Zobacz pełną wersję : przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)
hm, marketing chyba do bani jeśli chodzi o moje folio przynajmniej, bo dawno tam nie miałam DL, ostatnio chyba jakoś w święta, na szczęście było to moej pierwszy extented
ale teraz kicha, cisza, doopa:(
ja ostatnio na fotolii miałem nawet 2/3 dl/dzień... ale trochę przycichło... mam nadzieję że to wina weekendu :)
VanMurder
12-01-2008, 02:33
Taka mała rzecz, a cieszy. Dziś nie dość, że na iStocku przekroczyłem 100 USD, to jeszcze po raz pierwszy sprzedałem zdjęcie jako extended (na fotolii za 20 dolców).
Panowie i Panie im dłużej czytam ten wątek tym bardziej dochodzę do wniosku: MicroStock = Mikro Zarobki !!!
nakład inwestycyjny, czas spędzony na tym zajęciu jest niewspółmiernie mały do potencjalnych zysków.
Pytanie do Asterixa:
czy mógłbyś się pochwalić kwotą netto uzyskana w roku 2007 na działalności mikrostockowej, przez kwotę netto rozumiem ilość pieniędzy która pozostała ci po odjęciu kosztów uzyskania przychodu: wydatki na sprzęt, garze dla modeli (prezenty dla przyjaciół), koszty wynajmu sprzętu i pomieszczeń, koszt zakupionego oprogramowania itd.
i jak ta kwota się ma do faktycznego czasu poświęconego na robienie zdjęć, post proces, czas spędzony przed kompem przy wklepywaniu k-wordów itd...
jednym słowem ile Ci wychodzi średnia stawka godzinowa netto?
czy da się z tego wyżyć?
jeżeli boisz się fiskusa wal na priv:)
pełen podziwu dla twojego zaangażowania w niniejszą gałąź fotografii i postępów jakie poczyniłeś...
Van.
Van :)
Ja to traktuje jako projekt, zmuszam sie do doskonalenia warsztatu i minimalizmu kosztow.
Jako modeli uzywam dziewczyny, znajomych, wspolnika z firmy i jego dziewczyny + jego znajomych :)
Umowilismy sie, ze nie dostana za to wynagrodzenia dopoki nie zaczne miec z tego godnych pieniedzy. Jedyne co to zawsze jest 1-2 wina siakies bardziejsze po sesji polaczone z przegladaniem zdjec i wyciaganiem wnioskow.
Moj plan, ktorego sie scisle trzymam obejmuje:
a) zakupy sprzetu tylko i wylacznie ponizej ceny rynkowej. Wiec czekam na okazje na ebayu i kupuje duperele takie jak odblysniki, dodatkowe statywy, ramiona do oblysnikow, tlo jakies, kawalki materialow na tlo, akcesoria.
b) nie wynajmowac modeli/modelek platnych. Jedynie znajomych, rodzine lub osob do wymiany pare fot w studio dla mnie i pare dla modela/modelki
c) Z sesji na sesje zwracac uwage na detale, czyli uczyc sie i wyciagac wnioski tak by spedzac coraz mniej czasu na retusz.
d) Ograniczac sie do 15 - 25 zdjec na tydzien robionych tylko i wylacznie w niedziele.
i tak moj plan wyglada :)
W praktyce...
Pierwsza sesja poszla wydawalo sie by sprawnie choc po niej, az sobie usiadlem przytloczony wizja spedzenia wiekow z PS. Spedzilem 3 dni retuszujac foty :) po jakies 6-7h dziennie.
