Zobacz pełną wersję : Wydruk wielkoformatowy
Olszewski
22-09-2007, 20:25
Witam,
Chciałem wywołać sobie zdjęcie w formacie 50x70cm lub 100x70 (nie zdecydowałem jeszcze - ale to jakby nie jest istotne w tej chwili), no i w dwóch punktach zapytalem o dane potrzebne mi do przygotowania pliku do druku i otworzymałem takie informacje:
LAB nr. 1 - 300piks/cal - Rozmówca poinformował mnie, że te 300piks/cal jest takie, że wydruk będzie dobry.
LAB nr. 2 - 1440piks/cal - to wtedy jest OK, trochę więcej (tutaj chyba padło 1660piks/cal) to byłoby super.
Powiedzcie mi kiedy bede miał lepszy wydruk? Zdjęcie standardowo jest w rozdzielczości 2304x3456 a po ustawieniu jest 1440piks/cal zdaje się to obraz 13822x20738 i waży około 145MB
Zależy mi na jak najlepszej jakości wydruku.
Czy nawet do punktu pierwszego gdzie mowiac 300piks/cal dam taki wlasnie wydruk 1440piks/cal to zrobi to roznice czy poprostu ich maszyna i tak "zjedzie" zdjecie do 300piks/cal? Czy jednak to, że ja im dostarczyłem zdjęcie w 1440piks/cal da mi lepszy wydruk skoro oni mówią, że 300piks/cal byłoby dobre?
I w którym wypadku osiągne lepszą jakość ustawiając np. 300piks/cal czy 300piks/cm?
W przypadku ustawienia 300piks/cm tworzy mi to plik o ogromnej rozdzielczości.
Proszę o radę.
Uszczypnij mnie, bo nie wierzę... w drugim labie ktoś Ci zasugerował dostarczenie 100x70cm w 1440 dpi? :shock: To będzie jakieś... 56kpix w poziomie, 6 giga danych... a nie wspominali nic o 16-bitowym kolorze? :mrgreen:
Olszewski
22-09-2007, 20:49
<szczyp> To jest punkt w którym mają maszynę do wielkoformatowych wydruków. No i wyraźnie usłyszałem 1440 (bo sam byłem zaskoczony) piks/cal. I nawet zdawała sobie pani sprawę z tego, że ten plik będzie zajmował dużo miejsca.
muflon - zdjęcie 2304x3456 po ustawieniu na 1440piks/cal daje obraz 13822x20738 i waży około 145MB - więc w sumie to ich problem. Nie jest 1,45GB, więc to ich zmartwienie.
Jednak ciekawi mnie to, czy taka duża rozdzielczość wpłynęłaby jakoś na jakość wydruku?
muflon - zdjęcie 2304x3456 po ustawieniu na 1440piks/cal daje obraz 13822x20738 i waży około 145MB - więc w sumie to ich problem. Nie jest 1,45GB, więc to ich zmartwienie.
Oj, bo zacznie się standardowa debata nt "dlaczego kto źle rozumie co to jest DPI" ;-) A tak serio: Jak robiłem 60x40, to upscalowałem sobie fotki tak, żeby wypadło jakieś 150dpi - czyli na dobrą sprawę pełna klatka 8Mpix - i pozwalałem labowi zrobić resztę. Do 100x70 proponowałbym Ci zrobić to samo - czyli przeskalować do ok. 5900pix w poziomie.
Jednak ciekawi mnie to, czy taka duża rozdzielczość wpłynęłaby jakoś na jakość wydruku?
Teoretycznie teoria jest taka, że dobrym oprogramowaniem zrobisz ten resize minimalnie lepiej niż procesor laba. A w praktyce... walić :-P
Janusz Body
22-09-2007, 20:56
... Zdjęcie standardowo jest w rozdzielczości 2304x3456 a po ustawieniu jest 1440piks/cal zdaje się to obraz 13822x20738 i waży około 145MB...
1. Zapewne drugi lab mówił o 144 DPI
2. a. 3456 / 300 = 11.52 cala = 29.26 cm
2. b. 3456 / 144 = 24.0 cali = 60.96 cm
2a i 2b to są MAKSYMALNE rozmiary jakie możesz uzyskać ze swego zdjęcia w danych DPI (dot per inch). Jeśli chcesz większe rozmiary to jest to możliwe np. z użyciem fraktali i obróbki w PS ale detali od tego nie przybędzie.
Olszewski
22-09-2007, 21:01
muflon - No właśnie ustawiłem sobie 6000px w poziomie (240piks/cal). Ale zrobiłem też patent że ustawiłem 500piks/cal i to dało właśnie około 7000px w poziomie i zapisałem oba pliki na dysk. No i otworzylem te pliki obok siebie i ustawiłem ten sam punkt na zdjęciu (jedno miejsce) na powiększeniu 50% no i na tym podglądzie co mam 500piks/cal jest bardziej widoczny obraz (no mówiąc wprost lepsza jakość) pytanie tylko czy jakbym dał tak do LABu to czy ich maszyna i tak nie przestawi sobie do 300piks/cal? Bo w sumie zależy mi na bardzo dobry wydruku.
