Zobacz pełną wersję : RAW - RAW`owi, nie równy?
Witam,
Robiąc testy zachowania mojego szkiełka przy dwóch różnych puszkach i przy puźniejszym obrabianiu RAW`ów zauważyłem dziwną rzecz i zrobiłem porównanie tych plików z obu aparatów.
Statyw na działce, dwa jednakowo ustawione parametrami aparaty, naświetlenie na "zieleń", aby specjalnie lekko przepalić niebo i ...:
W RAWShooter`rze zjechanie Exposure na "-3" powoduje:
w 350D - ładnie wydobywa szczegółów z przepalonych partii kadru,
w 30D - w miejscach przepalonych wychodzi fioletowa plama :/
Wniosek: 30D ma mniejszą rozpiętość/ inną - gorszą pod tym względem matrycę, czy..., no właśnie, o co chodzi??? :-|
Pozdrawiam
Nie wiem, jak w RSE, ale w C1 widać dokładnie odwrotną zależność. W 30D jest mniejszy kontrast, mniej nasycone kolory. Można wszystko ładnie podokręcać. W 350 było za kontrastowo i za kolorowo i nic się z tym nie dawało zrobić - zdjęcie kontrastu dawało mgiełkę.
Shutterway.pl
04-09-2007, 11:15
a powiem ci ze to samo mam tyle ze z 5d jak jade z ekspo w dol to zamiast bialego mam odcien bardziej w czerwien wchodzacy...w innych programach wszystko Ok dziala:) PS. 20D tez to samo mialem
A miales ustawione te same parametry ekspozycji? AE moze dzialac roznie nawet pomiedzy tymi samymi modelami.
tak, ekspozycja dokładnie ta sama, poprostu w 30D po zjechaniu ekspozycją dość mocno, pojawia się "magneta" :/ - a w 350`tce są szaro/ białe obszary - i powiem szczerze ze tamto rozwiązanie mi bardziej odpowiadało z wiadomych przyczyn ;)
A na tych samych ustawieniach balansu bieli w rawshooterze to sprawdzasz?
ignorance
04-09-2007, 15:19
A czy to nie zależy od softu? Chyba na p.r.f.c kiedyś ktoś porównywał jak działają różne programy - efekt wywoływania 'trudnych' partii fotek.
I.
Balans taki sam, ...co do programu - to FAKT w CameraRAW, zjawisko nie występuje - ale samo działanie programu MZ pozostawia dużo do życzenia, jeżeli chodzi o "wołanie" w kilku ekspozycjach raw`a ;)
Chętnie bym poczytał ten art. z porównaniem softów ;P
ignorance
04-09-2007, 22:26
Nie znalazłem tego wątku o którym myślałem, ale tutaj też jest coś na ten
temat:
http://tinyurl.com/33bn6x
I.
thx wielkie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ten RAWTherapee - barwi na fioletowo zdjącia nawet na "0" expozycji :(
Co się dzieje :/, nawet manewrowanie balansem bieli nie pomaga...
Coś z aparatem?
Zamieszczam sample z wywołanych RAW`ów o identycznych ustawieniach z wywołaniem -2EV RAWShooter`em
30D
http://img207.imageshack.us/img207/5540/30dvc7.jpg
350D
http://img114.imageshack.us/img114/6105/350dwx3.jpg
W CameraRAW zjawisko nie występuje, ...ale On ogólnie daje gorszy obraz niż Shooter
Janusz Body
05-09-2007, 18:31
Zamieszczam sample z wywołanych RAW`ów o identycznych ustawieniach z wywołaniem -2EV RAWShooter`em
...
Wołanie na -2EV to lekki hardcore a na -3EV to cieżki hardcore. Cudów nie ma i z "gówna bata nie ukręci" jak mawiał mój dziadek.
Czego oczekujesz, że komputer dorobi Ci utracone, wypalone szczegóły bo ja "no capisco".
CameraRAW gorszy niż RSP/RSE ? - ciekawe. Nawet bardzo ciekawe. Piszesz o CameraRAW 4.1 może? Mógłbyś rozwinąć temat bo ciekaw jestem w czym jest gorszy ten Adobe.
Hmmm, hardcore czy nie, ale w przypadku 350`tki nawet -3EV nie robi wrażenia, a na 30D jak widać TAK.
W czym jest gorszy, już tłumacze - przy wywołaniu 3 klatek i puźniejszym ich sklejeniu w jedną odpowiednim do tego programem.
Składanka z tak uzyskanych klatek dużo lepiej wygląda z Shooter`a, niż z CameraRAW. Chodzi głównie o przejścia tonalne, i oddanie szczegółów w miejscach takich jak np: elementy ciemne na jsanym tle.
Pozatym często już pomijając szczegóły złożnona kanapka z plików które wyplują: CameraRAW, RAWTherapee czy CaptureOne - wyglądają jak jakaś nietrzymająca się kupy papka.
Mogę dać przykłady bardziej dosadne, że całkowita utrata szczegółów przez przepalnie w przypadku 350`tki nie jest problemem, ...a w 30D niestety JEST fioletowym problemem ;)
Janusz Body
05-09-2007, 19:00
...
W czym jest gorszy, już tłumacze - przy wywołaniu 3 klatek i puźniejszym ich sklejeniu w jedną odpowiednim do tego programem.
.....
