Tomek: skrypt w perlu...
Eee, mój jest w tcsh :)

muflon
06-04-2005, 15:01
Eee, mój jest w tcsh :)
Mój był (w sh), ale w pewnym momencie zrobiło się to nie-do-ogarnięcia :)

AGO
06-04-2005, 15:27
polecam program o nazwie "JAlbum".
Podaje sie "root" catalog, opcje formatowania, itp. a on sam zmienia rozmiar, wage, generuje thumb'sy i caly html :D
nic do roboty sie nie ma po takiej akcji

P.S. ma fajne opcje jak podglad EXIF, linki do oryginalow (opcja), wlasne skiny, itp.

JAVA ponad wszystko :)

Cychol
06-04-2005, 16:56
Ja na początku roku wykupiłem domenę, i poszedłem do znajomego coby ją gdzieś zaczepić, potem programem "Galerie" zrobiłem galerię, ale jak pewnie pamiętacie w kodzie było pełno błędów :) trochę ręcznych poprawek i zadziałało. Teraz moja strona trochę się zmieniła.
http://www.cychol.net

KuchateK
06-04-2005, 17:02
Java ssie... PHP RULEZ :D

Galerie od strony serwera generowane dynamicznie moim zdaniem sa lepsze jak dlubanie tego w domu.

akustyk
06-04-2005, 17:30
KuchateK dobrze prawi. tylko i wylacznie jezyk skryptowy po stronie serwera. latwiejsza administracja i wieksze mozliwosci

Nemeo
06-04-2005, 18:51
Jeszcze nie mam własnej WWW, ale pomału pracuję nad tym.

pozdrawiam

muflon
06-04-2005, 21:30
Nie znacie się :mrgreen: Java rulez, ale po stronie serwera (J2EE, zaawansowane aplikacje), nie do takich zabawek jak galerie (aplety brrr...). PHP OK, o ile jest się pewnym, że będzie się zawsze miało dostęp do takiego serwera. O flashu litościwie nie wspomnę...

A moją galerię w czystym HTML mogę w razie potrzeby wrzucić nawet na darmowe konto w Republice i nic nie zmieni się nawet o pixel.

Akustyk - łatwiejsza administracja? Zobaczyłbyś jak się "administruje" moją galerią, to byś się zdziwił. Praktycznie, to co jest na WWW to wynik uruchomienia jednego skryptu na drzewie katalogów ze zdjęciami, bo defaulty są ustawione "pode mnie". Ale gdzieniegdzie można dodać opcjonalny krótki metafile w którym np. będzie jedna linijka, która mówi, że mają być większe miniaturki i w dwóch kolumnach. Albo miniaturki podzielone na dwie grupy (patrz: Mountains - Winter/Summer).

Jedyne, czego do tej pory się nie dorobiłem to stronnicowanie - i boli to np. w galeriach typu "salon d'auto". Mam mniej więcej koncepcje jak się za to wziąć, ale chwilowo czasu brak.

No i najważniejsze (ale już niezależnie od HTML/PHP): zrobienie strony/engine samemu gwarantuje, że wynik jest dokładnie taki jak chcę. Szczerze mówiąc, jest to jedna z niewielu rzeczy, które wydłubałem "hobbystycznie" z której jestem zadowolony ;-)

Tomasz Golinski
06-04-2005, 21:34
Muflon, podziel się skrypcikiem :D Bo ja to jestem za cienki (raczej za leniwy na tak precyzyjne dłubanie...)

djtermoz
06-04-2005, 21:48
Wlasnie muflon, podziel sie tym skryptem jesli mozesz...


No i najważniejsze (ale już niezależnie od HTML/PHP): zrobienie strony/engine samemu gwarantuje, że wynik jest dokładnie taki jak chcę.

Wlasnie, to chyba najwieksza zaleta. Swoja strone tez budowalem w pocie czola ale mam to co chcialem miec.

Jac
06-04-2005, 21:52
tak!, nie daj sie prosic :-) dodaj linike [gallery made by Muflon] i sie podziel :-)

akustyk
06-04-2005, 21:58
Akustyk - łatwiejsza administracja? Zobaczyłbyś jak się "administruje" moją galerią, to byś się zdziwił. Praktycznie, to co jest na WWW to wynik uruchomienia jednego skryptu na drzewie katalogów ze zdjęciami, bo defaulty są ustawione "pode mnie".

no tak, ale ja mowie o edycji zdjecia (rzadko, ale czasem trzeba), dodawaniu czy usuwaniu. analogicznie do katalogow. zarzucenie skryptu na drzewie pliku wymaga (jesli dobrze zgaduje) istnienia tego drzewa na serwerze? z mojego modemu 33.600 to by bylo troche wkurzajace. pomijajac zupelnie rozproszenie narzedzia (na skrypt, ftp-a, ssh...).

to ja jednak wole swoje



Jedyne, czego do tej pory się nie dorobiłem to stronnicowanie - i boli to np. w galeriach typu "salon d'auto". Mam mniej więcej koncepcje jak się za to wziąć, ale chwilowo czasu brak.


ja u siebie nie mam mozliwosci przeskakiwania miedzy kolejnymi zdjeciami. wynika to z tak prozaicznego faktu, ze kolejnosc jest kontekstowa i trzeba w jakis sposob caly kontekst przekazac. tak zeby uzyszkodnik wyszukujacy zdjec na haslo "ksiazka" ogladal jako "nastepne" tez zdjecie ksiazki, a nie cos zupelnie nie zwiazanego z tematem...

