Zobacz pełną wersję : aPPLe vs. Pc + eizo
dpgstyle
25-09-2007, 13:48
Witam serdecznie.... Apple obniżył troche ceny sprzętu.. co dziwne nowsze modele można kupić taniej niż te z poprzedniej serii....
Moje pytanie brzmi jak to jest z monitorami w Mac'ach???
Chodzi mi oczywiście o obróbkę zdjęć... czy dobrze nadają się do takiej pracy??
moją alternatywą jest zwykły stary wiecznie psujący się PC... do którego ddokupiłbym monitor : Eizo S2111W 21...
Proszę pomocy......
kup Apple i dokup Eizo :)
Obiektyw
25-09-2007, 23:21
...komputer do fotek i/lub grafiki to tak naprawde nie kwestia Mac><PC, z Eizo, czy tez bez ale kalibracji.
Wybor Mac'a jest dzisiaj rozsadniejszy ze wzgledu na to, ze kupujesz sprzet z dedykowanym Os'em podczas kiedy PC (zwlaszcza z Vista)wspolpracuje z Win na zasadzie kolejnych przyblizen. Tzn. generalnie dziala ok ...ale sa tez wyjatki :???:
Wybor PC albo Mac to tez wybor softu. Ale to inny watek
Eizo to swietna marka... ale z tego co piszesz rozumiem, ze twoj PC kuleje.
DoMiNiQuE
25-09-2007, 23:34
Jesli myslisz o nowej serii iMakow, to odpusc sobie model 20" - ma nieciekawa matryce TN, co przy obrobce zdjec nie jest wskazane (teoretycznie). Pozostaje Ci nowy 24" lub cos ze starszej (bialej) linii. Ewentualnie Mini + dobry monitor :)
to zalezy przede wszystkim od tego ile masz kasy...
mini sugerowane przez Dominika to najtansze sensowne rozwiazanie ale ja bym najbardziej polecal MacBooka Pro plus dodatkowy monitor...
osobiscie ze wzgledu na rozmiar zdecydowalem sie na zakup czarnego MacBooka. uzywam go z dodatkowym monitorem i jesli w gre wchodzi pakiet Adobe to jest az nadto, bo chodzi to jak burza naprawde ciezko sie czepic bo nie ma czego.
inaczej to troche wyglada jesli zechcesz uzywac MB z Aperture, ktore jak dla mnie jest rewelacyjne. niestety MacBook momentami, kiedy uzywasz wszystkich "wodotryskow" nie wyrabia odrobine tracac plynnosc. choc to nie jest jakies bardzo dokuczliwe, bywa irytujace kiedy mogles kupic MBP dla ktorego Aperture jest dedykowany a wybrales MB bo wiedzy braklo o systemie i oprogramowaniu. to samo bedzie sie dzialo prawdopodobnie z mini.
co bys nie wybral, wybor Apple do tej roboty uwazam za zdecydowanie lepszy jak PC, sam przesialem sie na OSX jakis czas temu i nie chce wiecej windy :)
Ewentualnie Mini + dobry monitor
...ale ja bym najbardziej polecal MacBooka Pro plus dodatkowy monitor...
Rozumiem, że lepiej jakieś EIZO niż panele Apple; czy niekoniecznie?
w niedziele testowalem sobie panele Apple i ladnie rysuja choc niestety tanie nie sa ale dobre EIZO tez kosztuje. Apple jest na bank lzejszy i cienszy, tylko kupowanie go w iSpot przy ich cenach to rzecz dyskusyjna bo moze warto poszukac niezaleznego zrodla. kwestia tez jakie masz wymagania wzgledem monitora i jaka kase wydac mozesz, bo male i tanie EIZO to najlepsza maja nazwe a nie matryce ;)
Nie no. Pytałem już w zasadzie o to 'Tom'a od monitorów' ale chciałem poznać też wasze zdanie. Chodziło mi o to, bo właśnie marzy mi się MBPro plus zewnętrzny monitor - myślałem o 23 calach Apple. Wiadomo, ma się komplet Apple i fajnie design'owo to pasuje. Ale taki monitor kosztuje w Rzeczypospolitej 3800zł brutto. No i pomyślałem czy przypadkiem w tej cenie lub +/- 300-500zł nie będzie czegoś lepszego i bardziej nadającego się do foto. No bo słyszałem, że panele Apple już z samej nazwy 'cinema display' nie nadają się do foto :mrgreen: Stąd to pytanie: czy w cenie +/- 3800zł lepiej jest kupić jakieś EIZO zamiast panela Apple? Oczywiście, zyskując lepsze parametry no i żeby nie schodzić poniżej 21cali.