Mogę dać przykłady bardziej dosadne, że całkowita utrata szczegółów przez przepalnie w przypadku 350`tki nie jest problemem, ...a w 30D niestety JEST fioletowym problemem ;)
HDRy to sie robi z kilku różnie naświetlonych klatek. Pseudo-HDR można robić z jednego RAWa ale jazda na więcej niż +/- 1.5EV to hardcore. Wyniki nieprzewidywalne. Jak coś jest wypalone do immentu i w RAW masz wartości RGB w rodzaju 4095, 4094, 4094 to interpretacja tego do zakresu 8 bitów to czysta abstrakcja i generator liczb pseudolosowych - stąd różne wyniki w różnych konwerterach. 3EV to naprawdę paranoja - bez urazy - ale nie da się z matrycy o rozpiętości tonalnej ok. 7-8 EV wycisnąć 12-14 EV.
Może i fizycznie rzecz biorąc się nie da, ale napewno można uzyskać lepszy efekt z 3 klatek niż z 1`ej
Pseudo HDR`y
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-192529.php
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-180323.php
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-188297.php
Mnie taki "pseudo" zadawala, ...;)
Ciekawe czy jakiś posiadacz 30`tki spotkał się z takim zjawiskiem, poprostu nie zawsze ale przeważnie po ujemnej korekcji EV (nie koniecznie tak "ekstremalnych"), nawet przy -1 - wyłażą fioletowe zafarby :/
Janusz Body
06-09-2007, 10:43
...
Mnie taki "pseudo" zadawala, ...;) ...
Pseudo HDR dają w wyniku pseudo zdjęcia - bez urazy to rzecz gustu - mocno nienaturalne te widoczki. Mam trochę wrażenie, że HDR jest tu celem samym w sobie ale dają się oglądać :)
A może te dwa aparaty pomimo tych samych nastaw inaczej naświetlają matrycę. 350D lekko niedoświetla, lub 30D lekko prześwietla. Stąd w jedny szczegóły się pojawiają, gdy w drugim nie ma nic. Wiesiek nie denerwuj się, to dyskusja akademicka :)
Januszu - czy zdjęcie z lekko poszerzoną rozpiętością w celu uniknięcia np: przepaleń i niedoświetleń z zastosowaniem filtra - nie jest już zdjęciem??
A czy błona, która przeszła eksperymenty w domowej ciemnni a wcześniej naświetlona np: poprzez "otworek" - też nie jest fotografią??
Czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają, ...fotografia się zmienia.
Janusz Body
06-09-2007, 11:10
A może te dwa aparaty pomimo tych samych nastaw inaczej naświetlają matrycę. 350D lekko niedoświetla, lub 30D lekko prześwietla. Stąd w jedny szczegóły się pojawiają, gdy w drugim nie ma nic. Wiesiek nie denerwuj się, to dyskusja akademicka :)
Mnie się wydaje, że aparaty mają różne matryce. I to dość mocno różne. 20D, 30D i 5D mają praktycznie taki sam gamut. 350D ma dość mocno inny co może być dowodem (raczej domysłem) na "inność" matrycy w obu aparacikach. Inny algorytm demozajkujący we wszystkich konwerterach - stąd różne wyniki - raczej potwierdzają powyższe. Co prawda nie zgadzam się z PoulN co do gorszości CameraRAW - w wersji 4.1 to najlepsze narzędzie na rynku (o C1 v4 sie nie wypowiadam) - no może poza DPP :mrgreen: ;)
Różnice w naświetleniu też są możliwe i nawet wysoce prawdopodobne. Pewnie składa się na to kilka przyczyn.
Pozdrówka,
PS. Ja nie mam nerwów :) jezdem nadzwyczaj spokojna człowiek :)
Januszu - czy zdjęcia z lekko poszerzoną rozpiętością w celu uniknięcia np: przepaleń i niedoświetleń z zastosowaniem filtra - nie jest już zdjęciem?? ....
Hmmmmm..... użycie filtra nie poszerza rozpiętości tonalnej raczej zawęża rozpiętość sceny do możliwości filmu/matrycy :)
Chyba się nie rozumiemy - użyłem terminu pseudo HDR i pseudo zdjęcia bo to są "pseudo" HDR/zdjęcia. Period czyli kropka. Nie napisałem tego w znaczeniu pejoratywnym. Napisałem, że wyglądają mocno nienaturalnie i tyle. Nawet powstrzymałem się od dalszej krytyki - o co u mnie szczególnie trudno :)
Nie jestem purystą fotografii - PS to takie samo narzędzie jak każde inne, nawet dużo lepsze od tego co w ciemni można było zrobić. HDR, Photomatix, PTGui i inne podobne sam często wykorzystuję.
Pozostałe pytania są retoryczne i "nie na temat" ;)
Pozdrówka
Pytanie do Janusz Body, czy według Ciebie ACR 4.1 jest lepszym konwerterem Raw od Lightroom?
sniper88
06-09-2007, 11:41
O ile sie nie myle to w LR i PS ACR jest ten sam:)
Janusz Body
06-09-2007, 11:46
O ile sie nie myle to w LR i PS ACR jest ten sam:)
Nie mylisz się - dokładnie ten sam engine w różnym opakowaniu :)
Jeżeli uraziłem - przepraszam, ...faktycznie źle się zrozumieliśmy chyba ;)
Dla mnie soft jest tym - czym ciemnia dla analogowca, ...chcę właśnie zacząć zabawę z analogiem, ...strasznie mnie to interesuje.
I wiem że o i ile coś pojmę, zagospodaruję kawałek przestzreni w domu na "czerwony" pokoik, to z pewnością będę, eksperymentował nie mniej niż na kompie ;)
...i co nikt się nie spotkał z takim problemem :(