Druga i trzecia - bylo juz lepiej, choc i tak dalej mialem do bani swiatlo i sporo czasu zajelo doprowadzanie zdjec do porzadku (i tak nie wyszlo to zbyt dobrze)
czwarta - maly sukces - spedzilem w PS jedynie 3h :)
Pozniejsze to juz tylko drobne sprawy jak widoczne laczenie papierow na biurku (bialych) czy syfek na twarzy modelki :)
Inwestycje:
dla modelek/modeli - prasowalnica do wlosow za 18 funtow (RPB 30 - czyli cena rynkowa), kosmetyki 50 funtow zestaw (RPB 160 - wyjatkowo kupcy zaspali), Kostiumy biurowe rozne 150GBP (kupilem na roznych przecenach w wielkich marketach - zazwyczaj 70% obnizki)
dla domowego studia: odblysnik 5in1 110cm - 10GBP (RPB 25), ramie nie chinskie :) 20GBP (55GBP), Statyw Air Dump 210cm ciezki - 17GBP (RPB 60),
Tlo ChromaKey 3mx11m - 40GBP (RPB 60), Tlo vinylowe biale - za darmo, Pare materialow roznych wymiarow - 20GBP
lacznie jakies 320 + inne drobne duperele +40 = 360 funtow = ~1800zl
Lampy mialem, bo czesc mojej pracy obejmuje focenie lazienek i kuchni :)
--------------------------------
Filozofia i cel
Tak jak juz wspomnialem... narazie nie przykladalem wiekszego znaczenia do czasu jaki mi to zajmuje. Cel jest taki by sesja co niedziela nie zajela wiecej niz 1,5 lacznie z rozlozeniem sprzetu (w domu jeden pokoj juz jest z na stale zamontowanym sprzetem) i nie wiecej niz 2h na retusz lacznie z keywordem(stad ograniczenie do 15-20 fot na tydzien w obrebie jednego tematu, tak by keywordy byly prawie identyko) + 1h na dodanie do serwisow (sam upload robie sobie w tle podczas np ogladania jakiegos filmu - upload speed mam 280kb/s wiec idzie migiem)
Czyli idealna sesja nie zabierze mi tygodniowo wiecej niz 4,5-5h co w skali miesiaca zabierze mi lacznie 1 dzien.
Ostatnie 2 sesje zmiescily sie idealnie w zalozeniach filozofii i celu! :)
---------------------------
Zarobki i przewidywania
Zarobki laczne do dnia dzisiejszego, czyli za okres 3miesiecy i 11 dni aktywnego dzialnia (z czego polowa pierwszego miesiaca to praktycznie odbyla sie z 5zdjeciami dodanymi do serwisow) to: 890 funtow = ~4400zł
Biorac pod uwage wzrost jakosci zdjec + ich ilosc w bazach zakladam, ze nie do lata, czyli czerwca 2008 osiagne magiczne 500 funtow na miesiac. Wtedy zaczne inwestowac 100% w modeli. Nie potrzebuje tych pieniedzy do placenia rachunkow ani na sprzet, bo sprzetu mam juz mysle wystarczajaco duzo. Na to pracuje moja firma :)
Do konca 2008 roku chcialbym osiagnac puap powyzej 1000GBP na miesiac i mysle, ze jest to realne i nie az tak trudne do osiagniecia bo obejmie to dodanie 1050 zdjec do bazy + dodatkowe wynikajace np ze zdjec z wakacji itp.
------------------------
uff :) sorki Van za brak skladni i rozplanowania textu... ale jest 3:30 nad ranem :) a ja wlasnie skoczylem obrabiac 170 zdjec dokumentujacych nowo powstala nowoczesna szkole :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Apropos jeszcze nakladu pracy vs zyski. To na poczatku to jest wrecz krytycznie nieoplacalne. Pozwolic sobie mysle na takie cos moga ludzie co albo sie jeszcze ucza i nie musza zarabiac na czynsz albo ci co juz maja na czynsz.
Myslenie o zysku przez pierwszy rok to moim skromnym zdaniem nieporozumienie. Stocki to jak fundusze :) Inwestuj przez 2-3 lata i zapomnij o ewentualnych stratach i zarobkach. Po tym okresie bedziesz mogl rzucic prace i czasem tylko cos docykac do galerii :)
Pod warunkiem oczywiscie wyciagania wznioskow z sesji na sesje.
VanMurder
12-01-2008, 07:17
Asterix!!!
dzięki za wyczerpującą odpowiedź i wykład na temat twojej filozofii - bardzo inspirujące.
Na podstawie progresu w twoich pracach, wróżę Ci duży sukces w tym biznesie! Trzymaj tak dalej !
pozdrawiam
Ja również podpinam się pod podziękowania za powyższy tekst; tchnął nadzieją :-)
Zarobki laczne do dnia dzisiejszego, czyli za okres 3miesiecy i 11 dni aktywnego dzialnia (z czego polowa pierwszego miesiaca to praktycznie odbyla sie z 5zdjeciami dodanymi do serwisow) to: 890 funtow = ~4400zł
890 funciakow w pierwsze 3 miesiące???? Respect. Asterix czy możesz powiedzieć jak Ci sie rozłożyły te przychody na poszczególnych stockach??
bedzie kolejny yuri arcurs :) albo jeszcze lepiej ;) chase jarvis :)
taaa :) do nich brakuje mi tysiącapińcióset grafikow :) i czasu :) Choc moze pomoc to, ze chce sie wyprowadzic z UK na poludnie Francji.
