PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa lustrzanka Panasonic Lumix DMC-L10

Algier
31-08-2007, 09:31
Panasonic zaprezentował dziś drugą w swojej historii lustrzankę cyfrową. Lumix DMC-L10 skierowana jest do osób rozpoczynających przygodę z fotografią. Najistotniejsze cechy nowego aparatu to rozdzielczość matrycy 10,1 Mp, podgląd na żywo z trybem autofokusa, obrotowy monitor oraz system rozpoznawania twarzy i inteligentne ISO. L10 będzie sprzedawany w zestawach z obiektywem LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm F3.8-5.6 z systemem stabilizacji optycznej O.I.S.

Linki:
http://www.optyczne.pl/660-nowość-Panasonic_Lumix_DMC-L10_-_kolejna_lustrzanka_Systemu_4_3.html

http://fotopolis.pl/index.php?n=6305

To teraz czekamy na obrotowy wyświetlacz w następnych lustrach Canona :D

akustyk
31-08-2007, 09:39
w kolejnych trabantach tez sie to pojawi.

w 4/3 czy tam 5/7 nie bardzo byl wybor. przy tuneliku robiacym za celownik koniec koncow musialo dosc do masowego wprowadzenia podgladu na telewizorku. uzytkownicy tego systemu tez przeciez chca widziec co fotografuja :)

celownik optyczny pewnie zostanie, bo robienie zdjec w trybie zombie jest troche malo "cyniarskie" ;) ale live view bedzie za jakies 2 lata najpozniej w kazdej lustrzance nie-pro. a w segmencie amatoskim bezdyskusyjnie beda obracane ekraniki. i ludzie to kupia :)

sv
31-08-2007, 09:44
mam tylko nadzieję, że canonowi nie przyjdzie do głowy wprowadzić ruchomego telewizora do jedynek

McKane
31-08-2007, 10:00
mam tylko nadzieję, że canonowi nie przyjdzie do głowy wprowadzić ruchomego telewizora do jedynek

No jak nie jak tak :) Wczesniej czy pozniej to musi nastapic bo ile mozna wymyslac nowe ficzery

akustyk
31-08-2007, 10:02
ale po co ekranik uchylny w jedynkach?

jak mozna zamiast tego wywalic obraz przez wifi na laptopa? albo w super jakosci przez gigabitowy ethernet?

wrzucic w jedynki chip do UDP i voila!

arra
31-08-2007, 10:07
Ja bym zdecydowanie wolal calkiem zewnetrzny ekranik do takich celow. Komunikujacy sie poprzez np. wi-fi z body. Pomyslcie ile dalo byc sie roznych wariantow takiego rozwiazania (kasa kasa) wymyslec, lacznie z wyswietlaniem podgladu na wewnetrznej stronie okularow slonecznych ;).

Edit: wow akustyk , widze ze rozumujesz podobnie ;)

McKane
31-08-2007, 10:11
ale po co ekranik uchylny w jedynkach?

jak mozna zamiast tego wywalic obraz przez wifi na laptopa? albo w super jakosci przez gigabitowy ethernet?

wrzucic w jedynki chip do UDP i voila!

No to jak jedziemy z wyobraznia na maxa to do kazdej jedynki powinni dodawac dotykowy panel LCD 12" automatycznie przechwytujacy obraz z aparatu z ktorego mozna byloby sterowac aparatem zdalnie i jednoczesnie robilby za databank ;)

Bahrd
31-08-2007, 10:54
No to jak jedziemy z wyobraznia na maxa to do kazdej jedynki powinni dodawac dotykowy panel LCD 12" automatycznie przechwytujacy obraz z aparatu z ktorego mozna byloby sterowac aparatem zdalnie i jednoczesnie robilby za databank ;)

Ta, i takie mocowanie z drutu na kark, jak mają Ci od "harmonijek ustnych" ;)

HUD-a w okulary!

Cyborg
31-08-2007, 11:01
Przecież już to zrobili :roll:
Tylko "panel" trzeba sobie kupić osobno.

McKane
31-08-2007, 12:28
Przecież już to zrobili :roll:
Tylko "panel" trzeba sobie kupić osobno.

