Zobacz pełną wersję : 40D+17-85 czy 30D+24-105L
taki dylemat, szarpnąć sie na 40-stke i pozostac przy swojej (nie imponującej:cry: ) szklarni, czy może kupić 30D i po sprzedaniu 17-85 dołożyc do pierwszej eL-ki, wymyśliłem sobie 24-105 (brałem też pod uwagę 17-40L ale chyba za krótko)
40D+24-105L ;)
Na pewno nie 40D+17-85
Quadrifoglio
01-09-2007, 16:50
Postawiłeś pytanie ale nie wyjaśniłeś co tobą kieruje, jakie masz w tej kwestii potrzeby.
Postawiłeś pytanie ale nie wyjaśniłeś co tobą kieruje, jakie masz w tej kwestii potrzeby.
potrzeby...?? lepsze foty:-) a tak poważnie szukam lepszego-uniwersalnego szkła (jeśli coś takiego istnieje)
niż moje 17-85 a zmiana puszki...chęc "awansu" do ligii dwucufrowych body:-)
zbyszekjan
01-09-2007, 17:09
za sergi
pozdrawiam
Tylko pamiętaj że jak sprzedasz 17-85 to na krótkim końcu będziesz miał w cropie 38mm a to trochę wąsko jest IMO.
asdfasfd
01-09-2007, 17:29
40d + 17-85
Kolekcjoner
01-09-2007, 19:53
potrzeby...?? lepsze foty:-) a tak poważnie szukam lepszego-uniwersalnego szkła (jeśli coś takiego istnieje)
niż moje 17-85 a zmiana puszki...chęc "awansu" do ligii dwucufrowych body:-)
No to jak potrzebujesz lepszego szkła i chcesz zmienić aparat. To bym wziął 30-tkę. Teraz można ją wyrwać poniżej 3 kzł i lepsze szkło, a nie odwrotnie. Tyle że 24-105 na cropie bywa za wąsko.
wez 40d plus 17-40 wyjdzie mniej wiecej tyle samo co 30d i 24-105 a bedziesz mial - elke ,szeroki kąt i nieco zabawy po zakupie FF ;)
a 24-105 to nie ela?
może i ela ale bez szerokiego kata na cropie i funa na FF ;)
Bogdan Kurys
01-09-2007, 20:18
Z tego co piszesz to 17-85 masz. Jak uda Ci się go sprzedać za 1000 będzie dobrze, różnica między 30D a 40D to jakieś 1000-1200zł (foto-raj 40d 4399), więc "masz" 2200, więc braknie Ci na 17-40, nie mówiąc o 24-105. Dlatego ja postawiłbym na 40d i mozolnie zbierał na jakieś L, a jak będzie Ci brakować 1000, to sprzedaj 17-85 :).
taki dylemat, szarpnąć sie na 40-stke i pozostac przy swojej (nie imponującej:cry: ) szklarni, czy może kupić 30D i po sprzedaniu 17-85 dołożyc do pierwszej eL-ki, wymyśliłem sobie 24-105 (brałem też pod uwagę 17-40L ale chyba za krótko)
Spytam z ciekawości, czemu chcesz w ogóle zmienić korpus?
Spytam z ciekawości, czemu chcesz w ogóle zmienić korpus?
juz pisałem;) ale jeśli chcesz to oczywiście mogę napisać o ergonommi plastiku, niepewnym fokusie, szumach, braku spota itd...
Nie brałeś pod uwagę 17-55? Z pewnością bardziej uniwersalne niż 24-105, jaśniejsze i optycznie raczej nie gorsze
Nie brałeś pod uwagę 17-55? Z pewnością bardziej uniwersalne niż 24-105, jaśniejsze i optycznie raczej nie gorsze
to bardzo dobra koncepcja,brałem ją pod uwage z 30 -stką ale jestem optymistą i liczę że w przyszłym roku uda mi się kupic coś naprawdę szerokiego (jakieś 10-22) i dlatego tych 24 mm na krótkim końcu się nie boję
tylko wtedy czeka cie przepinanie obiektywow bardzo czesto, co czasami nie jest przyjemne (zalezy gdzie jestes)
w kazdym razie wkurza mnie ze te dwie lki 24-70 i 24-105 sa za waskie na cropa, po prostu za waskie, koniec ok, ale przod.....
zawsze jest wyjscie z canonem 10-22 ale to wszystko wyjdzie bardzo drogo. co do puszki , ja bym jeszcze 40tki nie bral.
Ale 17-55 nie działa na FF..także zakup ten na pewno nie będzie przyszłościowy.Zdecydowanie lepiej już zainwestowac w tamrona 17-50.