Bedzie latwiejszy dostep do ladnych modelek.
W UK nie ma co liczyc na ladna angielke...
Zapomnialem dodac, ze zakladam tez powolne przechodzenie z dzialalnosci reklamowej na bardziej foto pod stocki. Wspolnik juz dojzal do tego by sie zajac tym w wiekszym stopniu niz ja, wiec on bedzie robil interesy a ja bede focil :)
Yurij ma ta przewage nad innymi, ze jak zfoci cos na bialym tle to mu to graficy potem szparuja i dokladaja rozne biura, budynki itp sprawy... Ogolnie chlopak sie rozwinal niesamowicie bo na wszystkich stronach widac jego modeli/modelki :)
asterix możesz odpowiedzieć na moje pytanko z posta wyżej
jasne.. glowne zarobki generuje SS - do koncowej sumy dolozyly sie extended l. w fotolii, dreamstime, sx i dwie oferty z poza micro stocka odnoszace sie do zdjec w galerii. 70% to SS. Na IS dopiero startuje z powiekszaniem galerii.
asterix Mnie również zainspirowało to co napisałeś. A przedewszystkim te ograniczenia czasowe co do sesji i obróbki. Bardzo ciekawy pomysł.
prace nad strona o stockach trwaja :) chcialbym tam umiescic jakies zestawienie co sie oplaca focic i co nie na podstawie tego co robie.. czyli bardzo subiektywna ocena.
Chcialem tez tam dac pare backstagów + rozne rozwiazania co kupic by budzetu nie obciazyc itp sprawy.
taaa :) do nich brakuje mi tysiącapińcióset grafikow :) i czasu :) Choc moze pomoc to, ze chce sie wyprowadzic z UK na poludnie Francji.
Bedzie latwiejszy dostep do ladnych modelek.
W UK nie ma co liczyc na ladna angielke...
Zapomnialem dodac, ze zakladam tez powolne przechodzenie z dzialalnosci reklamowej na bardziej foto pod stocki. Wspolnik juz dojzal do tego by sie zajac tym w wiekszym stopniu niz ja, wiec on bedzie robil interesy a ja bede focil :)
Yurij ma ta przewage nad innymi, ze jak zfoci cos na bialym tle to mu to graficy potem szparuja i dokladaja rozne biura, budynki itp sprawy... Ogolnie chlopak sie rozwinal niesamowicie bo na wszystkich stronach widac jego modeli/modelki :)
Piękne kobiety? to może Costa Rica?
hmm... z tym sztabem mrówek... mógłbym młodszego brata nauczyć obsługi PS'a... choć w sumie to na razie nie potrzebne, rozumiem że jak w serii zrobiłbym po 50 albo i więcej zdjęć godnych publikacji to wtedy by się dłużyło... ostatnio obrobienie fotki 'na białym tle' z dodaniem keywordów to łącznie nie więcej jak 5-10 minut...
Pozdrawiam,
Robert
VanMurder
12-01-2008, 23:26
890 funciakow w pierwsze 3 miesiące???? Respect. Asterix czy możesz powiedzieć jak Ci sie rozłożyły te przychody na poszczególnych stockach??
może mi się w głowie przewróciło od Kalifornijskiego Plastiku ale do przeżycia, na takim średnim poziomie potrzebuję 6K$ miesięcznie! Więc Stocki będę musiał sobie chyba odpuścić - pozostają mi wesela, head-shoty, portrety familijne...:(
ale wątek będę śledził nadal, szczególnie ze względu na zdjęcia Asterix'a
Asterix
kupiłem zielone tło ale wielkie g. mi wychodzi!!!
szybciej mi ręczne wycinanie za pomocą tabletu idzie, niż przy pomocy programu/plug-in'a który polecaeś ...
możesz mnie jakoś naprowadzić ?
wdzięczny będę
pozdrawiam
może mi się w głowie przewróciło od Kalifornijskiego Plastiku ale do przeżycia, na takim średnim poziomie potrzebuję 6K$ miesięcznie! Więc Stocki będę musiał sobie chyba odpuścić - pozostają mi wesela, head-shoty, portrety familijne...:(
jeżeli myślisz że w pierwszym miesiącu zarobisz na stockach 6k$ to masz rację... odpuść to sobie.
do stockow trzeba planu dlugofalowego, najlepiej mieli ci co zaczynali od poczatkow stockow.
