PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 16-35mm f/2.8 II

Kenso
06-09-2007, 09:35
Czy ten obiektyw jest zbudowany podobnie do 17-40mm, a mianowicie czy przód obiektywu wysuwa się przed obudowę? Czy ostrzy rónież bez wysuwania się?

SAM
06-09-2007, 09:43
Czy ten obiektyw jest zbudowany podobnie do 17-40mm, a mianowicie czy przód obiektywu wysuwa się przed obudowę? Czy ostrzy rónież bez wysuwania się?

W 17-40 przód obiektywu nie wysuwa się przed obudowę.
Rusza się, ale do wewnątrz.:rolleyes:

Kenso
06-09-2007, 09:50
ale pytam o 16-35mm f/2.8 II. Może już ktoś ma lub oglądał.

schabu
06-09-2007, 12:38
działa pewnie jak pierwsza wersja czyli wsuwa sie kilka milimetrów do środka.

kendzi1
26-08-2010, 19:30
No wlasnie rusze sie przednia czesc obiektywu i czy w zwiazku z tym potrzebne jest zakladanie filtra neutralnego do ochrony mechanizmu abstrachujac od szkla.
Ogolnie nie zakladam filtrow chyba ze polary.
Chodzi mi o to czy ten mechanizm (ruchoma czesc z przodu) podatna jest na kurz, wode i ulega w szybkim czasie destrukcji:idea:

Czy musze stosowac filtr do ochrony mechanizmu 16-35 II czy nie?

koraf
26-08-2010, 19:35
Tak, co zresztą jest zapisane w instrukcji obiektywu.

sebcio80
26-08-2010, 19:43
w 16-35L II nie rusza sie nic z przodu, rusza sie tylna soczewka

koraf
26-08-2010, 19:54
w 16-35L II nie rusza sie nic z przodu, rusza sie tylna soczewka
Jak zmieniasz ogniskową to się rusza z przodu, sprawdziłem :-D.

kendzi1
26-08-2010, 19:56
Tak, co zresztą jest zapisane w instrukcji obiektywu.

Dzieki za odpowiedz. Widze ze masz takowy obiektyw w stopce. Czy mozesz powiedziec mi jaki filtr uzywasz do ochrony?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ja tez:-D

allxages
26-08-2010, 19:58
Ja używam na wszystkich obiektykach Marumi Lens Protect Super DHG. Nie widzę różnicy w jakości w powiększeniu 1:1. Super szkła, tanie i polecam!

sebcio80
26-08-2010, 20:01

no tak, ale wszystko w tubusie, w srodku, nic nie wysuwa sie za obrys obiektywu,

ja nie mam zadnego filtra, nosze go w pokrowcu bez przedniego dekielka zawsze, nic nie trzeba chronic, to nie jest 50 1.4

koraf
26-08-2010, 20:06
Dzieki za odpowiedz. Widze ze masz takowy obiektyw w stopce. Czy mozesz powiedziec mi jaki filtr uzywasz do ochrony?

ja tez:-D
Mam Hoya super pro1(daje się czyścić ;-)), można spoko używać marumi mam na innym szkle.

kendzi1
26-08-2010, 20:07
Ja używam na wszystkich obiektykach Marumi Lens Protect Super DHG. Nie widzę różnicy w jakości w powiększeniu 1:1. Super szkła, tanie i polecam!

Dzieki, faktycznie tanie ok 100zl za 82mm.

Co sadzisz o Hoya Pro 1 Digital UV Filter w tej samej cenie co Marumi?

koraf
26-08-2010, 20:13
no tak, ale wszystko w tubusie, w srodku, nic nie wysuwa sie za obrys obiektywu,

ja nie mam zadnego filtra, nosze go w pokrowcu bez przedniego dekielka zawsze, nic nie trzeba chronic, to nie jest 50 1.4
Że nic nie trzeba chronić to Ty tak twierdzisz w instrukcji piszą o stosowaniu filtra UV w celu zapewnienia dust- and water-resistant :mrgreen:.

