Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uszkodony spust migawki "wcisniety"

Przemek Białek
02-09-2007, 21:27
wczoraj na weselu zauwazylem ze spust migawki wydaje dzwiek jak w plastikowym aparaciku :)

stalo sie mianowicie cos takiego jakby tak podkladka , albo cos innego tam jest pod spodem sie spula jest taki pusty i glosny dzwiek, dodatkowo po zorbieniu fotki musze "poglaskac przycisk" palcem , w i nnym razie blokuje mi wszystkie przyciski tak jakby spust byl wcisiniety do polowy, jak narazie moge robic fotki i nic sie nie dzieje, ale moze ktos juz to mial i odpowie czy warto wysylac do serwisu i ile moze kosztowac...

Vitez
02-09-2007, 22:26
U mnie wymiana spustu w gripie to bylo ok 120zl, w body moze byc troszke wiecej bo wiecej rozkrecania.

Przemek Białek
02-09-2007, 22:55
U mnie wymiana spustu w gripie to bylo ok 120zl, w body moze byc troszke wiecej bo wiecej rozkrecania.

tez miales ten sam przypadek?

i przedewszystkim odchodza ci koszty transportu:)

woyakus
02-09-2007, 23:10
ja ostatnio, a mianowicie wczoraj zauwazylem ze w moje 20d tez spuscik w body sie powoli zacina i czasem nie chce zrobic fotki a w ta sobote robie wesele :( i modle sie zeby wytrzymal :) ale zadnego dzwieku nie wydaje. Przerazilem sie i dodatkowo w koncu po jakims czasie spedzilem 1,5 godz na gruntownym czyszczeniu mojego zestawu w mini "profesjonalnym" serwisie :) tzn. spirytusik, waciki, ircha, sprezone powietrze poszlo w ruch :) oczywiscie matrycy nie ruszlame bo sie dygam :) i jak wroce z wakacji to wszystko leci na ul. Ż :) to czyszcznia,sprawdzenia itp. Canon 20d kochane body ale nieudane jak dla mnie :)

Vitez
03-09-2007, 00:59
tez miales ten sam przypadek?

Nie do konca. Spust w gripie czasem nie stykal po prostu. Wymienili calosc spustu.

sandr
03-09-2007, 09:27
ja ostatnio, a mianowicie wczoraj zauwazylem ze w moje 20d tez spuscik w body sie powoli zacina i czasem nie chce zrobic fotki [...]

Hmm, też kiedyś przerabiałem takie objawy. Na szczęście okazało się, że przyczyna była prozaiczna - naciskany (nieświadomie) przycisk podglądu GO nie pozwalał na wyzwolenie migawki (szczególnie łatwo o to podczas pracy z 17-40L mającym dość wąski i sytuowany blisko korpusu pierścień ogniskowych)...

piszczal
03-09-2007, 10:48
w mojej 350 coraz ciężej jest wyzwolić migawkę, pierwsza pozycja AF jest ok, ale późniejsze wciśnięcie wymaga znacznie większego nacisku niż dawniej
Jak czytałem, problem jest znany, po pewnym czasie należy wymienić te blaszki lub je przeczyścić i podgiąć pod przyciskiem spustu.
Czy ktoś rozkręcał 350D? :-)

Przemek Białek
03-09-2007, 12:00
w mojej 350 coraz ciężej jest wyzwolić migawkę, pierwsza pozycja AF jest ok, ale późniejsze wciśnięcie wymaga znacznie większego nacisku niż dawniej
Jak czytałem, problem jest znany, po pewnym czasie należy wymienić te blaszki lub je przeczyścić i podgiąć pod przyciskiem spustu.
Czy ktoś rozkręcał 350D? :-)

to widocznie po ty 35000 klapniec sie blaszki powyginaly:(
ale ktos moze wiedziec ile by naprawa stala?