Van - do chromakey masz fajny plugin do PS - firma DigitalAnarchy - filtr Primatte. Luknij na ich www, zobaczysz tutoriale.
Klucz do szybkiego wyciecia to rowno oswietlone tlo i trzymanie modela/ki minimum 1,5 metra od tla (jak ma biale ciuchy to 2m). Wiem, ze pisalem iz nie musi byc tlo rowno oswietlone... to byl blad :)
Jutro mozliwe, ze pokaze efekty pracy z zielonym tlem. Wpadlem na pomysl zrobienia matrixa w businesie :) czyli latajacy biznesmeni :)
BTW dziekuje, za uznanie w kwesti zdjec :) Staram sie jak moge, jako ze foce glownie lazienki i kuchnie to z modelami mam takie sobie obycie... dlatego jeszcze wielka i dluga droga przedemna by uzyskac sensowne efekty.
PS. a ja myslalem, ze to ja mam spore wydatki na godne przezycie miesiaca :) ale za 6k/miech (3k GBP) to nawet w UK mozna pozyc calkiem wygodnie :)
PS2. Stocki daja jeszcze jedna ciekawa opcje. Mozna kupic na raty porzadny sprzet do studio a stocki beda za to placic :) nawet przy malym zarobku 100usd na miech... pozwoli to zaplacic za porzadny aparacik + fajny zestawik studyjny.
proszę o pomoc
wysyłam pierwsze 15 fotek na istockphoto
i po każdym wysłaniu mam komunikat
Errors were encountered:
The full-size file is not the correct file type. (CODE 2)
Please ensure that your submission follows the guidelines provided by iStockphoto.
fotki 6MB rgb
al po kiego grzyba dublujesz posty ?????????
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.artis-candles.co.uk/istock12/matrix.jpg)
Najnowsze dzielo z dzis :) zapowiadalem Matrixa to jest :) zdjecie jeszcze nie jest obrobione calkowicie... ale chcialem sie pochwalic :)
fajne :) zrobione na białym tle, a potem photoshop czy jak?
zrobione na chroma key - co bylo moim bledem.
Nauczylem sie, ze chroma jest super tylko jesli sie ma spore studio.
W domu jego uzytkowanie jest ok do portretu z zamiarem zmiany tla. By zrobic cala postac i latwo ja wyrzucic z tla (lub grupe ludzi) trzeba miec perfekcyjnie oswietlone tlo.
Mi zabraklo 1-2 swiatel. Rozpietosc kontrastu na zdjeciu z uzyciem chroma key byla za wielka, przez co powychodzily rozne artefakty na czarnym ubraniu. Gdybym mial czym doswietlic to by bylo idealnie. Zabraklo mi takze jakies 2 metry miejsca w bok i 2 w tył za mną :) do tego 1 m w gore :)
Przez to spedzilem i spedze jeszcze pare h na retuszu.
Wczoraj zdecydowalem, ze wynajme sobie pomieszczenie z drugim okolicznym fotografem na spolke... jest to doslownie minute od domu a powierzchnia 200m2 + sufit 5m bedzie idealna. Koszty sa relatywnie tanie.
Wejde w nowa ere wlasnych bojow z microstock :)
Cel juz znany :) Jakosc Jakosc Jakosc.. do ktorej jeszcze mi mile zostały :)
VanMurder
14-01-2008, 19:10
źródło (http://www.artis-candles.co.uk/istock12/matrix.jpg)
Najnowsze dzielo z dzis :) zapowiadalem Matrixa to jest :) zdjecie jeszcze nie jest obrobione calkowicie... ale chcialem sie pochwalic :)
no nie Asterix! tu dałeś totalnie du#$, brak rim light postacie sie makabrycznie zlewają z tłem, nawet tego nie wystawiaj zaniżasz swój poziom,
musisz powtórzyć sesje ze światłem z tyłu a la D. Hill,
coś takiego jak na tej focie (którą ostro skrytykowałeś za logo)
źródło (http://www.adammirski.com/cb/elka.jpg)
lub z czymś podobnym do tej sesji (http://adammphoto.com/marta/)
pozdrawiam
ok :) sie zastosuje bo i tak nie mialem ochoty juz wracac do tetuszowania :)
Ja wcale ostro nie skrytykowalem :) mam jakas awersje do kursywy. Pewnie sie wzielo z tego, ze kursywe ciezko uzyc w reklamie.
w domu o swietle a'la z tylu nie ma mowy... brakuje mi miejsca na to, z gory tez. Dam rade nastepnym razem :)
sie pochwale, ze studio juz prawie gotowe!
