Zobacz pełną wersję : C 400d z Tamron 28-75 nieostrzy!!!!
Witam,mam mega problema. Otoz jestem od niedawna posiadaczem Tamrona- SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Makro (Model A09), i meczy mnie poniekad jego nieostrosc. Wczoraj wpadlem na pomysl ze to moze poprzes UV filtr, ale po sciagnieciu bylo to samo. Na poczatku myslalem i bylem poniekad pewny ze to moze moja jeszcze niska znajomosc kamery.
Mialem wczesniej 3 fociaki Fuji, i foty byly naprawde czyste.
Najciekawsze jest to ze gdy zaloze mojego tele 70-300 IS USM, fotki sa naprawde ladne!! Co radzicie mistrzowie???
Ozenic tego tamrona czy co?Ona ma zaledwie 2 tygodnie;(
Moge zo zrobic ale dopiero wieczorem,bo jestem teraz w firmie i niemam tu fotek.
Ale dzieki szybkim zainteresowaniem;)
jesli chodzi Ci o fotki robione z kilku metrów na 28mm i przyslonie 2.8 to jest to czesto opisywany juz problem FF w niektyrych egzemplarzech tego szkla.. rozwiazanie - sprzedac szklo albo ostrzyc na 75mm ia potem zjazd do 28..
Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie. Nie rozwiazalo to problemu FF calkowicie, jednak poprawa jest widoczna.
Plusy:
+ mniejszy FF na 28, nie wyeliminowany calkowicie ale miesci sie teraz w GO
Minusy:
- nie trzyma ostrosci w punkcie przy zmianie ogniskowych (opisywany powyzej 'zjazd')
- pierscien ostrosci pokazuje nieco inna odleglosc niz jest w rzeczywistosci (na szczescie niewiele, przesuniecie w kierunku 'do aparatu')
To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??Ma ktos takiego do sprzedania??Musze cos miec bo mam wesele za kilka tygodni i musze miec czym focic!!Pomocy:(
To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??
myślisz o 24-70L? :twisted:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25993
http://canon-board.info/showthread.php?t=21890
Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie.
Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło :) Sam na to wpadłeś?
Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło :) Sam na to wpadłeś?
Sam 8)
Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego :confused:. Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' :(.
Sam 8)
Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. [...]:(.
Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?
Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?
Tak, dziala OK :-)
Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???
Przeciez uchodza one za podstawowe szkla canona.IS USM L,podobno wypas,drogie bo drogie,ale zanim sie bede wkurzal przez caly okres jego posiadania,to moze jakos uskrobie te pare zlotych.
Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???
Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.
Mam pytanie,jak mam pokazac to zdjecie tu z exifem??Wiem co to jest itd ale jak go mam tutaj zamiescic???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.
Zemun,zle zrozumialem te opinie,ogladalem dzis 24-70 L USM,kosztuje sobie 1100 euro,i jestem gotow jakos to wypalic,ale zanim go kupie to chcialbym wiedziec czy rzeczywiscie mam sie pozbywac nowego tamrona.
Sam 8)
Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego :confused:. Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' :(.
Ale to jest IF. Przy kręceniu pierścieniem ostrości odległość tylnej soczewki od matrycy nie ulega zmianie. Przesuwa się tylko zespół szkieł w środku obiektywu. Możesz dokładnie opisac po kolei co zrobiłeś, aby się dostac do tych podkładek??
Ale to jest IF. Przy kręceniu pierścieniem ostrości odległość tylnej soczewki od matrycy nie ulega zmianie. Przesuwa się tylko zespół szkieł w środku obiektywu. Możesz dokładnie opisac po kolei co zrobiłeś, aby się dostac do tych podkładek??
No właśnie, to jest IF ale mimo wszystko nastawa, przy której jest ostro przesuwa się w kierunku mniejszych odległości.
Podkładki znajdują się pod metalowym mocowaniem bagnetu. Trzeba je odkręcić. Wyglądają tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/424/img0849lq8.jpg)