PDA

Zobacz pełną wersję : C 400d z Tamron 28-75 nieostrzy!!!!

schuvi
21-09-2007, 08:45
Witam,mam mega problema. Otoz jestem od niedawna posiadaczem Tamrona- SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Makro (Model A09), i meczy mnie poniekad jego nieostrosc. Wczoraj wpadlem na pomysl ze to moze poprzes UV filtr, ale po sciagnieciu bylo to samo. Na poczatku myslalem i bylem poniekad pewny ze to moze moja jeszcze niska znajomosc kamery.
Mialem wczesniej 3 fociaki Fuji, i foty byly naprawde czyste.
Najciekawsze jest to ze gdy zaloze mojego tele 70-300 IS USM, fotki sa naprawde ladne!! Co radzicie mistrzowie???
Ozenic tego tamrona czy co?Ona ma zaledwie 2 tygodnie;(

piast9
21-09-2007, 08:47
Pokaż zdjęcie z EXIF-em.

schuvi
21-09-2007, 08:50
Moge zo zrobic ale dopiero wieczorem,bo jestem teraz w firmie i niemam tu fotek.
Ale dzieki szybkim zainteresowaniem;)

Kubak82
21-09-2007, 11:37
jesli chodzi Ci o fotki robione z kilku metrów na 28mm i przyslonie 2.8 to jest to czesto opisywany juz problem FF w niektyrych egzemplarzech tego szkla.. rozwiazanie - sprzedac szklo albo ostrzyc na 75mm ia potem zjazd do 28..

dr11
21-09-2007, 12:02
Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie. Nie rozwiazalo to problemu FF calkowicie, jednak poprawa jest widoczna.
Plusy:
+ mniejszy FF na 28, nie wyeliminowany calkowicie ale miesci sie teraz w GO
Minusy:
- nie trzyma ostrosci w punkcie przy zmianie ogniskowych (opisywany powyzej 'zjazd')
- pierscien ostrosci pokazuje nieco inna odleglosc niz jest w rzeczywistosci (na szczescie niewiele, przesuniecie w kierunku 'do aparatu')

schuvi
21-09-2007, 14:40
To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??Ma ktos takiego do sprzedania??Musze cos miec bo mam wesele za kilka tygodni i musze miec czym focic!!Pomocy:(

gwozdzt
21-09-2007, 14:45
To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??
myślisz o 24-70L? :twisted:

http://canon-board.info/showthread.php?t=25993
http://canon-board.info/showthread.php?t=21890

aptur
21-09-2007, 14:57
Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie.

Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło :) Sam na to wpadłeś?

dr11
21-09-2007, 15:15
Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło :) Sam na to wpadłeś?
Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego :confused:. Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' :(.

aptur
21-09-2007, 15:34
Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. [...]:(.

Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?

dr11
21-09-2007, 15:38
Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?
Tak, dziala OK :-)

schuvi
21-09-2007, 18:40
Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???
Przeciez uchodza one za podstawowe szkla canona.IS USM L,podobno wypas,drogie bo drogie,ale zanim sie bede wkurzal przez caly okres jego posiadania,to moze jakos uskrobie te pare zlotych.

Zemun
21-09-2007, 19:36
Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???

Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.

schuvi
22-09-2007, 20:23
Mam pytanie,jak mam pokazac to zdjecie tu z exifem??Wiem co to jest itd ale jak go mam tutaj zamiescic???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.

Zemun,zle zrozumialem te opinie,ogladalem dzis 24-70 L USM,kosztuje sobie 1100 euro,i jestem gotow jakos to wypalic,ale zanim go kupie to chcialbym wiedziec czy rzeczywiscie mam sie pozbywac nowego tamrona.

remol71
22-09-2007, 23:28
Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego :confused:. Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' :(.

Ale to jest IF. Przy kręceniu pierścieniem ostrości odległość tylnej soczewki od matrycy nie ulega zmianie. Przesuwa się tylko zespół szkieł w środku obiektywu. Możesz dokładnie opisac po kolei co zrobiłeś, aby się dostac do tych podkładek??

dr11
23-09-2007, 11:50
Ale to jest IF. Przy kręceniu pierścieniem ostrości odległość tylnej soczewki od matrycy nie ulega zmianie. Przesuwa się tylko zespół szkieł w środku obiektywu. Możesz dokładnie opisac po kolei co zrobiłeś, aby się dostac do tych podkładek??

No właśnie, to jest IF ale mimo wszystko nastawa, przy której jest ostro przesuwa się w kierunku mniejszych odległości.

Podkładki znajdują się pod metalowym mocowaniem bagnetu. Trzeba je odkręcić. Wyglądają tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/424/img0849lq8.jpg)