Zobacz pełną wersję : Kazimierz Dolny i okolice - plener ślubny
Witam,
Młodzi zażyczyli sobie plener ślubny w najbliższą sobotę w Kazimierzu Dolnym i okolicy. Czy możecie poradzić/zasugerować jakieś ciekawe miejsca?
Chodzi zarówno o plener na zewnątrz, jak i o ciekawe wnętrze (może jakieś muzeum?).
Podobno atrakcyjny jest zamek w Janowcu. Tylko, że dla mnie to jest właśnie podobno, a potrzebuję trochę konkretów.
U siebie w Łodzi mam wszystko obcykane i kwestią jest tylko czas trwania takiego plenerku i najlepsze godziny w ciągu dnia w konkretnych miejscach. A w przypadku Kazimierza (Dolnego) nie chciałbym zbyt dużo czasu marnować na szukanie.
Początkowo była opcja, żeby jechać do Trójmiasta - niestety odpadła...
W Kazimierzu są dwa rynki (duzy i maly). rozumiem ze skoro mlodzi zazyczyli sobie akurat kazimierz to mniemam że chodzi im o te zdjecia robione w stylu starych zdjec, jesli tak to polecam:
- studnia na wiekszym rynku wraz z zamkiem ktory znajduje sie rowniez na duzym rynku a szczegolnie wieczorem ktory jest oswietlony lekko zielonym kolorem, wiec to mozna na koniec dac
- maly rynek, jest dosc skromny ale tez ma swoj "stary" urok
- most i rzeka przed cukiernią która slynie z "kogutów kazimierskich'' - wybacz ale jej nazwy nie pamietam
- scieżka wzdłuż wisly tez ciekawa, bo dluga
- troche mniej ciekawsze moze byc jeszcze kosciol idąc w gore od duzego rynku
to chyba wsio, wiecej nie przychodzi mi do glowy
w soboty to trochę jest ciasno, chociaż teraz juz po sezonie...
ja robiłem w wakacje głównie na rynku, w ruinach zamku i wszędzie tłumy ludzi..
pozdr.
robsonikus
27-09-2007, 10:33
Zobacz na mojej stronie www.photograph.com.pl w dziale galeria masz dwa plenery z kazimierza - Monika&Michal i Kasia&Piotr - polecam piekną plaze i ruiny zamku, mozna skusic sie jeszcze na wawozy.
Wielkie Dzięki!
Przynajmniej będę wiedział co dać na pierwszy ogień. A reszta będzie improwizacją.
Robsonikus - niezłe zdjęcia. Kasia i Piotr fajnie doświetlani w ruinach, podoba mi się (zewnętrzny flesz, czy halogen?). A Michał to chyba jest bramkarzem...?
robsonikus
27-09-2007, 12:44
Niektore fotki w ruinach byly doswietlane blenda plus duzy dyfuzor (200x130)nad glowami. Mialem mozliwosc takiej zabawy, ale do tego jest nieodzowna pomoc dwoch osob. Co do Michała....jest lekarzem:)...wysportowanym lekarzem:):)
Czyli dyfuzor zmniejszył Ci kontrast i wyrównał oświetlenie słoneczne, a blenda (pewnie złota) dała Ci takie fajne światełko?
ryszard_ochódzki
03-10-2007, 10:40
Witaj,
Jeśli poza studnia i rynkiem chcesz mieć naprawdę piękne zdjęcia polecam wyjechanie kilka kilometrów za Kazimierz.
Do Lipowej doliny. W googlach wyskakuje na pierwszym miejscu. Zjezdza sie z głownej drogi w las. Jest piekna lipowa aleja (o tej porze pewnie troche mokra) ale warto w słoneczną pogode sie tam wybrac. Jak cos potrzeba wal na priv.
Pozdr
Rysiu
...a pamiętasz "Dwa księżyce" J.J. Kolskiego tam też można poszukać ciekawych pomysłów na plener.
Za ostatnim spichlerzem jest boski kamieniołom, a jeszcze dalej piękne ruiny na wzgórzu a dalej osada rybacka , wiatrak itd.
pawelpaciorek
10-10-2007, 14:05
Chyba już po czasie ale w zamek w Janowu jest super, dużo bardziej niż w samym Kazimierzu, poza tym jest stary spichlerz i dworek. Jeśli nie byłeś, to żałuj!! :)
pawelpaciorek - faktycznie już po.
Dziękuję wszystkim za propozycje.
Plener rozpoczęliśmy w Janowcu i spędziliśmy tam duuuuużo więcej czasu niż planowaliśmy. Następnie przeprawa promowa w kierunku Kazimierza i oczywiście kilkanaście zdjęć na promie. Później obiad w Kazimierzu (wyjechaliśmy z Łodzi o 6 rano, potem była krótka sesja w Spale i okolicy). Po obiedzie Korzeniowy Dół/Wąwóz (chyba nie pomyliłem nazwy?) - wrażenia, jak i zdjęcia super! Następnie baszta, właściwie przy baszcie, gdyż młoda nie chciała wchodzić na górę :-) i ruiny zamku w Kazimierzu, trochę zdjęć w samym Kazimierzu, i już przy zmierzchu przy fajnie oświetlonej halogenem kamieniczce (taki szerszy fragment chodnika, zaraz przy ulicy niedaleko kawiarni/piekarni gdzie sprzedają koguciki).
Jeszcze piwko w rynku i w Łodzi byliśmy około północy, zmęczeni, ale zadowoleni!
Jak znajdę troszkę więcej czasu wrzucę kilka fotek.
Pozdrawiam