Zobacz pełną wersję : Nowa lustrzanka Panasonic Lumix DMC-L10
Panasonic zaprezentował dziś drugą w swojej historii lustrzankę cyfrową. Lumix DMC-L10 skierowana jest do osób rozpoczynających przygodę z fotografią. Najistotniejsze cechy nowego aparatu to rozdzielczość matrycy 10,1 Mp, podgląd na żywo z trybem autofokusa, obrotowy monitor oraz system rozpoznawania twarzy i inteligentne ISO. L10 będzie sprzedawany w zestawach z obiektywem LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm F3.8-5.6 z systemem stabilizacji optycznej O.I.S.
Linki:
http://www.optyczne.pl/660-nowość-Panasonic_Lumix_DMC-L10_-_kolejna_lustrzanka_Systemu_4_3.html
http://fotopolis.pl/index.php?n=6305
To teraz czekamy na obrotowy wyświetlacz w następnych lustrach Canona :D
w kolejnych trabantach tez sie to pojawi.
w 4/3 czy tam 5/7 nie bardzo byl wybor. przy tuneliku robiacym za celownik koniec koncow musialo dosc do masowego wprowadzenia podgladu na telewizorku. uzytkownicy tego systemu tez przeciez chca widziec co fotografuja :)
celownik optyczny pewnie zostanie, bo robienie zdjec w trybie zombie jest troche malo "cyniarskie" ;) ale live view bedzie za jakies 2 lata najpozniej w kazdej lustrzance nie-pro. a w segmencie amatoskim bezdyskusyjnie beda obracane ekraniki. i ludzie to kupia :)
mam tylko nadzieję, że canonowi nie przyjdzie do głowy wprowadzić ruchomego telewizora do jedynek
mam tylko nadzieję, że canonowi nie przyjdzie do głowy wprowadzić ruchomego telewizora do jedynek
No jak nie jak tak :) Wczesniej czy pozniej to musi nastapic bo ile mozna wymyslac nowe ficzery
ale po co ekranik uchylny w jedynkach?
jak mozna zamiast tego wywalic obraz przez wifi na laptopa? albo w super jakosci przez gigabitowy ethernet?
wrzucic w jedynki chip do UDP i voila!
Ja bym zdecydowanie wolal calkiem zewnetrzny ekranik do takich celow. Komunikujacy sie poprzez np. wi-fi z body. Pomyslcie ile dalo byc sie roznych wariantow takiego rozwiazania (kasa kasa) wymyslec, lacznie z wyswietlaniem podgladu na wewnetrznej stronie okularow slonecznych ;).
Edit: wow akustyk , widze ze rozumujesz podobnie ;)
ale po co ekranik uchylny w jedynkach?
jak mozna zamiast tego wywalic obraz przez wifi na laptopa? albo w super jakosci przez gigabitowy ethernet?
wrzucic w jedynki chip do UDP i voila!
No to jak jedziemy z wyobraznia na maxa to do kazdej jedynki powinni dodawac dotykowy panel LCD 12" automatycznie przechwytujacy obraz z aparatu z ktorego mozna byloby sterowac aparatem zdalnie i jednoczesnie robilby za databank ;)
No to jak jedziemy z wyobraznia na maxa to do kazdej jedynki powinni dodawac dotykowy panel LCD 12" automatycznie przechwytujacy obraz z aparatu z ktorego mozna byloby sterowac aparatem zdalnie i jednoczesnie robilby za databank ;)
Ta, i takie mocowanie z drutu na kark, jak mają Ci od "harmonijek ustnych" ;)
HUD-a w okulary!
Przecież już to zrobili :roll:
Tylko "panel" trzeba sobie kupić osobno.
Przecież już to zrobili :roll:
Tylko "panel" trzeba sobie kupić osobno.
A z panelu mozna zmieniac ogniskowa ? :)
Profi fotograf zmieniajacy ogniskowa? Ja myslalem ze tylko stalki wchodza w gre :)
Profi fotograf zmieniajacy ogniskowa? Ja myslalem ze tylko stalki wchodza w gre :)
to tez spelnia powyzsze kryterium. tylko trzeba zmieniac ogniskowe fizycznie - lensami, nie pierscieniem :)
tylko bedzie kapke trudniej technologicznie. czy raczej drozej, bo dac to sie da (jakos przeciez testuja mocowanie w korpusach, a recznie tego przeciez Chinczycy nie robia :) )
Robson01
31-08-2007, 13:11
A myślałem że to wątek o Lumixie.
Więc może zmiana tytułu na: "Pobożne życzenia - z przymrużeniem oka" :-).
Kolekcjoner
31-08-2007, 13:39
W kwestii Lumixa to ciekawe jest dla kogo oni to lustro robią. Przy tej cenie to raczej słabo wypada na tle konkurencji. Panasonic ma specyficzne podejście do tematu.
bastek03
31-08-2007, 15:31
Ciekawe co pokaże ten obiektyw :)
LEICA D VARIO-ELMAR 14-150 mm F3.5-5.6
W kwestii Lumixa to ciekawe jest dla kogo oni to lustro robią. Przy tej cenie to raczej słabo wypada na tle konkurencji. Panasonic ma specyficzne podejście do tematu.
Podobne pytanie z tej kategorii "po co Toyota (w partnerstwie z Panasonikiem) startuje w Formule 1" - zero sukcesow, kupa wydanych pieniedzy. Chyba cel jest głównie taki aby być w danym segmencie rynku choćby nazwą ;)
Kolekcjoner
31-08-2007, 16:26
Podobne pytanie z tej kategorii "po co Toyota (w partnerstwie z Panasonikiem) startuje w Formule 1" - zero sukcesow, kupa wydanych pieniedzy. Chyba cel jest głównie taki aby być w danym segmencie rynku choćby nazwą ;)
Różnica pomiędzy "po co", a dla kogo jest dość zasadnicza. Skoro robią to jest po co.
I jeszcze żeby nie było. Bardzo kibicuję tej firmie. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na ich produktach, a trochę tego mam.
Różnica pomiędzy "po co", a dla kogo jest dość zasadnicza. Skoro robią to jest po co.
I jeszcze żeby nie było. Bardzo kibicuję tej firmie. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na ich produktach, a trochę tego mam.
Mam kumpla, który pracuje dla nich, ile razy go pytam czy warto kupić coś Panasonica, mocno się krzywi :mrgreen:
PS. Kiedyś to faktycznie była niezła firma, teraz te przymierza np. z Daewoo, nie służą jej...
Wracając do off-topa: :-)
Tak, ale tylko z tym szkłem: http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ef_35~80_4~56pz.html :mrgreen:
Szkło bajer, nie wiedziałem, że takie robią. Ale ja nowy w tym jestem :oops:
Quadrifoglio
31-08-2007, 18:57
Ciekawe ile z takich telewizorkowo trzymanych zdjęć będzie ruszonych ...
KubaZowsik
10-10-2007, 13:38
Zapraszam do obejrzenia kilku filmów na których można zobaczyć Panasonic-a L10, m.in. podgląd na żywo, obracany ekran LCD, itd.
http://www.youtube.com/ecyfrowe
Pozdrawiam, Kuba.
Ciekawe ile z takich telewizorkowo trzymanych zdjęć będzie ruszonych ...
Niekoniecznie, wiesza sie aparat na szyi, szpanuje pasek, jednoczesnie odciagajac nieco od ciala i ma sie dodatkowa stabilizacje.
W koncu zanim wymyslono pryzmaty ( byly drogie) gapiono na matowke w kominek.
czesc.ch.