Zobacz pełną wersję : EF 24-105 L IS, grubość ramki filtra, winietowanie
dkotarba
06-09-2007, 10:33
Witam.
Obiektyw będzie założony do C30D.
Czy ten obiektyw będzie winietował z filtrem o std grubości ramce ?
Chodzi mi o taki filtr, na który można założyć dekielek (bo na slimy nie można).
Pozdrawiam
Darek Kotarba
PS.
Próbowałem użyć wyszukiwarki, ale albo zadałem złe pytanie, albo takiej sprawy jeszcze nie było.
Janusz Body
06-09-2007, 10:38
Witam.
Chodzi mi o taki filtr, na który można założyć dekielek (bo na slimy nie można).
Pozdrawiam
Darek Kotarba
PS.
Próbowałem użyć wyszukiwarki, ale albo zadałem złe pytanie, albo takiej sprawy jeszcze nie było.
24-105 to obiektyw robiony do FF więc na cropie nie powinno być problemu. Na FF na szerokim końcu delikatnie winietuje.
?????
Na slimy Marumi można zamontować dekielek (przynajmniej jeśli chodzi o polar).
Na slimy Marumi można zamontować dekielek (przynajmniej jeśli chodzi o polar).
Na Hoya pro1 tez. Sam mam normalny Super HMC, ale akurat mam kolegi aparat pod reka:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img514.imageshack.us/my.php?image=pro1dekielekbb9.jpg)
Na 5D 24-105 lekko winietuje przy szerokim, tak sam z siebie - ale nakrecenie filtra (normalnej grubosci) tego efektu nie zwieksza.
Z 30D ten obiektyw jest naprawde rewelacyjny. Aparat bierze co najlepsze ze srodka. Wiec bez obaw. Nie ma szans na winiete na cropie.
Z 30D ten obiektyw jest naprawde rewelacyjny. Aparat bierze co najlepsze ze srodka.
Taa.. I "powiększa" ten najlepszy środek tracąc rozdzielczość. Zresztą widzę u Ciebie 5D - powninieneś mieć tego świadomość.
I ten zakres ogniskowych. Sens używania tego szkła z cropem jest mocno kontrowersyjny IMHO.
Taa.. I "powiększa" ten najlepszy środek tracąc rozdzielczość. Zresztą widzę u Ciebie 5D - powninieneś mieć tego świadomość.
I ten zakres ogniskowych. Sens używania tego szkła z cropem jest mocno kontrowersyjny IMHO.
30D ma gesciej upakowane pixele niz 5D, to fakt, ale wg mnie nie na tyle, by tracic rozdzielczosc szkla.
Mialem 30D - do niego dokupilem 24-105. 5D doszlo pozniej - bo szkoda mi wlasnie bylo zakresu (nie tylko na tym szkle zreszta).
Jakosc zdjec z zestawu 30D + 24-105 jest naprawde swietna i, mimo braku szerokiego kata, daje kupe satysfakcji.
30D ma gesciej upakowane pixele niz 5D, to fakt ...
To akurat, w kontekście rozdzielczości lepiej!
... ale wg mnie nie na tyle, by tracic rozdzielczosc szkla.
Rozdzielcość tracisz, bo w całym procesie uzyskania wynikowego obrazu z cropa musisz powiększyć 1.6x więcej niż z FF. Tak więc w centrum obrazu, na odbitce tej samej wielkości, będziesz miał rozdzieczość 1.6x mniejszą z cropa niż z FF. Na brzegu obrazu może być już różnie w zależności od przebiegu spadku rozdzielczości samego szkła, ale sumaryczna/średnia rozdzielczość dla całego obrazu będzie zawsze lepsza z FF*.
*Chyba, że brakuje "zooma" i trzeba cropować obraz z FF.
Jakosc zdjec z zestawu 30D + 24-105 jest naprawde swietna i, mimo braku szerokiego kata, daje kupe satysfakcji.
Nie twierdzę, że nie. Tylko chodzi mi o to że przy cropie traci się dużo z założeń konstrukcyjnych tego szkła - takiego "spacer-zooma" dla bardziej wymagających:
- uniwersalny zakres ogniskowych
- masa/wymiary stosunkowo duże, bo wynikające z pola krycia FF.
Witam.
Pozdrawiam
Darek Kotarba
PS.
ja na slima zakładam dekielek, dlaczego piszesz że nie można? Można!
dkotarba
14-09-2007, 15:28
"ja na slima zakładam dekielek, dlaczego piszesz że nie można? Można!"
Powinienem napisać CHYBA nie można.
Bardzo się cieszę, że można.
Darek