Apple np. nie ma pivot'a - nie wiem na ile to w końcu jest praktyczne??
tu masz za ok 3 tys
http://www.allegro.pl/item246080483_monitor_apple_cinema_display_23_nowk a_.html
DoMiNiQuE
26-09-2007, 11:40
Apple np. nie ma pivot'a - nie wiem na ile to w końcu jest praktyczne??
Jak nie ma jak ma ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/my.php?image=pivotku0.jpg)
Hehe, a może ktoś odpowie jednak sensownie na pytanie? ;-)
ale przeciez miales sensowna odpowiedz chyba? bo jakiej jeszcze oczekujesz?
Adam Kasprzak
26-09-2007, 13:12
nie, piwot nie jest potrzebny = nie używam
tu masz za ok 3 tys
http://www.allegro.pl/item246080483_monitor_apple_cinema_display_23_nowk a_.html
No dobrze, można znaleźć taniej niż w iSpocie. Jest za 700zł taniej.
Koleś nic nie wspomina za to o gwarancji, jedynie jakaś umowa.
ale przeciez miales sensowna odpowiedz chyba? bo jakiej jeszcze oczekujesz?
Weźmy pod uwagę, że miałbym kupić w iSpocie (czyli do wydania 3800zł) - czy lepiej wziąć te 23 cale z Appla i mieć Appla do kompletu :smile:, czy może jest jakieś lepsze parametrowo np. EIZO (lub inne) w podobnej cenie i przekątnej 23 cale (lub. ew 21cali zyskiem lepszych parametrów)?? Czy bez różnicy co się w tej cenie weźmie?
nie, piwot nie jest potrzebny = nie używam
a ja uzywam od czasu do czau pivota, swietnie czyta sie roznego rodzaju ksiazki lub obrabia masowo zdjecia w pionie, do portrecikow jak znalazl :P
ja nadal jakos nie czuje cisnienia na maca. ostatnio sie bawilem i jakos stwierdzilem ze wole swojego peceta z dobrym monitorem... generalnie nie wiem czy jest boom ze wzgledu na design (tutaj dyskusyjna sprawa) czy na to co ma w srodku... no i cena dochodzi ale to nie dla kazdego dylemacik :-)
DoMiNiQuE
26-09-2007, 13:50
generalnie nie wiem czy jest boom ze wzgledu na design (tutaj dyskusyjna sprawa) czy na to co ma w srodku...
Glownie ze wzgledu na system. Niektorzy przejrzeli na oczy i zobaczyli, ze istnieje cos poza upierdliwymi okienkami ;) Do tego dochodzi swietny design i oczywiscie super sprzet.
Obiektyw
26-09-2007, 13:56
...jest cos w tym co pisze wyzej Dominique. System, ktory nie obrasta wraz z uzywaniem w dziwne kody. Co z tego, ze W2000 i XP staly sie juz znosne skoro po 1,5 roku laptop prosi sie o reinstal.
Ja wobec Visty dalem spokoj i czekam na wyjscie Lepoparda, zeby porownac ...i pewnie kupic nowa maszyne, ale juz od Jobsa. Tu nie chodzi o design. Ms nie wyciaga wnioskow.
...to co mnie dobija to pakiet Adobe, ktory mam niestety na PC.
