Zobacz pełną wersję : Sprzęt z zagranicy/nie USA
Witam, czytałem tak od czasu do czasu wątek o sprowadzaniu sprzętu z USA. Ceny są niższe, ale tracimy gwarancje, a wysyłka bez sprawdzenia wcześniej sprzętu przy takich warunkach jakoś średnio mnie przekonuje.
Więc mam takie pytanko... - czy sprzęty z Wielkiej Brytanii, Niemiec, albo Australii są tansze? Czy znacie może jakies sklepy w tych krajach? Mogą byc internetowe, mogą normalne. Bo akurat z tych 'okolic' będę miał możliwość kupienia sobie sprzętu. A nie orientuję się w cenach.
Dokładniej chodzi mi o 70-200/2.8, a przy dobrej cenie może zmieniłbym swojego 20D na 40D...
Z tego co patrzę to ceny nie są szokująco niższe, o ile są niższe w ogóle.
Trzeba tam jechać, popracować i kupić - wtedy jest tanio :)
Z tego co patrzę to ceny nie są szokująco niższe, o ile są niższe w ogóle.
No ale skoro mam możliwość, to czemu nie zaosczędzić nawet paru stówek ;) Daj jeżeli masz jakieś linki itp...
Trzeba tam jechać, popracować i kupić - wtedy jest tanio :)
A z tego co mi wiadomo dużo dość tanich polskich sklepów foto oprócz USA zaopatruje się również w DE
Hmm nie mam niczego na oku. Ja kupuję w Polsce na fakturę i mam przynajmniej 1/4 taniej więc dla mnie kombinacje tego typu odpadają.
SdoubleU
21-09-2007, 12:59
Szukałem w DE i nie znalazłem nic interesującego cenowo. Bardziej sie opłaca wziąźć od naszych tipów. A ze stanów kilka razy kupowałem miałem szczeście i nie było potrzeby korzystania z gwaracji, raz kupiłem terz szkło z Honk Kongu też było wszystko ok z towarem tylko cło i podatek mi dołożyli. Parę stówek w ucho.
mor_feusz
21-09-2007, 14:22
http://camerapricebuster.com/
Nawrot, swego czasu też tak kombinowałem, ale zrezygnowałem.
Jeśli nie masz 100% możliwości/pewności sprowadzenia sprzętu z USA bez cła i podatku, to według mnie lepiej nie ryzykować.
Wiem, że wielu tipów sprzedaje sprzęt z niemieckimi papierami, ale jak znajdziesz źródło, daj znać, pewnie nie tylko ja chętnie skorzystam.
Sprawdzałem ceny w De i GB, a potem kupiłem u tommiego.
Czasami kupuję coś na niemieckim ebayu, ale jeszcze nie spotkałem obiektywów, obojetnie nowych, czy używanych w dobrych cenach. Dziwne co?
pmagdalena
21-09-2007, 19:55
Ja mam rodzine w niemczech i ceny sa porównywalne i ja stwierdziłam że nie ma co kupować z tamtąd
Może tak, może nie, w wątku dotyczącym obiektywów L (tylko nie pamiętam czy było to tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=18062 , czy tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=21890) napotkałem na stwierdzenie że wszystkie obiektywy co kupowali ludzie w ciemno poza granicami Polski są OK, w Polsce trzeba iść do sklepu i po testować bo w przeciwnym wypadku czeka nas serwis na Żytniej. Czyżby do kraju trafiały najgorsze?
Witam. Odświeżyłbym temat. Czy ktoś w ostatnim czasie sprowadzał sprzęt. Mam obecnie na myśli Australię. Cena sprzętu jest niższa. Czy ktoś się orientuje jak ma się sprawa z cłem? Czy jest to obowiązek i jakie są tego koszty? Pytam, bo pojechała tam moja kuzynka i zastanawiam się nad zakupem eLki. A różnica cenowa około 20% to dla mnie dużo.
Jestem w takiej samej sytuacji, tyle, że moja kuzynka wraca i może mi wrzucić jakieś szkło do bagażu. Masz może obczajone jakieś sklepy z tanimi sprzętem foto ?