Dzygit-Dublin
30-08-2010, 21:29
Witam

Właśnie miałem pisać takiego samego posta dla zaspokojenia ciekawości.
Moj ostano zaliczył dzwona i zaczynałem się zastanawiać (bo rusza przednia ściana obiektywy przy zmianie ogniskowej ) czy tak ma być.

dzięki Kenso wiec już wiem ma się ruszać
- należny stosować filtry w trudnych warunkach bo szkło można sobie załatwić.
no chyba ze foci się pod dachem to nie trza :)

co do filtra kupiłem jakiś Kenko najtańszy znośny ok 18 eu wytrzymał 6 miechów idzie następny bo stary ma już odpryski szklą po uderzeniach kamieniami.

Pozdrawiam Darek

upeter
12-09-2010, 01:54
Jak w temacie. Jednak na pierwszy rzut oka trudno to zauważyć

lukasz b
01-10-2010, 08:10
odkopię temat filtra do wspomnianego szkła - stosujecie wersję SLIM czy zwykłą?

pytanie o POLAR
stojąc parę lat temu przed wyborem polara do SIGMY 10-20, ludzie polecali aby zastosować wersję slim, też tak uczyniłem, gdyż w sklepach nie mieli filtra na 77mm po zakupie się okazało - szkło + UV (zwykła) + polar (slim) działają bez zarzutów; brak winiety, a połączenie UV i SLIMA - jeżeli chodzi o grubość to wychodzi podobnie jak zwykły polar,
więc chce zapytać posiadaczy czy używacie polara z tym obiektywem - jeżeli tak to jakiego?

amroz
01-10-2010, 08:30
MARUMI DHG SUPER CIRCULAR P.L.D (na 5d II)

lukasz b
01-10-2010, 10:08
MARUMI DHG SUPER CIRCULAR P.L.D (na 5d II)

a czy podkręcałeś do tego szkła wersję nie slim?
body to też 5dmk2

trothlik
01-10-2010, 10:18
nosze go w pokrowcu bez przedniego dekielka zawsze, nic nie trzeba chronic, to nie jest 50 1.4

Ja mam podobnie, jak nie jest potrzebny to po prostu ląduje w plecaku, też bez dekielka. Poza tym moja eLa przeszła już chrzest bojowy w śnieżycy i deszczu... jak to mówią co nie zabije to wzmocni...
Po trzecie "primo" to nie KIT.

amroz
01-10-2010, 13:14
a czy podkręcałeś do tego szkła wersję nie slim?
body to też 5dmk2
Wiesz co, no niby to jest wersja slim, choć nigdzie na pudełku ani na nim samym nie pisze że to slim,ale porównując do mojej poprzedniego HOYA super hmc pro1 to ten marumi bardzao gruby jest. Mimo to robiłem krajobrazy i nie zauważyłem żeby przyciemniał rogi

lukasz b
01-10-2010, 14:49
hmm, amroz mogę Cie o coś poprosić?
mianowicie - zmierz linijką wysokość/grubość ramki/pierścienia filtra :-)

mam w domu dwa filtry polaryzacyjne B+W MRC 52 (F-PRO) i 77 (SLIM)
zmierzyłem grubość filtra linijką ten pierwszy to ma 9mm; drugi 7mm czyli tyle samo co UV HOYA HMC
chcę popytać aby nie potrzebnie kupować slima 82mm jeżeli zwykły (z gwintem zewnętrznym) nie bedzie winietował ani przeszkadzał...
ten SLIM to mam czasami drażni mnie :evil:

amroz
01-10-2010, 15:55
hmm, amroz mogę Cie o coś poprosić?
mianowicie - zmierz linijką wysokość/grubość ramki/pierścienia filtra :-)

