Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektywy z B&H Canon USA, Canon Imported

aqua
20-09-2007, 15:03
Te z napisem USA sa drozsze w B&H, ponoc sa lepsze, ile w tym prawdy i czy sie roznia od Imported?

Krzychu
20-09-2007, 15:07
Zero prawdy, takie same obiektywy importowane do US inna droga. Bylo jakis milion razy.

gzak
20-09-2007, 15:58
Gwarancja tych z "USA" na pudełku realizowana jest przez Canon USA (każdy autoryzowany serwis Canona w USA), a te z "Imported" musisz w razie czego odesłać do BH (gwarancja jest realizowana przez BH)
To tyle...

brodafidela
21-09-2007, 17:57
Znaczna część szkieł i innego sprzętu wchodzi do USA w ramach tzw. "grey market", tyle że u nich to legalne.
I to jest najtańszy sposób nabycia. różnica poza ceną - to warunki gwarancji /wymiany/ - bowiem wtedy trzeba odesłać do sprzedawcy - serwis canona nawet w USA sie za to nie chwyci.
więcej tutaj
(akurat znalazłem info adoramy - ale w zasadzie każdy sklep pisze to samo)

http://www.adorama.com/catalog.tpl?op=FAQ&sid=1190390435535300#Grey%20Market%20Information:

o tym że produkt jest oferowany w ramach grey market - z reguły jest napisane w opisie produktu

brodafidela

j_hil
10-10-2007, 22:29
Witam. Jesli zakupie w USA canona 40d to moge miec problem z gwarancja w europie

Krzychu
11-10-2007, 06:41
Witam. Jesli zakupie w USA canona 40d to moge miec problem z gwarancja w europie

Nie - nie będziesz miał żadnego problemu bo nie będziesz miał gwarancji...

Gotman
16-10-2007, 20:23
Witam.
Naszła mnie pewna dziwna myśl, związana z, a jakże inaczej, cenami.
Przejdźmy do konkretów:
Canon EF 85 mm 1,8 USM

Polska: wg. ceneo.pl [skapiec.pl podaje chyba identycznie] NAJNIŻSZA jego cena w Polsce to 1414 zł.

USA: pierwszy lepszy wygooglowany sklep:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/12182-GREY/Canon_2519A003_85mm_f_1_8_USM_Autofocus.html
330 $ co daje, wg średniego kursu waluty, dokładnie 865.36 PLN.

1414 - 866 = 548 zł różnicy.

Więc wniosek jest prosty.
Czy ktoś tak robi i ile wynoszą koszty transportu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam

Krzychu
16-10-2007, 20:39
Normalnie amerykę odkryłeś...
Chyba wszyscy którzy mają możliwość, kupują szkła tam - np. ja praktycznie wszystkie które mam kupiłem właśnie w B&H przywożąc samemu, więc koszty transportu wynosiły mnie jakieś $10 średnio...

Gotman
16-10-2007, 20:41
Krzychu - dosłownie - Amerykę.

Ile kosztują koszty transportu? Nie mówię o przywożenie samemu - chodzi o wysyłkę.

Krzychu
16-10-2007, 20:49
Krzychu - dosłownie - Amerykę.

Ile kosztują koszty transportu? Nie mówię o przywożenie samemu - chodzi o wysyłkę.

Poszukaj na forum - było wiele razy. Koszty są nie małe (jakieś $50) a dodatkowo masz dużą szansę zapłacić cło i VAT (22%). Średnio się chyba opłaca.

Gotman
16-10-2007, 20:53
Cholera, czyli nie jest tak różowo.
Najlepiej polecić komuś kupno, kto jedzie tam osobiście bądź przyjeżdża stamtąd....

Krzychu
16-10-2007, 20:58
Cholera, czyli nie jest tak różowo.
Najlepiej polecić komuś kupno, kto jedzie tam osobiście bądź przyjeżdża stamtąd....

Dokładnie.