Wiesz co, jeśli nie wiesz dokładnie jak mieszać tymi wszystkimi dpi,px itp, ja Ci proponuję po prostu dać do labu pliki takie jak masz, bez skalowania. Różnice nie są gigantyczne, a wytłumaczenie tego tak, zebyś umiał zrobić "świadomie" jak trzeba, to... no ja się nie podejmuję ;-) to temat z gatunku "czy crop wpływa na GO" ;-)
Ja ostatnio nawet wydruki A4 na domowej Pixmie przestałem upscalować programowo, bo różnice były minimalne. Niech sobie sterownik sam przeliczy na tym swoim wewnętrznym 2400dpi :)
Olszewski
22-09-2007, 21:06
Janusz - Ja trzy razy zapytałem panią czy napewno 1440piks/cal i trzy razy odpowiedziała mi, że tak :)
muflon - hehehe :) no przyznam się że czasami robiłem wydruku 25x38cm i zawsze stosowałem 300piks/cal i 4500px na dluższym boku :) i wychodziło ok :)
A jeszcze tak rzucę CMYK czy RGB? I mam tryb koloru 8 bitów na kanał czy 16 bitów na kanał?
Janusz Body
22-09-2007, 21:17
Ze zdjęcia które masz (te 3456) powiększając je w PS czy w drukarce więcej nie uzyskasz. Nie da się bo tam jest tylko te 3456 pikseli. Powiększając rozmiar dwukrotnie po prostu dodajesz dodatkowe kropki. Jeśli kropki były w oryginale np. białe-czarne to po powiększeniu będzie białe-białe-czarne-czarne i NIC więcej. Nic od tego nie przybędzie - ani w jakości ani w szczegółach obrazu.
Rozdzielczości powyżej 240 DPI i tak nie zobaczysz bez lupy. Do wydruków wielkoformatowych zwykle 144 DPI jest zupełnie wystarczające a na bilbordach nawet i mniej bo nikt tego przez lupę i tak nie ogląda.
Muflon dobrze prawi - oddaj do labu tak jak masz - bez cudowania i skalowania.
Witajcie!
W naszej firmie pojawił się ostatnio ploter Mutoh Spitfire, i próbując, co maszynka potrafi robiliśmy wydruki z czystego pliku .jpg prosto z aparatu (30D) nie tkniętego PS. Rozmiar pliku to 82x123cm, 72dpi.
Maszyna drukuje 360dpi, 720dpi, 1440dpi. 360 oczywiście do zdjęć odpada, tak że próby robiliśmy przy 720 i 1440. Jako materiał wejściowy był wykorzystywany plik o parametrach jak powyżej, cały proces zmiany rozdzielczości odbywa się po stronie oprogramowania plotera. Różnica między 720 i 1440 była minimalna, obydwa wydruki prezentują się świetnie - z odległości 1m różnice niezauważalne.
Robiliśmy próby na różnych mediach - papier prezentacyjny, papier foto, folia samoprzylepna. Prezentacyjny odradzam.
Jeżeli ktoś zainteresowany, możemy coś machnąć na ploterku. Cena dla kolegów z CB na pap foto 220g, błysk 30pln netto/m2. Oczywiście faktura jest. Ploter stoi w Olkuszu, jak trzeba wysłać to spakujemy w tubę, ale doliczymy koszt wysyłki.
Jeżeli jakieś pytania to proszę: marek_k@wp.pl
pozdrawiam
Olszewski
23-09-2007, 11:31
marek_k - ale plik w 1440dpi zajmuje więcej jak 100MB jak Wam go dostarczyć?
Jaki byłby koszt na papierze matowym? Jeśli wogóle się da? Bo przyznam że cena atrakcyjna :)
marek_k - ale plik w 1440dpi zajmuje więcej jak 100MB jak Wam go dostarczyć? Jaki byłby koszt na papierze matowym? Jeśli wogóle się da? Bo przyznam że cena atrakcyjna :)
Wystarczy że dostarczysz jpg z aparatu - w moim przypadku z 8MB matrycy jest to około 2,5 MB, więc nawet mailem nie ma problemu. plik o wyższej rozdzielczości jest wyliczany w tzw. RIP-ie, czyli komputerku stojącym przy ploterze.
Jeżeli trzeba przesłać więcej plików podam namiary na ftp-a.
Nie wiem jak z papierem matowym - sprawdzę jutro w pracy, wiem że na półce leży (a w zasadzie wisi...) błysk.
pozdrawiam
no to tak... ja ostatnio drukowalem plakat na blueback'u i plik mial rozdielczosc 150 dpi wymiar 110x60cm... wyszedl bardzo dobrze... druki plakatow takie jak tissot, omega robilem w 300dpi... jest taka zasada ze im wiekszy wymiar tym mniejsza rozdzielczosc... a cena to okolo 20 zl/m2 na blueback'u... a na foli przylepnej moze troche drozej... ja planuje fototapete na sciane... ale wybieram dopiero zdjecia...
no to tak... ja ostatnio drukowalem plakat na blueback'u i plik mial rozdielczosc 150 dpi wymiar 110x60cm... wyszedl bardzo dobrze...
Blueback to materiał najtańszy, głownie na billboardy, bo dzięki niebieskiemu spodowi można kleić kilka warstw nie obawiając się że poprzednia będzie prześwitywać. Na takim materiale pluje się przeważnie 360dpi, do oglądania z daleka, chociaż też próbowaliśmy większej rozdzielczości i wychodziło znośnie.
Wracając do rozdzielczości materiału wejściowego do druku wielkoformatowego - według naszych prób w pełni zadowalające efekty uzyskuje się przy 100 dpi, a nawet niższych (72). Rozdzielczości ponad 150dpi to tylko strata czasu pracy komputera przeliczającego, a nawet różnice w odbiorze prac 100 i 150 dpi są często subiektywnie.
pozdrawiam