Zobacz pełną wersję : Co byscie tu zmienili...????
Witam kupuje aparat juz na dniach/tygodniach.Bedzie to Eos 5D to jest pewne.Co do reszty to nie wiem.Chcialbym Was poprosic o jakas porade.Mam na oku ten oto zestaw
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-CANON-EOS-5D-Digital-SLR-Camera-2-LENS-PRO-PACK_W0QQitemZ160152734064QQihZ006QQcategoryZ31388 QQcmdZViewItem
I tu pytanie jak z tematu...Co by tu powymieniac.Wiadomo ze karty pamieci i tej nonameowej lampki nie biore.Pytanie glownie o obiektywy.Wiem ze ten teleobiektyw to najslabsza propozycja canona...Moze 28-105 tez zmienic na cos lepszego?Tylko zebym sie totalnie nie splukal.Fotki jakie zamierzam robic to troche Macro/Architektura.Musle ze ten tele tez by sie nie kurzyl.Co byscie polecili.?
Z gory dzieki za odpowiedzi
Szczerze? Wszystko poza lustrzanka.
Takie zestawy to wpychanie naiwnym (bez urazy) klientom tego co zalega gdzies na magazynie. Jakas noname karta, jakis noname tripod, jakis noname flash - albo nie bedzie dzialalo, albo bedzie kiepsko dzialalo a prawie na pewno nie bedziesz zadowlony. Konwerter 0.5x wide angle? Do lustrzanki?!
A szkla oba mocno srednie a na pelnoklatkowej matrycy cyfrowej jeszcze slabiej sobie radza.
Poza tym czemu w zestawie jest czytnik kart SD? Przeciez 5D dziala na Compact Flash!
I szczerze watpie by wszystko bylo brand new z 3 letnia gwarancja worldwide :roll: .
Nie, nie , 3x NIE dla takiego zestawu... chyba ze masz za duzo pieniedzy i potem wszystko z niego (no 28-105 ujdzie w tloku, 5D tez) od nowa chcesz kupowac?
Niestety na razie nie polece ci nic w zamian. Radze tylko poszukac jednak osobnych ofert a nie "super zestawow".
Ja bym tu zmienił wszystko.
To znaczy z tego zestawu zostawiłbym tylko body.
Ewentualnie 28-105, żeby mieć czym robić zdjęcia na początek.
Pozostałe zabawki dałbym dzieciom do piaskownicy.
Nie wyobrażam sobie zakupu takiego korpusu bez posiadania (lub zamiaru posiąścia) klasowej (czyt. z czerwonym paskiem) szklarni.
Nie posiadając kasy, zacząłbym od tańszego korpusu i dobrych szkieł.
Do 5d taki SHITPACK? 5d nie zasługuje na takie traktowanie.
Jak już się pakować w jednocyfrowe body to z pełną świadomością wydatków, a nie cięciem gdzie popadnie.
Rzeczywiście w opisie jest SD ale na fotkach już jest czytnik CF!?!?! - Nie wzbudza to zaufania i ujawnia brak kompetencji, bo też i cały zestw to czysta egzotyka...
Tak jak juz wyzej wspomnialem chodzi mi glownie o szkla.Co do 28-105 to bylem najbardziej przekonany.Poza tym ta reszta to i tak idzie do wywalki.Za taka cene-1800Funtow to jest to calkiem oplacalne.Nawet jak obiektyw (jeden czy drugi) wrzucilbym na ebay.Zawsze to body+chociaz 1 w miare ok obiektyw.
Hmm.. 1800 funtów to po dzisiejszym średnim kursie 1800x5.64=10170 zł..
Za 8000 w Polsce kupi się nowe 5D body to zostanie ca. 2200 na szkło.. za 2350 np. kupisz całkiem porządną eLkę 17-40 f4 L (http://www.allegro.pl/item228890263_xxx_canon_17_40_f4_l_okazja_gwarancj a_xxx.html)
I masz całkiem porządny zestaw / lub za 11000 zł (około 1950 funtów) masz 5D +24-105 (http://www.allegro.pl/item227947155_fotoit_canon_eos_5d_24_105_l_0_502_1 10_111.html)
I bez kombinacji z jakimś badziewiem..
Pozdr
Artur
Do 5d taki SHITPACK? 5d nie zasługuje na takie traktowanie.
To się chyba nazywa czyszczenie magazynów z totalnego szajsu.:lol:
/ oczywiście wyłączając 5D /.
Oj za tą cenę napchali kupę złomu - wszystko mocno "kitowe" do tego body.
Za 10.000 to w PL kupisz body + 50/1.4 + lampa - nówki.
