Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 3 lata gwarancji na 40D...

Kraszan
18-09-2007, 21:50
Przed chwilą nabyłem 40D. Chciałbym opisać perypetie związane z jego zakupem i poradzić się przy okazji Szanownych Forumowiczów.
Generalness zamierzałem zapłacić wszystko gotówką. Powstała jednak kwestia, że mogę sobie zapłacić np. 50% a resztę na 6 rat 0%. Skusiłem się, bo jednak zamrożenie 2000zł jest dla mnie różnicą... W ciągu 10 minut przyszła odpowiedź z banku z akceptacją rat. Po chwili spytałem o gwarancję... Rok Gwarancji Canon Polska, rok gwarancji sklepu i... 3 rok gwarancji jeżeli ją sobie dokupię (10% wartości). Po sfinalizowaniu formalności wyciągnąłem cash i poprosiłem o fakturę (mam działalność i dobrze byłoby to mieć na firmę). I tu powstały schody... Dostałem dziwną pisemną interpretację przepisów, że dlaczego jako osoba fizyczna, gdy biorę kredyt konsumencki nie mogę otrzymać od nich faktury... Zamierzałem temat zgłębić i dzwonić do centrali (jestem prawie pewien, że mogę wydębić fakturę, pomimo zakupu raty) ale jest inna kwestia... Gdy wezmę fakturę na body to nie będę miał 3-letniej gwarancji... Gwarancja jest dla sprzętu kupionego na cele "domowe" - przy celach zarobkowych nie obejmuje... A mam małą agencję artystyczną, więc sprzęt będzie użytkowany stricte zarobkowo...
I tu pytanie:
Co byście zrobili? Czy lepiej wziąć fakturę i mieć sprzęt na firmę (wciągnięty w koszty) czy olać pozorny zysk i cieszyć się z 3 letniej gwarancji za 410zł? Generalnie na 100% w ciągu tych trzech lat migawka pójdzie do wymiany, być może nawet dwa razy... No kurde... nie wiem, o robić... poradźcie...

PS. Takie jaja z fakturami są w RTV-EURO-AGD...

emisiaczek
18-09-2007, 22:20
Bierzesz te raty z konsumenckiego konta i chcesz fakture na firme?

Z tego co obserwuje to nie tylko nie bedziesz mial 3 lat gwarancji, gorzej nie bedziesz mial wiecej niz 12 jesli kupisz na firme.

imho przy takich kombinacjach, 700pln cashbacku a wlasciwie odzysk haraczu jest mily szczegolnie ciekaw jest tego jak canon widzi te 3 letnia gwarancje?

Kraszan
18-09-2007, 22:33
powiedzmy, że odpuszczę fakturę i kupię jako osoba fizyczna. Pierwszy rok gwarancji widzę normalnie, trzeci też (tzn. ubezpieczenie obejmuje koszty naprawy sprzętu do kwoty jego zakupu) ale jak wygląda drugi? Ile mół na mnie zarobić RTVAGD? 200-400zł? Jeżeli w drugim roku padnie migawka, kto pokryje koszty np. 1000zł wymiany migawki?

Jacek Deka
18-09-2007, 22:42
euro gwarancja obowiązuje w krajach unii i wynosi 24 miesiące, więc nie powinno być problemów z nią mając sprzęt zakupiony na firmę (12 miesięcy dla firm to rękojmia)

scooter
19-09-2007, 07:07
wydaje mi się że sklep nie będzie chciał uznać gwarancji na migawkę, napiszą że to "element eksploatacyjny" i w drugim roku może być problem ....

emisiaczek
19-09-2007, 08:53
tez mam zdanie ze 2 rok jest krytyczny jesli chodzi o dochodzenie praw

moze najepiej bedzie kupic na firme, odzyskac vat i dokupic 2 lata tej gwarancji-ubezpieczenia

KvM
19-09-2007, 08:57
imho przy takich kombinacjach, 700pln cashbacku a wlasciwie odzysk haraczu jest mily szczegolnie ciekaw jest tego jak canon widzi te 3 letnia gwarancje?

