Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z osłoną obiektywu

pbc
02-04-2005, 16:44
Witam wszystkich braci..

Mam następujący problem: od jakiegoś czasu nie jestem w stanie zdjąć osłony obiektywu by np założyc tulejke na filtry. Naciskam przycisk, krecę, manipuluję i nic..

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i może coś poradzić?

Vitez
02-04-2005, 20:28
Moze ktos ci wczoraj (w primaaprilis) Kropelke tam wpuscil? ;)

pbc
03-04-2005, 00:01
Nic z tych rzeczy. Problem jest poważny.

Vitez
03-04-2005, 14:03
No to podchodzac powaznie - napisz/zadzwon do serwisu na Żytniej w Warszawie. Moze cos podpowiedza ale najprawdopodobniej zasugeruja wyslanie aparatu na ogledziny - diagnoza uszkodzenia i wycena naprawy nic nie kosztuja (jedynie przesylka).

sid
03-04-2005, 16:13
nie latwiej poprostu czyms podwazyc (delikatnie!)? Jak dziadek wuwrucil sie wraz ze swoim 300D prosto na aparat (sic!) to oslona obiektywu na stale wkomponowala sie w filtr UV :P Cale szczescie filtr tylko sie stluk... wystarczylo go odkrecic (wraz z dekielkiem) wyzucic, zainwestowac w nowy filtr i nowa oslonke i wszystko gra :) Obiektywowi ani aparatowi nic sie nie stalo (a mowia, ze plastikowy :P). Sposob napewno sie znajdzie, ja bym poprostu zdjo tak czy inaczej podwazajac...

Vitez
03-04-2005, 18:35
Sid ... chyba nie bardzo wiesz o jakiej oslonce obiektywu mowa. Miales kiedys w reku aparat serii G i probowales zalozyc na niego tulejke? Jesli nie to nie dziwie sie.
Nie mowimy tu o dekielku na obiektyw a o bagnetowo zdejmowalnej oslonce na caly obiektyw ktora wymienia sie na tulejke, do ktorej to tulejki dokreca sie filtry - zajrzyj np na strone 185 instrukcji do Canona G3 w naszym downloadzie.

sid
03-04-2005, 22:45
A to bardzo przepraszam, za pomylke... zeczywiscie zapomnialem w jakim dziale znajduje sie ten temat (Canon seria G) :oops: I stad moje bledne skojazenie :roll: Przepraszam, za cale zamieszanie. Wiem o co chodzi, tansze Canony jak moj A60 maja podobne... zdejmuje sie taka zaslepke po przycisnieciu guziczka zeby zalozyc na jej miejsce tulejke...... no to zeczywscie moze byc problem... ale na to juz nic nie poradze...