Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 350d i problem z wbudowana lampa (uszkodzona?)

StonEE
05-09-2007, 21:46
witajcie,

Padla lampa (ale nie calkiem) przy moim 28 miesiecznym 350d.

Lampa dziala jedynie przy prawie calkowitym przymknieciu jej reka, natomiast jesli jest zwyczajnie normalnie otwarta w ogole nie dziala - zarowno w "trybach manualnych" jaki i automatycznym.

Aparat byl duzo noszony i wozony (wiec moze to jest przyczyna) jednak niegdy nie upadl, zawsze o niego "dbalem". Wyglada na to ze "cos nie łączy". Rozkrecilem sama lampe - i nie widze niczego oderwanego / uszkodzonego. Aparatu, aby zobaczyc jak wyglada ona przy zawiasach, rozkrecac nie bede z obawy przed pogorzeniem sytuacji.

Skoro lampa dziala przy prawie calkowitym domknieciu, tzn ze cos musi nie laczyc? W kazdym razie nie wyglada to na nic powaznego. Czy sie myle? Spotkal sie ktos moze z taka usterka? Nie mam juz gwarancji - duzo moze kosztowac naprawienie tego w serwisie?

Dzieki za pomoc i zainteresowanie
StonEE

konradl
05-09-2007, 21:57
w 20d jest taki mini bolec-czujnik pod lampa ktory przekazuje info czy lampa jest otwarta czy nie, przedmuchaj to czy cos... Ale to raczej wogole nie powinna blyskac jak by sie ten czujniczek zacinal.
Moze sie tez jakis kabelk przetarl i w pewnym punkcie otwarcia styka.

piszczal
06-09-2007, 06:43
a do czegoś służy lampa w 350d ;-D ?

StonEE
06-09-2007, 11:15
Moze sie tez jakis kabelk przetarl i w pewnym punkcie otwarcia styka.

sama obudowe lampy da sie w miare szybko rozkrecic, i tak tez zrobilem. Niestety wszystko wyglada na w jak nalepszym porzadku. :/
Wydaje mi sie ze to moze byc cos "glebiej" w samym aparacie, przy "zawiasach" ale boje sie rozkrecic korpus, zeby niczego nie popsuc.

Jak myslicie duzo serwis wezmie za poprawienie jakiegostam kabelka? Musi to byc "za Zytniej" czy bez obaw moge to zlecic jakiemus zwyklemu solidnemu elektronikowi?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

a do czegoś służy lampa w 350d ;-D ?

sluzy sluzy :>
a bez lampy to straszna bieda....

prawde mowiac (wlacsiwie piszac) to 430ex jest juz w drodze do mnie, ale mimo wszystko chcialbym zeby i ta w body dzialala

pozdrawiam

mpoplawski
15-12-2007, 23:23
Witam! Mam dokładnie taki sam problem. Body eos 350d i lampa błyska tylko gdy zasłonie obiektyw i lampa blyska stroboskopem w celu złapania ostrości. Czy jakoś komuś udało się rozwiązać ten problem?

385
15-12-2007, 23:33
Piszczal-do tego samego co w 40D