Zobacz pełną wersję : Foto-bank Canon M30
Czy ktos posiada takie coś, albo miał w rękach - do testów?
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3278#
Cena troche straszna, ale moze warto?
(Mi coś Apacer pada :( i sie po mału rozgladam za czymś nowym)
(Mi coś Apacer pada :( i sie po mału rozgladam za czymś nowym)
Może coś z Epsona, polecam Epsona P-2000 lub Epson P-5000 są naprawdę niezłe.
Czy ktos posiada takie coś, albo miał w rękach - do testów?
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3278#
Cena troche straszna, ale moze warto?
Mialem to w rękach podczas warsztatów w Krynicy dwa miesiące temu. Piękna zabawka, wyświetlacz jest zarypisty! Jednak ta cena...
Może coś z Epsona, polecam Epsona P-2000 lub Epson P-5000 są naprawdę niezłe.
No właśnie ten P-2000 mi sie "widzi" - tak ogólnie technicznie tylko on chyba ma jakiś własny akumulatorek.
Ten Canon M30 ma (jak dla mnie) plus, ze zasilany jest z BP-511.
(Ostatnio byłem na małej wycieczce w Budapeszcie - w czwartek rano naładowałem Apacera - w niedzielę już padł - przy drugim zgrywaniu z CF2GB - myślałem, że go rozp... Ładowarke oczywiscie zapomniałem)
Mialem to w rękach podczas warsztatów w Krynicy dwa miesiące temu. Piękna zabawka, wyświetlacz jest zarypisty! Jednak ta cena...
To jest chyba nowość, dlatego takie ceny. Moze za jakieś 6 miesięcy będzie troszke taniej.
Podoba mi sie - oczywiscie w Rzeszówku to nikt o tym w "sklepach foto" (bo ciężko to nazwać sklepami foto) nie słyszał - nie mówiąc już "pomacaniu"
photographus
12-09-2007, 22:10
To będzie mój zakup niebawem. Przy fotach ślubnych jak znalazł. Przeglądałem inne banki pamięci ale to bije na łeb je wszystkie. Cena zaporowa, ale jak ktoś powiedział płacisz mało - dwa razy płacisz. Pozdrawiam serdecznie.
Adam Kasprzak
12-09-2007, 22:32
a nie lepiej za to kupić 5 kart po 2GB?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
myślę, że na ślubie nie zrobisz 10gb zdjęć ;)
problem pojawi sie jak sie jedzie na urlop w niekoniecznie bardzo cywilizowane miejsca. tak na miesiac, dwa.
inna kwestia, ze ten canonowski sie wydaje taki juz lekko przestarzaly jesli idzie o transfer...
czy to naprawde taki problem jest zrobic porzadne przesylanie danych z karty?
i niestety cena zaporowa.
przyznam, ze z nadzieja czekalem wlasnie na parametr - przesyl. w jednym ze sklepow w koncu podano transfer i nieco ponad 4MB/s z CFa... :/
tylko ten telewizor i rawy itepe... itede...
Adam Kasprzak
12-09-2007, 22:56
na takie długie wyjazdy ja osobiście biorę laptop, bo jak wracasz z 50gb zdjęć z data banku i masz to wszystko posegregować, to cholery można dostać... a tak to codziennie wieczorem siadasz do zdjęć i masz później spokój...
zostaję*przy swoim ;)
No właśnie ten P-2000 mi sie "widzi" - tak ogólnie technicznie tylko on chyba ma jakiś własny akumulatorek.
Ten Canon M30 ma (jak dla mnie) plus, ze zasilany jest z BP-511.
W czym widzisz problem ?
Czy ładujesz canonowskie BP-511, czy epsonowskie akumulatorki, to i w pierwszym, i w drugim przypadku, potrzebujesz tylko prąd.
ps.
Jak zobaczysz fotografie na epsonie P-2000 , to nie będziesz chciał nic innego, chyba że epsona P-5000 który jest jeszcze lepszy.:D
Paprochwbody
13-09-2007, 09:12
Jak zobaczysz fotografie na epsonie P-2000 , to nie będziesz chciał nic innego, chyba że epsona P-5000 który jest jeszcze lepszy.:D
Święta prawda!
W czym widzisz problem ?
Czy ładujesz canonowskie BP-511, czy epsonowskie akumulatorki, to i w pierwszym, i w drugim przypadku, potrzebujesz tylko prąd.
W zasadzie TAK, ale ładowarke do BP-511 mam zawsze a (na obecną chwilę Apacera) dodatkową ładowarke to sobie dosć czesto zapominam.
Wiem, wiem, czepiam sie :)
No i coś na pamieć by sie przydało ;)
A co w nim jest lepszego?
