Zobacz pełną wersję : Pomozcie wybrac body+szklo
Jako ze jestem czlowiekiem bardzo niezdecydowanym prosze Was o pomoc. Mialem jeszcze niedawno dokupic tylko szklo do swojego eosa 5(analoga), ale stanelo na tym, ze pojde w cyfre bo to ma ponoc przyszlosc...W kazdym razie, nie chce wydac wiecej niz 2500 zl. Mowie co mam ze szkiel : 50 mm 1.8 II (uderzone, zeby ustawic ostrosc musze dzwonic po stalone'a, moze w koncu oddam je do naprawy, jesli w ogole jest sens), 2 szkla na m42: Jupiter 135 mm 3.5 MC oraz Pentacon 29 mm 2.8 MC +filtr B+w 55 mm. Nie chce sprzedawac tego body, bo jest swietne, dobrze naswietla i mam do niego sentyment. Co do cyfry, to myslalem nad 20D; 350 i 400 robia na mnie takie plastikowe wrazenie ;)Chyba ze to zly pomysl? Oplaca sie inwestowac w kita?Co sprzedac, co dokupic zeby bylo dobrze i tanio?
Z gory dzieki!
levybike
09-09-2007, 20:32
Jeśli chcesz nowy to 400D + grip (kita masz gratis), albo w kupić 20D w idealnym stanie z małym przebiegiem. Masz obiektywy na m42 kup przejściówkę z potw. ostrości (ok 200zł). Chcesz kupić dobry obiektyw, ale tani - ja polecam 35-105 stary obiektyw canona ... naprawdę super ostrość, wykonanie, kontrastowy-mankament wolny af... koszt tego lens'a 250-300zł
emisiaczek
09-09-2007, 20:45
Cienka sprawa z tym 2500, blisko 30d a jednak daleko a 400d ... poprostu na dzien obecny ma za wysoka cene, w kita oplaca sie 'inwestowac' bo kosztuje ze 100pln. Odlozylbym decyzje zakupu na 2-3 miesiace i kupil 30d.
Nie rozumiem tego slowa inwestowac jesli chodzi o zakup elektroniki, skad to sie wzielo? Czy to jakies usprawiedliwienie przed zona? ;)
levybike
09-09-2007, 21:33
Racja, może 350D można kupić już od 1800-1900 nowy i zostanie kasy na coś innego
bedzie cienko - nie masz jakiegoś podstawowego szkła ktore nadalo by sie do cropa
135 bedzie duzo za długo
29 bedzie za wąska
50 1.8 sie nada - przy jego cenie oddanie do serwisu moze mijac sie z celem...
jesli masz analoga 5 - to cięzko bedzie cie zadowolić za 2.5kpln
masz racje ze 3 cyfrowe body robia plastikowe wrazenie - a w zasadzie to nie wrazenie; tak jest :D
wiem bo miałem 300d :mrgreen:
moge poradzić biorąc pod uwage swoje doświadczenie (krótkie ale szybko sie ucze) - puszki wychodzą nowe co roku i będą wychodzić a stare tracić na wartości...
kupując dobre szkło będziesz je miec i z 10 lat... ale na to trzeba kasy
fotografowałes w ogóle cyfrą? - bo może stweirdzisz że to nie dla ciebie? dobrze byłoby pozyczyc body apsc i pofocić
nawet jesli kupisz najtansze body czyli 350 to zostanie ci niecały tysiąc na szkło.... używany tamron ? ?
no nie wiem... chyba poszedłbym za radą wyżej i wstrzymał sie do po świętach albo do wiosny (promocje może jakąs canion zrobi?)
ridzu - przy budżecie 2500 nie masz zbyt dużego pola do popisu.
Jeśli akceptujesz używany i nie obawiasz się jego awarii, to jak najbardziej 20D kupisz w tej cenie pewnie nawet z KITem.
Ale widząc Twój zapał do wizyty w serwisie z obiektywem, wolałbym postawić na nowy aparat.
No i w tej sytuacji to jedynie 350d lub 400d wchodzi w grę.
Rok temu stałem przed podobnym dylematem, co wybrać.
Kupiłem wtedy nowego 400d, zaraz po premierze na polskim rynku.
Tak, tak, wszyscy mówili - poczekaj za 2-3 miesiące będą tańsze.
Ale za 2-3 miesiące to ja zaoszczędziłem na negatywach kilkaset złotych.
W ciągu roku zrobiłem ok 10 000 zdjęć, to ponad 270 filmów 36 klatkowych.
Czyli za 1 tylko rok zaoszczędziłem na nowego 400d.
Pewnie analogiem nie zrobiłbym tylu zdjęć.
Owszem, 20d czy 30d jest może i bardzie profi, ale jeśli ogranicza Cię budżet, to bierz 400d i powinieneś być zadowolony. Dla mnie jest OK.
KIT - to oczywiście "świetny" kompromis ceny do jakości.
Przy ograniczonych finansach, na początek do zaakceptowania.
Skoro korzystasz z obiektywów na M42, to może Flektogon 20mm :)
Niestety dość drogi (jak na M42), ale pewnie lepszy niż KIT.
Dobra, panowie-powiekszmy troszke ten limit. Mam jakies 3 tysiace, sprzedam swoja mega cyfre minolte z1, jakies 400 zl za nia dostane. Damy rade cos za te pieniazki wymyslic?Chce jakiegos zwyklego, normalnego zooma bo juz mam dosc stalek. Uznajmy na razie ze tej 50 mm w ogole nie mam ;) Czyli w kita w ogole nie inwestowac?Na testach pisza ze nie jest taki strasznie beznadziejny. Na puszke chyba jestem naprawde zdecydowany, 20D bardzo mi odpowiada-niezla cena, niezle wykonanie, dobra jakosc zdjec i niewielka roznica w stosunku do swojego poprzednika 30D. Chociaz body juz za 2500 sie wyrwie, nawet w lodzi jest za 2650 na allegro. Doradzajcie, zdaje sie na Was!
Chyba Twój wybór już padł. 20D!
Jeśli masz zmieścić się w 3000PLN, to chyba z KITem.
Pomyśl ewentualnie o jakimś używanym Canonie, np. 28-105/3.5-4.5 o ile szeroki kąt nie jest dla Ciebie najważniejszy. Mam takie szkiełko od 8 lat i działa bez zarzutu.
Używam jednak jeszcze KITa, bo na 17-40 muszę uzbierać.