Zobacz pełną wersję : Witam Wszystkich
dariusz_119
14-09-2007, 19:26
Jestem "nowy" na tym forum :-) i chciałbym sie zapytać czy warto dokupić filtr połówkowy szary do mojego analoga ( eos 30) , Fotografuję krajobrazy , i przyrode ogólnie . Jesli tak to jaki i i kiedy go stosować , w jakich sytuacjach jest on niezbedny a kiedy można go sobie odpuscic, czy mozna go stosować z polaryzacyjnym? itp.itd
dzieki serdeczne za poradę.
Witaj!
Też mam analogową 33 (prawie to samo :P ). nie jestem aż tak doświadczony jak pozostali koledzy, ale zdaje mi się że przydał by Tobie się taki filtr, zwłaszcza że wiesz co chcesz fotografować (a to już coś :P).
Filtr taki stosować możesz jeżeli (jak to się fachowo mówi?) rozpiętość tonalna jest zbyt duża. Czyli np. jak masz jasne niebo i ciemną ziemię. Wtedy albo przepalisz niebo albo ziemia będzie zbytnio niedoświetlona. Polecam filtry w systemie cokin (niestety sam nie posiadam).
Jeżeli coś pokręciłem niech ktoś mnie naprostuje :)
SdoubleU
14-09-2007, 20:58
Rozpiętość tonalna to raczej problem cyfry. A jeśli chodzi o rodzaj to zgadzam się z przedmówcą, że filtry systemu cokin dają lepsze efekty i są łatwiejsze w zastosowaniu (dają większe możliwości)
dariusz_119
14-09-2007, 21:55
Hej !
a wiec jednak przydałby sie taki filtr :-) faktycznie duża cześć slajdów a i negatywów własnie jest tak przpalona ( jesli tak mogę powiedzieć) tzn. niebo jest za jasne a reszta zdjęcia jest za ciemna , czyli za duży kontrast:-(
A wiec chyba kupie taki filtr tylko pytanie czy ND4 czy moze ND 8 ?? jakieś sugestie??
Pozdro!
A wiec chyba kupie taki filtr tylko pytanie czy ND4 czy moze ND 8 ?? jakieś sugestie??
Obydwa! I może jeszcze kilka i używać ich w zależności od warunków. Wątpię żeby cały czas było takie światło, żeby używać tylko ND4 albo tylko ND8. A więcej było naopowiadane tutaj. (http://canon-board.info/showthread.php?t=25638&highlight=cokin)
Pozdrawiam
Dominik