Gotman
16-10-2007, 21:20
Ok, wielkie dzięki :)
czyli teraz czekać, aż znajdzie się dobry Samarytanin i pojedzie/przyjedzie z USA :)
pozdrawiam

arturs
16-10-2007, 23:00
Jest jeszcze gorzej ;)
Jak kupisz w tym sklepie osobiście to do cen z netu doliczą ci 8% taxu lokalnego - dlatego najlepiej kupić wysyłkowo przez kogoś z innego stanu ;) i dopiero przywieźć

Vitez
17-10-2007, 10:30
Jest jeszcze jeszcze gorzej bo nawet jak dobry Samarytanin kupi ci w USA, i to internetowo, czyli wszystkich tych procentow i drogiego transportu unikniesz to... i tak mozesz zapomniec o gwarancji.

arturs
17-10-2007, 13:46
Jest jeszcze jeszcze gorzej bo nawet jak dobry Samarytanin kupi ci w USA, i to internetowo, czyli wszystkich tych procentow i drogiego transportu unikniesz to... i tak mozesz zapomniec o gwarancji.

eee, nie starsz..przecież będzie miał gwarancję.. w stanach ;)

Cichy
17-10-2007, 14:49
Wczoraj bylem w BH i stwierdzilem, ze nic nie bede kupowal, w Polsce odliczam sobie Vat i Pit i wychodzi praktycznie na to samo, a dodatkowo mam bonus w postaci gwarancji.

mrek
17-10-2007, 16:25
Wczoraj bylem w BH i stwierdzilem, ze nic nie bede kupowal, w Polsce odliczam sobie Vat i Pit i wychodzi praktycznie na to samo, a dodatkowo mam bonus w postaci gwarancji.
I masz racje.
Poniewaz kurs $ korzystny, szybko policzylem ile w BH bedzie mnie kosztowal 24-70/2.8L (nawet ten tanszy) +wyslka na Floryde +czekanie az kolega bedzie lecial do ojczyzny (to wlasciwie minus jest).
Na drugiej szali polozylem zakup we wlasnym miescie -VAT -PIT (na firme) +mozliwosc wybrania egzemplarza +gwarancja na miejscu +brak oczekiwania -Canon cash back (nawet z oczekiwaniem) wyszla roznica 300-500 zl
Pozostal tylko problem... kasy (-:

slouON
23-11-2007, 11:59

No ja mógłbym wziąć na firmę ... ale sklep spożywczy :D a to chyba w grę nie wchodzi bo Skarbówka by sie przyczepiła chyba :D

Vitez
23-11-2007, 17:31
No ja mógłbym wziąć na firmę ... ale sklep spożywczy :D a to chyba w grę nie wchodzi bo Skarbówka by sie przyczepiła chyba :D

Załóż projekt witryny internetowej sklepu i sprzęt foto jak najbardziej potrzebny do dokumentacji zarówno wyglądu, otoczenia, obsługi jak i asortymentu.

darek24111
26-03-2008, 10:31
Jest jeszcze gorzej ;)
Jak kupisz w tym sklepie osobiście to do cen z netu doliczą ci 8% taxu lokalnego - dlatego najlepiej kupić wysyłkowo przez kogoś z innego stanu ;) i dopiero przywieźć

Czyli jeśli B&H Photo jest w NY City, to jeśli zamówienie będzie z Florydy to wyjdzie najtaniej (bez podatku i taniej niz kupić osobiście w NY).

Jeszcze pytania ad Waszych doświadczeń:
Jakie będe orientacyjne koszty przesyłki z B&H na Florydę?
Jaki czas realizacji po zamówieniu internetowym/telefonicznym (osoba jedzie na 3 tygodnie na Florydę i chce wiedziec ile ma czasu na załatwienie sprawy)

Krzychu
26-03-2008, 10:47
Czyli jeśli B&H Photo jest w NY City, to jeśli zamówienie będzie z Florydy to wyjdzie najtaniej (bez podatku i taniej niz kupić osobiście w NY).

Ogólnie rzecz biorąc tak, z tym że dojdą koszty przesyłki.

Jakie będe orientacyjne koszty przesyłki z B&H na Florydę?

Może sprawdź sobie na ich stronie ? Jak powrzucasz wszystko do koszyka to jest opcja policzenia kosztów przesyłki po wpisaniu zip code'u

Jaki czas realizacji po zamówieniu internetowym/telefonicznym (osoba jedzie na 3 tygodnie na Florydę i chce wiedziec ile ma czasu na załatwienie sprawy)

Generalnie to wysyłają od razu po zamówieniu (wiesz o tym że nie wysyłają do hoteli) z tym że jeżeli płaci się po raz pierwszy polską kartę, to chwilę trwa weryfikacja (trzeba wysłać skany itp).

