Zobacz pełną wersję : Doświetlanie lampą EOS 50e
Witam wszystkich na forum...
Jestem dość świerzym amatorem i mam pytanko jak to się robi to doświetlenie kadru lampą... i czy można delikatnie doświetlić tą lampką (wbudowaną lampa błyskową) z EOSa 50e...
Chodzi mi o to że czasami potrzebuje doświetlić lub skontrować światło zastane i jak to poustawiać w tym aparacie ??
Nigdy tego nie robiłem ale chciałbym pokombinować bo będę robił zdięcia na pewnej uroczystości plenerowej wieczorem i biore film Fuji Superia X-tra 400 ale jak się dzisiaj rozejżałem to i tak bedę musiał bardzo delikatnie doświetlić lampą a mam narazie tylko tą wbudowaną w aparat... no ale cóz...
Opiszczie co i jak na tych programach Av, Tv i M bo z tych kożystam...
POZDRAWIAM !!!
kup jakis krotki film i go wypstrykaj w celach testowych.. musisz wyczuc aparat
ale jesli ma to byc jedynie doswietlenie fleshem i nie stanowic ma to glownego swiatla, to po prostu przejdz w tryb Av - bedziesz uzyskiwal czasy swiatla zastanego i dodatkowo lampa bedzie dopalala pierwszy plan..
licz sie jednak z ograniczonym polcem dzialania tej lampy
wykonaj moze maly dyfuzorek z kalki technicznej i tekturki.. pomoze zniwelowac niefajne ostre cienie przy dopaleniu bezposrednio.. pomimo ze lampa nie bedzie przeciez mocno blyskac
wsumie to się zastanawiam czy poprostu nie kupić jakiegoś filmu 800 np. Fuji superia 800 i może to by starczyło.. bo wolałbym bez lampy, chyba byłoby lepiej...
A jak działa takie doświetlanie ?? Chodzi o to że aparat dobiera mi na Av czas do mojej przysłony tak ?? I jak w to wszystko wgrywa się lampa ?? To znaczy że jak aparat do np. przysłony 8,0 dobierze czas 1/45 to co mi da lampa ?? skoro bez niej tak właśnie powinno być ??
Poprostu nie kapuje chyba jeszcze idei tego doświetlania i chciałbym się dowiedzieć jak to robić żeby to co mi lampa na pierwszym planie doświetli nie było prześwietlone... :confused:
POZDRAWIAM !!!
P.S. Sorrki za banalne pytanie ale nie moge tego nigdzie znaleźć tak żebym to pojął...
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=1510
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=12
Ale to duzo czytania... ogolnie lepiej sprobuj na 800 jesli to pilna sprawa ale lektura cie nie ominie i tak 8)
[QUOTE=fikusny]
To znaczy że jak aparat do np. przysłony 8,0 dobierze czas 1/45 to co mi da lampa ?? skoro bez niej tak właśnie powinno być ??
QUOTE]
np.: jeśli masz jakieś światło z góry, z żyrandolu i brzydkie cienie na twarz wchodzą, to lampa je rozjaśni. Albo jak AV ustawi długi czas i postacie się poruszą to będzie trochę ostrzej :)
Dzięki Vitez za te linki... jeszcze się nie odnalazłem na tym forum... :)
A mam jeszcze takie pytanie czy ta wbudowana lampa działa może w TTL czy jakoś tak? bo wtedy mi to ułatwi szukanie :) bo doczytałem że w zewnętrznej EX bym nie miał takiego problemu bo E-TTL by się większością zajęło... a tak to mam problem...
POZDRAWIAM !!!
Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić i się upewnić, ale wydawało mi się, że w moim eos33v, przy AV, jak włączę lampę, to czas skraca się o pół działki (a może o całą, znaczy dwukrotnie)... I podobnie chyba było z przysloną na TV i chyba w P też coś się takiego działo.
Czyli tak jak by, gdy lampa miała dopalić to przynajmniej pół (jedną) przysłonę. No nie wiem, może bzdury gadam, bo i tak praktycznie zawsze M używam. Sprawdzę jutro.