VanMurder
16-01-2008, 17:18
Drodzy Panowie Sockowcy!
może ktoś z was ma fotkę contact sheet coś takiego jak to (http://www.istockphoto.com/file_closeup/arts/movies_and_films/film_reels/2037974_film_strip_contact_sheet_4.php?id=2037974) ,
tylko koniecznie z kolorowego slajdu, ewentualnie że średniego formatu chętnie kupię - potrzebuję na strone :)pozdrawiam
V.
a to latwo mozna zrobic w PS :)
VanMurder
16-01-2008, 18:20
a to latwo mozna zrobic w PS :)
nie mam czasu na malowanie kodu paskowego i wstawiane numerów klatek, wiesz ile kosztuje moja roboczogodzina - taniej kupić, po za tym musi wyglądać autentycznie....
znalazłem coś takiego (http://www.jameshyman.com/press/photos/james_contact_sheet.jpg) wyglada groovie, szczególnie ten prześwietlony fragment,
ta też nie jest zła (http://www.flickr.com/photos/porch_parade/1453979880/), muszę się tylko z właścicielami skontaktować ...
pozdr
zapytam dzis mojego wspolnika. On ciagle kliszami operuje, moze cos ma
Van :) wez uprzatnij garaz i mnie zapros ok ? Bo ja kurde juz umieram od tej pogody w UK. Leje od poczatku swiat... co dnia po pare godzin opadow... az sie odechciewa robic cokolwiek.
VanMurder
17-01-2008, 02:23
zapytam dzis mojego wspolnika. On ciagle kliszami operuje, moze cos ma
Van :) wez uprzatnij garaz i mnie zapros ok ? Bo ja kurde juz umieram od tej pogody w UK. Leje od poczatku swiat... co dnia po pare godzin opadow... az sie odechciewa robic cokolwiek.
nie ma sprawy przylatuj najbliższym lotem, zadzwoń to przyjadę po Ciebie na L.A. LAX (podaj mi tylko numer lotu), w drodze z lotniska wypożyczymy 30 bowens'ów:) znajomy jest właścicielem sali gimnastycznej, a ja znam połowę stuff'u bo moja córa ćwiczyła tam gimnastykę, nakręcimy czwartą cześć matrix'a ;)
od razu Ci się "pogoda ducha" poprawi ! :)
pozdrawiam
Czasem z nudów lub z głupoty coś dodam na stocka. W sumie dodałem jakieś 2 beznadziejne fotki i mi 2 razy ktoś kupił... I teraz mam pytanie czy kolejną moją beznadziejną fotkę kupią ?? Mam na myśli
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/8315/obraz77fg8tr2.jpg)
Nie chodzi mi w jakim stopniu się sprzeda czy jaka będzie częstotliwość, ale raczej czy komuś może się przydać to zdjęcie i może dać za nie pół kredyta??
Nie chodzi mi w jakim stopniu się sprzeda czy jaka będzie częstotliwość, ale raczej czy komuś może się przydać to zdjęcie i może dać za nie pół kredyta??
na to pytanie chyba najlepiej odpowie czas. Nie wiem jaki problem w wrzuceniu fotki, zawsze można wywalić...
Pozdr.
fotoaloja
17-01-2008, 20:56
ale ta fotka jest fajoska, ja nie wiem o co ci chodzi:), może jedynie nieco podkoloruj albo nawet i w tym stanie jest ciekawa, nietypowe ujęcie, wrzuć i pochwal sie jakby co:)
ale ta fotka jest fajoska, ja nie wiem o co ci chodzi:), może jedynie nieco podkoloruj albo nawet i w tym stanie jest ciekawa, nietypowe ujęcie, wrzuć i pochwal sie jakby co:)
ja też bym trochę ożywił zieleń trawy oraz błękit nieba...