SylwiaSz
26-03-2008, 11:18

Ja ostatnio zamawiałam na adres w Kaliforni - przesyłka szła 7 dni (najtańsza opcja ;-))

Goomis
26-03-2008, 21:55
Generalnie to wysyłają od razu po zamówieniu (wiesz o tym że nie wysyłają do hoteli) z tym że jeżeli płaci się po raz pierwszy polską kartę, to chwilę trwa weryfikacja (trzeba wysłać skany itp).

Nie do końca nie wysyłają do hoteli, ale są takie obwarowania, że to jest prawie niemożliwe. Ja niestety miałem tą "przyjemnośc", że kiedy był ktoś w USA kto by mi przywiózł 70-200 to akurat właśnie zmienili zasady wysyłek do hoteli :-( Niestety do maila się nie dokopie od nich ale to szło jakoś tak, że:
- trzeba od razu podac dane osoby odbierającej towar, numer pokoju w hotelu oraz jak długo tam będzie przebywac oraz numer rezerwacji jeżeli ta osoba jeszcze tam nie mieszka
- osoba ta musi przebywac w swoim pokoju między tam jakimiś wyznaczonymi godzinami w dniach w których może paczka dojśc i musi ją odebrac osobiście

i coś jeszcze ale nie mogę sobie przypomniec teraz. Więc na dobrą sprawę oznacza to wyczekiwanie na paczkę przez jakieś 3dni(zależy jaka wysyłka) przez chyba 6h dziennie a powiedzmy sobie szczerze ile jest takich ludzi? :-P Gdyby nie to, to już ponad pół roku bym się cieszył 70-200... trudno jest znaleźc samarytanina który przywiezie sprzęt(w moim przypadku oczywiście :-( )

darek24111
27-03-2008, 08:38
U mnie nie będzie problemy z hotelem - nie ma takiej potrzeby. Rodzinka znajomej mieszka na Florydzie, a znajoma jedzie do nich na 3 tygodnie i ma złożyć zamówienie (prywatny adres na Florydzie).
Warunek taki, że jak mam wszystko przygotowac co i jak (co, gdzie kupić, jakie warunki, itd).
Dlatego na ten moment mam im do przekazania:
- dan in konkretny link do obiektywu na B&H (wcześniej zamierzali mi to kupić w czasie wizyty w NY, ale teraz wiem, że wyjdzie to drożej, choć szybciej...)
- B&H jest w NY, więc trzeba zamówić internetowo na adres na Florydzie (aby nie płacic podatku stanowego)
- zakupiony obiektyw przewozić w bagażu podręcznym bez oryginalnych pudeł, instrukcji, paragonów, itd
- w razie czego ma odpowiadać, że jest to jej sprzęt (mam nadzieję że nie doczepia sie że brak jest body...)
- abawia się czy przesyłka dojdzie na Florydę za te 3 tygodnie (wg mnie tak, ale jak bedzie większe opóźnienie, to klapa - nie wiem, czy Amerykancom zdażają się takie wpadki kurierskie)
- nie znam jeszcze kosztów takiej przesyłki
- co więcej???

Krzychu
27-03-2008, 09:06
- w razie czego ma odpowiadać, że jest to jej sprzęt (mam nadzieję że nie doczepia sie że brak jest body...)

Jeżeli nie wraca LOT'em bezpośrednio do Polski z US to nikogo to nie będzie interesowało...

- abawia się czy przesyłka dojdzie na Florydę za te 3 tygodnie (wg mnie tak, ale jak bedzie większe opóźnienie, to klapa - nie wiem, czy Amerykancom zdażają się takie wpadki kurierskie)

Jeżeli tylko B&H wyśle odpowiednio wcześnie (bo tak jak pisałem - chwilę trwa weryfikacja kart itp) to spokojnie dojdzie. U mnie zawsze ground UPS dochodził w 3-4 dni do OH...

