PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z zasilaczami do G ze stanów?



qiq
02-04-2004, 09:53
Siemka!
Pytanie takie: czy kupujac cyfre w stanach (w zestawie zasilacz) bedzie mozna zasilacz podlaczyc do polskiej sieci 230V? W stanach jest 110V? Potrzebne jakies konwertery napiecia? Jest w zasilaczu przelacznik - wybor napiecia zasilania?

Vitez
02-04-2004, 10:57
czy kupujac cyfre w stanach (w zestawie zasilacz) bedzie mozna zasilacz podlaczyc do polskiej sieci 230V?
Tak


Potrzebne jakies konwertery napiecia?
Sam zasilacz ma w sobie konwerter (napisane ma ze pracuje od ilustam volt do ilustam, szczegolow nie pamietam ale w roznych sieciach).

Jest w zasilaczu przelacznik - wybor napiecia zasilania?
Nie, sam sie przelacza.

Wot ta nowoczesna technika ;)

Aha... tylko przejsciowke do wtyczki bedziesz musial kupic (pare zl w sklepach z art. elektrycznymi).

qiq
02-04-2004, 11:47
czy takaja tiechnika jest regułą we wszystkich markach aparatów ---> olympus --- czy bywa różnie?

Vitez
02-04-2004, 14:12
czy bywa różnie?

Bywa roznie. Nalezy na zasilaczu przeczytac jakie napiecie "łyka" .

mroczny
02-04-2004, 17:19
W ramach ostrożniści, znam kilka przypadków z autopsji, że tak przystosowany zasilacz z USA po prostu się na polskich sieciach przepalił. Jest to spowodowane dosyć dużą rozbieżnością napięcia w polskich gniazdkach <dziękujemu ci zakładzie energetyczny> prosto z mostu pisząc w gniazdkach powinno być 220 ~ 230 V, ale zdarzają się momenty, kiedy ten zakres waha się od 200 ~ 250 V, czego już USA nie przeżyje. Polecam to uwadze klientów sprowadzajacych sprzęt z USA.