A z panelu mozna zmieniac ogniskowa ? :)

arra
31-08-2007, 12:56

Profi fotograf zmieniajacy ogniskowa? Ja myslalem ze tylko stalki wchodza w gre :)

akustyk
31-08-2007, 13:02
Profi fotograf zmieniajacy ogniskowa? Ja myslalem ze tylko stalki wchodza w gre :)
to tez spelnia powyzsze kryterium. tylko trzeba zmieniac ogniskowe fizycznie - lensami, nie pierscieniem :)

tylko bedzie kapke trudniej technologicznie. czy raczej drozej, bo dac to sie da (jakos przeciez testuja mocowanie w korpusach, a recznie tego przeciez Chinczycy nie robia :) )

Robson01
31-08-2007, 13:11
A myślałem że to wątek o Lumixie.
Więc może zmiana tytułu na: "Pobożne życzenia - z przymrużeniem oka" :-).

Kolekcjoner
31-08-2007, 13:39
W kwestii Lumixa to ciekawe jest dla kogo oni to lustro robią. Przy tej cenie to raczej słabo wypada na tle konkurencji. Panasonic ma specyficzne podejście do tematu.

bastek03
31-08-2007, 15:31
Ciekawe co pokaże ten obiektyw :)

LEICA D VARIO-ELMAR 14-150 mm F3.5-5.6

KMV10
31-08-2007, 15:37
W kwestii Lumixa to ciekawe jest dla kogo oni to lustro robią. Przy tej cenie to raczej słabo wypada na tle konkurencji. Panasonic ma specyficzne podejście do tematu.
Podobne pytanie z tej kategorii "po co Toyota (w partnerstwie z Panasonikiem) startuje w Formule 1" - zero sukcesow, kupa wydanych pieniedzy. Chyba cel jest głównie taki aby być w danym segmencie rynku choćby nazwą ;)

Kolekcjoner
31-08-2007, 16:26
Podobne pytanie z tej kategorii "po co Toyota (w partnerstwie z Panasonikiem) startuje w Formule 1" - zero sukcesow, kupa wydanych pieniedzy. Chyba cel jest głównie taki aby być w danym segmencie rynku choćby nazwą ;)

Różnica pomiędzy "po co", a dla kogo jest dość zasadnicza. Skoro robią to jest po co.
I jeszcze żeby nie było. Bardzo kibicuję tej firmie. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na ich produktach, a trochę tego mam.

KMV10
31-08-2007, 17:08
Różnica pomiędzy "po co", a dla kogo jest dość zasadnicza. Skoro robią to jest po co.
I jeszcze żeby nie było. Bardzo kibicuję tej firmie. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na ich produktach, a trochę tego mam.
Mam kumpla, który pracuje dla nich, ile razy go pytam czy warto kupić coś Panasonica, mocno się krzywi :mrgreen:
PS. Kiedyś to faktycznie była niezła firma, teraz te przymierza np. z Daewoo, nie służą jej...

Cyborg
31-08-2007, 17:36
Wracając do off-topa: :-)

Tak, ale tylko z tym szkłem: http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ef_35~80_4~56pz.html :mrgreen:

comatus
31-08-2007, 18:45
Szkło bajer, nie wiedziałem, że takie robią. Ale ja nowy w tym jestem :oops:

Quadrifoglio
31-08-2007, 18:57
Ciekawe ile z takich telewizorkowo trzymanych zdjęć będzie ruszonych ...

KubaZowsik
10-10-2007, 13:38
Zapraszam do obejrzenia kilku filmów na których można zobaczyć Panasonic-a L10, m.in. podgląd na żywo, obracany ekran LCD, itd.

http://www.youtube.com/ecyfrowe

Pozdrawiam, Kuba.

chomsky
11-10-2007, 01:05
Ciekawe ile z takich telewizorkowo trzymanych zdjęć będzie ruszonych ...

Niekoniecznie, wiesza sie aparat na szyi, szpanuje pasek, jednoczesnie odciagajac nieco od ciala i ma sie dodatkowa stabilizacje.
W koncu zanim wymyslono pryzmaty ( byly drogie) gapiono na matowke w kominek.
czesc.ch.