Zobacz pełną wersję : fotografowanie krajobrazów
Witam wszystkich!
Wybieram się na wycieczkę na Wyspy Kanaryjskie. Chciałbym uwiecznić tę wyprawę moim nowym aparatem Canon 350D z "kitowym" obiektywem. Czy warto jeszcze zaopatrzyć się dodatkowo w jakieś inne "gadżety" jak np. tulipan czy filtry, aby uwiecznić piękne widoki:?:
ludzie mówią ze warto zabrac polar do widoczkow bo ładniejsze chmurki od tego są.. ale ja nie wiem czy na kanarach bywaja chmurki....
;)
woda tez jest ładniejsza od polarkow...
Witam wszystkich!
Wybieram się na wycieczkę na Wyspy Kanaryjskie. Chciałbym uwiecznić tę wyprawę moim nowym aparatem Canon 350D z "kitowym" obiektywem. Czy warto jeszcze zaopatrzyć się dodatkowo w jakieś inne "gadżety" jak np. tulipan czy filtry, aby uwiecznić piękne widoki:?:
tulipan to nie jest osłona do kita i inne "gadżety" to mogą się przydać:)
Robson01
02-09-2007, 20:01
Moim zdaniem osłona przeciwsłoneczna jest bardzo przydatna i nie jest to żaden gadżet, podobnie jak filtr polaryzacyjny - szczególnie do szerokiego kąta.
Tomasz1972
02-09-2007, 20:05
Moim zdaniem osłona przeciwsłoneczna jest bardzo przydatna i nie jest to żaden gadżet...
Ale nie tulipan do obiektywu który kręci mordką ;)
dokładnie to miałem na myśli, a dół kita to tez trudno uznać za szeroki kąt
Robson01
02-09-2007, 20:08
Nawet nie wiem czy występuje osłona w kształcie "tulipana" do kita, chodziło mi o osłonę jako taką.
o dedykowanej canonowskiej to nie uświadczysz
ale inne są i tulipany...
ale to bezsens..
a z innych gadzetów to druga bateri acoś do zgrywania zdjęć itp...
zbyszekjan
02-09-2007, 20:14
Kit źle foci pod światło jest wrażliwy na odblaski więc osłona przeciwsłoneczna ( tylko nie tulipan - kit kręci mordką ) będzie przydatna. Filtr polaryzacyjny uwydatni kolory zlikwiduje odbicia światła w wodzie itp . Także takie "gadżety" mogą być przydatne. I ewentualnie drugi akumulatorek i karta CF.
P.S.
Choć ustawienie polara też jest kłoptliwe z uwagi na zoomowanie kita
o dedykowanej canonowskiej to nie uświadczysz
oj, coś kolega słabo szukał na allegro jest kilka zamienników i kilka oryginałów
Olszewski
02-09-2007, 20:47
Jeśli nie chcesz się rozczarować to kup 17-40/4.0 L + Hoya Super HMC 77mm (obiektyw ma w zestawie osłonę przeciwsłoneczną typu tulipan), naprawdę nie pożałujesz tego :)
Wiem, że powiesz że to na taki wydatek się nie nastawiałeś, ale uwierz, nie pożałujesz. :)
Dziękuję, za podpowiedzi. Za waszymi radami zakupię filtr polaryzacyjny i osłonę.
A czy taka osłona byłaby dobra?
http://cgi.ebay.co.uk/58-mm-58mm-3-Stage-Lens-Hood-for-Canon-Nikon-Sigma-Sony_W0QQitemZ250159830205QQihZ015QQcategoryZ78999 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Olszewski
02-09-2007, 20:54
Wydaje mi się że jej szerokość jest za duża. Winietowałaby na 18mm :)
Anna12_03
03-09-2007, 09:42
Mam pytanie na jakiej przyslonie najlepiej robić zdjęcia gdy ma się ladny widok przed sobą.
Wydaje mi się że powinno się robić okolo na 11-22 żęby mieć jak największą GO.
Jak to się ma do ostrości jeśli patrząc na wykresy to rozdzielczość spada i to dość sporo z domykaniem przyslony, gdzie najlepsza ostrość przy obiektywie 28mm jest przy przyslonie 5,6 .
Czy możecie mi cosik na ten temat napisać i jak wy się bawicie w ustwianie przyslony w krajobrazie.
MacGyver
03-09-2007, 09:58
f/8 do f/11, w zależności od tego jak bardzo oddalony od obiektywu jest pierwszy plan. Domykanie bardziej nie ma żadnego uzasadnienia, w obiektywach szerokokątnych przy f/11 ostrość jest już mniej więcej od 1 m do nieskończoności.
Jeśli nie chcesz się rozczarować to kup 17-40/4.0 L (obiektyw ma w zestawie osłonę przeciwsłoneczną typu tulipan), ....
... która jest o kant d..py potłuc przy użyciu tego obiektywu z aparatem APS-C.
http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
jedrucha
03-09-2007, 12:20
Oprócz filtra polaryzacyjnego i osłony poleciłbym jeszcze filtr połówkowy szary
(przydatny gdy niebo zbyt jasne)
Olszewski
03-09-2007, 12:30
Odnośnie samego fotografowania krajobrazu to polecam artykuł Macieja Duszczyńskiego dla gazet CHIP.
http://olszewski90.w.interia.pl/Fotografowanie_Krajobrazu.pdf (jeśli to możliwe to prosiłbym moderatorów o umieszczenie go na serwerze, ponieważ z czasem będę zmuszony skasować PDF'a z serwera)
Anna12_03
03-09-2007, 13:11
f/8 do f/11, w zależności od tego jak bardzo oddalony od obiektywu jest pierwszy plan. Domykanie bardziej nie ma żadnego uzasadnienia, w obiektywach szerokokątnych przy f/11 ostrość jest już mniej więcej od 1 m do nieskończoności.
