Zobacz pełną wersję : Jaka ramka do kwadratowego zdjęcia? (Photoshop)
Mam dylemat estetyczny, raczej niż software'owy. Jaką dać ramkę do kwadratowego zdjęcia, żeby przywrócić je do proporcji 2:3? Więcej po bokach, i tym samym je położyć, czy może wydłużyć, dodając z góry i z dołu? Macie jakieś przemyślenia?
Ja bym zostawil kwadratowy :) To bardzo ladny, neutralny i rzadko stosowany kadr. IMHO jesli juz musisz cos zmieniac, to daj paski na gorze i dole.
Wiem, że kwadrat się broni sam :) Tyle, że muszę zdać odbitkę tegoż zdjęcia, a w mojej dziurze żaden fotograf nie wywołuje do kwadratu... a jakoś nie widzi mi się przycinanie nożyczkami :) Chociaż z drugiej strony... może warto się pomęczyć ;)
DoMiNiQuE
01-09-2007, 14:48
Dotniesz odbitke na gilotynie i bedzie cacy. Moze nawet w labie Ci obetna. Biale paski na odbitce nie beda zbyt ciekawie wygladaly.
Lubię te paski po bokach, bo jest za co trzymać, aby się palce na zdjęciu nie odbijały. Obciął bym na kwadrat, albo zrobił na polaroida, biała ramka szersza od dołu.