Ja bym sie bardziej zastanawiał czy zostawic kawalek z pasnikiem czy go wywalic. Pasnik i tak jest uciety a fota sie rozwleka no i szkoda ze z przodu jest tak malo powietrza.
fotoaloja
19-01-2008, 17:14
no tak, wykadrować to zdjecie też byłoby warto i będzie git:)
ja też bym trochę ożywił zieleń trawy oraz błękit nieba...
To chyba częsty zabieg w stockowych photosach, tak?
P.S. myślicie że 17-40L będzie się nadawał również do zdjęć stockowych?
P.S. myślicie że 17-40L będzie się nadawał również do zdjęć stockowych?
a dlaczego miałby się nie nadawać? Przecież to bardzo dobry obiektyw!
a dlaczego miałby się nie nadawać? Przecież to bardzo dobry obiektyw!
No nie wiem....
Większość moich znajomych używa 50mm, rzadko kto 35 lub coś ze zmienną ogniskową. Mam zamiar kupić ten obiektyw i nie chce wykluczyć focenia zdjęć stockowych...
Hallgerd
19-01-2008, 20:16
Podpinam go zawsze idąc na łąkę z dzieciakami. Te łąkowe serie to jedne z lepiej sprzedających się. Ale do przedmiotów na białym tle raczej pseudomakro tamrona 28-75.
moje ulubione ogniskowe na FF to 70 - 85 i 200
No nie wiem....
Większość moich znajomych używa 50mm, rzadko kto 35 lub coś ze zmienną ogniskową. Mam zamiar kupić ten obiektyw i nie chce wykluczyć focenia zdjęć stockowych...
lol...
przecież to zależy od tego co chcesz fotografować... :/
:) tak to bywa jak sie na forum za wiele przesiaduje :) zamiast zabrac gdzies szanowne 4 litery i cos popstrykac :)
fotoaloja
25-01-2008, 12:00
jak to drobne rzeczy potrafią ucieszyć:)
na IS moje serduszki sprzedają się całkiem lepiej niż cokolwiek tam dotychczas:)
IS to jednak dobry stoc, wraz z poprawą jakości moich zdjęć - poprawia się procent akceptacji i sprzedaż stopniowo rośnie
warto się starać i się uczyć, nie ma to jak satysfakcja z własnej pracy:)
natomiast na mojej ulubionej dotychczas fotoli ... heh, lepsze zdjęcia mi ostatnio poodrzucali, a DL maleje:D
powyrzucałam dziś stamtąd starsze -> słabe technicznie fotki i jakoś mi lżej na duszy;)
dobre, dobre:D
jak to drobne rzeczy potrafią ucieszyć:)
na IS moje serduszki sprzedają się całkiem lepiej niż cokolwiek tam dotychczas:)
IS to jednak dobry stoc, wraz z poprawą jakości moich zdjęć - poprawia się procent akceptacji i sprzedaż stopniowo rośnie
warto się starać i się uczyć, nie ma to jak satysfakcja z własnej pracy:)
natomiast na mojej ulubionej dotychczas fotoli ... heh, lepsze zdjęcia mi ostatnio poodrzucali, a DL maleje:D
powyrzucałam dziś stamtąd starsze -> słabe technicznie fotki i jakoś mi lżej na duszy;)
dobre, dobre:D
hehe mi za to na IS ostatnio DL jakoś zwolniły lekko, a na fotolii widzę wyraźny przyrost.
Fotolia jeszcze jest w sieci pod kilkoma innymi nazwami. Chciałem sobie sprawdzić co google o mnie wie, wpisuje nazwisko z imieniem a tam photos by ja on xxxx juz nie pamietam co to byl ten xxxx :)
Pozdr.
hehe mi za to na IS ostatnio DL jakoś zwolniły lekko, a na fotolii widzę wyraźny przyrost.
Pozdr.
Tobie na Fotolii rośnie dla fotoaloji maleje, jej na IStocku rośnie, tobie maleje, stare prawo równowagi w przyrodzie istnieje.:razz:
donald7000
07-05-2008, 23:09
tez bym polemizowal z poprawnoscia techniki :)
Balans bieli wypadl gdzies poza skale :) zrodla swiatla itd itd
I znow cos nowego leci do stockow :)
Tym razem podobnie, czyli Business, choc nie tylko... Wlasnie siedze nad obrabianiem tematow "swieta w biznesie, portrety biznesowe (ciemne tla itp), klutnie w biznesie".