Goomis
28-03-2008, 00:10
Właśnie z pytaniem o sprzęt bywa różnie. 2 znajomych przeszło bez żadnych pytań(w tym jeden z moją lampą ;-) ) 1 był przepytywany i to nawet szczegółowo - musiał się tłumaczyc, że jest fotografem i pracował tam, to jest jego sprzęt itd. Nawet włączyc mu kazali - się do niego dowalili po prostu, a wiem, że na pewno nie wracał LOTem. W razie czego może powiedziec, że aparat jej nie wiem wpadł do oceanu z innym obiektywem i odpłynął :-P
Ale raczej chyba nie powinni miec wątów. Możliwe, że do kumpla mieli bo on wywoził puchę z gripem + 17-40 + 70-200. W każdym razie najbezpieczniejsze to przewozic bez papierów i mówic w razie co, że to Twoje prywatne najlepiej jeszcze przywiezione ze sobą z Polski ;-)

Krzychu
28-03-2008, 07:53
Właśnie z pytaniem o sprzęt bywa różnie. 2 znajomych przeszło bez żadnych pytań(w tym jeden z moją lampą ;-) ) 1 był przepytywany i to nawet szczegółowo - musiał się tłumaczyc, że jest fotografem i pracował tam, to jest jego sprzęt itd. Nawet włączyc mu kazali - się do niego dowalili po prostu, a wiem, że na pewno nie wracał LOTem.

To Ci bajki jakieś opowiadał bo tak naprawdę to nawet nie mają gdzie się o to wypytywać (chyba że na security checku ale to w innym celu). Latam do US z Polski kilka razy w roku i mam trochę doświadzenia w tym temacie - naprawdę...

ser
28-03-2008, 15:48
To Ci bajki jakieś opowiadał bo tak naprawdę to nawet nie mają gdzie się o to wypytywać (chyba że na security checku ale to w innym celu). Latam do US z Polski kilka razy w roku i mam trochę doświadzenia w tym temacie - naprawdę...

Bajki, nie bajki, mnie przepytywali jak wracalem ze Szwajcarii.
Dwa lata temu, na cle. Na starym lotnisku (Chopina, podobno juz otwarli nowe), zaraz przed wyjsciem, byl pokoik (bez drzwi), w drzwiach stala jakas kobieta i widocznie ja albo moja zona Japonka sie nie spodobalismy (pewnie wygladalismy na przemytnikow aparatow fotograficznych :mrgreen: )

Ciekawe czy szukali czegos specjalnego, czy po prostu chcieli sie przyczepic, a rozmowa wygladala mniej wiecej tak:
(po otwarciu walizki)
- Co jest w tej torbie?
- Czekolada.
- A w tej?
- Czekolada
- A tutaj?
- Rzeczy do prania.
- A co ma pan w tej torbie (fotograficznej)?
- Aparat fotograficzny.
- Prosze wyjac. Gdzie Pan go kupil?
- W Polsce
- Naprawde?
- Tak
- No dobrze, dziekuje.
Na szczescie aparat wygladal na uzywany. Jakby wygladal jak nowy to musialbym udowadniac ze nie jestem wielbladem (tzn. ze go naprawde kupilem).

Czyli z autopsji wiem, ze sprawdzaja (sprawdzali?).

micles
11-05-2008, 22:38
Panicznie odnawiam wątek : mam transport z usa (mama koleżanki jedzie na konferencję do USA, 16-24 maja).
Będzie mieszkać w hotelu w San Diego.
Mam chętkę na C70-200 2.8, koleżanka bierze jakieś body + kit za 2k zł (mam jej wybrać).
Mama przywoziła już raz jeden aparat, wie o co chodzi na odprawie.

Proszę o pomoc w ustaleniu całego przebiegu kupna sprzętu.
(sama koleżanka wyjeżdża za 2 dni na wycieczkę w Polsce i kontakt będzie utrudniony, dlatego chcę to ustalić możliwie jak najszybciej)

Kombinowałem sam że :
I. ODBIÓR PACZKI
1)można znaleźć w hotelu jakiegoś emeryta, co siedzi tam 24/7 i może zawsze odebrać paczkę i podać jego dane jako dane odbiorcy
2)można się zapytać w recepcji kto pracuje całkowicie w terminach dostarczeń paczek i czy chce odebrać paczkę za drobną opłatą
3)można wysłać jakiś "lepszy" rodzaj paczki, która dochodzi w wybrany dzień w jakimś małym przedziale czasowym
4)można powiedzieć recepcji, że jak przyjdzie kurier do pokoju nr xxx, to ten ma szybko zadzwonić na nr komórkowy mamy, a ta przyjedzie odebrać paczkę (kurier może poczekać?)

