Zobacz pełną wersję : Czy ktoś już ma Tamrona 18-250 Di II Macro ?
surmiaczek
07-09-2007, 21:27
Witam
Jak w tytule ,czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu,a jeśli tak to jakie macie spostrzeżenia , i czy warto wydać na niego kasę.
Uprzedzę moderatora Tomasza :
użyj opcji szukaj :D
A naprowadzając odsyłam do działu z testami...
surmiaczek
08-09-2007, 11:14
wszystko fajnie Cichy , ale tam jest tylko twój opis tego obiektywu ,a ja chciałbym poznać opinie innych użytkowników tego Tamrona (jeśli takowi są ?!)
Taki obiektyw jest przydatny dla kogoś kto chce się namacalnie przekonać jakie ogniskowe w rzeczywistości używa. A potem sprzedać i kupić docelowy obiektyw (bądź dwa lub więcej). Wg mnie nie warto, lepiej się zastanowić nad zdjęciami, które będzie się robić i od razu kupić właściwy obiektyw. Nie ma co się dawać podpuszczać sporym zoomem, bo założę się, że w zakresie 100-250 nie będziesz prawie robić zdjęć. Kwestie jakości pomijam milczeniem ;)
A jak ktoś robi zdjęcia na 18mm , 50, 100 i 200 i nie chce zmieniać obiektywu i mieć całkiem rozsądne szkło które pokryje całość tego zakresu ?
Taki obiektyw jest przydatny dla kogoś kto chce się namacalnie przekonać jakie ogniskowe w rzeczywistości używa. A potem sprzedać i kupić docelowy obiektyw (bądź dwa lub więcej). Wg mnie nie warto, lepiej się zastanowić nad zdjęciami, które będzie się robić i od razu kupić właściwy obiektyw.
To ja podam przyklad swojej siostry - od zawsze narzekala na jakosc kita i koniecznosc zmiany obiektywow. Zmienia kita,Tamrona 28-75 2.8, Canona 100-300 4.5-5.6 USM na to wlasnie szkielko. Bo czesto bywa w takich sytuacjach (podroze, spotkania, zjazdy itd itp) ze musi miec minimum sprzetu, jak najlzej a jak najlepszy zakres z akceptowalna jakoscia. Zbyt czesto stawala przed dylematem "moge wziac tylko jedno szklo, ktore?" . Z tych trzech zalowac bedzie moze tylko Canona 100-300 bo USM i ostrosc.
surmiaczek
08-09-2007, 14:46
dzięki Vitez za odpowiedź.
mam jeszcze tylko jedno pytanie czy w zakresie 70-250 ten nowy Tamron będzie lepszy optycznie (chodzi mi o ostrość i aberacje),od mojego "staruszka" tamrona 75-300 4-5.6 LD
mam jeszcze tylko jedno pytanie czy w zakresie 70-250 ten nowy Tamron będzie lepszy optycznie (chodzi mi o ostrość i aberacje),od mojego "staruszka" tamrona 75-300 4-5.6 LD
Musisz poszukac w sieci zdjec z tego szkla 18-250 w tym zakresie i porownac do swoich zdjec z 75-300.
dzięki Vitez za odpowiedź.
Już Ci odpowiadam - TAK. Sięgając do archiwum zdjęć z T 75-300 nie mam żadnych wątpliwości. To było zupełnie nieudane, mydlane szkło.
surmiaczek
09-09-2007, 19:44
dzięki Cichy , jak sie zdecyduję to można się z Tobą w sprawie kupna skontaktować ?
Posiadam i jestem bardzo zadowolony. Jako jedyne szkło na wyprawy rodzinne sprawdza się znakomicie, jakość w porównaniu do KITa - super.
W zakresie 18-55 bije go na głowę rozdzielczością i ostrością. Dalsze tele również całkiem sensowne, generalnie do 200mm calkiem ostre. Używalne maksymalnie otwarte, po domknięciu nie mam pytań.
200-250 tu już różnie bywa, ale przy statywie czy innym stabilnym podłożu oraz dłuższym czasie naświetlania również da się zrobić sensowne zdjęcia dla f.8 i wyżej.
Robiłem tym też zdjęcia wieczorem i w domu, ale to już tylko wysokie ISO - powyżej 55mm już jest ciemny (f/5).
AF słyszalny, ale w porównaniu do legend jakie słyszałem o obiektywach bez USM/HSM, to nie jest tak źle, da się z tym żyć. w normalnym dziennym hałasie nie przeszkadza. Szybkość łapania ostrości różna - ale w większośći przypadków dośćszybka jak na codzinne zdjęcia (do sportów sie nie nadaje, to fakt). Jednak jak już złapie, to porządnie - rzadko się myli.
Zbudowany w miare solidnie - nic mi sie nie wysuwa, tubus nie lata, 2 lata gwarancji + dokupiłem dodatkowe dwa lata.
Za konkurencję cenową obecnie ma Sigme 18-200 OS, ale to jednak 500-600 PLN więcej, więc jeśli możesz żyć bez OSa, to polecam.
Trafny przykład podał Vitez.
Jeśli nie chcesz nosić wielu szkieł i fotografujesz amatorsko, to w większości przypadków ten zoom się sprawdzi. Na pewno lepsze rozwiązanie niż KIT + tele typu Sigma 70-300 APO DG Macro (no chyba, że potrzebujesz 300mm, ale to akurat niezbyt mocny punkt tej Sigmy). Oczywiście nie ma to startu do kombosa typu Tamron 17-50 + Canon 70-200 f/4, ale cena też odpowiednio mniejsza ;)
emisiaczek
17-09-2007, 22:14
nic mi sie nie wysuwa
no tak dobrze to nie ma, owszem sie wysuwa
;) oczywiście chodziło mi o nie wysuwający się tubus przy noszeniu (gdy nie jest zabezpieczony blokadą). Przy zoomowaniu wysuwa się, owszem, i to całkiem sporo ;)
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich! :grin:
Mam pytanie do posiadaczy Tamrona 18-250, jak wygląda jego użytkowanie po paru miesiącach, czy wszystko ok, jak działa silniczek autofocusu, jak z ostrością, bf i ff? Warto brać czy lepiej kupić dwa osobne szkła w tym zakresie? Budżet nieco mnie ogranicza więc ten obiektyw jest dla mnie idealną alternatywą. :smile:
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich! :grin:
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
pkt 3.:!:
Mam pytanie do posiadaczy Tamrona 18-250, jak wygląda jego użytkowanie po paru miesiącach, czy wszystko ok, jak działa silniczek autofocusu, jak z ostrością, bf i ff? Warto brać czy lepiej kupić dwa osobne szkła w tym zakresie? Budżet nieco mnie ogranicza więc ten obiektyw jest dla mnie idealną alternatywą. :smile:
http://www.canon-board.info/search.php?query=18-250&titleonly=1
tu główny wątek o tym obiektywie:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=14575
tutaj (troche komercyjny :-)) test:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25122
a na opinie długotrwałych posiadaczy tego szkła czekamy.
a na opinie długotrwałych posiadaczy tego szkła czekamy.
Siostra ma to szkiełko od września 2007 + 350D. Nie udało jej się zepsuć, autofocus działa, nic się nie sypie, nie zgrzyta, ostre fotki robi, bardzo zadowolona że nareszcie z jednym szkłem wrzuca puszkę do plecaka i wio (lampę 420EX i 50 1.8 gdzieś po bocznych kieszeniach upycha), a nie osobną torbę na foto musiała kiedyś wozić.