Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś już ma Tamrona 18-250 Di II Macro ?

surmiaczek
07-09-2007, 21:27
Witam
Jak w tytule ,czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu,a jeśli tak to jakie macie spostrzeżenia , i czy warto wydać na niego kasę.

Cichy
07-09-2007, 21:56
Uprzedzę moderatora Tomasza :

użyj opcji szukaj :D

A naprowadzając odsyłam do działu z testami...

surmiaczek
08-09-2007, 11:14
wszystko fajnie Cichy , ale tam jest tylko twój opis tego obiektywu ,a ja chciałbym poznać opinie innych użytkowników tego Tamrona (jeśli takowi są ?!)

jotes25
08-09-2007, 11:32
Taki obiektyw jest przydatny dla kogoś kto chce się namacalnie przekonać jakie ogniskowe w rzeczywistości używa. A potem sprzedać i kupić docelowy obiektyw (bądź dwa lub więcej). Wg mnie nie warto, lepiej się zastanowić nad zdjęciami, które będzie się robić i od razu kupić właściwy obiektyw. Nie ma co się dawać podpuszczać sporym zoomem, bo założę się, że w zakresie 100-250 nie będziesz prawie robić zdjęć. Kwestie jakości pomijam milczeniem ;)

Cichy
08-09-2007, 11:50
A jak ktoś robi zdjęcia na 18mm , 50, 100 i 200 i nie chce zmieniać obiektywu i mieć całkiem rozsądne szkło które pokryje całość tego zakresu ?

Vitez
08-09-2007, 14:22
Taki obiektyw jest przydatny dla kogoś kto chce się namacalnie przekonać jakie ogniskowe w rzeczywistości używa. A potem sprzedać i kupić docelowy obiektyw (bądź dwa lub więcej). Wg mnie nie warto, lepiej się zastanowić nad zdjęciami, które będzie się robić i od razu kupić właściwy obiektyw.

To ja podam przyklad swojej siostry - od zawsze narzekala na jakosc kita i koniecznosc zmiany obiektywow. Zmienia kita,Tamrona 28-75 2.8, Canona 100-300 4.5-5.6 USM na to wlasnie szkielko. Bo czesto bywa w takich sytuacjach (podroze, spotkania, zjazdy itd itp) ze musi miec minimum sprzetu, jak najlzej a jak najlepszy zakres z akceptowalna jakoscia. Zbyt czesto stawala przed dylematem "moge wziac tylko jedno szklo, ktore?" . Z tych trzech zalowac bedzie moze tylko Canona 100-300 bo USM i ostrosc.

surmiaczek
08-09-2007, 14:46
dzięki Vitez za odpowiedź.
mam jeszcze tylko jedno pytanie czy w zakresie 70-250 ten nowy Tamron będzie lepszy optycznie (chodzi mi o ostrość i aberacje),od mojego "staruszka" tamrona 75-300 4-5.6 LD

Vitez
08-09-2007, 15:07
mam jeszcze tylko jedno pytanie czy w zakresie 70-250 ten nowy Tamron będzie lepszy optycznie (chodzi mi o ostrość i aberacje),od mojego "staruszka" tamrona 75-300 4-5.6 LD

Musisz poszukac w sieci zdjec z tego szkla 18-250 w tym zakresie i porownac do swoich zdjec z 75-300.

Cichy
09-09-2007, 09:50
dzięki Vitez za odpowiedź.

Już Ci odpowiadam - TAK. Sięgając do archiwum zdjęć z T 75-300 nie mam żadnych wątpliwości. To było zupełnie nieudane, mydlane szkło.

surmiaczek
09-09-2007, 19:44
dzięki Cichy , jak sie zdecyduję to można się z Tobą w sprawie kupna skontaktować ?

ruiner
17-09-2007, 21:49
Posiadam i jestem bardzo zadowolony. Jako jedyne szkło na wyprawy rodzinne sprawdza się znakomicie, jakość w porównaniu do KITa - super.