Cena to ważna rzecz ale gwarancji nie będzie , bo zakup spoza UE :(
przy oszczędności rzędu 20-30% koszt wysłania wadliwego sprzętu do serwisu jest naprawdę śmieszny
Hmm, trochę dziwią mnie te wypowiedzi. Poprosiłbym trochę konkretniej jeśli można. Sprawa jest prosta. Nowa 35L kosztuje w PL ~5200-5500 PLN. To samo szkło w przeliczeniu w Australii kosztuje niecałe 4kPLN. Więc na starcie jest ogólnie mówiąc 1200 do przodu. Przesyłka wstępnie się orientowałem kurierem - niecałe 200 PLN więc tysiak na okrągło. To mało? Jeśli dla kogoś mało - to przepraszam, że zawracam gitarę. Ale może będę jakieś odwiedziny, więc ktoś przywiózłby osobiście. Ale pytanie - jak to z tym cłem? Jakie musi spełniać wymagania? Albo lepiej - jakich nie spełniać by nie załapać się na cło? Minus całej operacji - no faktycznie gwarancja.
cło powinieneś zapłacić
płacąc cło cala ta zabawa traci sens
Kolekcjoner
27-12-2013, 13:51
Cło + vat
chyba wszystko na temat wysokości opłat znajdziesz Import duty & taxes made easy | DutyCalculator (http://www.dutycalculator.com/)
choć wiem z doświadczenia, że wiele firm z HK wysyła tak aby nie zapłacić żadnych dodatkowych opłat. ale nie masz żadnego potwierdzenia na nabycie poza zamówieniem na stronie sprzedawcy. fakturę otrzymujesz na kwotę wolną od dodatkowych opłat.
--- Kolejny post ---
Cło + vat
z tym, że oba liczone są od wartości faktury plus koszty przesyłki plus ubezpieczenie przesyłki
przy oszczędności rzędu 20-30% koszt wysłania wadliwego sprzętu do serwisu jest naprawdę śmieszny
Do jakiego Serwisu, w Australii ???
--- Kolejny post ---
Hmm, trochę dziwią mnie te wypowiedzi. Poprosiłbym trochę konkretniej jeśli można. Sprawa jest prosta. Nowa 35L kosztuje w PL ~5200-5500 PLN. To samo szkło w przeliczeniu w Australii kosztuje niecałe 4kPLN. Więc na starcie jest ogólnie mówiąc 1200 do przodu. Przesyłka wstępnie się orientowałem kurierem - niecałe 200 PLN więc tysiak na okrągło. To mało? Jeśli dla kogoś mało - to przepraszam, że zawracam gitarę. Ale może będę jakieś odwiedziny, więc ktoś przywiózłby osobiście. Ale pytanie - jak to z tym cłem? Jakie musi spełniać wymagania? Albo lepiej - jakich nie spełniać by nie załapać się na cło? Minus całej operacji - no faktycznie gwarancja.
Marne szanse na przesyłkę z Australii bez cła, a po jego zapłaceniu to kompletnie bez sensu.
rostek andrzej
27-12-2013, 16:46
Ja mieszkałem kilka lat w Aussie, sprzętu też tam trochę kupowałem. Skoro kuzynka tam pojechała, to najlepiej niech po prostu przywiezie obiektyw z sobą w bagażu, najlepiej rozpakowany z pudełka.
Do jakiego Serwisu, w Australii ???
--- Kolejny post ---
.
do właściwego jaki masz w papierach-obejrzyj swoja gwarancje to będziesz wiedział
Sprzętu spoza UE żaden serwis europejski nie obsłuży. Zatem pozostaje wysyłka do Australii :(
Sprzętu spoza UE żaden serwis europejski nie obsłuży. Zatem pozostaje wysyłka do Australii :(
nie obsłuży w ramach gwarancji, a na dodatek nie spoza UE tylko spoza grupy EWS canona. http://www.canon.co.uk/Support/Consumer_Products/EWS_Contact_Information/index.aspx
Hmm, czyli sens jest, gdy kupi i przywiezie sama. Reszta - nieopłacalne. Dzięki. :)