Daj spokój
Nie wyobrażam sobie zakupu takiego korpusu bez posiadania (lub zamiaru posiąścia) klasowej (czyt. z czerwonym paskiem) szklarni.
dlaczego?
a co byś powiedział na taki zestaw:
28/1.8 USM;
50/1.4 USM;
85/1.8 USM;
100/2.8 USM Macro
Soul_Man
31-08-2007, 08:41
dlaczego?
28/1.8 USM;
50/1.4 USM;
85/1.8 USM;
100/2.8 USM Macro
Zgadzam sie w 100%! Nie można zapominać, że istnieją porządne obiektywy, które nie mają czerwonego paska...
EDIT: Jak już kupować jakiś megazestaw, to IMHO lepiej coś takiego:
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-5D-Digital-SLR-Camera-24-105-IS-8GB-MORE_W0QQitemZ130146906480QQihZ003QQcategoryZ43454 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
mor_feusz
31-08-2007, 10:02
Wszystko
Ja na twoim miejscu wzialbym http://jessops.com/Store/s30766/0/Digital-SLRs/Canon/EOS-5D-%2b-EF24-105mm-f-and-4-L-IS-USM-Lens/details.aspx?&IsSearch=y&pageindex=4&comp=y
do tego 3letni cover plan (doplacasz do 3letniej gwarancji + accidental damage - mozesz aparat "przypadkowo" rozwalic - oni musz naprawic - jesli nie mozliwe to wymienia na nowy)
Te zestaw to jakas pomylka - jak chcesz z 2-3 stowki taniej - to sprowadz z HK (Kea-Photo polecam)
ALe ten kolo z hk nie ma nic ciekawego na ebay
mor_feusz
31-08-2007, 16:07
jesli nawet nie ma to napisz maila - zapytaj o co chcesz i bedzie mial
Zgadzam sie w 100%! Nie można zapominać, że istnieją porządne obiektywy, które nie mają czerwonego paska...
EDIT: Jak już kupować jakiś megazestaw, to IMHO lepiej coś takiego:
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-5D-Digital-SLR-Camera-24-105-IS-8GB-MORE_W0QQitemZ130146906480QQihZ003QQcategoryZ43454 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Dzieki za linka.Rozpatrywalem juz ta opcje.Problem w tym ze to
1. za wielka woda,
2.Gwaracji brak a leciec do JuEsEndEj tylko po to by zareklamowac jakby cos sie zchrzanilo to mi sie nie usmiecha.
3.dolicza do tego podatek i po oszczednosciach...
Wiadomo ze przy tych kursach to to zestaw calkiem calkiem jak na te pieniadze.Prawdopodobnie stanie jednak na jessopsie badz jakims innym sklepie i normalnie bez dziwactw kupie maly zestawik 5D+24-105 L...
dlaczego?
28/1.8 USM;
50/1.4 USM;
85/1.8 USM;
100/2.8 USM Macro
Nic złego bym nie powiedział, ale na wakacje wolałbym zabrać np. 24-105L zamiast powyższego kompletu :-)
ale wakacje trwaja zazwyczaj 2 tyg
a reszta roku:D
No i chyba bede musial zmienic podpis bo zmienilem zdanie co do puszki...
Stanie najprawdopodobniej na 40D,a do tego szkielka 24-105L i 70-200L.
Jak narazie powinno starczyc...
5D to dobry wybór, masz porządną puszkę jako część bazową. Kolejne kroki podejmowałbym z myślą o konkretnych potrzebach (portret, architektura czy reporterka... Obiektywów, filtrów, statywów nie kupowałbym dlatego, że jest promocja. Każdy zakup to przyjemność, a Ty, kupując zestaw, pozbawiasz się jej na dłuższy czas. Pomyśl o tym jeszcze: najpierw body i podstawowy obiektyw.
5D to dobry wybór, masz porządną puszkę jako część bazową. Kolejne kroki podejmowałbym z myślą o konkretnych potrzebach (portret, architektura czy reporterka... Obiektywów, filtrów, statywów nie kupowałbym dlatego, że jest promocja. Każdy zakup to przyjemność, a Ty, kupując zestaw, pozbawiasz się jej na dłuższy czas. Pomyśl o tym jeszcze: najpierw body i podstawowy obiektyw.
Przyznam ze caly czas sie jeszce waham...Z jednej strony kusi mnie ta 5-ka ale wtedy bede musial zacisnac pasa jakbym chcial miec ze 2 porzas=dne obiektywy ktorymi moglbym popstrykac co mi sie podoba(a podobaja mi sie rozne rzeczy-od krajobrazy/architektra/czasem jakis portet,jedynie co to sport mnie jakos nie kreci).Poza tym chyba nie ma sensu ladowac kasy w 5D skoro niedlugo wchodzi mk2 wiec ceny i tak spadna.40D dopiero co wszedl/wchodzi...
No i stalo sie....Eos 40D juz leci z Hąkągoo.....