mam w domu dwa filtry polaryzacyjne B+W MRC 52 (F-PRO) i 77 (SLIM)
zmierzyłem grubość filtra linijką ten pierwszy to ma 9mm; drugi 7mm czyli tyle samo co UV HOYA HMC
chcę popytać aby nie potrzebnie kupować slima 82mm jeżeli zwykły (z gwintem zewnętrznym) nie bedzie winietował ani przeszkadzał...
ten SLIM to mam czasami drażni mnie :evil:
A więc tak: wysokosć bez gwintu-5mm (no może bez jakiejś setnej milimetra, niestety nie mam czy bardzo dokładnie zmierzyć) a do tego gwint to około 1,5mm-2mm

koraf
01-10-2010, 21:28
Grubość filtra PLC slim to ok. 5mm (może być trochę mniej) tak jest w marumi, heliopan, hoya, jeżeli ma dużo więcej niż 5mm to raczej już nie slim ;-) i z moich doświadczeń wynika, że na FF z 16-35 będzie winieta do ok. 28-30 mm :-P.

lukasz b
03-10-2010, 20:30
Grubość filtra PLC slim to ok. 5mm (może być trochę mniej) tak jest w marumi, heliopan, hoya, jeżeli ma dużo więcej niż 5mm to raczej już nie slim ;-) i z moich doświadczeń wynika, że na FF z 16-35 będzie winieta do ok. 28-30 mm :-P.

przepraszam, może wyjdzie, że się czepiam lub cos w tym stylu, ale ...
Twoja ostatnia wypowiedź jak "domniemanie" niż doświadczenie :razz::razz::razz:

więc, miałeś filtr NIE SLIM na UWA czy nie ?

:mrgreen::mrgreen:

koraf
03-10-2010, 21:03
przepraszam, może wyjdzie, że się czepiam lub cos w tym stylu, ale ...
Twoja ostatnia wypowiedź jak "domniemanie" niż doświadczenie :razz::razz::razz:

więc, miałeś filtr NIE SLIM na UWA czy nie ?

:mrgreen::mrgreen:
Moja wypowiedź to w pełni doświadczenie z filtrami UV, PCL (slim, normalne) na 17-40, 16-25II, 24-70, 24-105 (obiektywy, które miałem co najmniej rok), więc jeżeli założysz filtr nie slim na obiektyw <28 mm to będzie winieta :mrgreen::razz:.

lukasz b
03-10-2010, 21:28
Moja wypowiedź to w pełni doświadczenie z filtrami UV, PCL (slim, normalne) na 17-40, 16-25II, 24-70, 24-105 (obiektywy, które miałem co najmniej rok), więc jeżeli założysz filtr nie slim na obiektyw <28 mm to będzie winieta :mrgreen::razz:.

więc... co mi radzisz :confused::confused::confused:
co polecasz na szkła 16-35II i 24-70?

dzis probowałem na 24-70
2 x UV - winieta
UV + PLC slim - brak winiety :P
więc kupując normalny PLC na 24-70 nie powinno być winiety ;-) (zdejmując UV)

to są moje przymyslenia (mogę się mylic :-P)
aha, w body wyłączone korekcja winiety :-)

ps. nie sądziłem, że tyle problemów bedzie z FF :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

koraf
03-10-2010, 21:44
więc... co mi radzisz :confused::confused::confused:
co polecasz na szkła 16-35II i 24-70?

dzis probowałem na 24-70
2 x UV - winieta
UV + PLC slim - brak winiety :P
więc kupując normalny PLC na 24-70 nie powinno być winiety ;-) (zdejmując UV)

to są moje przymyslenia (mogę się mylic :-P)
aha, w body wyłączone korekcja winiety :-)

ps. nie sądziłem, że tyle problemów bedzie z FF :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Byłem na tym etapie ok. 3 lata temu ;-), proponuję zrobić prosty test na winietę : wytnij z papieru pasek o szer. ok. 5 mm (nie slim) i długości takiej aby wystarczyło na obwód obiektywu i sprawdź sam :razz:.