Od przyszlego tygodnia zmieniam temat na zakupy swiateczne :)
...tu bylo kilka zdjęć... POST #228
Powoli przemeblowywuje dom pod rozne tematy, co w koncu objawia sie brakiem nudy w tle zdjec (czyli nie puste sciany).
Mam nadzieje, ze sie spodobaja.
Tak sobie przeglądałem temat i trafiłem na zdjęcia, niby wszystko ok ale coś nie pasuje.
Czy już ktoś sie domyślił?
travelphotography
06-11-2009, 21:40
Też chciałam spróbować, no przynajmniej zobaczyć czy można cos na tym zarobić. Grafik u mnie w robocie twierdzi, że iStock najlepszy i tylko u nich kupuje fotki do projektów. Koleżanka zarejestrowała sie u nich parę miesięcy temu i umieściła parę zdjec. Zarobiła parę dolców od tego czasu hehe :)
Przeczytałam ich warunki i w szok wpadłam, że moge liczyć na całe ...20% od moich prac :shock:
No ale cóż, spróbować można, nie trzeba od razu kokosów robić.
Wysłałam aplikację z 3 fotkami, jak przykazano, załadowałam 1szą stronkę paszportu (czyli wymagane photo ID), jak przykazano i czekam... jakieś 2 miechy.
Po owym czasie dostaje maila z taką nformacją:
The iStock administrators have asked that you upload a new photoID based on the feedback provided below. After your new photoID is uploaded, iStockphoto administrators will re-process your application.
Comments from the iStockphoto Administrator:
In order to become a contributing artist at iStockphoto, you must have valid photo identification such as a Government issued Photo ID, Photo Driver’s License or Photo Passport. The valid photo identification at a minimum will need to confirm your identity, full name and date of birth.
Więc piszę do nich z prośbą o łaskawe wyjaśnienie co im sie nie podoba w moim paszporcie (innego przecież nie mam). I dostaje taka odpowiedź (tym razem już następnego dnia na szczęście ;)):
> The concern with the photo ID on your account - it is Polish while the
> information on your account has you located in the UK. Please update your
> photo ID or your account information so both exactly match.
a w nastepnej wiadomosci bardziej konkretnie:
Thank you for your reply. To continue with your application, the information on your photo ID must match the information on your profile. It is your choice which you would like to update. If you would prefer to update your photo ID, we will need to see your UK government issued photo ID.
No zgadza sie - mieszkam w UK od kilku lat (w końcu mamy Unię, wolność zamieszkania, pracy itp. itd., a w ogóle to kto mi zabrania, jeśli mieszkam tam legalnie?), płacę tam podatki itd.
Wyglada jednak na to, że iStock uważa, że mieszkajac w Wielkiej Brytanii nie mogę legitymować się innym dokumentem niż wydany przez brytyjski rząd.
Ciekawa jestem co z Amerykanami mieszkającymi w Wielkiej Brytanii lub Anglikami mieszkającymi w Nowej Zelandii lub Australii, też nie mogą sprzedawać do iStock?
A na koniec ciekawostka: koleżanka wspomniana na początku również mieszka w Anglii ...podała adres angielski ...wyslala im polskie prawo jazdy ...na ktorym jest napisane Rzeczpospolita Polska ...ale po polsku tylko ...nie to co na paszporcie ...Republic of Poland i wszystkie naglowki po angielsku. Ciekawe czy przyjeli jej zgloszenie, bo poza nazwiskiem, imieniem i data urodzenia nie potrafili nic ze skanu prawka odszyfrowac? :D
sauterelle
23-11-2011, 14:49
czy ktos z Was jeszcze zarabia na zdjeciach na microstockach ? ostatnia wypowiedz z 2009 r i jakos cicho tu w tym temacie ?
czy ktos z Was jeszcze zarabia na zdjeciach na microstockach ? ostatnia wypowiedz z 2009 r i jakos cicho tu w tym temacie ?
Właśnie od 2009 roku zrobiło się bardzo ciężko gdyż każdy, dosłownie każdy może sobie pozwolić na lustrzankę i kilka słoików. W zeszłym roku sprzedawałem kilka zdjęć, ale nie były to wielkie pieniądze. Jestem też pewien, że stoki zarobiły nawet 10 krotnie tyle ile zapłacili za to zdjęcie.
Teraz wszystko uległo zmianie, nawet szanowane firmy potrafią wybierać zdjęcia pod kątem "widzi-mi-się" niżeli biorąc pod uwagę technikę czy wizję.