PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop CS2 za 250$ - to możliwe ??

woyd
27-09-2007, 09:59
Witam

znajomy wyjeżdża za kilka tygodni na krótko do USA i postanowiłem skorzystać z okazji. Odpuszczam sobie sprzęt, bo 40D na którego zachorowałem wolę mieć z europejską gwarancję (jeden rachunek pogwarancyjny z Zytniej mnie tego nauczył), a co do Tamrona 17-50 obawiam się sytuacji, że trafię na mydełko.

Ale... myślałem o Lightroomie. Do czasu, aż nie odkryłem, że Photoshop CS2 chodzi na ebay.com za 230-250$. Jak to możliwe ?? Przecież u nas ceny zaczynają się od 1700PLN ?

Używam tylko Elemenets, którego dostałem z 300D, więc mam prośbę, byście rzucili okiem na te aukcje i wypowiedzieli się, czy są tam jakieś kruczki, których nie widzę, czy może śnię....

http://cgi.ebay.com/NEW-Adobe-Photoshop-CS2-V-9-0-FULL-UNREGISTERED-Windows_W0QQitemZ320162073120QQihZ011QQcategoryZ86 732QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/Adobe-Photoshop-CS2-9-0-Full-Retail-Version-for-Windows_W0QQitemZ330169388156QQihZ014QQcategoryZ26 8QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

W tym momencie bardziej reflektuje na CS2 niż na Lightrooma, który kosztuje więcej...

Z góry dzięki za wypowiedzi.
Woyd

lempl
27-09-2007, 10:50
Też się nad nim zastanawiałem, ale w końcu, głównie ze względu na cenę, wybrałem Elements. Zanim kupisz upewnij się, że cs2 będzie obsługiwał rawy z 40d, bo coś mi się zdaje że nie jest z tym tak różowo:/

Viracocha
27-09-2007, 10:54
Też się nad nim zastanawiałem, ale w końcu, głównie ze względu na cenę, wybrałem Elements. Zanim kupisz upewnij się, że cs2 będzie obsługiwał rawy z 40d, bo coś mi się zdaje że nie jest z tym tak różowo:/
Tu się nie ma co upewniać, bo obsługiwał nie będzie. RAW-y z 40D można otwierać dopiero ACR 4.2, a ta wersja działa tylko na PS CS3.

woyd
27-09-2007, 11:07
No dobra, a jeśli zdecyduje się obrabiać RAW-y w DPP dostarczanym razem z 40D to ma mimo to zakup CS2 sens ??

Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, w pracy zaczynam małe fotostudio z meblami (pracuje u producenta mebli).W lightroomie podoba mi się to, że jest "all in one" (fajnie rozwiązane kadrowanie itp.). Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??

schabu
27-09-2007, 11:57
no ja właśnie tak robie - obróbka kolorystyczna w LR a ewentualne miejscowe korekty etc w szopie.

Viracocha
27-09-2007, 11:59
No dobra, a jeśli zdecyduje się obrabiać RAW-y w DPP dostarczanym razem z 40D to ma mimo to zakup CS2 sens ??

Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, w pracy zaczynam małe fotostudio z meblami (pracuje u producenta mebli).W lightroomie podoba mi się to, że jest "all in one" (fajnie rozwiązane kadrowanie itp.). Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??
Sam sobie odpowiedziałeś.

Janusz Body
27-09-2007, 13:27
.... Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??

Moim zdaniem taka kombinacja nie ma sensu. Z CS2 faktycznie mogą być problemy z wołaniem RAWów z 40D więc zamiast LR raczej należało by upgrejdowac do CS3 (te same koszta). Bridge z CS3 właściwie całkowicie zastępuje LR. Mam i LR v1.2 i CS3 i LR wogóle nie używam. Wszystko co LR potrafi jest w CS3 - nawet engine do RAWów jest identyczny.

wojkij
27-09-2007, 19:44
Chyba o czyms zapomnieliscie. W licencji adobe jest jasno napisane ze wersje us mozna uzywac tylko na kontynencie amerykanskim. Nie wiem jak to polskie sluzby interpretuja ale wychodzi na to ze mimo iz zaplaciles to i tak piracisz. Troszke to glupie ale sprawa wyglada dokladnie jak z gwarancja canona, tyle ze tu chodzi o licencje.

No chyba ze cos sie zmienilo, wtedy przepraszam za sianie zametu.

aaa, zrodlo: cyberfoto

MarcinekP
27-09-2007, 19:45
Może zerknij na PShop Elements 6. Tylko nie wiem czy adobe udostępnia jakąś wersje demo.

pozdrawiam

lempl
27-09-2007, 20:26
Na brytyjskim ebayu jest csów sporo w cenie ca 200e. Na pewno nie będzie wtedy problemów z legalnością. Pozostaną tylko problemy z nowymi puszkami, chociaż jak mawiały Szadoki: - Jeśli dany problem nie ma rozwiązania, to nie ma problemu.;)