Zobacz pełną wersję : Graphire4 Clasic czy Bamboo
Endriusza
03-09-2007, 00:26
Po decyzji zakupu tabletu Grapire 4 Clasic z głównym przeznaczeniem do retuszu zdjęć, zanim doszedłem do sklepu, pojawił się :-? nowy tablet Bamboo. Poradźcie całkowicie "zielonemu" w tym temacie który z tych tabletów mam kupić? Czym one tak praktycznie się różnią (pomijając kolor i kształt obudowy :-) ).
Łukasz Unterschuetz
03-09-2007, 06:30
Z tego co wiem, Bamboo jest do monitorów 16:9 i jak takiego nie masz, to będzie np rysował lekko spłaszczone kółka (info z Digartu, koleś obrysowywał płytę CD)
O, widzę, że pojawił się wątek, który dosłownie przedwczoraj sam chciałem założyć. Mam dokładnie ten sam dylemat "Bamboo vs. Graphire". Doświadczenia z tabletami nie mam żadnego, wszystko, co do tej pory wiem, to informacje z CB.
Obecnie nie mam monitora panoramicznego, choć nie wykluczam, że kiedyś taki nabędę. Pytanie, czy to zaburzenie proporcji ma jakiekolwiek znaczenie w retuszu zdjęć?
Póki co, dla mnie wadą Bamboo jest to, że, jak gdzieś przeczytałem, sterowniki Wacoma dostępne w Linux Ubuntu nie obsługują tego modelu :( A może forumowi linuksowcy już sobie z tym poradzili?
Używałem Graphire4 Classic i muszę go polecić. Wogóle jak go zamawiałem to takie troche przerażenie bo na zdjęciach jest ta rameczka, która zakrywa dużą część powierzchni użytkowej tabletu. Ale po ściągnięciu fajny, i dla mnie wystarczająco duży.
Myślałem jeszcze nad innymi firmami, ale przekonałem się, że Wacom to jedyny słuszny wybór, za jakość trzeba zapłacić.
Shutterway.pl
03-09-2007, 10:34
Wacom Graphire 4 - posiadam taki i naprawde moge go polecic! Solidnie wykonany a musze przyznac ze mam tendencje do psucia:D codziennie latam z nim w torbie od notebooka (na plenery zamiast myszki) i swoje przeszedl...dziala :D chyba ze wolisz rysować na kompie...to powiem tobie ze wtedy przydaje sie A4 minimum ... ale do zdjec A6 bez problemu wystarczajacy jest
P.S. oczywiscie wystarczajacy dla mnie...sa rózne potrzeby ludzi:D