Rozumię że najlepsze efekty krajobrazu uzyskuje się na przyslonach 8-11 ?
A czy ostrość nie spada wraz z domykaniem przyslony?
Jesteś w Bukowinie przed sobą masz panorame Tatr można dać 5,6 czy raczej wyższą ?
Pozdrawiam
Olszewski
03-09-2007, 13:15
Raczej wyższą. Im mniejsza głębia tym gorzej. Dlatego lepiej robić na 8-11 bo większa głębia jest wtedy i obraz jest bardziej ostry :)
MacGyver
03-09-2007, 13:23
Jeśli fotografujesz Tary z Bukowiny to w kadrze będziesz mieć najprawdopodobniej kawałek łąk za drogą i ja bym to robił na f/8. Jeśli podniesiesz obiektyw do góry, łapiąc więcej nieba jako pierwszy plan zostanie Ci las, który jest dość daleko i wówczas f/5.6 wystarczy w zupełności. Tyle że spadek ostrości przy f/8 da się w ogóle zaobserwować w obiektywach o jasności f/1.4 - 1.8, bo już 28/2.8 będzie na takiej przesłonie ostry jak brzytwa.
Cóż, na szczęście ostrość w przypadku krajobrazów ma drugorzędne znaczenie i jest łatwa do "opanowania", więc nie należy się tym tematem specjalnie przejmować...
poleciłbym jeszcze filtr połówkowy szary
(przydatny gdy niebo zbyt jasne)
do kita?? to chyba średni pomysł zważywszy na "kręcenie mordką"
piszczal
03-09-2007, 17:30
Dziękuję, za podpowiedzi. Za waszymi radami zakupię filtr polaryzacyjny i osłonę.
nie kupuj polara na 58mm, będzie ci potem szkoda jak kupisz większe szkło.
Proponuje od razu kupić 77mm i redukcje.
77 będzie jak znalazł do 17-40L bo sądzę że na tym i tak skończysz
pozdrawiam
MacGyver
03-09-2007, 17:40
do kita?? to chyba średni pomysł zważywszy na "kręcenie mordką"
Ja sobie jakoś radziłem :-)
do kita?? to chyba średni pomysł zważywszy na "kręcenie mordką"Bez przesady! To może jest pewne utrudnienie, ale nie jakieś wielkie. Najpierw ostrzysz a potem tylko poprawiasz połówkę. A jak to jest Cokin (a myślę, że inna połówka nie ma sensu), to akurat takie poprawienie to już jest najmniejszy problem. Żeby nie było, to sam tak właśnie robię, bo kit jest moim jedynym szerokim obiektywem. I myślę, że nie ma co się na siłę napinać na L-ki. Krajobrazy robi się przy dużych przysłonach a przy f/8 kit jest zupełnie dobrym szkiełkiem.
BTW - polara też przecież trzeba po wyostrzeniu obrócić.
nie kupuj polara na 58mm, będzie ci potem szkoda jak kupisz większe szkło.
Proponuje od razu kupić 77mm i redukcje.
Bardzo dobra rada.
77 będzie jak znalazł do 17-40L bo sądzę że na tym i tak skończysz
W krajobrazach akurat przewaga 17-40L nad kitem jest żadna. Chyba, że na FF ;)
Za to "szersze" obiektywy (C 10-22, T 12-24, S 10-20) tyż mają 77mm.
jedrucha
03-09-2007, 23:21
Jeszcze moglbys przemyslec zakup statywu - też bardzo
przydatna rzecz do krajobrazów (w szczególności gdy będziesz
chciał mieć dużą głębię ostrości). Ale to już wydatek rzędu
200-300 zł (porządny statyw). W sumie to zawsze można znaleźć
coś co by "się przydało" :)
Statyw już kupiłem :)
Jeżeli chodzi o inne obiektywy to na razie się wstrzymam, gdyż jestem początkujący :oops: i nie wiem co bardziej chciałbym fotografować w przyszłości - krajobrazy czy portrety. Na razie "pouczę" się na "kitowym" obiektywie.
Zastanawiam się też nad tym filtrem połowkowym szarym. Na mazurach robiąc zdjęcia nie potrafiłem zapanować nad ekspozycją, gdyż albo niebo było za jasne (praktycznie białe a nie błękitne) albo zbyt ciemne. Myślę, że w takiej sytuacji taki filtr połówkowy może zdałby egzamin nawet w "kicie".
Zastanawiam się też nad tym filtrem połowkowym szarym. Na mazurach robiąc zdjęcia nie potrafiłem zapanować nad ekspozycją, gdyż albo niebo było za jasne (praktycznie białe a nie błękitne) albo zbyt ciemne. Myślę, że w takiej sytuacji taki filtr połówkowy może zdałby egzamin nawet w "kicie".
Bardzo rozsądnie. Jednak jeśli chodzi o połówki, to, tak, jak pisałem wyżej kup coś w systemie Cokin P. Pierścienie i holdery mogą być nieoryginalne i kosztują grosze. Filtr też mam jakąś podróbę i dramatycznego spadku jakości nie widzę.
... Pierścienie i holdery mogą być nieoryginalne i kosztują grosze...
Czytałem na tym forum opinie nt. nieoryginalnych holderów - podobno szybko pojawiają sie luzy i holder się strasznie kręci.
Ja kupiłem oryginał pierścień 77mm + holder (Allegro) - 65PLN tak, ze nie jest to jakaś straszna cena.