II. ZAPŁATA
1) przy odbiorze (recepcjonista, emeryt, osobiście, osobiście)
2) przelewem (czy czym innym)

Proszę o szybką odpowiedź kompetentnej osoby (goomis pisał coś o zmianach zasad wysyłki przez sklepy, w tym B&H)
Z góry dziękuję i pozdrawiam : Leśny :P

Krzychu
12-05-2008, 07:37
Na dzień dobry to masz problem - B&H nie wysyła do hoteli. Adorama chyba też.

micles
12-05-2008, 08:17
Czyli muszę przysłać nie do hotelu. Może być sklep spożywczy obok hotelu? Czy amerykańce nie pomagają zanadto w takich kombinowanych sprawach?

Krzychu
12-05-2008, 08:36
Czyli muszę przysłać nie do hotelu. Może być sklep spożywczy obok hotelu? Czy amerykańce nie pomagają zanadto w takich kombinowanych sprawach?

Odrób pracę domową i zobacz co jest wymagane przy kupnie.
Dla ułatwienia dodam że potrzeba np. telefon stacjonarny z miejsca do którego będziesz wysyłać i czasami np. chcą kopię utility bills (kolega ostatnio kupował po raz pierwszy)...

micles
12-05-2008, 09:46
Czyli tylko prywatne mieszkanie wchodzi w grę? No to nic, szukam znajomych w USA.

Krzychu
12-05-2008, 09:53
Czyli tylko prywatne mieszkanie wchodzi w grę? No to nic, szukam znajomych w USA.

Ogólnie rzecz biorąc tak.

micles
13-05-2008, 07:20
Powiedzmy że znalazłem statycznego znajomego.

Zamawiam z PL, mama płaci w banku(tym banku, w którym sklep ma konto) gotówką, sklep wysyła sprzęt do znajomego, on przesyła go do hotelu do mamy (odbiera recepcja).

Kto "zobowiązany jest uregulować cło"? (czy ten kto odebrał paczkę, czy ten kto zamawiał). W jakiej formie chcą ode mnie dane odbierającego i dane płacącego? (składa się je przy zamówieniu pewnie?). Kiedy będę wiedział, że chcą ode mnie utility bills?

Krzychu
13-05-2008, 08:11
Zamawiam z PL, mama płaci w banku(tym banku, w którym sklep ma konto) gotówką

Sprawdziłeś czy tak się da ?

Kto "zobowiązany jest uregulować cło"? (czy ten kto odebrał paczkę, czy ten kto zamawiał).

Jakie cło ?? Wysyłasz do Polski czy do US ?

W jakiej formie chcą ode mnie dane odbierającego i dane płacącego? (składa się je przy zamówieniu pewnie?).

Bingo... Przy okazji od razu przy zamówieniu trzeba zdeklarować rodzaj płatności - jeżeli to będzie wire transfer, to dane płacącego mają tutaj mniejsze znaczenie niż jakbys płacił kartą...

micles
13-05-2008, 15:26
Sprawdziłeś czy tak się da ? Kumpel mówił, że się da. Mama nie ma żadnej karty kredytowej USA, ani też PayPala, więc tylko gotówka wchodzi w grę.
Jakie cło ?? Wysyłasz do Polski czy do US ?No do US, do innego stanu, ale chodzi mi o to kogo ewentualnie będą ścigać jak nie zapłaci (tak czysto teoretycznie)
Przy okazji od razu przy zamówieniu trzeba zdeklarować rodzaj płatnościA jakie są możliwe?

Alzail
13-05-2008, 16:16
IMO nie ma cła, ani żadnego podatku przy wysyłce do innego stanu.

micles
13-05-2008, 16:53
IMO nie ma cła, ani żadnego podatku przy wysyłce do innego stanu.IMO jak nie wiesz, to nie pisz.

c) jesli kupujemy wysyłkowo ALE adres odbiorcy jest w innym stanie niż adres sklepu (uwaga - często adres sklepu to adres siedziby głównej, gdy sklep ma wiele filii - trzeba to najpierw sprawdzić) to sales tax nie będzie naliczony przez sklep. Według ustawodastwa USA kupujący powinien sam zgłosić się do odpowiedniego urzędu i zapłacić ten podatek wg stawki dla stanu gdzie mieszka. Pomimo wielu opinii, fakty sa następujące:
* pomijając całą gadaninę o uczciwości obywatelskiej amerykanów, USA są krajem o najbardziej na świecie rozwiniętej sprzedaży wysyłkowej, i to jest jeden z dwóch najważniejszych powodów dlaczego tak właśnie jest - bo spora grupa ludzi nie zgłąsza się i nie płaci
** należy pamiętać, że parwo karne odnośnie oszustw podatkowych w USA jest niezwykle surowe. Trzeba to dokładnie samemu przemyśleć.