Adam Kasprzak
26-09-2007, 14:06
istnieje cos poza upierdliwymi okienkami ;)
Nie wiem, w czym Ty, ale ja mam wszystko poukładane w okienkach :D Od okienek się*nie ucieknie :P
Weźmy pod uwagę, że miałbym kupić w iSpocie (czyli do wydania 3800zł) - czy lepiej wziąć te 23 cale z Appla i mieć Appla do kompletu :smile:, czy może jest jakieś lepsze parametrowo np. EIZO (lub inne) w podobnej cenie i przekątnej 23 cale (lub. ew 21cali zyskiem lepszych parametrów)?? Czy bez różnicy co się w tej cenie weźmie?
na to pytanie to juz sam musisz sobie odpowiedziec... ja sie zastanawialem nad Apple ale najpierw musze zmienic MB na MBP bo dalem troche d... kierujac sie tylko rozmiarem, ale wynikalo to z braku znajomosci tematu i nie sadzilem iz aperture bedzie gorzej chodzic na MB tym bardziej ze jak testowalem sobie kompy to CS3 chodzil podobnie na jednym jaki drugim, ja roznicy nie widzialem w kazdym razie.
te monitory Apple nie sa zle kupa ludzi na nich pracuje i sobie chwali znam tez takich co narzekaja ale oni by narzekali na cokolwiek co by nie mieli ;) ja bym chyba kupil Apple
DoMiNiQuE
26-09-2007, 14:09
Nie wiem, w czym Ty, ale ja mam wszystko poukładane w okienkach :D Od okienek się*nie ucieknie :P
Adam, czepiasz sie :) Przeciez wiadomo, ze chodzilo mi o defaultowe okienkach od Bila a nie od Stefana ;)
Glownie ze wzgledu na system. Niektorzy przejrzeli na oczy i zobaczyli, ze istnieje cos poza upierdliwymi okienkami ;) Do tego dochodzi swietny design i oczywiscie super sprzet.
ja jestem wychowany na Amidze wiec kocham te upierdliwe okienka a jak mialem wypalic plyte na MACu to mialem niezla kombinatoryke :D co do designu to do peceta tez kupisz odjechana obudowe wystarczy poszukac w necie (nie mowie tu o jakims star treku z 20 lampkami). wszystko kwestia gustu ale dobrego peceta tez da rade zlozyc :P
Adam Kasprzak
26-09-2007, 14:15
taki mały macowy żarcik :D a tak przy okazji, jak już się*dyskusja skończy, a wątek obrośnie w tysiące postów, a ty podejmiesz w końcu decyzję, że kupisz maca, to pakuj w niego tyle ramu ile wlezie :D min. 2GB, a jak cię*stać to w nieskończoność - OSX tak ciekawie przydziela pamięć, że całą ją wykorzystuje, nawet gdy wydaje Ci się, że robisz małopamięciżerną*rzecz
ja jestem wychowany na Amidze wiec kocham te upierdliwe okienka a jak mialem wypalic plyte na MACu to mialem niezla kombinatoryke :D co do designu to do peceta tez kupisz odjechana obudowe wystarczy poszukac w necie (nie mowie tu o jakims star treku z 20 lampkami). wszystko kwestia gustu ale dobrego peceta tez da rade zlozyc :P
tyle ze apple nie trzeba skladac :p a wypalanie plytek to banal :)
te monitory Apple nie sa zle kupa ludzi na nich pracuje i sobie chwali znam tez takich co narzekaja ale oni by narzekali na cokolwiek co by nie mieli ;) ja bym chyba kupil Apple
Otóż to! Co prawda zakup tego zestawu to dla mnie nieokreślona przyszłość :evil:, ale jak już do tego dojdzie to zrobię rozeznanie Apple->coś lepszego w tej cenie. Mowa oczywiście tylko o monitorach. Chociaż kto wie czy do tego czasu nie będzie już jakieś nowej linii tych paneli u Apple :lol: Może będą nawet i wersje glossy ;-)
Swoją drogą jeśli temat schodzi w tym kierunku: lepiej kupić laptoka z panelem glossy czy matowym? Czy tylko i wyłącznie wg. własnego uznania/gustu?