Możesz napisać coś więcej?? dają 700 zł cashback do 40D?

emisiaczek
19-09-2007, 09:36
To byl taki maly sarkazm.
Musilibysmy wejsc w rozwazania czy vat to nie podwojne opodatkowanie ludnosci, majac firme poprostu odzyskujesz ten haracz, nazwalem to cashbackiem zeby watek nie byl kompletnie nudny.

Wiele osob tak kombinuje, oczywiscie nie ma rozy bez kolcow w postaci Zakladu Utylizacji Szmalu ktory musisz oplacac. Tak czy inaczej nie ma prawdziwego cashback na 40d ... to nowosc i teraz jest okres kiedy canon goli co bogatszych klientow, norma w elektronice.

Kraszan
19-09-2007, 09:39
wydaje mi się że sklep nie będzie chciał uznać gwarancji na migawkę, napiszą że to "element eksploatacyjny" i w drugim roku może być problem ....

Nie wiem jeszcze jak interpretuje to sklep, ale gwarant na dodatkowy (trzeci) rok pisze w warunkach gwarancji tak:
(...)
Par 3 pkt 1
Przedmiotem ubezpieczenia są koszty usunięcia awarii w urządzeniu objętym ochroną ubezpieczeniową.
Par 3 pkt 2
Ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody powstałe w wyniku awarii elementów i zespołów urządzenia (...) zaistniałe w czasie jego normalnej eksploatacji.
Par 3 pkt 3
Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne i elektryczne elementy oraz zespoły urządzenia wchodzące w skład oryginalnego wyposażenia fabrycznego lub częsci zamienne zatwierdzone przez producenta (czyli możemy sobie wymienić matówkę i nie tracimy gwarancji) z wyjątkiem:
1) części, które wymagają okresowej wymiany, takich jak rury i przewody giętkie, lampy, żarówki, bazpieczniki, taśmy uszczelniające i uszczelki itp.
2) (...) powłok lakierniczych, zamków drzwiowych, zawiasów, szyb itd...

Par 3 pkt 4
Paski napędowe są objęte ubezpieczeniem (...)

Par pkt 5
Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje awarii:
1) spowodowanych umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa
2) w urządzeniach używanych do prób i testów
3) w urządzeniach użytkowanych w celach zarobkowych
8) wynikających z normalnego zużycia lub zaniedbania w trakcie eksploatacji urządzenia.

Rozumiem, że np. w trzecim roku pada mi migawka. Wysyłam body na Żytnią, płacę za jej wymianę, rachunek za naprawę wraz z ekspertyzą wysyłam do gwaranta i czekam na zwrot wydatków poniesionych na naprawę. W instrukcji nic nie ma o tym, że migawka ma jakąś żywotność... Użytkuję normalnie, i w pewnym momemncie widzę, że urządzenie nie działa. Myślicie, że mogą być problemy z tą gwarancją?

emisiaczek
19-09-2007, 09:56
ciezka sprawa, apart kupiony na firme ale nie w celach zarobkowych ;)

migawka moze ulec awarii albo sie zuzyc ... kto jak to oceni to loteria ze wskazaniem na zuzycie.

Kraszan
19-09-2007, 10:08
No więc daltego wracam do pytania z mojego pierwszego postu w tym wątku:
czy bardziej opłaca się wziąć aparat na firmę (faktura) i odliczyć sobie VAT, wrzucić go w koszty i użytkować "zarobkowo", czy odpuścić sobie księgowanie, wziąć do "prywatnego użytku" i liczyć, że "odbiję" sobie później na trzyletniej gwarancji? Bo kurcze jedno wyklucza drugie...

scooter
19-09-2007, 10:18
daj sobie spokój z 3 letnią gwarancją.... po pierwsze aparat na siebie zarobi, po drugie odzyskasz ponad 800 zł vatu, po trzecie szkoda życia na dochodzenie swoich praw od ubezpieczyciela, który stawia sprzeczne ze sobą warunki w ubezpieczeniu....

Kraszan
19-09-2007, 10:42
Dzięki - to chyba najbardziej sensowne rozwiązanie... Za 3 lata ludzie pewnie będą biegać z 60D albo i 90D a ja będę walczył o darmową wymianę migawki w archaicznym 40D :)
Potrzebowałem podpowiedzi żeby się na którąś opcję zdecydować - stałem równo po środku i się wahałem... Czyli rezygnuję z tej wątpliwej gwarancji...