Krzychu
13-05-2008, 17:15
IMO jak nie wiesz, to nie pisz.

Wie. To co napisał Kubaman to prawda ale czysta teoria. Nikt nic nie płaci.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kumpel mówił, że się da. Mama nie ma żadnej karty kredytowej USA, ani też PayPala, więc tylko gotówka wchodzi w grę.

Wystarczy polska karta kredytowa...

No do US, do innego stanu, ale chodzi mi o to kogo ewentualnie będą ścigać jak nie zapłaci (tak czysto teoretycznie)A jakie są możliwe?

Żadne. Nikt nikogo nie będzie ścigał, nie nie trzeba będzie płacić.

micles
13-05-2008, 17:44
z tym że jeżeli płaci się po raz pierwszy polską kartę, to chwilę trwa weryfikacja (trzeba wysłać skany itp).Mam ograniczony czas na cały przemyt (osoba na miejscu jest 16-24 maja jak już wspominałem)więc wolałbym wiedzieć ile to potrwa. Generalnie widzę, że to nie jest takie łatwe jak mi się wydawało :P

Alzail
13-05-2008, 20:42
również wydaję mi się, że znacznie taniej będzie założyć konto na PayPalu niż płacić kartą polskiego banku, przy takiej transakcji sporo tracisz na różnicy kursów, marżach itp.

Krzychu
13-05-2008, 20:48
również wydaję mi się, że znacznie taniej będzie założyć konto na PayPalu niż płacić kartą polskiego banku, przy takiej transakcji sporo tracisz na różnicy kursów, marżach itp.

Pisz o czymś o czym co wiesz a nie co Ci się wydaje...
Jakich marżach ?
Przeliczenia przez euro (bo tak rozliczanych jest większość kart) też w tej chwili wychodzą korzystnie, średnio 2-3 grosze więcej niż średni kurs dolara do złotówki...
A PayPal to jak myślisz że Cię rozliczy ?

micles
13-05-2008, 20:50
Na razie, to muszę znaleźć pośrednika, bo bez takowego to nici.
Jak nie, to można zawsze wysłać ją do local stores (ceny podobne jak w b&h, doliczą tylko dodatkowo podatek, ale imo przy zakupie 450d + 18-55 IS + 70-200 2.8 powinni opuścić właśnie te 8% :P)

Edit : Calumet San Diego mają takie same ceny jak w B&H, ale chyba są zbyt dużym sklepem, żeby pozwolili sobie na targowanie się.

BuRton
13-05-2008, 21:14
micles - takie sprawy załatwiałem ostatnio z Krzychem przez PW. Zawsze służył radą i doswiadczeniem. Przydało się uniknąć pewnych kłopotów i mam szansę załatwić szkło zza "wielkiej wody" :) . Miotasz się w przysłowoiwym czasie "za pięć dwunasta" ;) . Nie wszystko jest takie jakie sie nam początkowo wydaje.

Powodzenia !

micles
13-05-2008, 21:19
Miotasz się w przysłowoiwym czasie "za pięć dwunasta" ;) .No bo miałem przygotowany wariant z "wysyłką do hotelu", lub "z powrotem kogoś mieszkającego tam". Problemy wylazły same wtedy, kiedy są najmniej pożądane.

Krzychu
13-05-2008, 21:33
No bo miałem przygotowany wariant z "wysyłką do hotelu", lub "z powrotem kogoś mieszkającego tam". Problemy wylazły same wtedy, kiedy są najmniej pożądane.

Prawa Murphy'ego są nieubłagane :)

Alzail
13-05-2008, 22:03
Pisz o czymś o czym co wiesz a nie co Ci się wydaje...
Jakich marżach ?
Przeliczenia przez euro (bo tak rozliczanych jest większość kart) też w tej chwili wychodzą korzystnie, średnio 2-3 grosze więcej niż średni kurs dolara do złotówki...
A PayPal to jak myślisz że Cię rozliczy ?

Wiem tyle, że wysłanie kilkuset dolarów do USA kosztuje jakieś 50$... (przelewem) może z kartami jest inaczej, co nie zmienia faktu że bank ma zawsze wyższe kursy wymiany walut...