W zakresie 18-55 bije go na głowę rozdzielczością i ostrością. Dalsze tele również całkiem sensowne, generalnie do 200mm calkiem ostre. Używalne maksymalnie otwarte, po domknięciu nie mam pytań.

200-250 tu już różnie bywa, ale przy statywie czy innym stabilnym podłożu oraz dłuższym czasie naświetlania również da się zrobić sensowne zdjęcia dla f.8 i wyżej.

Robiłem tym też zdjęcia wieczorem i w domu, ale to już tylko wysokie ISO - powyżej 55mm już jest ciemny (f/5).

AF słyszalny, ale w porównaniu do legend jakie słyszałem o obiektywach bez USM/HSM, to nie jest tak źle, da się z tym żyć. w normalnym dziennym hałasie nie przeszkadza. Szybkość łapania ostrości różna - ale w większośći przypadków dośćszybka jak na codzinne zdjęcia (do sportów sie nie nadaje, to fakt). Jednak jak już złapie, to porządnie - rzadko się myli.

Zbudowany w miare solidnie - nic mi sie nie wysuwa, tubus nie lata, 2 lata gwarancji + dokupiłem dodatkowe dwa lata.

Za konkurencję cenową obecnie ma Sigme 18-200 OS, ale to jednak 500-600 PLN więcej, więc jeśli możesz żyć bez OSa, to polecam.

Trafny przykład podał Vitez.

Jeśli nie chcesz nosić wielu szkieł i fotografujesz amatorsko, to w większości przypadków ten zoom się sprawdzi. Na pewno lepsze rozwiązanie niż KIT + tele typu Sigma 70-300 APO DG Macro (no chyba, że potrzebujesz 300mm, ale to akurat niezbyt mocny punkt tej Sigmy). Oczywiście nie ma to startu do kombosa typu Tamron 17-50 + Canon 70-200 f/4, ale cena też odpowiednio mniejsza ;)

emisiaczek
17-09-2007, 22:14
nic mi sie nie wysuwa

no tak dobrze to nie ma, owszem sie wysuwa

ruiner
18-09-2007, 09:55
;) oczywiście chodziło mi o nie wysuwający się tubus przy noszeniu (gdy nie jest zabezpieczony blokadą). Przy zoomowaniu wysuwa się, owszem, i to całkiem sporo ;)

j4ql3
17-06-2008, 12:10
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich! :grin:

Mam pytanie do posiadaczy Tamrona 18-250, jak wygląda jego użytkowanie po paru miesiącach, czy wszystko ok, jak działa silniczek autofocusu, jak z ostrością, bf i ff? Warto brać czy lepiej kupić dwa osobne szkła w tym zakresie? Budżet nieco mnie ogranicza więc ten obiektyw jest dla mnie idealną alternatywą. :smile:

gwozdzt
17-06-2008, 12:38
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich! :grin:
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
pkt 3.:!:

Mam pytanie do posiadaczy Tamrona 18-250, jak wygląda jego użytkowanie po paru miesiącach, czy wszystko ok, jak działa silniczek autofocusu, jak z ostrością, bf i ff? Warto brać czy lepiej kupić dwa osobne szkła w tym zakresie? Budżet nieco mnie ogranicza więc ten obiektyw jest dla mnie idealną alternatywą. :smile:

http://www.canon-board.info/search.php?query=18-250&titleonly=1

tu główny wątek o tym obiektywie:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=14575

tutaj (troche komercyjny :-)) test:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25122

a na opinie długotrwałych posiadaczy tego szkła czekamy.

Vitez
18-06-2008, 03:33
a na opinie długotrwałych posiadaczy tego szkła czekamy.

Siostra ma to szkiełko od września 2007 + 350D. Nie udało jej się zepsuć, autofocus działa, nic się nie sypie, nie zgrzyta, ostre fotki robi, bardzo zadowolona że nareszcie z jednym szkłem wrzuca puszkę do plecaka i wio (lampę 420EX i 50 1.8 gdzieś po bocznych kieszeniach upycha), a nie osobną torbę na foto musiała kiedyś wozić.