a to nie jest takie proste. przynajmniej nie, jak sie nie chce wymieniac miedzy przegladarka usera a serwerem ciach o kilkuset kB. dobra, zartuje - ale w kB to juz bedzie grubo szlo



No i najważniejsze (ale już niezależnie od HTML/PHP): zrobienie strony/engine samemu gwarantuje, że wynik jest dokładnie taki jak chcę. Szczerze mówiąc, jest to jedna z niewielu rzeczy, które wydłubałem "hobbystycznie" z której jestem zadowolony ;-)

no to ja dokladnie tak samo. wlasnie po to tak pieszczotliwie strone dlubalem. chociaz przyznam szczerze, ze bardziej bolalo mnie zaimplementowanie layoutu na div-ach. przyzwyczajenia jeszcze z HTML 3.2 do ramek i tabelek mocno pokutuja...

a co ciekawe, dalem studentom na laborce (z Technologii WWW) za zadanie strone w XHTML 1.1 z pozycjonowaniem na DIV-ach. i gladko przelkneli. a ze nie sa wcale tacy zdolni, to wniosek, ze chyba to nie jest trudne. w kazdym razie dla tych, co nie maja starych przyzwyczajen :D

muflon
06-04-2005, 22:11
Ależ prosz... tyle że hmm, nie jestem pewien, czy naprawdę chcecie oglądać mój skrypt ;-) to jest napisane tak, żebym ja wiedział jak tego użyć, a nie dla przeciętnego usera ;-) Tym niemniej jesli ktoś jest ciekawy... załączam. To jest skopiowane z wersji "live" mojej galerii z podpisu, dorzuciłem jeden przykladowy katalog, który pokazuje jak można modyfikować lokalne opcje podkatalogu.

Aha, wymaga to programiku 'exif' z biblioteki libexif i ma się rozumieć ImageMagicka. W katalogach 'thumbs' i 'images' tworzy plik '.cache', w którym zapisuje jak zostały stworzone dane miniaturki, co by ich nie robić na próżno. W praktyce powoduje to, że update galerii po dodaniu nowych fotek to jakas minuta, na przegryzienie się przez to co jest i kolejna, na wygenerowanie brakujących fotek. Coś jakby Makefile ;-)

Disclaimer: nie odpowiadam na pytania "o co w tym chodzi i jak to cholerstwo odpalić" :-)

Tomasz Golinski
06-04-2005, 22:42
Wielkie dzięki. Jutro będę gryzł to i jeśli się uda to kustomizował :) Na trudne to nie wygląda, ale ja mam talent w uruchamianiu rzeczy, na których zupełnie się nie znam ;)

Jurrras
07-04-2005, 18:17
www.tezeusz.neostrada.pl

Tomasz Golinski
08-04-2005, 11:53
Ok, udało się ruszyć. Mam jedno pytanie (i nadzieję, że mnie nie zabijesz za to :) ). W katalogach ze zdjęciami najwyraźniej też można umieszczać pliki konfiguracyjne (np. zmienić highlight czy tytuł). Możesz przykładowy wkleić? Chyba, że nazwa galerii jest tylko ustalana przez nazwe katalogu?

muflon
08-04-2005, 12:06
Ok, udało się ruszyć. Mam jedno pytanie (i nadzieję, że mnie nie zabijesz za to :) ). W katalogach ze zdjęciami najwyraźniej też można umieszczać pliki konfiguracyjne (np. zmienić highlight czy tytuł). Możesz przykładowy wkleić? Chyba, że nazwa galerii jest tylko ustalana przez nazwe katalogu?
Jest to do dopasowania - jeśli nie ma lokalnego pliku z metadata, to skrypt zrobi "najlepiej jak umie", jesli jest - to można zrobić override jakichś ustawień, w szczególności tytułów.

Powinienem napisać "use the source, Luke" ;-) no ale, niech będzie, żeby nie było że zły jestem :)

Załączony plik to cała moja galeria minus właściwe jpeg-i. Tym razem nie chciało mi sie przypominać jak się używa zipa i wystawiam w standardowym formacie - po ściągnięciu zmień rozszerzenie na .tar.gz

Tomasz Golinski
08-04-2005, 12:16
HAHA. Magiczny +* Teraz już wszystko wiem :) Zaraz będę robił wielku upgrade.

Tomasz Golinski
08-04-2005, 15:21
Zaczyna mi to działać bardzo ładnie. Z jednym wyjątkiem... ale na to akurat chyba nic nie poradzę... Chciałem mieć galerię w porządku anty-chronologicznym, lub częściowo-anty-chronologicznym ;) a wtedy przy dodaniu czegokolwiek wszystko robi się na nowo...

muflon
08-04-2005, 19:35
No to jak tylko będziesz miał gdzieś wystawione to daj znać :)

Tomasz Golinski
08-04-2005, 19:44
A co? Swojej galerii nie widziałeś? :) Jeden bonus do skryptu już dodałem: mogę footnote do galerii zrobić (wiem, że to trywialne, ale ja nie znam perla) :)

Klosiu
09-04-2005, 17:44
Czy orientuje sie ktos co to jest za skrypt ?
juz widzialem go na wielu stronach

http://www.foto.okay.pl/

Tomasz Golinski
10-04-2005, 00:19
Muflon, powoli wrzucam nową stronę na serwer. Część można obejrzeć http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/nowe/

AmigoGD
10-04-2005, 00:39
Czy orientuje sie ktos co to jest za skrypt ?
juz widzialem go na wielu stronach

http://www.foto.okay.pl/

To nie jest zaden skrypt a jedynie Fash i AS