Krzychu
13-05-2008, 22:16
Wiem tyle, że wysłanie kilkuset dolarów do USA kosztuje jakieś 50$... (przelewem) może z kartami jest inaczej, co nie zmienia faktu że bank ma zawsze wyższe kursy wymiany walut...

Tylko najpierw musisz skądś te dolary wziąć - kupić lub PayPal Ci przeliczy. Jak to wychodzi kartą rozliczaną w Euro (większość polskich kart kredytowych) już Ci napisałem - płacisz cenę w dolarach podaną przez sklep przeliczoną na
złotówki i nic więcej - to jest po prostu płatność bezgotówkowa, tak jak u nas kupujesz w sklepie bułki tyle że kwota w $ jest przeliczana na złotówki...
Przykład - Visa Classic Kredyt Banku, 3 dni temu opłacona prenumerata Outdoor Photographer - 32.97 USD - 74.43 pln wychodzi ~2.25 pln za 1$ czyli jakieś 5 groszy więcej niż średni kurs NBP trzy dni temu. Masz jakieś jeszcze pytania odnośnie marży i kursów wymiany w Bankach ?
Płatność w B&H byłaby rozliczona dokładnie tak samo...

$50 o którym piszesz wyżej to jakiś żart...

towersivy
13-05-2008, 22:40
Mam małe pytanie, wysłałem kilka dni temu meila do bh z pytaniem o mozliwosc płacenia przez paypal, wiem ze cos sobie zastrzegaja ze niby moga tylko amerykanie, brytjczycy itp....wiec zadałem pytanie i do dzisisiaj głucho...moze przeoczyli :D Pytam wiec was, czy ktokolowiek robiac zakupy w bh, płacił poprzez system paypal? i czy takie zamówienie zostało zrealizowane?? draznia mnie akcje z tym płaceniem karta, wolałbym tak jak zreszta i wszedzie płacic przez paypal ale nie jest do konca pewien czy jest to mozliwe.....

Krzychu
14-05-2008, 06:30
Ale kartą jest najprościej i nie ma żadnych akcji - mnie raz kiedyś tam zweryfikowali i od tego czasu zrobiłem kilkanaście zakupów z wysyłka najpóźniej na drugi dzień po złożeniu zamówienia. Bez zasilania żadnych kont itp.
Zresztą weryfikacja jest dla Twojego bezpieczeństwa (sprawdzają czy masz kartę czy może tylko jej numery...)

micles
14-05-2008, 07:34
We have worked diligently to answer your inquiry. Below you will find your answer. Please only reply to this message if you deem our answer to be unsatisfactory.

Subject: Other Inquiries

Our Answer: Hello,

Unfortunately due to a policy required of us by our bank, we are not able to ship orders to hotels that were paid for via credit card. This is a fraud protection measure. If you were able to pay via Bank Wire Transfer we could ship the order to your hotel. Bank Wire Transfers can take 2-4 business days to clear into our account before your order would process and then ship.

If you were able to pay via Bank Wire Transfer we could ship the order to your hotel.

We would need the following information to conduct the order in this manner.

1) Items/quantity to be quoted on (please no links or wishlists/shopping carts as I cannot access them)

2) Your personal contact info - Name, Home Address, Telephone number

3) Name, address and phone number of Hotel you will be staying at

4) Dates of stay at Hotel as well as Hotel Reservation number

5) Email address to email the quo! te to

6) Shipping information if it is different from the billing

Only after you provide us with this information can we generate a quote for you. At this point we will provide you with our Bank information to conduct the wire transfer. .

---------------------------------------------------

To whom it may concern

I have a little problem due to somebody's post on one of polish photo forums : one of them wrote, that you send packages with items to hotels, but on special conditions, while the other wrote, that you don't send packages to hotels at all. I would be grateful if you could help me to solve the problem fast, because I have to know if I can make this kind of purchase. Friend of mine will come to USA in May 16th, and go back to Poland in May 24th, so there is limited amount of time to make decisions.