Bo tak na prawdę, to co raz bardziej (jak czytam) podoba mi się P-2000 a skoro P-5000 jest lepszy to może zainteresuję sie P-3000 (bo to tylko mniejszy dysk)
No i dalej tańsze niż Canon M30
Wiem, wiem, coś strasznie pokrętne to moje podejscie :(
będąc w Stodole zaszedłem na giełdę komputerową
stał tam gość z tym (http://www.irydi.pl/)
bardzo szybko zmienia sie dysk na dowolny 2,5 do 160GB
co wy na to??
Fajne, tylko chyba RAW'a nie czyta.
No i trzeba sobie czytnik dokupic.
Cena ok - 900PLN
ten czyta rawy: http://www.allegro.pl/item239913484_xs_drive_vp_8360_uwaga_tylko_teraz_n a_lato_pro.html
http://www.allegro.pl/item239913480_promocja_nowosc_x_s_drive_6230_syste mbank_bez_hd.html
czytnika nie trzeba dokupować, ale dysk trzeba kupić
a tak przy okazji, czy rawy z 20d i 30d są takie same, tzn. czy jak jakieś urządzenie bądź program potrafi czytać rawy z 20d to też będzie czytał z 30d?
Tomasz Golinski
15-09-2007, 12:10
a tak przy okazji, czy rawy z 20d i 30d są takie same, tzn. czy jak jakieś urządzenie bądź program potrafi czytać rawy z 20d to też będzie czytał z 30d?
Nie, różnią się lekko, żeby utrudnić życie użytkownikom :/
Tak z ciekawosci - ostatni update firmware do Epsona P2000 wyszedl pare mies przed wypuszczeniem na rynek Canona 5D a co ciekawe... RAWy czyta! Jakim cudem? Ano nie kombinuje pod gorke probujac je dekodowac a po prostu kuka w zaszytego jpga 8-) .
Paprochwbody
15-09-2007, 23:44
Tak, P2000 to fajny sprzęcik (zwłaszcza, że mam go od "zła koniecznego":)) i przemyślany tak, że będę go miał najprawdopodobniej do technologicznego "zdechnięcia". Nic mu nie brakuje, czyta 5D jak ta lala i nie kosztował koszmarnych pieniędzy (dzięki, Vitez!).
Robson01
16-09-2007, 00:13
A gdzie tak ewentualnie można u nas nabyć tego starszego Epsona i za ile.
I drugie pytanie, czy przeskok jakościowy do P5000 jest wart dopłacania różnicy jeżeli takowa jest?
I drugie pytanie, czy przeskok jakościowy do P5000 jest wart dopłacania różnicy jeżeli takowa jest?
Przez jakis czas wydawalo mi sie ze warto... potem kupilem 3 karty 4GB :roll: .
Robson01
16-09-2007, 00:28
Przez jakis czas wydawalo mi sie ze warto... potem kupilem 3 karty 4GB :roll: .
Z tego co pamiętam to kiedyś miałeś (masz) P2000. Mam rozumieć, że nie warto dopłacać do P5000, czy też nie kupować żadnego z powyższych modeli?
Z tego co pamiętam to kiedyś miałeś (masz) P2000. Mam rozumieć, że nie warto dopłacać do P5000, czy też nie kupować żadnego z powyższych modeli?
Mialem P2000, sprzedalem z zamiarem kupienia w niedlugim czasie P5000. Potem jednak mocno sie zastanowilem nad swoimi potrzebami i zamiast P5000 kupilem 3xSandisk 4GB Extreme III. Nie bede tu na sile nikogo do wiekszej ilosci kart zamiast databanka przekonywal - kazdy musi sobie sam dobrac co dla niego szybsze/wygodniejsze itd.
Jeśli ktoś potrzebuje dużo miejsca na dane / 80 GB / lub robi dłuższe wypady fotograficzne, to naprawdę warto kupić Epsona P-5000, w inny przypadku lepszym rozwiązaniem jest parę kart.
Ze tak zapytam - bo interesuje mnie tez jeszcze jedno zagadnienie - jaki REALNY transfer uzyskujecie na swoich urzadzeniach?
bo zrzucanie 4GB karty w czasie poobiedniej drzemki jakos srednio mi sie usmiecha... (na razie mecze sie z Digimatem III)
W Epsonie mialem ~22 MB/s , sporadycznie i chwilowo zjezdzal do ~14 MB/s . W czytniku CF mam 16 MB/s.
Taka mała dygresja. Ciekawe czy i kiedy Canon zacznie montować monitorki do DSLR'ów o rozdzielczości jaką możemy uraczyć w właśnie tych Epsonach.
Może nowe 5D będzie już mieć :P Czyżby to taki dla nich problem? Bo chyba nie z powodu kosztów. Heh, do nowego Ds'a (którego i tak nie kupie :lol:) mogli już przynajmniej coś 'podobnego' zamontować.