Zobacz pełną wersję : FLASH korekta na minus
Marcin K
19-09-2007, 08:38
Witam serdecznie,
Wczoraj trochę bawiłem sie moja lampa 580 EX.
Aparat miałem w trybie AV.
Robiłem zdjęcia jednego przedmiotu i warunki sie nie zmieniały.
Zrobiłem kilka identycznych zdjęć z korekta FLAS z lampy -3, -2, -1, 0,...
Co zaobserwowałem to to, ze zasadniczo o d-3 do -1 histogram wygląda identycznie. Dopiero przy 0 i powyżej histogram sie przesuwa.
Trochę mnie to zaskoczyło.
Czy o czymś nie wiem?
Mógłby ktoś mi łopatologicznie to wyjaśnić ?
Niedzwiedz
19-09-2007, 08:48
w CF zmien funkcjie pracy e-ttl i sprawdz jeszcze raz :)
.
Robiłem zdjęcia jednego przedmiotu i warunki sie nie zmieniały.
Zrobiłem kilka identycznych zdjęć z korekta FLAS z lampy -3, -2, -1, 0,...
Co zaobserwowałem to to, ze zasadniczo o d-3 do -1 histogram wygląda identycznie. Dopiero przy 0 i powyżej histogram sie przesuwa.
to jest w sumie logiczne. domyslnie, jesli robisz w Av to lampa pracuje jako swiatlo wypelniajace - uzupelniajace to co jest naswietlane normalnie bez lampy.
czyli ze w czasie dobranym przez program AV do przeslony scena jest naswietlana wedlug pomiaru swiatlomierzem TTL dla zwyklej ekspozycji (tak jakby lampy w ogole nie bylo), a dopiero "dodatkowo" lampa doswietla scene wedlug pomiaru blysku (przed lub po ekspozycja swiatla zastanego - w zaleznosci od ustawien synchronizacji na lamelke). i niejako ta uwaga w ostatnim nawiasie wyjasnia dlaczego i po co jest to tak zrobione
Marcin K
19-09-2007, 09:58
Dzieki.
A to moze takei pytanie dodatkowe:
Jaka jest w takim razie technika na lekkie doswietlenie twarzy lampa.
Aparat na M i lampa korekta okolo -2 ?
Dzieki.
A to moze takei pytanie dodatkowe:
Jaka jest w takim razie technika na lekkie doswietlenie twarzy lampa.
Aparat na M i lampa korekta okolo -2 ?
sam sobie w sumie odpowiedziales :)
nie wazne jest w jakim trybie, wazne ze blysk jest w takim stosunku do pomiaru ekspozycji jaki chcesz. na tym polega doswietlanie, ze flesz "dodaje" swiatla do oswietlenia sceny, a nie zastepuje jego brak :)
mozesz to zrobic zarowno w AV (z ewentualna korekta) jak i w M odpowiednio pilnujac drabinki i odpowiednio kompensujac blysk. przy czym, blysk wypelniajacy nie musi byc z korekta ujemna (bo i pomiar ekspozycji moze miec nalozona korekte) - to Ty wybierasz ile go ma byc
tak ogolnie, to mysle, ze dopoki nie pocwiczysz i nie porobisz zdjec, to nie bedziesz wiedzial. na sucho to mozna sie calkowac nauczyc, ale nie zdjecia robic :)
Marcin K
19-09-2007, 10:53
No właśnie ćwiczę i dlatego pytam...:)
Lampy używam bardzo rzadko.
Zasadniczo tylko jak jest jakaś rodzinna impreza kościelna (wesele chrzest itp.).
Wtedy najczęściej daje iso400/800, 1/50s, f5 lub mniej i jestem zadowolony
W weekend np. robiłem zdjęcia portretowe (AV).
Tak w ramach testów kilka zrobiłem lampa.
Wszystkie były prześwietlone. Wydawało mi sie, ze przy korekcie -2 będzie lepiej.
Niestety zonk. Przepalenia identyczne.
Dlatego właśnie porobiłem te testy wczoraj.
Wiedziałem ze w AV dopełnia i dlatego sadziłem, że po zadaniu korekty na minus będzie mniejszy błysk niż ten „standardowy” dopełniający.
OK. Będę musiał bardziej się tą lampą pobawić.
W weekend np. robiłem zdjęcia portretowe (AV).
Tak w ramach testów kilka zrobiłem lampa.
Wszystkie były prześwietlone. Wydawało mi sie, ze przy korekcie -2 będzie lepiej.
Niestety zonk. Przepalenia identyczne.
Dlatego właśnie porobiłem te testy wczoraj.
Wiedziałem ze w AV dopełnia i dlatego sadziłem, że po zadaniu korekty na minus będzie mniejszy błysk niż ten „standardowy” dopełniający.
OK. Będę musiał bardziej się tą lampą pobawić.
Blysk byl mniejszy ale przeswietlenia najprawdopodobniej nie powstaly od nadmiaru lampy a od zle zmierzonego swiatla. Korekte trzeba bylo wprowadzic do normalnej ekspozycji oraz sily blysku flesza.
Co do tych przepaleń w weekend o których piszesz - to czy zdjęcia przypadkiem robiłeś na zewnątrz?
Jeśli tak to bardzo możliwe, że potrzebowałeś czasów krótszych od 1/200 sek. Z włączoną lampą niestety 1/200 to najkrótszy możliwy czas syncro (dla 350D) i gdy warunki wymagają krótszego czasu to niestety zestaw lampa+aparat nie pozwalają zejść niżej i blokują się na tym czasie, co skutkuje przepalonymi zdjęciami. Korekta na lampie nie ma w tym przypadku nic do gadania ;)
Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby:
a) włączenie na aparacie funkcji HSS (high speed sync)
b) zminiejszenie ISO lub przymknięcie przysłony.
pzdr
a) włączenie na aparacie funkcji HSS (high speed sync)
Chyba w lampie?
A zauwazyles ze kolega robil z lampa 580EX?
Marcin K
19-09-2007, 18:37
Blysk byl mniejszy ale przeswietlenia najprawdopodobniej nie powstaly od nadmiaru lampy a od zle zmierzonego swiatla. Korekte trzeba bylo wprowadzic do normalnej ekspozycji oraz sily blysku flesza.
Dzieki.
Ciagnąc temat dalej...
Ale jak dam też korektę ekspozycji, to tło będzie ciemniejsze.
A co jak chce tło pozostawić niezmienione ?
nadal sam sobie odpowiadasz na pytania :)
tlo = obiekt oswietlony glownie swiatlem zastanym sceny.
mocniejsze naswietlenie sceny w swietle zastanym = ... ?
= obfitsza ekspozycja sceny. czyli w Av dodac korekte ekspozycji, w M pokrecic ktoryms z kolek, zeby wskaznik na drabince pojechal w prawo :)
Dzieki.
Ciagnąc temat dalej...
Ale jak dam też korektę ekspozycji, to tło będzie ciemniejsze.
Powiem ci jak ja bym zrobil gdybym sie uparl na to co ty kombinujesz.
Zmierzylbym spotem tlo i portretowana twarz, jesli spora roznica (powiedzmy ponad 1 EV) to bym sobie darowal i musial decydowac czy tlo czy twarz dla mnie wazniejsze, jesli nie to miara w Av spotem na tlo, przelaczenie na M i ustawienie pomiaru, lampa na -1 albo i lepiej, FEL na twarz, przekadrowanie, strzal, ocena histogramu i zdjecia i ew. korekty.