asdfasfd
03-09-2007, 19:51
U canona wymienią ci cały spust a wystarczy wymienić blaszkę albo ją odgiąć lub podmienić na coś innego. Kiedyś widziałem tutorial jak to zrobić, ale raczej nie mam jak go teraz znaleźć. Chociaż spróbuję - może się uda. Jeżeli nie chcesz sam się za to brać to i tak się nie przyda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To co udało mi się znaleźć - raczej mało przydatne:

http://www.sportphotocollections.com/Canon/pages/indexpag.html

http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/20D_Shutter_Release.pdf

http://www.pbase.com/gmr2048/20d-dissection&page=all

zonk
20-02-2011, 10:27
witm!
W moim 40D też spust migawki się zacina. Działo się tak już od jakiegoś czasu, ale dość rzadko (raz na kilkaset zdjęć). Od wczoraj spust zacina się praktycznie na każdym zdjęciu. Zacinanie to polega na tym, że wciskam spust do połowy -ustawia ostrość- a jak już chcę docisnąć do końca to nie robi zdjęcia w tym momencia tylko jakieś 2 sekundy później.
Co to może być i ile będzie kosztowało ;-)

mateuszkaratysz
20-02-2011, 11:46
to widocznie po ty 35000 klapniec sie blaszki powyginaly:(
ale ktos moze wiedziec ile by naprawa stala?

Na pewno mniej niż zarobek ze ślubu....jeżeli myślisz o fotografii profesjonalnie to powinieneś to naprawić, obsługa zleceń uszkodzonym sprzętem nie jest dewizą profesjonalistów...

Dostałeś odpowiedź, że 120zł w gripie, łatwo się domyślić, że w body może kosztować między 150-200.
Nie ma przeszkód żeby zadzwonić do serwisu i zapytać.

vinietu
20-02-2011, 12:15
zonk,
Normalnie, masz wypracowany ten element, plus usyfione styki, w 40D był tu kolega który wymieniał trzykrotnie spust w dość krótkim odstępie .
Żytnia ok.200 pln, chyba ,że szukasz metod alternatywnych i masz zdolności, to wtedy np.dłubanka (http://www.youtube.com/watch?gl=PL&feature=related&hl=pl&v=CAWGScQeC5g)

siudym
20-02-2011, 14:39
albo stary analog np. uszkodziny z ok spustem. Ja swoj dobity w 20D podmienilem na idealnie smigajacy z EOS 500. Srodek spostu czyli te blaszki sa identyczne. Wymiana bardzo prosta.

No ale jak ktos foci weseliska to czy jest sens bawc sie samemu??

Kolekcjoner
20-02-2011, 15:34
Na pewno mniej niż zarobek ze ślubu....jeżeli myślisz o fotografii profesjonalnie to powinieneś to naprawić, obsługa zleceń uszkodzonym sprzętem nie jest dewizą profesjonalistów...

Dostałeś odpowiedź, że 120zł w gripie, łatwo się domyślić, że w body może kosztować między 150-200.
Nie ma przeszkód żeby zadzwonić do serwisu i zapytać.

A zwróciłeś uwagę kiedy to kolega pisał :wink::cool:?

PiotrWro
20-02-2011, 17:32
Witam, wyczyściłem matrycę, lustro i matówkę; wymieniłem spust migawki; określiłem ilość klapnięć migawki - cena brutto w serwisie ul.Żytnia 172,20 zł
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.... w 20D...

mateuszkaratysz
20-02-2011, 19:48
jak widać we wpisie powyżej ceny od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły a rozsądnych porad nigdy dość ;D

zonk
21-02-2011, 00:39
zonk,
Normalnie, masz wypracowany ten element, plus usyfione styki, w 40D był tu kolega który wymieniał trzykrotnie spust w dość krótkim odstępie .
Żytnia ok.200 pln, chyba ,że szukasz metod alternatywnych i masz zdolności, to wtedy np.dłubanka (http://www.youtube.com/watch?gl=PL&feature=related&hl=pl&v=CAWGScQeC5g)

Dzięki za film, chyba się skuszę bo nie mam nic do stracenia ;-)

mxw
23-02-2011, 22:58
orientacyjnie wymiana kosztuje około 270 pln
zgadza się.

niemniej jednak mi już kilka razy wymieniali spust prawie za darmo - za 10 zł - czyli prawie po kosztach części (6 zł nowy oryginalny włącznik spustu) przy okazji innych napraw body, np. w trakcie wymiany migawki. po prostu najwięcej kosztuje rozebranie aparatu, sama wymiana spustu to pikuś :wink: