Zobacz pełną wersję : Jak długo żyją Elki ??
paweleverest
01-09-2007, 22:17
Witam !
Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone :). Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??:)
Pozdrawiam
Vresviik
01-09-2007, 22:27
20 letnie "L"ki miałem i działają bez usterek do dzisiaj.Obecnie moim ulubionym jest 28-80 z 89 roku,zadnych problemów nie mam z nim
Ja zaryzykowalem i kupilem, z mniej zaufanego zrodla, 20-35L. Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).
Sprawuje sie niezawodnie - nie mam zadnych zastrzezen. Oczywiscie widac te parenascie lat uzywanie - chocby po wyslizganym od rak pierscieniu zooma - ale na jakosc optyczna i mechaniczna to nie rzutuje. Czuc jakosc i solidnosc wykonania.
16 lat w tym systemie to nienajgorszy wynik, kiedy najstarsze L-ki EF maja po 19-20 lat.
Starsze sa New FD - z przelomu '70 i '80, ale z tym systemem do czynienia nie mialem. Ale mysle, ze paru kolegow na temat New FD sie moze wypowiedziec.
pzdrw
Kolekcjoner
01-09-2007, 23:47
Witam !
Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone :). Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??:)
Pozdrawiam
Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
towersivy
02-09-2007, 08:17
Znajomy leśnik posiada 500mm f/4.5L, kupione bodajże w 1992 roku więc dzisiaj ma 15 lat, szkiełko nie dość że wygląda jak nowe to jeszcze chodzi rewelacyjnie. W L płaci się właśnie za taki staż pracy.....15 lat chodzenia po bagnach, chaszczach itp to dla mnie sporo :smile:
paweleverest
02-09-2007, 15:23
Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
Tyle ze to szkło 40 letnie jest manualne czyli przy rozsądnym użytkowaniu - niezniszczalne ( no chyba że przesłona strzeli ) a w 300 jest AF (znając życie pewnie jeszcze wersja już nie produkowana ) i jak on strzeli to tak jakby obiektyw stracił 60% swojej wartości ( bo naprawic go bedzie ciężko)
Tomasz Golinski
02-09-2007, 16:04
Bracia Kłosowscy zajeździli jedną 500/4 na śmierć. I chyba zajęło im to mniej niż 15 lat.
Adam Kasprzak
02-09-2007, 17:26
kto to: Bracia Kłosowscy? http://www.naturaklosowscy.com.pl nie chodzi, więc się tu pytam :)
J Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).
a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?
a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?
Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.
Tutaj jak to robic. (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx)
http://klosowscy.pl ?
Czy oni na swojej stronie nie mają żadnych fotografii fauny, czy to ja poprostu nie umiem znaleźć ?
Tomasz Golinski
05-09-2007, 23:25
No trochę dziwna ta strona, jak na fotografów specjalizujących się w ptakach :)
Mam 80-200/2,8 - pełnoletni, znaczy 18 lat mu stuknęło w tym roku, spisuje się bez zarzutu
Kolekcjoner
06-09-2007, 00:04
Moja 300-tka ma kod G czyli 1992 - 15 lat. I działa bez zarzutu mimo, że z wyglądu jest troszke dojechana :D.
Szkła są na pewno długowieczne z tym że pojawia się jedno ale....
Co w przypadku gdy np AF odmówi posłuszeństwa. Ostatnio dowiadywałem się na Żytniej za ile naprawią / wymienią AF w około 16 letnim 70-210 f/3.5-4.5. Dostałem niezbyt optymistyczna odpowiedz: "szkła nie możemy naprawić w związku z tym, że części do w/w obiektywu są już nieprodukowane". Fakt nie jest to Lka i możliwe ze do nich części są dostępne i 50 ;-) lat po wyprodukowaniu.
Nie twierdzę, że nie warto kupować kilkunastoletnich obiektywów, ale jak każda rzecz z dłuższym "przebiegiem" obarczona jest większym ryzykiem.
Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.
Tutaj jak to robic. (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx)
DZIEX ZIOM!
moje szklo ma 16 lat!!! wow
mariusz11
07-09-2007, 17:04
Bracia Kłosowscy zajeździli jedną 500/4 na śmierć. I chyba zajęło im to mniej niż 15 lat.
bracia jeździli nią bardzo intensywnie, chyba tym zarabiaja na zycie
paweleverest
08-09-2007, 16:30
Szkła są na pewno długowieczne z tym że pojawia się jedno ale....
Co w przypadku gdy np AF odmówi posłuszeństwa. Ostatnio dowiadywałem się na Żytniej za ile naprawią / wymienią AF w około 16 letnim 70-210 f/3.5-4.5. Dostałem niezbyt optymistyczna odpowiedz: "szkła nie możemy naprawić w związku z tym, że części do w/w obiektywu są już nieprodukowane". Fakt nie jest to Lka i możliwe ze do nich części są dostępne i 50 ;-) lat po wyprodukowaniu.
Nie twierdzę, że nie warto kupować kilkunastoletnich obiektywów, ale jak każda rzecz z dłuższym "przebiegiem" obarczona jest większym ryzykiem.
Szkła żyją dotąd dokąd ich sie nie potłucze albo nie porysuje w jakiś perfidny sposób - to zrozumiałe . Przyczyny śmierci (szczególnie w teleobiektywach ) której najbardziej można sie obawiać to awaria AF ( wiadomo bez AF też sie kiedyś robiło ale jak dla mnie takie szkło jest bezużyteczne ) . AF można naprawić w serwisie ale pojawia sie następne pytanie poruszone przez przedmówce - jak długo po zaprzestaniu produkcji danego modelu w serwisach canona bedzie można dostac do niego częśći ( mówimy o ELKACH ) ??
L-ki to wytrzymalae bestie,mialem 400/2.8 L ktora miala juz mature za soba i wiem ze dalej niezle sobie radzi,problem zaczyna sie gdy cos sie trafi...naprawa starszych szkiel to ogromny problem i wielkie koszty dlatego sporo osob rezygnuje z starszych wersji choc moim zdaniem czesto duzoo lepszych otycznie.