Best regards, Michał Leśniewski

From: micles14@o2.pl
To: status@bhphotovideo.com

Thank you,
Your B&H Team

Więc teraz szybkie pytanie : co to jest Wire transfer i czy mogę to zrobić :P

P.S. : przeczytałem to : http://en.wikipedia.org/wiki/Wire_transfer i wychodzi na to, że
A wire transfer can be made from one entity's bank account to the other entity's bank account, and by a transfer of cash at a cash office., ale nie znalazłem w necie co to jest cash office. Odzyskałem nadzieję, ale musicie mi szybko pomóc :P

HuleLam
14-05-2008, 07:37

P.S. : przeczytałem to : http://en.wikipedia.org/wiki/Wire_transfer i wychodzi na to, że , ale nie znalazłem w necie co to jest cash office. Odzyskałem nadzieję, ale musicie mi szybko pomóc :P

Cash office -kasa bankowa bądź instytucja w stylu Western Union itp. Najprościej chyba będzie Ci puścić przelew (bank - bank)?

micles
14-05-2008, 07:39
Ale bank - bank to trzeba mieć coś (konto?) w banku. Pisałem już, że ktoś polecał mi iść do tego banku w którym bh ma konto. Są 2 sztuki w San Diego, więc pewnie któryś z nich będzie osiągalny. Correct me if I am wrong.

micles
14-05-2008, 22:18
Ok, stanęło na tym, że zamówiłem sobie lensa i aparat w CalumetPhoto w parceli w San Diego. Lensa od razu dzisiaj odłożyli, a aparatów nie mają, ale jak dostaną dostawę to odłożą. Ceny takie same jak w B&H, podatek 7.75%.

Musiałem przeliterowywać po angielsku mój adres i adres tego co będzie kupował, a także nry telefonów i maila - istny koszmar!

BTW : Odpowiedź odnośnie wire transferu przez B&H:
The wire transfer must be conducted by a bank, not a location such as Western Union. Contact your local bank or finanicial institution regarding wiring funds to our bank.

Vitez
15-05-2008, 01:26

Najzwyklejszy przelew zagraniczny z konta na konto. Czymś takim np robią zwroty cashbacku. Z dowolnego banku możesz zrobić ale lepiej dowiedzieć się wcześniej o prowizję - bo sklep pewnie zażąda że prowizja jest po stronie kupującego, a może ona wynosić od 20zł do kilkuset zł (np procent od kwoty). No i trzeba uważać na kurs waluty.

Roni
15-05-2008, 02:00
Przelewy do ok. $2000 imho najlepiej robic przez PKO BP. koszt takiej operacji to 50zl i nie obchodza CIe juz pozostale prowizje bankow posredniczacych. Uwazaj jednak, czy bank, w ktorym dany sklep na konto nie pobiera oplat od przychodzacych przelewow zagranicznych, gdyz tego owe 50zl nie zawieraja.

Krzychu
15-05-2008, 07:39
Najzwyklejszy przelew zagraniczny z konta na konto.

Nie koniecznie zagraniczny - Micles chciał zrobić (a w zasadzie chciał żeby ktoś zrobił) przelew na miejscu w US co było w sumie niezłym planem....

micles
15-05-2008, 15:34
Teraz już po zawodach, postawiłem na local store dużo w plecy nie jestem, ale mam pewność, że wszystko zmieści się w czasie. Mam nadzieję, że nie wytną mi lensa na odprawie i 24 maja będę się cieszył brand new el0 zoomem o 450zł taniej niż w PL(już po odliczeniu 11%Vat i Cashbacka) ^^

Amat
15-05-2008, 15:42
Może się zdecydujesz czy piszesz po polsku czy po angielsku?
Jak dla mnie jest to na granicy bełkotu językowego.

Alzail
15-05-2008, 17:58
Przelewy do ok. $2000 imho najlepiej robic przez PKO BP. koszt takiej operacji to 50zl

Faktycznie to było 50zł a nie dolarów, przepraszam za pomyłkę.

tomcy
16-05-2008, 13:22
przy przelewach bankowych właśnie trzeba uważać czy bank w stanach nie pobiera też prowizji - miałem taki problem gdy kupowałem bardzo cienkie piły do cięcia diamentu - zapłaciłem w BPH 50-65zł w tych okolicach a koleś pisze do mnie że na konto zostało przelane o $20 za mało wiec ja mu wysyłam scan mojego przelewu - nie mogłem się z kolesiem dogadać - zrozumiałem że bank w stanach pobrał sobie prowizje - a kolesia to nie interesuje - on chce mieć cała kwote na kącie - ale jakoś się dogadaliśmy :)

micles
16-05-2008, 18:46
Może się zdecydujesz czy piszesz po polsku czy po angielsku?
Jak dla mnie jest to na granicy bełkotu językowego.
No już bez przesady.

Brand new el0 zoom = nowy obiektyw (ectaco poland)