Przy takich planach rozbudowy szklarni, to ja bym zaczynał od dokupienia 10-22. Wymieniając 17-85 na 24-105 zyskujesz jakość, tracisz zakres i w sumie drepczesz w miejscu.
juz pisałem;) ale jeśli chcesz to oczywiście mogę napisać o ergonommi plastiku, niepewnym fokusie, szumach, braku spota itd...
Nie zauważyłem żebyś wcześniej o tym pisał ;)
Nie wiem jakimi dysponujesz funduszami, ale ja osobiście nie mając rozbudowanej szklarni, właśnie w nią najpierw bym zainwestował a nie w lepsze body. Sprzedałbym 17-85, i kupił 24-105 i do tego coś ultra szerokiego np. Tokine 12-24. I w takiej sytuacji, masz całkiem dobry zakres do 105 mm. Natomiast jak nie potrzebujesz niczego tak zerokiego, to: C 17-40 plus np. jakieś stałki.
A nowe body kupisz sobie w niedalekiej przyszłości, jak ceny 40D trochę spadną.
hrabia_vader
02-09-2007, 11:36
Ale 17-55 nie działa na FF..także zakup ten na pewno nie będzie przyszłościowy.Zdecydowanie lepiej już zainwestowac w tamrona 17-50.
A co mu po tym Tamronie na FF jak on też obejmuje tylko cropa? Chyba, że myślałeś o Tamronie 17-35.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Patrząc na całą dyskusję sądzę, że najlepszym rozwiązaniem będzie juz zaproponowany EF 24-70. Skoro myślisz o pełnej klacie, to jest to chyba jedyne szkło w tym zakresie jakie warto kupić. Jeśli będziesz na cropie potrzebował szerokiego to proponuję Tamrona 17-35, który daje radę na FF i jednocześnie jest dość tani (używka poniżej 1000 PLN).
przyszlosciowe przyszlosciowe......nie kazdy potrzebuje 5D, na pewno wielu z amatorow marzy o pelnej klatce, tylko pytanie co ten aparat amatorowi da. jego koszt na amatora jest kosmiczny, zwlaszcza w polsce. jak 17-55 jest ef-s to przeciez zawsze mozna go po jakims czasie sprzedac jesli juz po 5 miesiacach glodowki dostanie sie tego upragnionego 5D, jak dla mnie - jesli pelna klatka jest tylko w sferach marzen - nie ma sensu zbierac szklarni i jechac na gorszych dla cropa obiektywach tylko dlatego ze ma sie takie marzenie:)
dokładnie tak jak pisze banan, 5D nie jest celem mojego życia, poprostu chce mieć frajde z focenia, a mysle że lepszy sprzęt może mi tylko w tym pomóc(pomijam tu moje umiejętności czyt. raczej ich brak) a rozwijał go będe w miare mozliwości finansowych
tombas, moja rada: na twoje focenie i rozwijanie umiejetnosci 17-85 bedzie naprawde swietny, nie pozalujesz. 30D/40D pozwoli ci ta pasje rozwinac bo na dwu cyfrowych canonach foci sie duzo przyjemniej jak na 350/400 :)
trampek9
02-09-2007, 13:46
Odpowiem ci nieco przewrotnie: rozważ 20D zamiast 30D (chyba że potrzebujesz SPOT).
dla niektorych lcd 1.8 to koszmar i to przeslania inne zalety 20D:)
Ja ostatnio kupielm 20tke za 390 funtow z przebiegiem 2tys fotek, 1,5 roczna:)
Rozumiem, że część swoich rozważań opierasz o ceny...
Jak ustaliłeś ile kosztuje 40D? Ja kurcze szukałem, ale oficjalnie o cenie w Polsce trochę cicho...
Moim zdaniem nie ma koniecznosci zmieniać obiektywu, bo jest niezły lub inaczej nie jest zły, ale jak chcesz się pobawić to kup szeroki kąt proponowana już tokina 12 - 24 lub canan 10 - 22 ew sigma, lub coś długiego 70 - 200 L 4. Bo i po co zmieniać obiektyw dla samej zmiany. Wykorzystuj to co masz a dokup coś czego ci brak!
Wymiana body to inna sprawa. I kwestia tego czy i jak bardzo się napaliłeś na zmiany jak chcesz szybko to weź 30 bo teraz moga być przystepne ceny jak chcesz poczekac to poczekaj, aż 40 będzie w użuyciu i sprawdzisz czy warto dać więcej.
Pozdrawiam
Mariusz
Jak ustaliłeś ile kosztuje 40D? Ja kurcze szukałem, ale oficjalnie o cenie w Polsce trochę cicho...
na podstawie www.ceneo.pl