PDA

Zobacz pełną wersję : Funkcje indywidualne w 400d.

bastek03
26-09-2007, 19:12
Mam pytania odnośnie funkcji indywidualnych w 400d.

1. "Redukcja zakłóceń przy długich czasach naświetlania" - jest to pewnie jakaś programowa redukcja. Jak w skrócie działa?

2. "Blokowanie lustra w górnym położeniu" czy warto mieć ją włączoną zawsze czy tylko tak jak napisano w instrukcji przy długich teleobiektywach i macro? Jakie są minusy jeśli mam ją włączoną np. z jakimś krótkim obiektywem? Wolniej działa aparat lub pobiera więcej energii?

3. "Synchronizacja błysku na pierwszą lub drugą kurtynę". Do czego służy ta opcja?

Z góry dziękuję za pomoc.

illy
26-09-2007, 20:50
ad. 1 - funkcja softwarowa, tak samo jak normalna redukcja szumu w aparacie, ponoc zwalnia aparat w serii, badz ''dluzej zapisuje na karcie''
ad. 2 - przydatne wtedy, kiedy nie chcesz miec wplywu mikro-poruszenia apoaratu poprzez ruch lustra
ad. 3 - flesh blyska nie po otwarciu migawki (naswietlania) lecz przed jego koncem. ustaw dlugi czas (np. 1 sec) i sprawdz obie opcje

piast9
26-09-2007, 21:10
1. "Redukcja zakłóceń przy długich czasach naświetlania" - jest to pewnie jakaś programowa redukcja. Jak w skrócie działa?
Nie do końca programowa. Po zrobieniu zdjęcia robione jest przez aparat zdjęcie przy zamknietej migawce i odejmowane od zdjęcia właściwego.

2. "Blokowanie lustra w górnym położeniu" czy warto mieć ją włączoną zawsze czy tylko tak jak napisano w instrukcji przy długich teleobiektywach i macro? Jakie są minusy jeśli mam ją włączoną np. z jakimś krótkim obiektywem? Wolniej działa aparat lub pobiera więcej energii?
A próbowałeś robić zdjęcia w ten sposób? Sam zobaczysz w czym problem.

3. "Synchronizacja błysku na pierwszą lub drugą kurtynę". Do czego służy ta opcja?
Do ustalenia momentu błyśnięcia lampy błyskowej - albo na początku albo na końcu ekspozycji. Na pierwszą ludzie nie zdążą mrugnąć oczami, na drugą bardziej naturalnie wyglądają foty obiektów w ruchu. Trzeba sobie wybrać stosownie do sytuacji.