tyle ze apple nie trzeba skladac :p a wypalanie plytek to banal :)
i dlatego kosztuje wlasnie tyle a na inaczej bo ktos za nas sklada kompa i konfiguruje :-) ja tam lubie sobie samemu niczym chirurg pogrzebac w bebechach mojego blaszaka :P
edit. przed chwila na zaklad przyszedl klient z maciem lapkiem, chyba jakis stary model bo matryca byla tak gowniana ze nic nie widzialem :/
edit. przed chwila na zaklad przyszedl klient z maciem lapkiem, chyba jakis stary model bo matryca byla tak gowniana ze nic nie widzialem :/
może miał przyciemnione :P ;-)
Otóż to! Co prawda zakup tego zestawu to dla mnie nieokreślona przyszłość :evil:, ale jak już do tego dojdzie to zrobię rozeznanie Apple->coś lepszego w tej cenie. Mowa oczywiście tylko o monitorach. Chociaż kto wie czy do tego czasu nie będzie już jakieś nowej linii tych paneli u Apple :lol: Może będą nawet i wersje glossy ;-)
Swoją drogą jeśli temat schodzi w tym kierunku: lepiej kupić laptoka z panelem glossy czy matowym? Czy tylko i wyłącznie wg. własnego uznania/gustu?
glossy czy mat to dosc problematyczne:) jak chcesz sprzedac cos z ekranu monitora to bierz glossy bo na nim wszystko wyglada lepiej, ale na matowym sie lepiej pracuje :)
może miał przyciemnione :P ;-)
wiesz co moze faktycznie mial przyciemnione haha ale takie lustro mial na ekranie ze moglbym sie smialo ogolic :D kup tego Maca Zielony to moze kiedys wpadne i zobacze :P no i moja rada popatrz na monitory Eizo, moze lepiejz kupic dwa cale mniejsze cudo ale wlasnie tej firmy...
To faktycznie musiała byc stara ta matryca bo na tych co są pakowane do MB I MBP dostrzegam sporo detali których nie widzę na swoim CRT.
Robiłem kilka zdjęc gdzie wybielałem tlo (taki tam mały projekcik) i gdy przeszedłem się do znajomego który posiada MBP, to tylko usłyszałem słowa "spie... tlo". Okazało się że na CRT nie było widac tego że tło nie jest w kilku miejscach idealnie wybielone.
Sam przymierzam się teraz do zakupu MB lub MBP ze względu na stabilnosc systemu i wygodę obsługi.
Panel od ugryzionego jabłka czy jakiś inny ? Na to nie umiem odpowiedziec, bo nie miałem okazji korzystac.
glossy czy mat to dosc problematyczne:) jak chcesz sprzedac cos z ekranu monitora to bierz glossy bo na nim wszystko wyglada lepiej, ale na matowym sie lepiej pracuje :)
Na matowym się lepiej pracuje ze względu na mniejsze 'odbicia' czy chodzi o to, że są lepiej konfigurowalne w sensie kalibracji???
kup tego Maca Zielony to moze kiedys wpadne i zobacze :P no i moja rada popatrz na monitory Eizo, moze lepiejz kupic dwa cale mniejsze cudo ale wlasnie tej firmy...
Teraz będziesz miał trochę dalej ;-)
Co do EIZO to kompletnie się nie znam, ale właśnie coś mi chodziło po głowie, że w cenie tego Apple 23" będzie bardzo dobre (może nawet lepsze parametrami od Apple) EIZO tyle, że 21 cali lub mniej. Być może się mylę, bo nie mam rozeznania więc nie strzelać jakby co :mrgreen:
odbicia mam na mysli co do konfigorowalnosci to sie nie wypowiem bo tu nie mam doswiadczenia